Streda, 21. február, 2018 | Meniny má Eleonóra
Pridajte si svoje mesto

Pri dedinskej zabíjačke sa vždy stretávala celá rodina

Sme mäsožravci, aspoň väčšina z nás, a najlepšie si túto skutočnosť precítime práve na zabíjačke.

Mäsiar v akcii.(Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Zabíjačka je udalosť, pri ktorej sa staré neskutočne prelína s novým. Je to príležitosť nazrieť do života našich predkov. A aj keď súčasné zabíjačky sa stále častejšie zaobídu bez krvavej časti, pretože niektorí ľudia si kupujú už zabité a vypitvané prasiatko, najmä na dedinách si môžete „vychutnať“ aj klasiku. Tí prví prídu o zážitok, bez ktorého síce bude určite každý človek, ktorý má v sebe aspoň kúsok citu, no na strane druhej je práve smrť prasiatka realitou, na ktorú zabúdame, keď si v supermarketoch kupujeme úhľadne zabalené mäso. To tiež nenarástlo na strome, každý jeden kus bol kedysi živým tvorom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Celá rodina

Život na slovenskej dedine nebol vždy o dostatku a hojnosti jedla. Ľudia hrdlačili na svojich políčkach, starali sa o deti, zabezpečovali si drevo na zimu, orali, siali, žali. Žili v skromnosti a chudobe a aj hlad bol častým spoločníkom na ich ceste životom.

Mäso bolo na väčšie sviatky. Iba na zabíjačke ho bol dostatok. Aj preto bola zabíjačka udalosťou, kde sa stretávala celá rodina. Všetci ochotne pomáhali, pretože odmenou im bol plný žalúdok.

Mäsiar

Začína sa skoro ráno, vlastne už v predchádzajúci deň, keď treba pripraviť kotol alebo aj dva. Na jedno prasa hravo spotrebujete päťdesiat litrov vriacej vody, preto je lepšie mať v zálohe ešte nejaký ten litrík naviac. Vody! Samozrejme, aj ten litrík pálenky k zabíjačke patrí, potom sa lepšie znášajú drobné rany od nožov v rukách neskúsených pomocníkov. Ale poďme naspäť k vode. Ráno pred zabíjačkou zakurujeme pod kotly aspoň poldruha hodiny pred príchodom mäsiara. Treba mať zálohu, ak by drevo nebolo suchšie a nechcelo horieť podľa našich predstáv. Ideálne je, keď voda začne vrieť s mäsiarovým príchodom. Treba ešte vysvetliť pojem mäsiar. Tu väčšinou nejde o skutočného mäsiara, takto sa v deň zabíjačky „nadáva“ niekomu šikovnému z rodiny. Ten si to raz-dvakrát vyskúšal len tak zo zvedavosti a potom to už musel robiť.

zab_490.jpg

Zabíjačka na zvolenskom námestí. FOTO: MILAN SUJA

Takže mäsiar. Dobre pripravený je vtedy, keď príde s nabrúsenými nožmi a všetkou potrebnou výbavou, ktorá obnáša asi takýto krátky zoznam: zakáľacia pištoľ, chyták, hrubý povraz, stojku s rozperkou na vešanie prasaťa, lanom a kladkou, plynovým horákom na opaľovanie, najlepšie aj s plynovou fľašou, veď na domácich sa nikdy nedá spoľahnúť. A ešte škoble – tými sa odstraňuje srsť. K dobrému mäsiarovi patrí aj riadna mäsiarska zástera.

Surový akt

Najdôležitejšou chvíľou je zabitie. Nie je to pre slabé žalúdky, a aj preto sa ženy obyčajne v tej chvíli vytratia z dvora a deti nazerajú iba spoza dverí. Prasa sa nelúči so životom ľahko, zabitie je surový akt.

Prasa musia dvaja-traja chlapi chytiť chytákom za pysk a najlepšie ešte lanom na nohu. Vtedy už nemá ako ujsť a mäsiar môže vykonať, čo treba. Väčšinou to ide rýchlo, strela do hlavy, rýchle podrezanie a je to. Prasa ešte chvíľu hádže nohami, no postupne všetok pohyb ustane. Je to stresujúca chvíľa aj pre chlapov, to ženy vedia, a preto je práve toto chvíľa na zmiernenie stresu jedným pohárom horúceho čaju. So slivkou, samozrejme.

Srsť z prasaťa musí ísť dole, túto prácu netreba uponáhľať. Najprv prasa polievame horúcou vodou a potom škoblami srsť zoškrabeme. Zvyšky opálime plynovým horákom. Potom kožu vydrhneme kefami a posledné nedostatky doladíme ostrým nožom – akoby sme ho holili. Samozrejme, bez peny.

V minulosti sa zvyklo prasa opáliť horiacou slamou, plynový horák nás posunul ďalej. Je to čistejšie a rýchlejšie.

