Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Vo všetkých jedlách muselo byť jablko

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník.Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník. (Zdroj: ARCHÍV BL)

LADZANY. Jablková chuť Hontu po ladziansky je súťažou vo výrobe tradičných jedál, pri ktorých je podmienkou, že ich hlavnou ingredienciou musí byť jablko. V sobotu sa v obci konal už šiesty ročník tohto zaujímavého podujatia.

Na výrobu jedál v troch kategóriách – múčne, ovocné a mäsové jedlá, dohliadala odborná porota. Hodnotili originalitu, pôvod, regionalitu, spôsob spracovania, chuť, vzhľad, vôňu a dokonca aj vplyv jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky mohli ochutnať aj návštevníci podujatia.

Skryť Vypnúť reklamu

Úspešné podujatie

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska. Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.

„Bolo to veľmi úspešné podujatie,“ zhodnotila prezidentka občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Luptáková. Program nepokazil ani občasný dážď. Naopak, k slnečnému dňu pár kvapiek dažďa dobre zapasovalo. Kuchári sa podľa Luptákovej predviedli nielen v kvalitnej príprave svojich receptov, ale aj v stolovaní.

Víťazi

Jablkovú chuť vyhrala nutela z jabĺk od Bely Lisákovej a Márie Ester Kožiakovej z Ladzian, ktoré si inak hovorili „Mama a Maruška“. Medzi múčnymi jedlami zabodovali jablkové trojuholníky zo šodó. Tie robili „poštárke“ Jana Babiaková a Bibian Janovská. Z mäsových jedál sa najviac páčila bezlepková jablková paštika. Recept priniesli a aj zrealizovali „bezlepkáči“ Gabriela Nováková a Ľuboš Tonkovič z Bratislavy.

Skryť Vypnúť reklamu

Recepty budú uverejnené, tak ako aj po minulých ročníkoch, v receptári.

Z ladzianskych sadov

Kultúrny dom v Ladznoch bol v sobotu plný. Bonusom od organizátorov bola účasť šéfkuchára troch významných hotelov Ľuboša Rychnovského, ktorý na podujatí predviedol svoje kuchárske umenie. „Aj on bol veľmi prekvapený, čo dokážu slovenské ženy vytvoriť z pôvodných surovín,“ vysvetlila Luptáková. Všetky jablká, ktoré súťažiaci použili vo svojich receptoch, pochádzali z ladzianskych sadov.

Najbližšie bude Tradičná chuť Hontu už 10. októbra v Žibritove a o sedem dní je naplánované Zatváranie Bánoša. Už na túto sobotu je pripravená Detská škola varenia v Sliači.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  4. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  7. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  8. Legislative intention - recodification of the corporate law
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  10. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 255
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 122
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 006
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 222
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 543
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 421
  7. Po Slovensku na motorke 6 043
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 181
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 555
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


3 h

Renomovaní slovenskí tvorcovia a obľúbení slovenskí a českí herci. Muž so zajačími ušami je prísľubom kvalitného filmového zážitku. Môžete si ho pozrieť už v regionálnej predpremiére.


(pw) 13 h
Futbalisti Hriňovej (v bielom) zaknihovali prvú výhru sezóny - ilustračné foto

Aktuálne výsledky, zostavy a komentáre zo štvrtej a piatej ligy.


24 h

Žena zušľachtila voľnú plochu pri parkovisku na sídlisku.


MOJ 20. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Sudkyňa konštatovala, že dlažobné kocky na pešej zóne sú v dosť dezolátnom stave. Pani Beáta, ktorá spadla cestou z divadla, má v ruke voperované klince.


21. jún

Policajti vyzývajú ľudí k vyššej opatrnosti.


a 1 ďalší 21. jún

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


18. jún

Už ste čítali?