Utorok, 31. marec, 2020 | Meniny má Benjamín

Pre každého je najlepší ten jeho recept na klobásy

Veľa pálivej papriky prerazí chuť mäsa. S paprikou a korením preto opatrne.

ZVOLEN. Úlohy mäsiara sa na zvolenskej zabíjačke, ktorú organizovalo Združenie priateľov Pustého hradu, ujal Jozef Gostík. Na rozdiel od dedinskej zabíjačky mu žiaden gazda neulial. „S nožíkom narábam, ani veľmi nemôžem,“ doplnil s úsmevom Gostík, ktorý na zabíjačku prišiel s kolegom Milanom Trokšiarom. Meškali a ľudia sa pýtali čo sa stalo, veď susedná zabíjačka sa už presúvala do tanierov a pekáčov a svinka pustohradná ešte len visela.

„Meškali sme, pretože sme vedeli, že sme šikovní a rýchlo to urobíme,“ zasmial sa Gostík. Pozitívne bolo, že svinka dobre odstála, s mäsom sa im lepšie robilo. Na výrobky je vraj lepšie použiť trochu odležané a najmä vychladené mäso. Ale to je už o inom, to by už nebola zabíjačka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Radšej kvalitnejší

„Profesionálnejšie sa okolo bravčoviny a mäsa krútim tak dvadsať rokov,“ doplnil Jozef Gostík, inak majiteľ firmy Pozana mäso. Šikovnosť podľa neho nie je iba v rukách, ale aj v dobrom nožíku. Dobrý mäsiar si vraj vie nielen vybrať, ale aj nabrúsiť nožík. „Treba si kúpiť radšej kvalitnejší,“ doplnil mäsiar. Podľa neho sa dobrý nožík dá kúpiť už aj za osem či desať eur. Nezabudol dodať, že bez brúsenia to ale nikdy nejde.

Soľ konzervuje

Pýtame sa na klobásy, skúšame získať najlepší recept. „Každý má svoj recept a pre každého je práve ten jeho najlepší,“ zasmial sa mäsiar. Dozvedáme sa, že základom je výber dobrej suroviny a pomer medzi tučným a chudým mäsom. „Väčšinou robievam sedemdesiat percent chudého a tridsať percent tučného. Ideálna je chrbtová slanina, ktorá je tvrdá. Podbrušie je skôr vhodné na vyškvarenie alebo do rôznych výrobkov, ako sú paštéty. Čím tvrdšie mastné mäso, tým lepšie. Urobí krásne zrno,“ vysvetlil.

To isté platí vraj aj pri prísadách, keď pridáte veľa pálivej papriky, prerazí chuť mäsa. S paprikou a korením preto opatrne. A soľ? „Dávam 2,2 percenta, to znamená, že na desať kilov klobás dávam 220 gramov soli,“ vysvetľuje. Soľ je základom, pretože konzervuje.

Údime pomaly

Dôležité je údenie. Keď sa kúri na podlahe, musí byť výrobok aspoň dva metre nad ohniskom. Teplota je tiež dôležitá, nemala by presiahnuť pätnásť až dvadsať stupňov. Keď sa to preháňa, výrobky sa pokazia, objavia sa plesne.

„Skôr ako dáme klobásy do udiarne, mali by sa dobre vysušiť. Kritickým je tlak. Pri nízkom tlaku sa klobásy veľmi zle sušia, ostávajú mokré a dym sa nechytí. Potom môžu zhorknúť,“ vysvetľuje Gostík. Aby sa nemuselo zbytočne kúriť, môže sa dať dovnútra ohrievač, aby dobre preschli. Ideálne je, keď vonku mrzne. Pomalé údenie je najlepšie, a preto klobásy môžeme nechať v udiarni aj dva týždne. Klobása musí byť vyzretá, keď preschne, mala by ísť do mrazničky. Dobrú chuť!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  2. Upracte si v právnych záležitostiach, advokáti poradia zadarmo
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  4. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  6. Bude dobre!
  7. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  8. "Škoda riskovať!"
  9. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  2. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  3. Bude dobre!
  4. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  5. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  6. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  7. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  8. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  9. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  10. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 35 825
  2. "Škoda riskovať!" 16 257
  3. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 13 134
  4. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 021
  5. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 733
  6. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 11 551
  7. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 135
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 10 251
  9. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 9 641
  10. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 591

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Dva týždne zatvorená v izbe. Domácu karanténu berie vážne

Mnohé zostali. Napriek korone. A ďalšie sa chystajú.

Pohľad na Kitzbühel v rakúskom Tirolsku. Ilustračné foto.
Horský hotel Poľana.

Zimná nohejbalová liga: Víťazom podľa očakávaní rezerva Sliača

Aj Zimnú nohejbalovú ligu ukončili predčasne.

ilustračné foto
Nikoleta Puchovanová

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pacient s koronavírusom zomrel po prepustení z bojnickej nemocnice

Pľúcne oddelenie bojnickej nemocnice je v karanténe.

Opatrovateľky žiadajú o pomoc premiéra

V mene opatrovateliek, ktoré sa nevedia vystriedať v Rakúsku, poslala majiteľka sprostredkovateľskej agentúry list premiérovi.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo ďalší prípad nákazy koronavírusom v okrese Prievidza

V nedeľu bolo na Slovensku testovaných celkom 379 ľudí. Z nich malo 22 pozitívny test. Medzi nimi bol aj mladý muž z nášho okresu.

Už ste čítali?