Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Pre každého je najlepší ten jeho recept na klobásy

Veľa pálivej papriky prerazí chuť mäsa. S paprikou a korením preto opatrne.

ZVOLEN. Úlohy mäsiara sa na zvolenskej zabíjačke, ktorú organizovalo Združenie priateľov Pustého hradu, ujal Jozef Gostík. Na rozdiel od dedinskej zabíjačky mu žiaden gazda neulial. „S nožíkom narábam, ani veľmi nemôžem,“ doplnil s úsmevom Gostík, ktorý na zabíjačku prišiel s kolegom Milanom Trokšiarom. Meškali a ľudia sa pýtali čo sa stalo, veď susedná zabíjačka sa už presúvala do tanierov a pekáčov a svinka pustohradná ešte len visela.

„Meškali sme, pretože sme vedeli, že sme šikovní a rýchlo to urobíme,“ zasmial sa Gostík. Pozitívne bolo, že svinka dobre odstála, s mäsom sa im lepšie robilo. Na výrobky je vraj lepšie použiť trochu odležané a najmä vychladené mäso. Ale to je už o inom, to by už nebola zabíjačka.

Skryť Vypnúť reklamu

Radšej kvalitnejší

„Profesionálnejšie sa okolo bravčoviny a mäsa krútim tak dvadsať rokov,“ doplnil Jozef Gostík, inak majiteľ firmy Pozana mäso. Šikovnosť podľa neho nie je iba v rukách, ale aj v dobrom nožíku. Dobrý mäsiar si vraj vie nielen vybrať, ale aj nabrúsiť nožík. „Treba si kúpiť radšej kvalitnejší,“ doplnil mäsiar. Podľa neho sa dobrý nožík dá kúpiť už aj za osem či desať eur. Nezabudol dodať, že bez brúsenia to ale nikdy nejde.

Soľ konzervuje

Pýtame sa na klobásy, skúšame získať najlepší recept. „Každý má svoj recept a pre každého je práve ten jeho najlepší,“ zasmial sa mäsiar. Dozvedáme sa, že základom je výber dobrej suroviny a pomer medzi tučným a chudým mäsom. „Väčšinou robievam sedemdesiat percent chudého a tridsať percent tučného. Ideálna je chrbtová slanina, ktorá je tvrdá. Podbrušie je skôr vhodné na vyškvarenie alebo do rôznych výrobkov, ako sú paštéty. Čím tvrdšie mastné mäso, tým lepšie. Urobí krásne zrno,“ vysvetlil.

Skryť Vypnúť reklamu

To isté platí vraj aj pri prísadách, keď pridáte veľa pálivej papriky, prerazí chuť mäsa. S paprikou a korením preto opatrne. A soľ? „Dávam 2,2 percenta, to znamená, že na desať kilov klobás dávam 220 gramov soli,“ vysvetľuje. Soľ je základom, pretože konzervuje.

Údime pomaly

Dôležité je údenie. Keď sa kúri na podlahe, musí byť výrobok aspoň dva metre nad ohniskom. Teplota je tiež dôležitá, nemala by presiahnuť pätnásť až dvadsať stupňov. Keď sa to preháňa, výrobky sa pokazia, objavia sa plesne.

„Skôr ako dáme klobásy do udiarne, mali by sa dobre vysušiť. Kritickým je tlak. Pri nízkom tlaku sa klobásy veľmi zle sušia, ostávajú mokré a dym sa nechytí. Potom môžu zhorknúť,“ vysvetľuje Gostík. Aby sa nemuselo zbytočne kúriť, môže sa dať dovnútra ohrievač, aby dobre preschli. Ideálne je, keď vonku mrzne. Pomalé údenie je najlepšie, a preto klobásy môžeme nechať v udiarni aj dva týždne. Klobása musí byť vyzretá, keď preschne, mala by ísť do mrazničky. Dobrú chuť!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. A new, multifunctional centre will revive the Danube embankment
  2. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  3. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  4. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  5. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  10. 26 years of providing you with essential information
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 109
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 428
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 543
  4. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 456
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 057
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 622
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 565
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 6 387
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 228
  10. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 081
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Z koncertu na oslavu 90-ky Romana Bergera, plánovaného vlani v júli, sa stal koncert spomienkový.

Z koncertu na oslavu 90. narodenín Romana Bergera bude koncert spomienkový.

16 h
Ilustračné foto.

Zvolen je naďalej čierny, Detva takisto.

18 h
Zatiaľ nie je známe, či sa bude meniť cena parkovného - ilustračné foto

Spoločnosť EEI chce pokračovať.

21 h
Vo Zvolene pred rokom. Rovnaké rady sa vytvárajú pred poštou aj dnes.

Na dva víkendy pošty neotvoria.

2. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Keď sa jej pes odopol z vôdzky, vybehla na cestu.

15 h

Od stredy vstupujú do platnosti nové opatrenia.

2. mar

Územný plán mesta dovoľuje zastavať všetky lúky až po vstup do doliny.

3. mar

Peniaze na kruhový objazd zatiaľ rezort nedostal. Priechod pre chodcov postál na nevysporiadaných pozemkoch.

23 h

Už ste čítali?