Pondelok, 30. marec, 2020 | Meniny má Vieroslava

Investícia do pálenice sa tak skoro nevráti

Prebytky ovocia sa v regióne obyčajne znehodnotili, občas si ich niekto vypálil načierno.

Štefan Kovár vo svojej pálenici.Štefan Kovár vo svojej pálenici. (Zdroj: MILAN SUJA)

KORYTÁRKY. Prvé informácie o pálenici ľudí v okolí nahnevali. „Mysleli si, že tu bude nejaký veľký liehovar a po ceste budú chodiť kamióny,“ hovorí Štefan Kovár. Začiatkom decembra otvoril prvú pestovateľskú pálenicu v okrese Detva. Prvú v tomto období, v minulosti už nejaké v regióne určite fungovali.

Nebolo to jednoduché. Keď sa zo Stupavy presťahoval do Korytárok a zrekonštruoval si domček, dostal nápad urobiť v dome aj pálenicu. Spolu s domom získal aj veľký sad a jeho produkciu chcel nejako využiť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Samozrejme, že pálenicu nerobil len pre seba, ale aj pre ľudí z okolia. Finančné náklady sa vyšplhali pomerne vysoko, kedy začne zarábať, na to ani nemyslí. To by vraj musel žiť aspoň sto rokov. Keďže má v súčasnosti šesťdesiat, návratnosť má vypočítanú na štyridsať rokov. Návratnosť ho ale netrápi. Samozrejme, že bude rád, ak sa pálenie rozbehne, no zarábať bude zrejme až ďalšia generácia. „Určite nechcem stráviť starobu pri kotloch v pálenici,“ povzdychne si Štefan.

Na to, aby mohol niekto v pálenici pracovať, musí prejsť školením. Keby majiteľa pálenice niekto neškolený pri pálení zaskočil čo i len na pár hodín riskuje, že príde o licenciu. Pálenica, to sú predsa tlakové nádoby, kde je bezpečnosť na prvom mieste. Aj tá najmenšia pálenica musí spĺňať rovnaké podmienky ako aj obrovský liehovar.

Ani pri pálení nesmie byť v miestnosti nikto iný, iba vyškolený pracovník. Zákazník má vyhradenú oddychovú miestnosť, s veľkým oknom do pálenice.

Plomby

„Z hľadiska ohrozenia zdravia je táto pálenica stopercentne bezpečná,“ vysvetľuje pán Štefan. Metyl sa odparuje pri 78 stupňoch, takže prvé dva litre alkoholu idú do odkalovača. Dva litre pri sto litroch kvasu.

Prvýkrát sa varí kvas v dvestolitrovom kotle, potom sa prepaľuje ešte raz v menšom kotlíku. Potom všetko skončí v hrubom valci uprostred miestnosti, odkiaľ si už alkohol napustí do prinesených fliaš majiteľ kvasu.

Systém je uzavretý, nikto nemôže do neho vstúpiť, pretože každá nádoba má svoju plombu. Celkovo je ich v pálenici 74. Plomby vylučujú zneužitie pálenice a oklamanie zdaňovania. Koľko alkoholu pretečie trubkami, zapíše meradlo a podľa toho sa platí spotrebná daň. Tú platí každý, aj majiteľ pálenice, keď si páli pre seba.

Jeden nespokojný

Vlaňajší rok páleniu neprial. Bolo málo slnka, a preto ovocie obsahuje menej cukru. Preto aj tečie menej pálenky. Väčšina zákazníkov bola doteraz spokojná, jeden odišiel sklamaný.

„Kvas mal zle uložený, zvetral a zoctovatel mu,“ dodáva Kovár. Z vlastnej skúsenosti vie, že najlepšie je kvas hermeticky uzavrieť a nechať unikať kysličník uhoľnatý iba cez hadičku ponorenú do fľaše. Tak dobre vidí, kedy kvasenie skončí. Kvas zo slivky dokáže vydržať aj rok alebo dva, naopak, hruška je citlivejšia. Tá potrebuje podporu kvasenia. Ostatné ovocie sa dopĺňa trochou cukru, dáva sa kilo na sto litrov kvasu.

Na Morave je v každej dedine

„Prebytky ovocia sa obyčajne znehodnotili, občas si to možno niekto vypálil načierno. Keď chcel legálne, musel to odviesť do Čerína alebo Divína,“ hovorí starosta Korytárok Ľubomír Straka. Je presvedčený, že už čoskoro bude pálenica slúžiť nielen pre Korytárky, ale aj pre celý región.

„My ako Mikroregión Podpoľanie spolupracujeme s Mikroregiónom Poodří na Morave. Tam podobné pálenice fungujú takmer v každej dedine. Ľudia si na to zvykli, v páleniciach majú zapísané poradovníky,“ dopĺňa Straka.

Auto so súdkom

Popri pálení sa Štefan Kovár venuje aj práci s drevom. Vyrába drevené darčekové kazety na fľašky, aj oveľa zložitejšie drevené autíčka so súdkom na korbe. Ako darček je to naozaj výborný nápad. Každé auto má iné rozmery, každé je originálom. Podľa toho, ako drevo vychádza. Iba súdky si kupuje. „Je to taká moja zábava,“ vysvetľuje. Potom vyberá z poličky štamperlík a napúšťa zo súdka pol pohárika.

„Toto je čistý kalvados, zo súdka získal zlatistú farbu a aj chuť. Pripomína to whisky,“ dodáva na vysvetlenie a posúva mi pohárik k nosu, aby som sa sám presvedčil, že hovorí pravdu. Súhlasne prikývnem a naprázdno pregĺgam.

„Ja by som vám aj nalial, no máte auto,“ upozorňuje ma s úsmevom majiteľ pálenice.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  2. Upracte si v právnych záležitostiach, advokáti poradia zadarmo
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok
  5. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  6. "Škoda riskovať!"
  7. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  10. Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie
  1. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  2. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  3. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  4. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  5. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  6. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  7. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  8. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  9. Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie
  10. Quarantine reading: Explore Slovakia from home
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 40 779
  2. "Škoda riskovať!" 15 714
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 14 041
  4. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 12 221
  5. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 124
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 113
  7. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 10 847
  8. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 10 060
  9. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 664
  10. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 968

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Nikoleta Puchovanová

FOTO: Zvolen počas mimoriadnej situácie

Fotografie Zvolena počas koronakrízy.

Takmer vyľudnené Námestie SNP vo Zvolene.

Hriňovčanka oblieka aj speváčku. Jej kroj putoval na olympiádu

Začínala s vankúšmi či taškami. Dnes má vlastnú firmu.

Andrea Šuleková a Veronika Strapková.

Hasiči zasahujú pri požiari trávy

S ohňom zápasia profesionálni aj dobrovoľní hasiči.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Prievidzi spustili prvý automat na rúška

Okrem rúšok automat ponúka dezinfekčný gél či sladkosti. Dobrovoľníci budú rúška priebežne dopĺňať.

Okradli 87-ročnú dôchodkyňu, polícia žiada o pomoc

Potrebujú identifikovať dve osoby, ktoré by mohli pomôcť objasniť tento čin.

Koronavírus: Na Kysuciach sú ďalšie tri prípady

Celkovo potvrdili za včerajší deň 23 nových prípadov ochorenia.

Na Slovensku pribudlo ďalších 23 prípadov ochorenia COVID-19. Je medzi nimi aj žena z okresu Prievidza

Na Slovensku pribudlo počas piatka 23 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 292.

Už ste čítali?