Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Sľubne vyzerajúcu žatvu zmenilo daždivé počasie

V minulosti bývali väčšinou suché roky, teraz máme problém so sušením obilia.

Pováľané obilie ešte len čaká na kombajny.Pováľané obilie ešte len čaká na kombajny. (Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Optimistické očakávania našich poľnohospodárov sa s pribúdajúcimi daždivými dňami znižujú. Napriek tomu niektorí tvrdia, že priemerný rok by mohol vyjsť.

Obilie na poliach sa pýta pod strechu, no dostať ho tam nie je jednoduché. Navyše to, ktoré zľahlo po búrkach a prudkých dažďoch, začína klíčiť priamo z klasov. Veď podmienky má ideálne, vlhkosť je vysoká, noci teplé...

Slušná úroda

„Úrody sú perfektné, napríklad v repke dosahujeme priemery ako vo Francúzsku,“ zhodnotil Ondrej Šmál, riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vo Zvolene. Dôvody dobrej úrody vidí vo vhodnom rozložení vlahy cez vegetačné obdobie. To je vraj kľúčové.

Skryť Vypnúť reklamu

Zvolenské pracovisko Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory má pod sebou okresy Zvolen, Detva, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Z toho, čo sa podarilo doteraz zobrať v týchto regiónoch, má napríklad ozimný jačmeň priemerne 4,47 tony na hektár. Pri pšenici je to dokonca o jednu tonu lepšie. Repka, ktorej je po pšenici na poliach zasiatej najviac, dosahovala 3,41 tony na hektár, čo je tiež slušná úroda.

Radosť zo slušnej úrody ale kalí počasie, ktoré v uplynulých dňoch bráni poľnohospodárom pokračovať v žatevných prácach. Kým pri ozimnom jačmeni sa podarilo dostať pod strechu viac ako polovicu úrody, pri pšenici to bolo začiatkom minulého týždňa iba okolo dvanásť percent. Najlepšie je na tom repka, pri ktorej stihli spracovať okolo sedemdesiat percent úrody.

Skryť Vypnúť reklamu

Bez sušenia to niekedy nejde

„To čo sa mohlo dobre predať, ako napríklad kvalitná potravinárska pšenica, jačmeň sladovnícky či raž, ktorú sme ani nezačali zberať, sa dažďom vyplavuje,“ vysvetľuje Šmál. Tohtoročná žatva sa nám podľa neho ukazuje v mokrom variante, čím sa veľmi zvyšujú náklady.

V minulosti bývali väčšinou suché roky, teraz máme problém so sušením obilia. Sušičiek je málo, obilie sa vozí na sušenie aj do Lučenca. Doprava a aj samotné sušenie všetko predražuje. Zvýšené náklady uberajú družstvám z tržieb.

Keď je vlhkosť nad štrnásť percent, bez sušenia sa žatva nezaobíde. Čakať sa nedá, pretože obilie začnú napádať plesne. Obilie musí dýchať.

Premočené polia znamenajú veľké komplikácie pre kombajnistov. Keď sa aj dá robiť, musia ísť pomaly, lištu tlačiť čo najnižšie. „A o to, čo sa z polí zoberie, sa musí poľnohospodár hneď starať, to znamená neustále prehadzovať a sušiť,“ vysvetľuje Šmál.

Skryť Vypnúť reklamu

Bez potravinárskej pšenice

„V našom regióne hádam pršalo najviac,“ povzdychol si konateľ detvianskeho Agrosevu Martin Malatinec. Firma stihla do minulého týždňa dostať pod strechu iba repku a ozimný jačmeň. Ostatné obilniny mali minulý týždeň pozbierané asi na dvadsať percent. Za posledných desať rokov si na takéto daždivé leto nespomínal. Už teraz vidieť, že komplikovaná žatva sa podpíše pod predaj obilnín.

„Škody sú už teraz, pretože potravinárska pšenica nie je v tomto regióne žiadna a ani nebude,“ vysvetlil Malatinec. Ďalšie straty na úrode budú z polí, na ktorých sú plodiny zváľané.

Rok sa pritom ukazoval ako dobrý. To potvrdil aj šéf Agrosevu, posledný mesiac sľubný výsledok načisto pokazil.

Šťastie mali tí, čo žatvu stihli urobiť ešte pred obdobím búrok a dažďov.

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka je tohtoročná žatva na Slovensku svojím spôsobom špecifická, pretože poľnohospodári síce začali žatvu s približne s dvojtýždňovým predstihom oproti vlaňajšku, ale v súčasnosti sa tento predstih stratil v dôsledku premenlivého počasia.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 811
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 843
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 924
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 503
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 683
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 102
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 582
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 491
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 338
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Kováčová je najlepším tímom v regióne, Zvolen na okraji priepasti (+ NAJ HRÁČI JESENE)

Hodnotíme, bilancujeme a známkujeme oboch našich účastníkov Tipos III. ligy Stred za účinkovanie v lige počas jesene 2020.

Momentka z derby III. ligy medzi Zvolen a Kováčovou.
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Aktuálne: Na R2 pri Zvolene havaroval kamión

Úsek je prejazdný len v jednom pruhu.

Na R2 havaroval opitý kamionista.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?