Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Vo všetkých jedlách muselo byť jablko

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník.Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník. (Zdroj: ARCHÍV BL)

LADZANY. Jablková chuť Hontu po ladziansky je súťažou vo výrobe tradičných jedál, pri ktorých je podmienkou, že ich hlavnou ingredienciou musí byť jablko. V sobotu sa v obci konal už šiesty ročník tohto zaujímavého podujatia.

Na výrobu jedál v troch kategóriách – múčne, ovocné a mäsové jedlá, dohliadala odborná porota. Hodnotili originalitu, pôvod, regionalitu, spôsob spracovania, chuť, vzhľad, vôňu a dokonca aj vplyv jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky mohli ochutnať aj návštevníci podujatia.

Skryť Vypnúť reklamu

Úspešné podujatie

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska. Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.

„Bolo to veľmi úspešné podujatie,“ zhodnotila prezidentka občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Luptáková. Program nepokazil ani občasný dážď. Naopak, k slnečnému dňu pár kvapiek dažďa dobre zapasovalo. Kuchári sa podľa Luptákovej predviedli nielen v kvalitnej príprave svojich receptov, ale aj v stolovaní.

Víťazi

Jablkovú chuť vyhrala nutela z jabĺk od Bely Lisákovej a Márie Ester Kožiakovej z Ladzian, ktoré si inak hovorili „Mama a Maruška“. Medzi múčnymi jedlami zabodovali jablkové trojuholníky zo šodó. Tie robili „poštárke“ Jana Babiaková a Bibian Janovská. Z mäsových jedál sa najviac páčila bezlepková jablková paštika. Recept priniesli a aj zrealizovali „bezlepkáči“ Gabriela Nováková a Ľuboš Tonkovič z Bratislavy.

Skryť Vypnúť reklamu

Recepty budú uverejnené, tak ako aj po minulých ročníkoch, v receptári.

Z ladzianskych sadov

Kultúrny dom v Ladznoch bol v sobotu plný. Bonusom od organizátorov bola účasť šéfkuchára troch významných hotelov Ľuboša Rychnovského, ktorý na podujatí predviedol svoje kuchárske umenie. „Aj on bol veľmi prekvapený, čo dokážu slovenské ženy vytvoriť z pôvodných surovín,“ vysvetlila Luptáková. Všetky jablká, ktoré súťažiaci použili vo svojich receptoch, pochádzali z ladzianskych sadov.

Najbližšie bude Tradičná chuť Hontu už 10. októbra v Žibritove a o sedem dní je naplánované Zatváranie Bánoša. Už na túto sobotu je pripravená Detská škola varenia v Sliači.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 550
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 676
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 525
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 215
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 112
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 473
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 511
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 387
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 292
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 052
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Aktuálne: Dopravná nehoda na Balkáne

Vodič má zrejme ťažké zranenie.

Dopravná nehoda na Balkáne.
Ilustračné foto.

Dres Zvolena dočasne oblečie odchovanec Marek Ďaloga

Dohoda HKM so skúseným obrancom zatiaľ platí na dva zápasy.

Marek Ďaloga v reprezentačnom drese - ilustračné

Zvolenčania si budú musieť priplatiť za teplo, ceny stúpnu o tri percentá

Na to, aby sa vo Zvolene kúrilo, sa bude musieť spáliť aj malé množstvo uhlia.

Tepláreň vo Zvolene.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?