Zabudnuté jedlá sa dostanú nielen do súťaže, ale aj do rôznych reštauračných zariadení.
LADZANY. Až šestnásť súťažných družstiev bude zajtra 19. septembra pripravovať pochúťky z jabĺk v Ladzanoch. V obci odštartujú šiesty ročník podujatia Jablkovej chuti Hontu po ladziansky a najlepšie recepty predstaví aj šéfkuchár hotela Sitno Ľuboš Rychvalský.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Súťažiť sa bude vo výrobe tradičných jedál, podmienkou je, že ich hlavnou ingredienciou musí byť jablko.
Návštevníci rozhodnú o diváckej cene
Na výrobu jedál v troch kategóriách – múčne, ovocné a mäsové jedlá bude dohliadať odborná porota. Jedlá budú hodnotiť na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj na základe vplyvu jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky budú môcť ochutnať aj účastníci podujatia, ktorí svojim hlasom rozhodnú o diváckej cene.
Hlavnými organizátormi podujatia Jablková chuť Hontu je okrem obce Ladzany aj Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska. Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.
Sady nad obcou
Ovocinárstvo má na Honte pevné korene. Už za čias Rakúsko – Uhorska sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza v obci Ladzany ako jeden z 18-tich v rámci celého Slovenska. Obec Ladzany sa už tretí rok stará o staré jablkové sady nad obcou, ktoré sa pokúša zachrániť. „Napriek tomu, že takúto iniciatívu nepodporujú žiadne fondy, robíme, čo je v našich silách. V rámci aktivačných prác sa staráme o ovocný sad a plánujeme nájsť aj kvalifikovaného ovocinára, alebo družstvo, ktoré by ho obhospodarovalo. Takisto máme záujem rozšíriť sady a vysadiť aj nový sad,“ hovorí starosta obce Miloš Čmela.
V obci v tomto roku dokončujú práce aj na vybudovaní haly na skladovanie a sušenie liečivých rastlín a ovocia, ktorá by pravdepodobne mala byť v prevádzke v budúcom roku. Investorom haly je spoločnosť Agro Ladzany a teplo potrebné na sušenie bude využívané z Bioplynovej stanice Ladzany.
Záujmom obce je uchovať tradíciu pestovania a spracovávania jabĺk na Honte. Starosta obce je zároveň presvedčený, že udržiavanie tradícií pomôže obci a jej obyvateľom. „Dôležité je aj ukazovať ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú robiť. Dúfam, že využijeme ďalšie príležitosti, ktoré nám jablká ponúkajú,“ dodáva starosta obce.
Autor: pp