Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Investícia do pálenice sa tak skoro nevráti

Prebytky ovocia sa v regióne obyčajne znehodnotili, občas si ich niekto vypálil načierno.

Štefan Kovár vo svojej pálenici.Štefan Kovár vo svojej pálenici. (Zdroj: MILAN SUJA)

KORYTÁRKY. Prvé informácie o pálenici ľudí v okolí nahnevali. „Mysleli si, že tu bude nejaký veľký liehovar a po ceste budú chodiť kamióny,“ hovorí Štefan Kovár. Začiatkom decembra otvoril prvú pestovateľskú pálenicu v okrese Detva. Prvú v tomto období, v minulosti už nejaké v regióne určite fungovali.

Nebolo to jednoduché. Keď sa zo Stupavy presťahoval do Korytárok a zrekonštruoval si domček, dostal nápad urobiť v dome aj pálenicu. Spolu s domom získal aj veľký sad a jeho produkciu chcel nejako využiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Samozrejme, že pálenicu nerobil len pre seba, ale aj pre ľudí z okolia. Finančné náklady sa vyšplhali pomerne vysoko, kedy začne zarábať, na to ani nemyslí. To by vraj musel žiť aspoň sto rokov. Keďže má v súčasnosti šesťdesiat, návratnosť má vypočítanú na štyridsať rokov. Návratnosť ho ale netrápi. Samozrejme, že bude rád, ak sa pálenie rozbehne, no zarábať bude zrejme až ďalšia generácia. „Určite nechcem stráviť starobu pri kotloch v pálenici,“ povzdychne si Štefan.

Na to, aby mohol niekto v pálenici pracovať, musí prejsť školením. Keby majiteľa pálenice niekto neškolený pri pálení zaskočil čo i len na pár hodín riskuje, že príde o licenciu. Pálenica, to sú predsa tlakové nádoby, kde je bezpečnosť na prvom mieste. Aj tá najmenšia pálenica musí spĺňať rovnaké podmienky ako aj obrovský liehovar.

Skryť Vypnúť reklamu

Ani pri pálení nesmie byť v miestnosti nikto iný, iba vyškolený pracovník. Zákazník má vyhradenú oddychovú miestnosť, s veľkým oknom do pálenice.

Plomby

„Z hľadiska ohrozenia zdravia je táto pálenica stopercentne bezpečná,“ vysvetľuje pán Štefan. Metyl sa odparuje pri 78 stupňoch, takže prvé dva litre alkoholu idú do odkalovača. Dva litre pri sto litroch kvasu.

Prvýkrát sa varí kvas v dvestolitrovom kotle, potom sa prepaľuje ešte raz v menšom kotlíku. Potom všetko skončí v hrubom valci uprostred miestnosti, odkiaľ si už alkohol napustí do prinesených fliaš majiteľ kvasu.

Systém je uzavretý, nikto nemôže do neho vstúpiť, pretože každá nádoba má svoju plombu. Celkovo je ich v pálenici 74. Plomby vylučujú zneužitie pálenice a oklamanie zdaňovania. Koľko alkoholu pretečie trubkami, zapíše meradlo a podľa toho sa platí spotrebná daň. Tú platí každý, aj majiteľ pálenice, keď si páli pre seba.

Skryť Vypnúť reklamu

Jeden nespokojný

Vlaňajší rok páleniu neprial. Bolo málo slnka, a preto ovocie obsahuje menej cukru. Preto aj tečie menej pálenky. Väčšina zákazníkov bola doteraz spokojná, jeden odišiel sklamaný.

„Kvas mal zle uložený, zvetral a zoctovatel mu,“ dodáva Kovár. Z vlastnej skúsenosti vie, že najlepšie je kvas hermeticky uzavrieť a nechať unikať kysličník uhoľnatý iba cez hadičku ponorenú do fľaše. Tak dobre vidí, kedy kvasenie skončí. Kvas zo slivky dokáže vydržať aj rok alebo dva, naopak, hruška je citlivejšia. Tá potrebuje podporu kvasenia. Ostatné ovocie sa dopĺňa trochou cukru, dáva sa kilo na sto litrov kvasu.

Na Morave je v každej dedine

„Prebytky ovocia sa obyčajne znehodnotili, občas si to možno niekto vypálil načierno. Keď chcel legálne, musel to odviesť do Čerína alebo Divína,“ hovorí starosta Korytárok Ľubomír Straka. Je presvedčený, že už čoskoro bude pálenica slúžiť nielen pre Korytárky, ale aj pre celý región.

„My ako Mikroregión Podpoľanie spolupracujeme s Mikroregiónom Poodří na Morave. Tam podobné pálenice fungujú takmer v každej dedine. Ľudia si na to zvykli, v páleniciach majú zapísané poradovníky,“ dopĺňa Straka.

Auto so súdkom

Popri pálení sa Štefan Kovár venuje aj práci s drevom. Vyrába drevené darčekové kazety na fľašky, aj oveľa zložitejšie drevené autíčka so súdkom na korbe. Ako darček je to naozaj výborný nápad. Každé auto má iné rozmery, každé je originálom. Podľa toho, ako drevo vychádza. Iba súdky si kupuje. „Je to taká moja zábava,“ vysvetľuje. Potom vyberá z poličky štamperlík a napúšťa zo súdka pol pohárika.

„Toto je čistý kalvados, zo súdka získal zlatistú farbu a aj chuť. Pripomína to whisky,“ dodáva na vysvetlenie a posúva mi pohárik k nosu, aby som sa sám presvedčil, že hovorí pravdu. Súhlasne prikývnem a naprázdno pregĺgam.

„Ja by som vám aj nalial, no máte auto,“ upozorňuje ma s úsmevom majiteľ pálenice.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 038
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 21 013
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 135
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 050
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 797
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 932
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 672
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 111
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 943
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Dudinská 50 sa uskutoční aj v čase korony

Na programe bude iba hlavná disciplína.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky 2018.

Vo zvolenskej aj krupinskej nemocnici pomáhajú vojaci

Uniformovaní vojaci pomáhajú pri vstupe do nemocnice pre rýchle usmernenie pacientov.

Vojaci pomáhajú v nemocnici vo Zvolene aj v Krupine.

STEFE Zvolen s.r.o. informuje

V meste Zvolen a vo Zvolenskej Slatine sa spustilo vykurovanie.

Disciplinárka prešetrila incidenty. Je to výsmech, hovorí šéf krupinského futbalu

Po zverejnení trestov za záver dorasteneckého derby medzi B. Štiavnicou a Krupinou zavládlo u hostí sklamanie.

Prvý incident pri lavičke Krupiny.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?