Pondelok, 30. marec, 2020 | Meniny má Vieroslava

Vo všetkých jedlách muselo byť jablko

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník.Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník. (Zdroj: ARCHÍV BL)

LADZANY. Jablková chuť Hontu po ladziansky je súťažou vo výrobe tradičných jedál, pri ktorých je podmienkou, že ich hlavnou ingredienciou musí byť jablko. V sobotu sa v obci konal už šiesty ročník tohto zaujímavého podujatia.

Na výrobu jedál v troch kategóriách – múčne, ovocné a mäsové jedlá, dohliadala odborná porota. Hodnotili originalitu, pôvod, regionalitu, spôsob spracovania, chuť, vzhľad, vôňu a dokonca aj vplyv jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky mohli ochutnať aj návštevníci podujatia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Úspešné podujatie

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska. Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.

„Bolo to veľmi úspešné podujatie,“ zhodnotila prezidentka občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Luptáková. Program nepokazil ani občasný dážď. Naopak, k slnečnému dňu pár kvapiek dažďa dobre zapasovalo. Kuchári sa podľa Luptákovej predviedli nielen v kvalitnej príprave svojich receptov, ale aj v stolovaní.

Víťazi

Jablkovú chuť vyhrala nutela z jabĺk od Bely Lisákovej a Márie Ester Kožiakovej z Ladzian, ktoré si inak hovorili „Mama a Maruška“. Medzi múčnymi jedlami zabodovali jablkové trojuholníky zo šodó. Tie robili „poštárke“ Jana Babiaková a Bibian Janovská. Z mäsových jedál sa najviac páčila bezlepková jablková paštika. Recept priniesli a aj zrealizovali „bezlepkáči“ Gabriela Nováková a Ľuboš Tonkovič z Bratislavy.

Recepty budú uverejnené, tak ako aj po minulých ročníkoch, v receptári.

Z ladzianskych sadov

Kultúrny dom v Ladznoch bol v sobotu plný. Bonusom od organizátorov bola účasť šéfkuchára troch významných hotelov Ľuboša Rychnovského, ktorý na podujatí predviedol svoje kuchárske umenie. „Aj on bol veľmi prekvapený, čo dokážu slovenské ženy vytvoriť z pôvodných surovín,“ vysvetlila Luptáková. Všetky jablká, ktoré súťažiaci použili vo svojich receptoch, pochádzali z ladzianskych sadov.

Najbližšie bude Tradičná chuť Hontu už 10. októbra v Žibritove a o sedem dní je naplánované Zatváranie Bánoša. Už na túto sobotu je pripravená Detská škola varenia v Sliači.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  2. Upracte si v právnych záležitostiach, advokáti poradia zadarmo
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok
  5. Bude dobre!
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. "Škoda riskovať!"
  8. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  9. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. Bude dobre!
  2. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  3. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  4. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  5. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  6. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  7. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  8. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  9. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  10. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 43 187
  2. "Škoda riskovať!" 16 131
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 101
  4. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 12 308
  5. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 067
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 607
  7. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 459
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 10 121
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 463
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 8 898

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Dva týždne zatvorená v izbe. Domácu karanténu berie vážne

Mnohé zostali. Napriek korone. A ďalšie sa chystajú.

Pohľad na Kitzbühel v rakúskom Tirolsku. Ilustračné foto.
Horský hotel Poľana.

Zimná nohejbalová liga: Víťazom podľa očakávaní rezerva Sliača

Aj Zimnú nohejbalovú ligu ukončili predčasne.

ilustračné foto
Nikoleta Puchovanová

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pacient s koronavírusom zomrel po prepustení z bojnickej nemocnice

Pľúcne oddelenie bojnickej nemocnice je v karanténe.

Okradli 87-ročnú dôchodkyňu, polícia žiada o pomoc

Potrebujú identifikovať dve osoby, ktoré by mohli pomôcť objasniť tento čin.

V Prievidzi spustili prvý automat na rúška

Okrem rúšok automat ponúka dezinfekčný gél či sladkosti. Dobrovoľníci budú rúška priebežne dopĺňať.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo ďalší prípad nákazy koronavírusom v okrese Prievidza

V nedeľu bolo na Slovensku testovaných celkom 379 ľudí. Z nich malo 22 pozitívny test. Medzi nimi bol aj mladý muž z nášho okresu.

Už ste čítali?