LADZANY. Desať súťažných tímov predviedlo svoje umenie v sobotu počas podujatia Jablková chuť Hontu po ladziansky v obci Ladzany. Ako TASR informovala jeho spoluorganizátorka Bela Lisáková, zároveň návštevníkom predviedli novinky pri ďalšom spracovaní jabĺk.
Svoje najlepšie recepty predstavil v Ladzanoch aj šéfkuchár Richard Noskovič. Základnou surovinou všetkých pripravovaných jedál boli jablká.
"Súťažilo sa v príprave tradičných jedál, ktoré boli rozdelené do troch kategórií - múčne, ovocné a mäsové. Návštevníci tak mohli ochutnať pirohy na tri spôsoby, tvarohovú štrúdľu s jablkami, guláš z diviny na jablkách, grilované kačacie prsia na jablkovo-brusnicovom čatní s lokšou, vtáčky na jabloni, jesenný sen, jablkovú schovávačku, jablkové ruže, ladzianske trojjabĺčko, ale aj Radičovej tajomstvo a zázračné raňajky," priblížila Lisáková.
Ovocinárstvo má na Honte tradíciu. Už počas rakúsko-uhorskej monarchie sa z tejto oblasti vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest. "Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza v obci Ladzany ako jeden z osemnástich v rámci celého Slovenska. Počas piateho ročníka podujatia sme založili novú tradíciu v obci a to vo vysádzaní jabloní," dodala spoluorganizátorka podujatia.
Obec Ladzany sa už druhý rok stará o staré jabloňové sady nad obcou, ktoré sa snaží zachrániť. Podľa starostu Miloša Čmelu problémom je, že žiadne fondy nepodporujú takéto iniciatívy. Aj preto sa v obci rozhodli, že začnú s výsadbou nových sadov.
"Naše tradície chceme uchovať. Vďaka pestovaniu jabloní sa kedysi Ladzanom veľmi darilo. Bol by som veľmi rád, keby sme opäť oživili tradície našich predkov. Preto sme na počesť tohtoročných jubilejných jablkových slávností vysadili jabloň, ktorá bude základom nového sadu," povedal starosta.
Obec Ladzany plánuje jablká v budúcnosti aj spracovávať. V roku 2015 plánuje opravu haly na sušenie a skladovanie liečivých rastlín a ovocia.
"Verím, že všetky tieto aktivity pomôžu našej obci a jej obyvateľom. Budem rád, ak sa nám postupne podarí oživiť tradíciu pestovania jabĺk na Honte. Dôležité je aj ukazovať, ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú pripraviť. Dúfam, že vďaka novej investícii súkromnej spoločnosti využijeme ďalšie príležitosti, ktoré nám jablká ponúkajú," dodal Čmela.