Pondelok, 30. marec, 2020 | Meniny má Vieroslava

Pri dedinskej zabíjačke sa vždy stretávala celá rodina

Sme mäsožravci, aspoň väčšina z nás, a najlepšie si túto skutočnosť precítime práve na zabíjačke.

Mäsiar v akcii.Mäsiar v akcii. (Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Zabíjačka je udalosť, pri ktorej sa staré neskutočne prelína s novým. Je to príležitosť nazrieť do života našich predkov. A aj keď súčasné zabíjačky sa stále častejšie zaobídu bez krvavej časti, pretože niektorí ľudia si kupujú už zabité a vypitvané prasiatko, najmä na dedinách si môžete „vychutnať“ aj klasiku. Tí prví prídu o zážitok, bez ktorého síce bude určite každý človek, ktorý má v sebe aspoň kúsok citu, no na strane druhej je práve smrť prasiatka realitou, na ktorú zabúdame, keď si v supermarketoch kupujeme úhľadne zabalené mäso. To tiež nenarástlo na strome, každý jeden kus bol kedysi živým tvorom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Celá rodina

Život na slovenskej dedine nebol vždy o dostatku a hojnosti jedla. Ľudia hrdlačili na svojich políčkach, starali sa o deti, zabezpečovali si drevo na zimu, orali, siali, žali. Žili v skromnosti a chudobe a aj hlad bol častým spoločníkom na ich ceste životom.

Mäso bolo na väčšie sviatky. Iba na zabíjačke ho bol dostatok. Aj preto bola zabíjačka udalosťou, kde sa stretávala celá rodina. Všetci ochotne pomáhali, pretože odmenou im bol plný žalúdok.

Mäsiar

Začína sa skoro ráno, vlastne už v predchádzajúci deň, keď treba pripraviť kotol alebo aj dva. Na jedno prasa hravo spotrebujete päťdesiat litrov vriacej vody, preto je lepšie mať v zálohe ešte nejaký ten litrík naviac. Vody! Samozrejme, aj ten litrík pálenky k zabíjačke patrí, potom sa lepšie znášajú drobné rany od nožov v rukách neskúsených pomocníkov. Ale poďme naspäť k vode. Ráno pred zabíjačkou zakurujeme pod kotly aspoň poldruha hodiny pred príchodom mäsiara. Treba mať zálohu, ak by drevo nebolo suchšie a nechcelo horieť podľa našich predstáv. Ideálne je, keď voda začne vrieť s mäsiarovým príchodom. Treba ešte vysvetliť pojem mäsiar. Tu väčšinou nejde o skutočného mäsiara, takto sa v deň zabíjačky „nadáva“ niekomu šikovnému z rodiny. Ten si to raz-dvakrát vyskúšal len tak zo zvedavosti a potom to už musel robiť.

zab_490.jpg

Zabíjačka na zvolenskom námestí. FOTO: MILAN SUJA

Takže mäsiar. Dobre pripravený je vtedy, keď príde s nabrúsenými nožmi a všetkou potrebnou výbavou, ktorá obnáša asi takýto krátky zoznam: zakáľacia pištoľ, chyták, hrubý povraz, stojku s rozperkou na vešanie prasaťa, lanom a kladkou, plynovým horákom na opaľovanie, najlepšie aj s plynovou fľašou, veď na domácich sa nikdy nedá spoľahnúť. A ešte škoble – tými sa odstraňuje srsť. K dobrému mäsiarovi patrí aj riadna mäsiarska zástera.

Surový akt

Najdôležitejšou chvíľou je zabitie. Nie je to pre slabé žalúdky, a aj preto sa ženy obyčajne v tej chvíli vytratia z dvora a deti nazerajú iba spoza dverí. Prasa sa nelúči so životom ľahko, zabitie je surový akt.

