Nedeľa, 24. jún, 2018 | Meniny má Ján

Sľubne vyzerajúcu žatvu zmenilo daždivé počasie

V minulosti bývali väčšinou suché roky, teraz máme problém so sušením obilia.

Pováľané obilie ešte len čaká na kombajny.(Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Optimistické očakávania našich poľnohospodárov sa s pribúdajúcimi daždivými dňami znižujú. Napriek tomu niektorí tvrdia, že priemerný rok by mohol vyjsť.

Obilie na poliach sa pýta pod strechu, no dostať ho tam nie je jednoduché. Navyše to, ktoré zľahlo po búrkach a prudkých dažďoch, začína klíčiť priamo z klasov. Veď podmienky má ideálne, vlhkosť je vysoká, noci teplé...

Slušná úroda

„Úrody sú perfektné, napríklad v repke dosahujeme priemery ako vo Francúzsku,“ zhodnotil Ondrej Šmál, riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vo Zvolene. Dôvody dobrej úrody vidí vo vhodnom rozložení vlahy cez vegetačné obdobie. To je vraj kľúčové.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zvolenské pracovisko Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory má pod sebou okresy Zvolen, Detva, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Z toho, čo sa podarilo doteraz zobrať v týchto regiónoch, má napríklad ozimný jačmeň priemerne 4,47 tony na hektár. Pri pšenici je to dokonca o jednu tonu lepšie. Repka, ktorej je po pšenici na poliach zasiatej najviac, dosahovala 3,41 tony na hektár, čo je tiež slušná úroda.

Radosť zo slušnej úrody ale kalí počasie, ktoré v uplynulých dňoch bráni poľnohospodárom pokračovať v žatevných prácach. Kým pri ozimnom jačmeni sa podarilo dostať pod strechu viac ako polovicu úrody, pri pšenici to bolo začiatkom minulého týždňa iba okolo dvanásť percent. Najlepšie je na tom repka, pri ktorej stihli spracovať okolo sedemdesiat percent úrody.

Bez sušenia to niekedy nejde

„To čo sa mohlo dobre predať, ako napríklad kvalitná potravinárska pšenica, jačmeň sladovnícky či raž, ktorú sme ani nezačali zberať, sa dažďom vyplavuje,“ vysvetľuje Šmál. Tohtoročná žatva sa nám podľa neho ukazuje v mokrom variante, čím sa veľmi zvyšujú náklady.

V minulosti bývali väčšinou suché roky, teraz máme problém so sušením obilia. Sušičiek je málo, obilie sa vozí na sušenie aj do Lučenca. Doprava a aj samotné sušenie všetko predražuje. Zvýšené náklady uberajú družstvám z tržieb.

Keď je vlhkosť nad štrnásť percent, bez sušenia sa žatva nezaobíde. Čakať sa nedá, pretože obilie začnú napádať plesne. Obilie musí dýchať.

Premočené polia znamenajú veľké komplikácie pre kombajnistov. Keď sa aj dá robiť, musia ísť pomaly, lištu tlačiť čo najnižšie. „A o to, čo sa z polí zoberie, sa musí poľnohospodár hneď starať, to znamená neustále prehadzovať a sušiť,“ vysvetľuje Šmál.

Bez potravinárskej pšenice

„V našom regióne hádam pršalo najviac,“ povzdychol si konateľ detvianskeho Agrosevu Martin Malatinec. Firma stihla do minulého týždňa dostať pod strechu iba repku a ozimný jačmeň. Ostatné obilniny mali minulý týždeň pozbierané asi na dvadsať percent. Za posledných desať rokov si na takéto daždivé leto nespomínal. Už teraz vidieť, že komplikovaná žatva sa podpíše pod predaj obilnín.

„Škody sú už teraz, pretože potravinárska pšenica nie je v tomto regióne žiadna a ani nebude,“ vysvetlil Malatinec. Ďalšie straty na úrode budú z polí, na ktorých sú plodiny zváľané.

Rok sa pritom ukazoval ako dobrý. To potvrdil aj šéf Agrosevu, posledný mesiac sľubný výsledok načisto pokazil.

Šťastie mali tí, čo žatvu stihli urobiť ešte pred obdobím búrok a dažďov.

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka je tohtoročná žatva na Slovensku svojím spôsobom špecifická, pretože poľnohospodári síce začali žatvu s približne s dvojtýždňovým predstihom oproti vlaňajšku, ale v súčasnosti sa tento predstih stratil v dôsledku premenlivého počasia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 617
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 182
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 641
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 535
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 629
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 582
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 670
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 138
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 975
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 946

Hlavné správy z MY Zvolen

Z družstva v Lieskovci si ľudia adoptovali 5 kráv

Družstvo nežije len z kravského mlieka.

Országh Cup 2018: Víťazom sa siedmy raz stali zvolenskí žraloci

Kvalitne obsadený turnaj ponúkol vynikajúce hokejbalové divadlo.

Námestím budú znieť muzikálové melódie. Príde aj Andrej Mojžiš a Felix Slováček

Ak ste Ján a budete v publiku, máte šancu získať kartón piva, odkazuje organizátor.

Z dotácie postavia posedenie aj prístrešok

Na náučnom chodníku medzi Uňatínom a Horným Badínom vytvoria oddychovú zónu pre turistov.

Predstavujeme osobnosti regiónu

František Chudý: Nebývam zúfalý

Meno vysokoškolského učiteľa sa už desaťročia spája aj s folklórnym súborom Poľana.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Martin bude mať chodníkovú fontánu s farebnými tryskami

​​​​​​​Obyvatelia martinskej časti Sever sa konečne dočkali zbúrania schátralej nebezpečnej fontány. Osadia im tam moderný typ.

V Čadci súťažili vo varení kotlíkového guláša

Čadčiansky kotlík zapísal už svoje siedme pokračovanie. Ponúkame vám fotogalériu z už tradičnej súťaže.

UEFA omilostila Spartak Trnava, doma bez divákov si zahrá iba v jednom dueli

Fanúšikovia Spartaka Trnava sa iba pred nedávnom dozvedeli túto skvelú správu.

Nočná búrka preverila trenčianskych hasičov

V rámci kraja v súvislosti s počasím zasahovalo počas noci 33 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Vybrali SME



Už ste čítali?