Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

Mäspoma plánuje v tomto roku predať 20 ton Žitavskej papriky

Pred rokom dostala paprika ochrannú známku Európskej únie.

(Zdroj: ilustračné - TASR)

DVORY NAD ŽITAVOU. Pred zhruba rokom sa na zoznam vyše 1200 výrobkov s ochrannou známkou Európskej únie zaradila Paprika Žitava, známa aj ako Žitavská paprika. Chránené značenie pôvodu získalo združenie Capsicum, ktoré zoskupuje šľachtiteľov, pestovateľov a spracovateľov koreninovej papriky na Slovensku.

Vo svojej prevádzke v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky ju vyrába zvolenská spoločnosť Mäspoma. Prvé dva výrobky s týmto označením sa do predaja dostali v decembri minulého roka.

"Zatiaľ nevieme objektívne zhodnotiť, do akej miery nám ochranná známka pomôže, pretože je to veľmi krátky čas. Všetky aktivity spojené s jej predajom si musíme zabezpečovať sami, no je pravda, že nám pomohla v rokovaní s obchodnými reťazcami. Zmenil sa ich prístup, rokovania idú jednoduchšie," zhodnotil prínos ochrannej známky Andrej Vrábel, vedúci prevádzky Mäspoma v Dvoroch nad Žitavou.

Odhaduje, že v tomto roku sa podarí firme predať zhruba 20 ton Žitavskej papriky na domácom trhu. "Aj predaj lahôdkovej papriky začínal na piatich tonách ročne, po siedmich rokoch sa dostal na 100 ton," skonštatoval Vrábel.

Predali šesťsto ton papriky

V minulom roku predala Mäspoma 600 ton koreninovej papriky všetkých druhov. Časť smerovala do Švajčiarska a Francúzska. "Tam vyvážame papriku niekoľko rokov, no zatiaľ nie pod označením Paprika Žitava. V tomto roku už chceme vyvážať aj túto papriku," povedal Vrábel.

Žitavská paprika je fenoménom južného Slovenska, pestuje sa pri ústí Váhu, Hrona, Nitry, ale aj v povodí Malého Dunaja a Žitavy.

Paprika Žitava nie je odroda, ale výsledný produkt. Získava sa z niekoľkých odrôd Považskej hrubostennej sladkej, Nitrianskej tenkostennej sladkej, Dunajskej hrubostennej sladkej, Žitavskej hrubostennej sladkej, Hodonínskej sladkej. Najviac pestovanou je momentálne Dvorská, Žitavská a Kolora.

"Sme najsevernejšou oblasťou Európy, kde sa pestuje koreninová paprika. Nie je tu toľko slnka ako južnejšie, preto zostáva v paprike vysoký obsah cukrov, ktoré sa nepremieňajú na farbivo," tvrdí Vrábel.

Sladká chuť bez stopy po horkosti

Paprika má preto svetlejšiu oranžovočervenú farbu a výraznú sladkú chuť bez stopy po horkosti, čím sa odlišuje od tmavočervených južanských paprík.

Tradičný výrobný postup pestovania Žitavskej papriky sa s menšími úpravami zachoval až dodnes. V Dvoroch nad Žitavou paprika absolvuje všetky fázy výroby, od pozberovej úpravy cez sušenie a mletie na valcových stoliciach až po záverečné spracovanie v tradičnom kamennom mlyne.

Dynamickým tlakom pri mletí na kamennom mlyne sa tu paprika zahreje, zo semien sa tak uvoľňujú tuky. Tie sa zmiešavajú s vlastnými farbivami, mletú papriku konzervujú a stabilizujú jej farbu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 979
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 519
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 065
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 625
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 393
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 296
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 659
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 478
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 069

Hlavné správy z MY Zvolen

Zvolenský rodák podpísal nováčikovský kontrakt s Calgary

Slovenský útočník dostane šancu v NHL.

Zvolenský rodák (vpravo) v slovenskom drese - ilustračné

Z elektrikára pekár. Štefan Krnáč sa živí pečením štrúdlí

Detvan si povedal, že keď to nepôjde dopredu, musia ísť dozadu.

Ilustračné foto.

Rozostavané byty po desaťročiach dokončili

Nedostavanú bytovku prerobila súkromná firma.

Prví nájomníci dostanú zanedlho kľúče od nových bytov.

Ako sa učilo kedysi. Staré nemusí byť nepotrebné

Bez počítača, dataprojektoru či interaktívnej tabule. Výstava nás vráti do školských čias.

Atlas sveta.

Premiéra filmu Voda čo ma drží nad vodou sa posúva

Snímka sa mala dostať na plátna slovenských kín 25. apríla.

Hlavnú úlohu stvárňuje Roman Pomajbo.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Plot rozdeľuje Nitranov, jedni ho chcú, druhí nie. Oficiálne chráni zeleň

Pletivo za tisíce eur má chrániť zeleň. Postavili ho však najmä kvôli parkovacím miestam.

Noc horských záchranárov z Malej Fatry. Z jednej akcie museli ísť do druhej

Horskí záchranári pomáhali vyčerpaným i strateným turistkám zo zahraničia.

Vybrali SME

Už ste čítali?