Prasa musia dvaja-traja chlapi chytiť chytákom za pysk a najlepšie ešte lanom na nohu. Vtedy už nemá ako ujsť a mäsiar môže vykonať, čo treba. Väčšinou to ide rýchlo, strela do hlavy, rýchle podrezanie a je to. Prasa ešte chvíľu hádže nohami, no postupne všetok pohyb ustane. Je to stresujúca chvíľa aj pre chlapov, to ženy vedia, a preto je práve toto chvíľa na zmiernenie stresu jedným pohárom horúceho čaju. So slivkou, samozrejme.

Srsť z prasaťa musí ísť dole, túto prácu netreba uponáhľať. Najprv prasa polievame horúcou vodou a potom škoblami srsť zoškrabeme. Zvyšky opálime plynovým horákom. Potom kožu vydrhneme kefami a posledné nedostatky doladíme ostrým nožom – akoby sme ho holili. Samozrejme, bez peny.

V minulosti sa zvyklo prasa opáliť horiacou slamou, plynový horák nás posunul ďalej. Je to čistejšie a rýchlejšie.

Iný kraj, iná technika

Samotné rozoberanie prasaťa sa v našich končinách obyčajne robí vo zvislej polohe, no už za hranicou chotára to môže byť inak. V každom kraji majú inú techniku. Niekto rozoberá prasa poležiačky, od chrbta. Pre prasa a aj pre gazdu je to vlastne jedno, všetky cesty idú do rovnakého cieľa, a tým sú klobásy, jaternice, tlačenka a rôzne iné domáce výrobky. A tiež kopa údenín či mäsa do mrazničky. To sme ale preskočili pár hodín práce. Koľko? Zohratá partia má zabíjačku hotovú za päť hodín, nezohratá aj za dvojnásobok tohto času. Pri skutočnej rodinnej zabíjačke ale čas nie je podstatný.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Staráte sa o chorého člena rodiny? Na toto máte nárok
  2. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  3. Upracte si v právnych záležitostiach, advokáti poradia zadarmo
  4. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  5. Bude dobre!
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. "Škoda riskovať!"
  8. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  9. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. Bude dobre!
  2. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  3. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  4. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  5. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  6. Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?
  7. Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?
  8. Férová nadácia O2 dá 50 000 EUR na online vzdelávanie
  9. EUBA predlžuje termín podávania prihlášok do 15. apríla 2020
  10. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  1. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 43 187
  2. "Škoda riskovať!" 16 131
  3. Môže nám hroziť nedostatok potravín, varujú farmári 13 101
  4. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 12 308
  5. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 12 067
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 607
  7. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 11 459
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 10 121
  9. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 463
  10. Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta 8 898

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Dva týždne zatvorená v izbe. Domácu karanténu berie vážne

Mnohé zostali. Napriek korone. A ďalšie sa chystajú.

Pohľad na Kitzbühel v rakúskom Tirolsku. Ilustračné foto.
Horský hotel Poľana.

Zimná nohejbalová liga: Víťazom podľa očakávaní rezerva Sliača

Aj Zimnú nohejbalovú ligu ukončili predčasne.

ilustračné foto
Nikoleta Puchovanová

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pacient s koronavírusom zomrel po prepustení z bojnickej nemocnice

Pľúcne oddelenie bojnickej nemocnice je v karanténe.

Okradli 87-ročnú dôchodkyňu, polícia žiada o pomoc

Potrebujú identifikovať dve osoby, ktoré by mohli pomôcť objasniť tento čin.

V Prievidzi spustili prvý automat na rúška

Okrem rúšok automat ponúka dezinfekčný gél či sladkosti. Dobrovoľníci budú rúška priebežne dopĺňať.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo ďalší prípad nákazy koronavírusom v okrese Prievidza

V nedeľu bolo na Slovensku testovaných celkom 379 ľudí. Z nich malo 22 pozitívny test. Medzi nimi bol aj mladý muž z nášho okresu.

Už ste čítali?