Pre každého je najlepší ten jeho recept na klobásy

Veľa pálivej papriky prerazí chuť mäsa. S paprikou a korením preto opatrne.

ZVOLEN. Úlohy mäsiara sa na zvolenskej zabíjačke, ktorú organizovalo Združenie priateľov Pustého hradu, ujal Jozef Gostík. Na rozdiel od dedinskej zabíjačky mu žiaden gazda neulial. „S nožíkom narábam, ani veľmi nemôžem,“ doplnil s úsmevom Gostík, ktorý na zabíjačku prišiel s kolegom Milanom Trokšiarom. Meškali a ľudia sa pýtali čo sa stalo, veď susedná zabíjačka sa už presúvala do tanierov a pekáčov a svinka pustohradná ešte len visela.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Meškali sme, pretože sme vedeli, že sme šikovní a rýchlo to urobíme,“ zasmial sa Gostík. Pozitívne bolo, že svinka dobre odstála, s mäsom sa im lepšie robilo. Na výrobky je vraj lepšie použiť trochu odležané a najmä vychladené mäso. Ale to je už o inom, to by už nebola zabíjačka.

SkryťVypnúť reklamu

Radšej kvalitnejší

„Profesionálnejšie sa okolo bravčoviny a mäsa krútim tak dvadsať rokov,“ doplnil Jozef Gostík, inak majiteľ firmy Pozana mäso. Šikovnosť podľa neho nie je iba v rukách, ale aj v dobrom nožíku. Dobrý mäsiar si vraj vie nielen vybrať, ale aj nabrúsiť nožík. „Treba si kúpiť radšej kvalitnejší,“ doplnil mäsiar. Podľa neho sa dobrý nožík dá kúpiť už aj za osem či desať eur. Nezabudol dodať, že bez brúsenia to ale nikdy nejde.

Soľ konzervuje

Pýtame sa na klobásy, skúšame získať najlepší recept. „Každý má svoj recept a pre každého je práve ten jeho najlepší,“ zasmial sa mäsiar. Dozvedáme sa, že základom je výber dobrej suroviny a pomer medzi tučným a chudým mäsom. „Väčšinou robievam sedemdesiat percent chudého a tridsať percent tučného. Ideálna je chrbtová slanina, ktorá je tvrdá. Podbrušie je skôr vhodné na vyškvarenie alebo do rôznych výrobkov, ako sú paštéty. Čím tvrdšie mastné mäso, tým lepšie. Urobí krásne zrno,“ vysvetlil.

SkryťVypnúť reklamu

To isté platí vraj aj pri prísadách, keď pridáte veľa pálivej papriky, prerazí chuť mäsa. S paprikou a korením preto opatrne. A soľ? „Dávam 2,2 percenta, to znamená, že na desať kilov klobás dávam 220 gramov soli,“ vysvetľuje. Soľ je základom, pretože konzervuje.

Údime pomaly

Dôležité je údenie. Keď sa kúri na podlahe, musí byť výrobok aspoň dva metre nad ohniskom. Teplota je tiež dôležitá, nemala by presiahnuť pätnásť až dvadsať stupňov. Keď sa to preháňa, výrobky sa pokazia, objavia sa plesne.

„Skôr ako dáme klobásy do udiarne, mali by sa dobre vysušiť. Kritickým je tlak. Pri nízkom tlaku sa klobásy veľmi zle sušia, ostávajú mokré a dym sa nechytí. Potom môžu zhorknúť,“ vysvetľuje Gostík. Aby sa nemuselo zbytočne kúriť, môže sa dať dovnútra ohrievač, aby dobre preschli. Ideálne je, keď vonku mrzne. Pomalé údenie je najlepšie, a preto klobásy môžeme nechať v udiarni aj dva týždne. Klobása musí byť vyzretá, keď preschne, mala by ísť do mrazničky. Dobrú chuť!

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 647
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 366
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 550
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 173
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 602
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 219
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 181
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 882
  1. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  2. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  3. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode.
  5. Martin Turčan: Krajina padajúceho mosta, kde skapal pes
  6. Štefan Šturdzík: Hranol,semafor a F1.
  7. Marek Tocimák: Chytrá Láska
  8. Viktor Pamula: Postavme radšej sochy generálom Viestovi a Golianovi
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 940
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 115
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 042
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 223
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 751
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 926
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 726
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 621
  1. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  2. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  3. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  4. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  7. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  8. Tupou Ceruzou: Pandemická
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  2. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  3. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode.
  5. Martin Turčan: Krajina padajúceho mosta, kde skapal pes
  6. Štefan Šturdzík: Hranol,semafor a F1.
  7. Marek Tocimák: Chytrá Láska
  8. Viktor Pamula: Postavme radšej sochy generálom Viestovi a Golianovi
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 940
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 115
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 042
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 223
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 751
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 926
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 726
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 621
  1. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  2. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  3. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  4. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  7. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  8. Tupou Ceruzou: Pandemická

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu