Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Pri dedinskej zabíjačke sa vždy stretávala celá rodina

Sme mäsožravci, aspoň väčšina z nás, a najlepšie si túto skutočnosť precítime práve na zabíjačke.

Mäsiar v akcii.Mäsiar v akcii. (Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Zabíjačka je udalosť, pri ktorej sa staré neskutočne prelína s novým. Je to príležitosť nazrieť do života našich predkov. A aj keď súčasné zabíjačky sa stále častejšie zaobídu bez krvavej časti, pretože niektorí ľudia si kupujú už zabité a vypitvané prasiatko, najmä na dedinách si môžete „vychutnať“ aj klasiku. Tí prví prídu o zážitok, bez ktorého síce bude určite každý človek, ktorý má v sebe aspoň kúsok citu, no na strane druhej je práve smrť prasiatka realitou, na ktorú zabúdame, keď si v supermarketoch kupujeme úhľadne zabalené mäso. To tiež nenarástlo na strome, každý jeden kus bol kedysi živým tvorom.

Skryť Vypnúť reklamu

Celá rodina

Život na slovenskej dedine nebol vždy o dostatku a hojnosti jedla. Ľudia hrdlačili na svojich políčkach, starali sa o deti, zabezpečovali si drevo na zimu, orali, siali, žali. Žili v skromnosti a chudobe a aj hlad bol častým spoločníkom na ich ceste životom.

Mäso bolo na väčšie sviatky. Iba na zabíjačke ho bol dostatok. Aj preto bola zabíjačka udalosťou, kde sa stretávala celá rodina. Všetci ochotne pomáhali, pretože odmenou im bol plný žalúdok.

Mäsiar

Začína sa skoro ráno, vlastne už v predchádzajúci deň, keď treba pripraviť kotol alebo aj dva. Na jedno prasa hravo spotrebujete päťdesiat litrov vriacej vody, preto je lepšie mať v zálohe ešte nejaký ten litrík naviac. Vody! Samozrejme, aj ten litrík pálenky k zabíjačke patrí, potom sa lepšie znášajú drobné rany od nožov v rukách neskúsených pomocníkov. Ale poďme naspäť k vode. Ráno pred zabíjačkou zakurujeme pod kotly aspoň poldruha hodiny pred príchodom mäsiara. Treba mať zálohu, ak by drevo nebolo suchšie a nechcelo horieť podľa našich predstáv. Ideálne je, keď voda začne vrieť s mäsiarovým príchodom. Treba ešte vysvetliť pojem mäsiar. Tu väčšinou nejde o skutočného mäsiara, takto sa v deň zabíjačky „nadáva“ niekomu šikovnému z rodiny. Ten si to raz-dvakrát vyskúšal len tak zo zvedavosti a potom to už musel robiť.

Skryť Vypnúť reklamu

zab_490.jpg

Zabíjačka na zvolenskom námestí. FOTO: MILAN SUJA

Takže mäsiar. Dobre pripravený je vtedy, keď príde s nabrúsenými nožmi a všetkou potrebnou výbavou, ktorá obnáša asi takýto krátky zoznam: zakáľacia pištoľ, chyták, hrubý povraz, stojku s rozperkou na vešanie prasaťa, lanom a kladkou, plynovým horákom na opaľovanie, najlepšie aj s plynovou fľašou, veď na domácich sa nikdy nedá spoľahnúť. A ešte škoble – tými sa odstraňuje srsť. K dobrému mäsiarovi patrí aj riadna mäsiarska zástera.

Surový akt

Najdôležitejšou chvíľou je zabitie. Nie je to pre slabé žalúdky, a aj preto sa ženy obyčajne v tej chvíli vytratia z dvora a deti nazerajú iba spoza dverí. Prasa sa nelúči so životom ľahko, zabitie je surový akt.

Prasa musia dvaja-traja chlapi chytiť chytákom za pysk a najlepšie ešte lanom na nohu. Vtedy už nemá ako ujsť a mäsiar môže vykonať, čo treba. Väčšinou to ide rýchlo, strela do hlavy, rýchle podrezanie a je to. Prasa ešte chvíľu hádže nohami, no postupne všetok pohyb ustane. Je to stresujúca chvíľa aj pre chlapov, to ženy vedia, a preto je práve toto chvíľa na zmiernenie stresu jedným pohárom horúceho čaju. So slivkou, samozrejme.

Skryť Vypnúť reklamu

Srsť z prasaťa musí ísť dole, túto prácu netreba uponáhľať. Najprv prasa polievame horúcou vodou a potom škoblami srsť zoškrabeme. Zvyšky opálime plynovým horákom. Potom kožu vydrhneme kefami a posledné nedostatky doladíme ostrým nožom – akoby sme ho holili. Samozrejme, bez peny.

V minulosti sa zvyklo prasa opáliť horiacou slamou, plynový horák nás posunul ďalej. Je to čistejšie a rýchlejšie.

Iný kraj, iná technika

Samotné rozoberanie prasaťa sa v našich končinách obyčajne robí vo zvislej polohe, no už za hranicou chotára to môže byť inak. V každom kraji majú inú techniku. Niekto rozoberá prasa poležiačky, od chrbta. Pre prasa a aj pre gazdu je to vlastne jedno, všetky cesty idú do rovnakého cieľa, a tým sú klobásy, jaternice, tlačenka a rôzne iné domáce výrobky. A tiež kopa údenín či mäsa do mrazničky. To sme ale preskočili pár hodín práce. Koľko? Zohratá partia má zabíjačku hotovú za päť hodín, nezohratá aj za dvojnásobok tohto času. Pri skutočnej rodinnej zabíjačke ale čas nie je podstatný.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 794
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 363
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 513
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 235
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 859
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 605
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 170
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 844
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 542
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 738
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Veronika sa narodila maminke Jarke 21. 1. 2021.

Aj zdravotníci čakali, či sa dnes niekto vypýta na svet.

2 h
Na križovatke pri zvolenskom sídlisku Západ.

Sanitka prevážala pacienta.

5 h
Dušan Andrašovský

Bol šikovný hokejista a stále to je skromný chalan. Dušan Andrašovský spomína na svoju bohatú kariéru.

5 h
Ilustračné foto.

Prevádzkové náklady bude hradiť mesto z vlastných zdrojov.

5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

7 h

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Už ste čítali?