Piatok, 22. november, 2019 | Meniny má Cecília

Vo všetkých jedlách muselo byť jablko

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník.Jablková chuť Hontu má za sebou šiesty ročník.(Zdroj: ARCHÍV BL)

LADZANY. Jablková chuť Hontu po ladziansky je súťažou vo výrobe tradičných jedál, pri ktorých je podmienkou, že ich hlavnou ingredienciou musí byť jablko. V sobotu sa v obci konal už šiesty ročník tohto zaujímavého podujatia.

Na výrobu jedál v troch kategóriách – múčne, ovocné a mäsové jedlá, dohliadala odborná porota. Hodnotili originalitu, pôvod, regionalitu, spôsob spracovania, chuť, vzhľad, vôňu a dokonca aj vplyv jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky mohli ochutnať aj návštevníci podujatia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Úspešné podujatie

Hlavnými organizátormi podujatia bola obec Ladzany aj občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska. Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.

„Bolo to veľmi úspešné podujatie,“ zhodnotila prezidentka občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Luptáková. Program nepokazil ani občasný dážď. Naopak, k slnečnému dňu pár kvapiek dažďa dobre zapasovalo. Kuchári sa podľa Luptákovej predviedli nielen v kvalitnej príprave svojich receptov, ale aj v stolovaní.

Víťazi

Jablkovú chuť vyhrala nutela z jabĺk od Bely Lisákovej a Márie Ester Kožiakovej z Ladzian, ktoré si inak hovorili „Mama a Maruška“. Medzi múčnymi jedlami zabodovali jablkové trojuholníky zo šodó. Tie robili „poštárke“ Jana Babiaková a Bibian Janovská. Z mäsových jedál sa najviac páčila bezlepková jablková paštika. Recept priniesli a aj zrealizovali „bezlepkáči“ Gabriela Nováková a Ľuboš Tonkovič z Bratislavy.

Recepty budú uverejnené, tak ako aj po minulých ročníkoch, v receptári.

Z ladzianskych sadov

Kultúrny dom v Ladznoch bol v sobotu plný. Bonusom od organizátorov bola účasť šéfkuchára troch významných hotelov Ľuboša Rychnovského, ktorý na podujatí predviedol svoje kuchárske umenie. „Aj on bol veľmi prekvapený, čo dokážu slovenské ženy vytvoriť z pôvodných surovín,“ vysvetlila Luptáková. Všetky jablká, ktoré súťažiaci použili vo svojich receptoch, pochádzali z ladzianskych sadov.

Najbližšie bude Tradičná chuť Hontu už 10. októbra v Žibritove a o sedem dní je naplánované Zatváranie Bánoša. Už na túto sobotu je pripravená Detská škola varenia v Sliači.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viac ako vzdelanie
  2. Trnavská univerzita v Trnave
  3. Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  4. CUPRA si podmanila parížske nebo
  5. Predražené zamestnanecké systémy? Mýtus!
  6. Dvadsaťdva hotelov a destinácií, kam za romantikou a teplom
  7. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  10. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  1. Viac ako vzdelanie
  2. Predražené zamestnanecké systémy? Mýtus!
  3. Dvadsaťdva hotelov a destinácií, kam za romantikou a teplom
  4. Vysoká škola múzických umení v Bratislave
  5. Trnavská univerzita v Trnave
  6. CUPRA si podmanila parížske nebo
  7. Radšej škola ako metla
  8. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  9. Zažite svoj vlastný úspech
  10. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  1. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 489
  2. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 216
  3. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 8 093
  4. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 7 108
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 945
  6. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 6 877
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 5 972
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 4 934
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 4 872
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí... 4 328

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Iba 7-ročný talent zo Zvolena vyhral súťaž v športovom lezení

Boris Kuzma uspel v konkurencii starších detí.

Iba 7-ročný Boris Kuzma (v strede v černom) uspel vo svojej kategórii.

Nenastúpila na liečenie, ide do väzenia

Zvolenčanka dostala nepodmienečný trest za marenie výkonu úradného rozhodnutia.

V Pliešovciach sa zišla dobrá partia, zhodujú sa Kudlík s Malatincom

Jesennú časť IV. ligy skupiny Juh hodnotia dvaja hráči Pliešoviec.

Domnik Kudlík a Jozef Malatinec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión oprel o stĺp

Hasiči zasahujú pri odstraňovaní následkov rannej nehody ťahača s návesom pri Beluši.

V známom prievidzskom hypermarkete horelo

K požiaru došlo dnes popoludní. Ľudí z budovy okamžite evakuovali.

Medzi tisíckami unikátnych záberov je aj jeden zo Slovenska

Záber Motla bol ocenený v celosvetovej súťaži.

V Žiline sa tvoria kolóny, dôvodom sú práce na moste pri hrade Strečno

Na viacerých ťahoch sa tvoria rozsiahle kolóny.

Vybrali SME

Už ste čítali?