Pondelok, 18. november, 2019 | Meniny má Eugen

Jablková chuť Hontu po ladziansky

Zabudnuté jedlá sa dostanú nielen do súťaže, ale aj do rôznych reštauračných zariadení.

LADZANY. Až šestnásť súťažných družstiev bude zajtra 19. septembra pripravovať pochúťky z jabĺk v Ladzanoch. V obci odštartujú šiesty ročník podujatia Jablkovej chuti Hontu po ladziansky a najlepšie recepty predstaví aj šéfkuchár hotela Sitno Ľuboš Rychvalský.

Súťažiť sa bude vo výrobe tradičných jedál, podmienkou je, že ich hlavnou ingredienciou musí byť jablko.

Návštevníci rozhodnú o diváckej cene

Na výrobu jedál v troch kategóriách – múčne, ovocné a mäsové jedlá bude dohliadať odborná porota. Jedlá budú hodnotiť na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj na základe vplyvu jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky budú môcť ochutnať aj účastníci podujatia, ktorí svojim hlasom rozhodnú o diváckej cene.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavnými organizátormi podujatia Jablková chuť Hontu je okrem obce Ladzany aj Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska. Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.

Sady nad obcou

Ovocinárstvo má na Honte pevné korene. Už za čias Rakúsko – Uhorska sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza v obci Ladzany ako jeden z 18-tich v rámci celého Slovenska. Obec Ladzany sa už tretí rok stará o staré jablkové sady nad obcou, ktoré sa pokúša zachrániť. „Napriek tomu, že takúto iniciatívu nepodporujú žiadne fondy, robíme, čo je v našich silách. V rámci aktivačných prác sa staráme o ovocný sad a plánujeme nájsť aj kvalifikovaného ovocinára, alebo družstvo, ktoré by ho obhospodarovalo. Takisto máme záujem rozšíriť sady a vysadiť aj nový sad,“ hovorí starosta obce Miloš Čmela.

V obci v tomto roku dokončujú práce aj na vybudovaní haly na skladovanie a sušenie liečivých rastlín a ovocia, ktorá by pravdepodobne mala byť v prevádzke v budúcom roku. Investorom haly je spoločnosť Agro Ladzany a teplo potrebné na sušenie bude využívané z Bioplynovej stanice Ladzany.

Záujmom obce je uchovať tradíciu pestovania a spracovávania jabĺk na Honte. Starosta obce je zároveň presvedčený, že udržiavanie tradícií pomôže obci a jej obyvateľom. „Dôležité je aj ukazovať ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú robiť. Dúfam, že využijeme ďalšie príležitosti, ktoré nám jablká ponúkajú,“ dodáva starosta obce.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestarnú, ale dozrievajú
  2. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  3. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  6. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  7. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  8. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  9. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  1. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  2. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  5. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  6. Róbert Boženík je nový patrón školského turnaja McDonald's Cup
  7. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  8. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  9. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 075
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 10 423
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 9 985
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 031
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 867
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 653
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 073
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 831
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 4 097
  10. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou 3 852

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Detva bodovala na Liptove naplno

Podpolianski hokejisti udržali vedenie a získali tri body.

ilustračné

Kvalitné pohronské derby: Zvolenčania zdolali rivala na jeho ľade

Zvolen dal oba góly už v prvej tretine a k svojmu súperovi sa v tabuľke priblížil na 5 bodov.

V derby sa nehralo v rukavičkách.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Družstvo v Kútoch prešlo reštrukturalizáciou, teraz exportuje do celého sveta

Družstvo Kovotvar z obce Kúty je už viac ako 65 rokov jednou z najvýznamnejších spoločností v regióne.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej a myjavskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

Nežná revolúcia

V Nitre spomínali na Nežnú, prišlo aj k výmene názorov

Kto je ten pán? Ja ho nepoznám! Vy ste tu neboli, ja som tu bol, ozvalo sa z davu na adresu Ivana Mačuru. Situáciu upokojovala moderátorka.

Vybrali SME

Už ste čítali?