Piatok, 26. apríl, 2019 | Meniny má Jaroslava

Vo všetkých jedlách muselo byť jablko

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník.Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník.(Zdroj: ARCHÍV BL)

LADZANY. Jablková chuť Hontu po ladziansky je súťažou vo výrobe tradičných jedál, pri ktorých je podmienkou, že ich hlavnou ingredienciou musí byť jablko. V sobotu sa v obci konal už šiesty ročník tohto zaujímavého podujatia.

Na výrobu jedál v troch kategóriách – múčne, ovocné a mäsové jedlá, dohliadala odborná porota. Hodnotili originalitu, pôvod, regionalitu, spôsob spracovania, chuť, vzhľad, vôňu a dokonca aj vplyv jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky mohli ochutnať aj návštevníci podujatia.

Úspešné podujatie

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska. Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.

„Bolo to veľmi úspešné podujatie,“ zhodnotila prezidentka občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Luptáková. Program nepokazil ani občasný dážď. Naopak, k slnečnému dňu pár kvapiek dažďa dobre zapasovalo. Kuchári sa podľa Luptákovej predviedli nielen v kvalitnej príprave svojich receptov, ale aj v stolovaní.

Víťazi

Jablkovú chuť vyhrala nutela z jabĺk od Bely Lisákovej a Márie Ester Kožiakovej z Ladzian, ktoré si inak hovorili „Mama a Maruška“. Medzi múčnymi jedlami zabodovali jablkové trojuholníky zo šodó. Tie robili „poštárke“ Jana Babiaková a Bibian Janovská. Z mäsových jedál sa najviac páčila bezlepková jablková paštika. Recept priniesli a aj zrealizovali „bezlepkáči“ Gabriela Nováková a Ľuboš Tonkovič z Bratislavy.

Recepty budú uverejnené, tak ako aj po minulých ročníkoch, v receptári.

Z ladzianskych sadov

Kultúrny dom v Ladznoch bol v sobotu plný. Bonusom od organizátorov bola účasť šéfkuchára troch významných hotelov Ľuboša Rychnovského, ktorý na podujatí predviedol svoje kuchárske umenie. „Aj on bol veľmi prekvapený, čo dokážu slovenské ženy vytvoriť z pôvodných surovín,“ vysvetlila Luptáková. Všetky jablká, ktoré súťažiaci použili vo svojich receptoch, pochádzali z ladzianskych sadov.

Najbližšie bude Tradičná chuť Hontu už 10. októbra v Žibritove a o sedem dní je naplánované Zatváranie Bánoša. Už na túto sobotu je pripravená Detská škola varenia v Sliači.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu
  3. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  4. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  5. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  9. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  10. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  1. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  2. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  3. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  4. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  5. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  9. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  10. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 961
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 8 638
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 776
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 630
  5. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 174
  6. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 171
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 932
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 602
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 094
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 2 048

Hlavné správy z MY Zvolen

Prenosná replika dreveničky so slamenou strechou.

Brankár Čiliak: Neriešim, kto bude jednotka, hlavné je, aby sme mali výsledky

Zvolenský rodák sa na domáci šampionát teší, vie, že dostať sa na šampionát pri súčasnej kvalite gólmanov bude ťažké.

Zvolenský rodák Marek Čiliak na zraze SR reprezentácie v Pieťanoch.

Kraj má oddnes nového podpredsedu, je ním Ondrej Lunter

Na poste nahradil hriňovského primátora Stanislava Horníka.

Zľava Stanislav Horník, Ondrej Lunter a Roman Malatinec.

Dievčatá a chlapci z detských domov trénovali pod dohľadom mládežníckych trénerov

Na umelej tráve MFK Zvolen sa uskutočnil futbalový festival detí z detských domovov.

Jedna zo skupín pri tréningovom procese.

Ukradli stojan plný zapaľovačov

Polícia prosí o pomoc pri stotožnení mužov.

Polícia hľadá týchto mužov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?