Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Na novom námestí varili tradičné jedlá

Tradičnú chuť Podpoľania tentoraz zorganizovali Hriňovčania.

Hriňová rozvoniavala tradičnými jedlami.Hriňová rozvoniavala tradičnými jedlami. (Zdroj: MILAN SUJA)

Tradičnú chuť Podpoľania tentoraz zorganizovali Hriňovčania.

HRIŇOVÁ. Podpolianske námestie v sobotu rozvoniavalo rôznymi vôňami. Aj neškolený čuch rýchlo zistil, že to nie je žiadna pizza alebo hot dog. Hriňová rozvoniavala, ako bežne rozvoniavajú kuchyne nielen v lazníckych domoch na okolí, ale aj tie panelákové. Všade bolo cítiť tradičné podpolianske jedlá, už ráno začalo zaujímavé podujatie Tradičná chuť Podpoľania.

Organizačne ho pripravilo Mesto Hriňová spolu s Miestnou akčnou skupinou Podpoľanie, občianskym združením Tradičná chuť regiónov Slovenska a Regionálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou vo Zvolene.

Skryť Vypnúť reklamu

Čakanie ne trúbu

„Cesto je vykysnuté, teraz ho vyvaľkáme, posypeme makom s cukrom a nastrúhanými jablkami. Potom stočíme a potrieme vajíčkom, do ktorého pridáme ešte trochu mlieka. A potom dáme piecť. Len teraz nemáme kde,“ povedala Emília Uhrínová, ktorá býva v časti U Zdurnov.

chut1_490.jpg

Súťažné družstvo "Krnáčove nevesty"

Problém s pieckami pocítili všetci, ktorí sa rozhodli robiť pečené jedlá. Elektrické rúry preťažovali sieť.

Cesto medzitým asi na dva centimetre nadvihlo vrchnák na miske akoby sa už pýtalo von. Kým gazdinky od Zdurnov ešte len čakali na volnú trúbu na pečenie, vedľa stojace Krnáčove nevesty už svoju haruľu krájali a podávali okoloidúcim.

Krnáčova haruľa bola špecifická tým, že ju urobili bez múky.

Strapkáč je klasika

Tradičná chuť Podpoľania sa konala už tretíkrát. Začala v Látkach pred dvoma rokmi, vlani pokračovala v Očovej. Tento rok sa o slovo prihlásili Hriňovčania a latku nastavili poriadne vysoko.

Skryť Vypnúť reklamu

Už o rok sa bude variť v Hrochoti, ktorá sa k miestnej akčnej skupine pridala iba nedávno.

chut3_490.jpg

Strapkáč vyhral medzi polievkami.

Nie každý pozná strapkáč, pritom je to pod Poľanou klasika. Základom je kapusta a fazuľa, k tomu klobása s troškou údeného mäsa.

So strapkáčom prišlo súťažiť hriňovské družstvo, ktorého šéfkou bola Terézia Tkáčová. Strapkáč preto nazvali Terezkina maškrta. A navarili ho skutočne dobrý, medzi polievkami vyhrali.

Pacále

„Nestačíme to ani robiť,“ povzdychla si Oľga Činčurová a prevrátila ďalší pacáľ. Varila oblečená v kroji pri sporáku na pevné palivo. A ľudia len chodili a chodili, akoby tam jedlo rozdávali zadarmo. Veď aj rozdávali. „Bohužiaľ, musíme niečo nechať aj pre porotu,“ vysvetľovala im Emília Rezníková.

Skryť Vypnúť reklamu

chut4_490.jpg

Pacále nestíhali robiť.

Pacáľ pritom nie je žiadna veda, stačia postrúhané zemiaky, múka, vajce a soľ. Všetko sa rozmieša a na platni upečie. A potrie maslom.

Všetky recepty s popismi aj fotografiami organizátori starostlivo zaznamenávali. Ešte tento rok z nich vydajú knihu.

chut2_490.jpg

chut5_490.jpg

chut6_490.jpg

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 118
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 395
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 100
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 358
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 914
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 844
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 296
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 176
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 037
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 917
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Kelemen vyrovnáva na 2:2 vo vlastnom oslabení.

V nájazdoch sa presadili Nuutinen a Mikúš.

11 h
Sídlo Kronospanu vo Zvolene.

Nová výroba drevovláknitých dosiek má poskytnúť 130 nových pracovných miest.

19 h
Ilustračné foto.

Čísla už zverejnila aj Krupina a Hriňová.

23. jan
Ilustračné foto.

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

11 h

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?