Iný kraj, iná technika

Samotné rozoberanie prasaťa sa v našich končinách obyčajne robí vo zvislej polohe, no už za hranicou chotára to môže byť inak. V každom kraji majú inú techniku. Niekto rozoberá prasa poležiačky, od chrbta. Pre prasa a aj pre gazdu je to vlastne jedno, všetky cesty idú do rovnakého cieľa, a tým sú klobásy, jaternice, tlačenka a rôzne iné domáce výrobky. A tiež kopa údenín či mäsa do mrazničky. To sme ale preskočili pár hodín práce. Koľko? Zohratá partia má zabíjačku hotovú za päť hodín, nezohratá aj za dvojnásobok tohto času. Pri skutočnej rodinnej zabíjačke ale čas nie je podstatný.


  1. Sliačsky prameň je v strednej Európe ojedinelý Foto 352
  2. Šnúru či mostík urobí Zuzana Niščáková aj dnes 254
  3. Cestu smrti nahradila iná 236
  4. Vo Zvolene rastie veľký tenisový talent, Samuel Melaga dvojnásobným majstrom Slovenska 208
  5. Zvolenský zámok prichádza s novými podujatiami Foto 152
  6. Karol L. Zachar prežil v Babinej rané detstvo 112
  7. Vzácnu rodinnú hrobku zachraňuje mesto Foto 81
  8. Zvolenskí volejbalisti cestovali z Trenčína s víťazstvom 44
  9. Fínsky brankár Nieminen vo Zvolene skončil 41
  10. Dudinský rekord: Prácu nemá iba 27 zo 756 ľudí 39

Najčítanejšie správy

Zvolen

Sliačsky prameň je v strednej Európe ojedinelý

Minerálne vody, vyvierajúce v kúpeľoch Sliač, využívali ľudia už v stredoveku.

Šnúru či mostík urobí Zuzana Niščáková aj dnes

Že sa bude aktívne venovať tancu, začala tušiť v poslednom ročníku gymnázia, keď dostala od osvetového strediska možnosť diaľkovo študovať školu pre učiteľov tanca.

Cestu smrti nahradila iná

Na cestách regiónu zomrelo vlani deväť ľudí. Okresu Detva patrí prím z hľadiska požitia alkoholických nápojov vinníkom dopravnej nehody.

Vo Zvolene rastie veľký tenisový talent, Samuel Melaga dvojnásobným majstrom Slovenska

Dve zlaté medaily z majstrovstiev Slovenska v tenise priniesol domov do Zvolena 12-ročný Samuel Melaga.

Zvolenský zámok prichádza s novými podujatiami

Zámok vás pohostí. Umením pre malých aj veľkých.

Blízke regióny

Policajná naháňačka: Pred súdom dnes prehovorili strelec aj posádka unikajúceho auta

Obžalovaný Michal unikal pred policajtmi už viackrát, jeho posledná jazda v júni 2017 sa však skončila tragicky pre Tomáša (†17). Toho zasiahla policajná strela na zadnom sedadle.

Kde sa dá v Liptove dobre zalyžovať? Ponúkajú sa malé strediská

Pravá zima nechala na seba čakať. Začiatok sezóny vyzeral katastrofálne, počasie sa umúdrilo tak ,ako sa na toto ročné obdobie patrí, a vďaka mrazu a snehu mohli spustiť prevádzku aj menšie strediská a dedinské lyžiarske vleky.

Bystrica chystá veľké privítanie Anastasie Kuzminovej na 1. marca

Presný program mesto upresní v najbližších dňoch.

V Banskobystrickom kraji môžu ľudia o komfortnom cestovaní len snívať

Filip Hlubocký: Železničná infraštruktúra je v dezolátnom stave. Už desiatky rokov sa nepostavil kilometer trate.

Plakala a plakala. Ten pocit bezradnosti neprajem nikomu, tvrdí Fialková

Bola som dezorientovaná. Nevedela som, či mám vôbec o niečo bojovať, hovorí Anastasia Kuzminová.

Všetky správy

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

Verejné korčuľovanie je preč. Čo spravil Ramsay s reprezentáciou?

Kam sa posunula slovenská hokejová reprezentácia od posledného šampionátu v Kolíne? Slováci našli systém, disciplínu ešte nie.

Česi porazili USA a postúpili už do semifinále

Do olympijského turnaja vstúpili rozpačito.

Medailu môžu získať po 42 rokoch. Nemci senzačne vyradili Švédov

O medaily budú v Pjongčangu okrem Nemcov bojovať aj Rusi, Česi a Kanaďania.

Spevák Špaňo vyfackal na ceste mladíka. Ako na celú vec pozerá zákon?

Pokutu môže vodič dostať aj za vztýčený prostredník či neoprávnené trúbenie.