Babiná má malú raritu; murovanú obecnú pec

Začiatky neboli jednoduché, pečenie v takej peci je umenie. Prvý chlieb pripálili.

Chrumkavý chlieb je hotový, Jaroslava Caková ich z pece postupne vyberá.Chrumkavý chlieb je hotový, Jaroslava Caková ich z pece postupne vyberá. (Zdroj: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ)

BABINÁ. Tradičnou pochúťkou pri rôznych spoločenských udalostiach sa stáva v Babinej chlieb. Vždy čerstvý, pečený vo vlastnej – obecnej peci.

Murovaná pec je súčasťou ľudového domu, ktorý obec pred jedenástimi rokmi odkúpila od štátu, keďže jeho posledný vlastník nemal dedičov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Roľnícku usadlosť z roku 1820, ktorá je dnes ako typická ukážka dávnej ľudovej architektúry kultúrnou pamiatkou, postupne zrekonštruovali, no pec umiestnená na dvore si musela na svoju premiéru počkať.

Pekárenské grífy

„Báli sme sa v nej niečo robiť,“ hovorí starostka Babinej Jana Gregušová. „Nakoniec sme si pozvali majstra z Banskej Štiavnice, ktorý nám ju dal do poriadku. Vrátane komína, ochranných plechov či striežky,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Pečenie zverili Babinčanke Jaroslave Cakovej. Sama má doma podobnú, aj keď menšiu, v kuchyni.

„Do Babinej sme sa prisťahovali z východu presne pred desiatimi rokmi. Piecť v peci som sa učila až tu,“ priznáva Jaroslava Caková.

b1_r4331.jpg

„Najskôr doma, potom v tejto obecnej. Je predsa len väčšia, takže na začiatku sa nám chlebík aj pripálil. Ideálnosť teploty dnes testujeme kôpkou múky. Keď sa spáli, pec je ešte príliš horúca.“

Pec rozkurujú drevom. Musí intenzívne kúriť najmenej tri – štyri hodiny, potom jej teplotu znížia. „Časť tlejúceho dreva vyberieme, časť rozhrnieme po okrajoch pece.“

Naraz sa do nej vmestí 12 – 13 pecňov chleba. V Babinej robia zásadne zemiakový. Žiaden práškový polotovar, ale z varených zemiakov.

„Zemiaky varíme deň vopred. Potom ich popučíme a necháme vychladnúť,“ ozrejmuje babinská pekárka. Hotový chlieb niekedy posypú soľou, rascou alebo čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia babinský chlieb chvália, takmer každý by si chcel vziať aspoň jeden bochník aj domov, ale toľko ho k dispozícii nemajú. Je len na ochutnávku alebo ako doplnok k iným jedlám.

„Možno by ho aj kúpili, ak by sme ho predávali, ale kto by miesil toľko cesta... Miesime ho ručne v koryte, osem kíl múky. Je to náročné, dnes sme miesili už dva razy,“ hovorí Cáková.

Okrem chleba sa naučili robiť v peci aj iné pochúťky. Posúchy z chlebového cesta plnené kapustou, zemiakmi alebo jablkami. Počas obecnej zabíjačky už pec poslúžila aj na upečenie klobás a jaterníc.

Hreje dlho

„Teplo si pec udrží dlho. Napríklad včera sme z nej chlieb vyberali o štvrtej popoludní. Dnes ráno o pol piatej, keď bol manžel znova kúriť, bola stále teplá,“ hovorí Caková.

SkryťVypnúť reklamu

Murovaná pec nebola v babinských domoch samozrejmosť, a už vôbec nie takáto veľká. Mali ju skôr majetnejšie rodiny. Vďaka tomu, že obecná je umiestnená na dvore, návštevníci môžu celý proces pečenia sledovať. Taký chlieb potom chutí ešte viac.

b2_r4416.jpg

Do pece sa vmestí trinásť pecňov chleba.

b3_r2728.jpg

Finále. Jaroslava Caková s dcérami pri krájaní chleba. Ponúkali ho napríklad aj so sladkou makovou nátierkou.

b4_r2673.jpg

Murovaná pec je na dvore roľníckej usadlosti, ktorá je kultúrnou pamiatkou. FOTO: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 699
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 206
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 135
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 250
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 059
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 934
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 786
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 321
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Prírodné lezecké centrum vzniklo pri Kolibe u Rytiera pod Pustým hradom.

Z lesa vedie trasa, ktorú si zamilujú rodiny, aj horolezci.


1
Ilustračné foto.

Získal uznanie od kolegov aj jej rodiny.


Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu