Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Na novom námestí varili tradičné jedlá

Tradičnú chuť Podpoľania tentoraz zorganizovali Hriňovčania.

Hriňová rozvoniavala tradičnými jedlami.Hriňová rozvoniavala tradičnými jedlami. (Zdroj: MILAN SUJA)

Tradičnú chuť Podpoľania tentoraz zorganizovali Hriňovčania.

HRIŇOVÁ. Podpolianske námestie v sobotu rozvoniavalo rôznymi vôňami. Aj neškolený čuch rýchlo zistil, že to nie je žiadna pizza alebo hot dog. Hriňová rozvoniavala, ako bežne rozvoniavajú kuchyne nielen v lazníckych domoch na okolí, ale aj tie panelákové. Všade bolo cítiť tradičné podpolianske jedlá, už ráno začalo zaujímavé podujatie Tradičná chuť Podpoľania.

Organizačne ho pripravilo Mesto Hriňová spolu s Miestnou akčnou skupinou Podpoľanie, občianskym združením Tradičná chuť regiónov Slovenska a Regionálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou vo Zvolene.

Skryť Vypnúť reklamu

Čakanie ne trúbu

„Cesto je vykysnuté, teraz ho vyvaľkáme, posypeme makom s cukrom a nastrúhanými jablkami. Potom stočíme a potrieme vajíčkom, do ktorého pridáme ešte trochu mlieka. A potom dáme piecť. Len teraz nemáme kde,“ povedala Emília Uhrínová, ktorá býva v časti U Zdurnov.

chut1_490.jpg

Súťažné družstvo "Krnáčove nevesty"

Problém s pieckami pocítili všetci, ktorí sa rozhodli robiť pečené jedlá. Elektrické rúry preťažovali sieť.

Cesto medzitým asi na dva centimetre nadvihlo vrchnák na miske akoby sa už pýtalo von. Kým gazdinky od Zdurnov ešte len čakali na volnú trúbu na pečenie, vedľa stojace Krnáčove nevesty už svoju haruľu krájali a podávali okoloidúcim.

Krnáčova haruľa bola špecifická tým, že ju urobili bez múky.

Strapkáč je klasika

Tradičná chuť Podpoľania sa konala už tretíkrát. Začala v Látkach pred dvoma rokmi, vlani pokračovala v Očovej. Tento rok sa o slovo prihlásili Hriňovčania a latku nastavili poriadne vysoko.

Skryť Vypnúť reklamu

Už o rok sa bude variť v Hrochoti, ktorá sa k miestnej akčnej skupine pridala iba nedávno.

chut3_490.jpg

Strapkáč vyhral medzi polievkami.

Nie každý pozná strapkáč, pritom je to pod Poľanou klasika. Základom je kapusta a fazuľa, k tomu klobása s troškou údeného mäsa.

So strapkáčom prišlo súťažiť hriňovské družstvo, ktorého šéfkou bola Terézia Tkáčová. Strapkáč preto nazvali Terezkina maškrta. A navarili ho skutočne dobrý, medzi polievkami vyhrali.

Pacále

„Nestačíme to ani robiť,“ povzdychla si Oľga Činčurová a prevrátila ďalší pacáľ. Varila oblečená v kroji pri sporáku na pevné palivo. A ľudia len chodili a chodili, akoby tam jedlo rozdávali zadarmo. Veď aj rozdávali. „Bohužiaľ, musíme niečo nechať aj pre porotu,“ vysvetľovala im Emília Rezníková.

Skryť Vypnúť reklamu

chut4_490.jpg

Pacále nestíhali robiť.

Pacáľ pritom nie je žiadna veda, stačia postrúhané zemiaky, múka, vajce a soľ. Všetko sa rozmieša a na platni upečie. A potrie maslom.

Všetky recepty s popismi aj fotografiami organizátori starostlivo zaznamenávali. Ešte tento rok z nich vydajú knihu.

chut2_490.jpg

chut5_490.jpg

chut6_490.jpg

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 095
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 901
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 068
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 223
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 308
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 706
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 531
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 253
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 252
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Záver kopcovej sezóny bol na okruhu. Marcel Beník potvrdil titul majstra SR

Na záverečných pretekoch sezóny sa z nášho regiónu predstavili len bratia Beníkovci.

Traja jazdci MTB Racing Teamu po úspešnom víkende na Slovakia Ringu

Zomrel Marcel Daniš. Ten, čo hrával s Dežom

Počúvať bigbít cielene nebolo možné, nebolo kde, zaspomínal v minulosti známy zvolenský bigbiťák.

Marcel Daniš.

Tóth vytvoril v Dudinciach rekord, splnil limit na OH (+ FOTO)

Sychravé počasie, mokrá trať, ale aj medzinárodná konkurencia. Aj taká bola Dudinská päťdesiatka počas pandémie koronavírusu.

Matej Tóth vyhral v Dudinciach švrtýkrát, čím vytvoril nový rekord.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?