Utorok, 21. marec, 2023 | Meniny má Blahoslav

Pre každého je najlepší ten jeho recept na klobásy

Veľa pálivej papriky prerazí chuť mäsa. S paprikou a korením preto opatrne.

ZVOLEN. Úlohy mäsiara sa na zvolenskej zabíjačke, ktorú organizovalo Združenie priateľov Pustého hradu, ujal Jozef Gostík. Na rozdiel od dedinskej zabíjačky mu žiaden gazda neulial. „S nožíkom narábam, ani veľmi nemôžem,“ doplnil s úsmevom Gostík, ktorý na zabíjačku prišiel s kolegom Milanom Trokšiarom. Meškali a ľudia sa pýtali čo sa stalo, veď susedná zabíjačka sa už presúvala do tanierov a pekáčov a svinka pustohradná ešte len visela.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Meškali sme, pretože sme vedeli, že sme šikovní a rýchlo to urobíme,“ zasmial sa Gostík. Pozitívne bolo, že svinka dobre odstála, s mäsom sa im lepšie robilo. Na výrobky je vraj lepšie použiť trochu odležané a najmä vychladené mäso. Ale to je už o inom, to by už nebola zabíjačka.

SkryťVypnúť reklamu

Radšej kvalitnejší

„Profesionálnejšie sa okolo bravčoviny a mäsa krútim tak dvadsať rokov,“ doplnil Jozef Gostík, inak majiteľ firmy Pozana mäso. Šikovnosť podľa neho nie je iba v rukách, ale aj v dobrom nožíku. Dobrý mäsiar si vraj vie nielen vybrať, ale aj nabrúsiť nožík. „Treba si kúpiť radšej kvalitnejší,“ doplnil mäsiar. Podľa neho sa dobrý nožík dá kúpiť už aj za osem či desať eur. Nezabudol dodať, že bez brúsenia to ale nikdy nejde.

Soľ konzervuje

Pýtame sa na klobásy, skúšame získať najlepší recept. „Každý má svoj recept a pre každého je práve ten jeho najlepší,“ zasmial sa mäsiar. Dozvedáme sa, že základom je výber dobrej suroviny a pomer medzi tučným a chudým mäsom. „Väčšinou robievam sedemdesiat percent chudého a tridsať percent tučného. Ideálna je chrbtová slanina, ktorá je tvrdá. Podbrušie je skôr vhodné na vyškvarenie alebo do rôznych výrobkov, ako sú paštéty. Čím tvrdšie mastné mäso, tým lepšie. Urobí krásne zrno,“ vysvetlil.

SkryťVypnúť reklamu

To isté platí vraj aj pri prísadách, keď pridáte veľa pálivej papriky, prerazí chuť mäsa. S paprikou a korením preto opatrne. A soľ? „Dávam 2,2 percenta, to znamená, že na desať kilov klobás dávam 220 gramov soli,“ vysvetľuje. Soľ je základom, pretože konzervuje.

Údime pomaly

Dôležité je údenie. Keď sa kúri na podlahe, musí byť výrobok aspoň dva metre nad ohniskom. Teplota je tiež dôležitá, nemala by presiahnuť pätnásť až dvadsať stupňov. Keď sa to preháňa, výrobky sa pokazia, objavia sa plesne.

„Skôr ako dáme klobásy do udiarne, mali by sa dobre vysušiť. Kritickým je tlak. Pri nízkom tlaku sa klobásy veľmi zle sušia, ostávajú mokré a dym sa nechytí. Potom môžu zhorknúť,“ vysvetľuje Gostík. Aby sa nemuselo zbytočne kúriť, môže sa dať dovnútra ohrievač, aby dobre preschli. Ideálne je, keď vonku mrzne. Pomalé údenie je najlepšie, a preto klobásy môžeme nechať v udiarni aj dva týždne. Klobása musí byť vyzretá, keď preschne, mala by ísť do mrazničky. Dobrú chuť!

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49%
  3. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  4. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  5. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  6. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  7. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. Na čo myslieť pri prediktívnej údržbe?
  2. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  3. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  4. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  5. Spoločnosť AGEL SK a VŠZaSP podpísali zmluvu o spolupráci
  6. Čo všetko potrebujete vedieť, ak chcete tehlovú fasádu
  7. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  8. Nový e-book od BaseLinker Kompletný sprievodca po marketplacoch
  1. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 13 924
  2. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 312
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 938
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 036
  5. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 7 705
  6. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 3 415
  7. Aké sú NAJ slovenské chute? Prezradili ich známi výrobcovia 3 288
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 096

Blogy SME

  1. Vladimír Krátky: Z a s t r o p o v a l i !
  2. Štefan Vidlár: Proč Z na ruských tankoch?
  3. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku)
  4. Vladimír Čuchran: Fňuká celá krajina
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami: Žilina - Trnové
  6. Tomáš Vodvářka: Postní doba jako příležitost
  7. Martin Krsak: Žiť treba v krajine, kde je všetko najdrahšie na svete
  8. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 962
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 802
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 270
  4. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 3 616
  5. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 2 809
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 495
  7. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 2 495
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 350
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Pozemok na výstavbu centra poskytlo mesto.

Centrum tradičnej kultúry postaví kraj v Detve.


2 h
Zvolenské námestie.

Extra eurofondy nie sú na cesty ani parkovacie miesta.


3 h
Momentka z tretieho zápasu štvrťfinálovej série Zvolena s Novými Zámkami.

Zvolenčania zvládli štvrtý duel a v sérii sa ujali vedenia 3:1.


TASR 4 h

S nami tipuješ bez rizika, v hre sú ceny za tisícky eur.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Práce na estakáde, ktorá bude najdlhšou na Slovensku, sú v plnom prúde.


15 h

Zhorelo vybavenie i zásielky. Zamestnanci Arrivy zachraňovali vozový park.


20. mar

Riešenie je v dobudovaní trate Nitra – Trnovec nad Váhom.


23 h

Archeológovia chcú preskúmať maximum.


20. mar

Blogy SME

  1. Vladimír Krátky: Z a s t r o p o v a l i !
  2. Štefan Vidlár: Proč Z na ruských tankoch?
  3. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku)
  4. Vladimír Čuchran: Fňuká celá krajina
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami: Žilina - Trnové
  6. Tomáš Vodvářka: Postní doba jako příležitost
  7. Martin Krsak: Žiť treba v krajine, kde je všetko najdrahšie na svete
  8. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 962
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 5 802
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 270
  4. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 3 616
  5. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 2 809
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 495
  7. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 2 495
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 350
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu