LÁTKY. Posledná júnová sobota na Látkach patrila už po tretíkrát domácim kulinárskym špecialitám. Varilo sa podľa osvedčených receptov, ktoré súčasní kuchári a kuchárky zdedili po svojich prarodičoch. Doslova to platí v prípade 18-ročnej Kristíny Michalovskej, ktorá pripravila novosvetské pampúšiky s meltou tak, ako sa naučila od svojej starkej Emílie.
Oľga Luptáková, predsedníčka Občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska, pri záverečnom hodnotení nešetrila slovami chvály.
Červené krumple, kráľovské podlesníky, halušky s papinkou, drevorubačská delikatesa, látkarske gule, šoprle, jahňací guľáš... Tradičné, jednoduché jedlá, a predsa pravé maškrty. Vrátane kapustnice, ktorá dostala prívlastok sviatočná, keďže v nej nechýbalo údené mäso a smotana. Prezentovali sa ňou pracovníčky obecného úradu.
„Kuchárky použili domácu kapustu bez konzervačných látok a prekvapilo ma, že hoci sme v nej nenašli huby, v skutočnosti v nej boli, ale zomleté na prášok,“ povedala Oľga Luptáková. „Nie je možné naučiť sa variť podľa kuchárskej knižky, lebo tá nemá chuť,“ dodala.
Kto sa nedostal na toto úspešné podujatie na Látkach, nemusí čakať rok. Už v sobotu 19. júla sa totiž bude konať v Hriňovej Tradičná chuť Podpoľania.
Aj látkarské gazdinky už spriadali recepty, v Hriňovej určite nebudú chýbať. Sme zvedaví, čím prekvapia naše chuťové poháriky.
Anna Segečová pripravovala na platni sporáka kráľovské podlesníky. S čerstvým domácim maslom boli vynikajúce. FOTO: (JS)
Autor: js