Piatok, 20. júl, 2018 | Meniny má Iľja Eliáš

O zamestnanie na zámku malo záujem sedemsto ľudí

Králi sa vrátili domov na Vígľašský zámok. Ich podobizne vítajú návštevníkov na recepcii.

Vígľašský zámok už onedlho otvoria.(Zdroj: MILAN SUJA)

VÍGĽAŠ. Historické delo na nádvorí je ozajstné; výstrelom z neho budú vítať významných hostí. Pretože zámok si trúfa na tú najnáročnejšiu klientelu.

Vstupujeme na recepciu Vígľašského zámku ako prví novinári. Recepcia je zatiaľ bez recepčnej. Na ľavej stene nás vítajú obrazy piatich uhorských kráľov, oproti nim je freska s jazdcami.

„Sú to králi, ktorí s týmto zámkom mali niečo spoločné,“ hovorí na päť kráľovských portrétov konateľka spoločnosti Zámok Vígľaš Ľudmila Červenková.

Zamestnanci

Zámok sa zmenil na štvorhviezdičkový hotel. Ten netvoria iba štýlové apartmány, za každou poctivou robotou sú ľudia. Celkovo na zámku nájde prácu štyridsaťjeden zamestnancov. Tí sa o prácu uchádzali od začiatku stavebných prác. Ich zamestnávanie bude mať tri etapy. Začnú s dvadsiatimi a podľa toho, ako budú pribúdať hostia, pribudnú aj zamestnanci.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Dostali sme viac ako sedemsto žiadostí o prácu. Z nich nebol problém vybrať radové profesie ako pomocné sily do kuchyne, umývačky, čašníci, upratovačky, chyžné a tiež radových kuchárov,“ vysvetľuje riaditeľ hotela Róbert Balek. Zamestnali ľudí z Vígľaša, Zvolenskej Slatiny, Očovej, no aj z Detvy, Hriňovej a Slatinských Lazov.

Už väčšie problémy má hotel s výberom manažérov, vedenie stále hľadá skúsených pracovníkov, jedného sa im podarilo získať napríklad z hotela Kempinsky.

Kuchyňa bude medzinárodná

Samostatnou kapitolou je výber šéfkuchára. V čase nášho rozhovoru boli na toto miesto šiesti uchádzači, no, žiaľ, ani jeden nespĺňal prísne predstavy vedenia hotela.

„Vyžadujeme kreativitu a skúsenosť. Aspoň tri roky v štvorhviezdičkovom hoteli. Musí byť lídrom, musí organizovať prácu, na čo potrebuje vrodené vlastnosti,“ vysvetľuje riaditeľ.

vigl9_490.jpg

Zámok čaká na prvých hostí.

Viacerí záujemcovia robili v zahraničí, sú dostatočne jazykovo vybavení, no robili napríklad v pizzériách. A to nestačí.

„Ja ho nemám čas učiť, práve naopak, on musí učiť tých druhých,“ dodáva na adresu budúceho šéfkuchára riaditeľ hotela. Americký majiteľ zámku si zo Spojených štátov priviedol odborníka, ktorý má dozrieť práve na kuchyňu.

„Našich kuchárov by mal naučiť robiť to, v čom sú Američania lepší. Napríklad steaky, no takisto omáčky a využívať ingrediencie, ktoré u nás ešte nie sú úplne udomácnené,“ dodáva riaditeľ.

Americký kuchár na Vígľaši skončí vo chvíli, keď sa domáci naučia všetko robiť tak, aby jedlá spĺňali aj tie najprísnejšie kritériá.

„Mal by zabezpečiť, aby sa jedálny lístok rozšíril aj o medzinárodnú kuchyňu,“ upresňuje úlohu Američana Ľudmila Červenková a dodáva: „Aby gastronómia bola skutočným zážitkom.“

Zameranie kuchyne naznačuje, že hotel sa chce zamerať na zahraničnú klientelu. Rozmanitosť je preto potrebná. Riaditeľ Balek ale zdôrazňuje, že rovnako dôležitý je aj každý slovenský návštevník hotela.

Diskrétnosť

Pre dobré meno hotela je najdôležitejšia diskrétnosť. „Keď sem príde akýkoľvek hosť, nesmie sa o tom dozvedieť novinár ako vy,“ dodáva s úsmevom Balek. Niekedy vraj môže ísť o chúlostivú záležitosť. Hostí jednoducho musia presvedčiť, že na zámku budú mať pokoj. Každý zamestnanec má v zmluve aj dodatok o mlčanlivosti, v opačnom prípade príde o prácu.

Zámok poskytne svojim klientom servis od reštaurácie cez wellness a saunu. Na rozširovaní ponuky služieb budú intenzívne pracovať. Vedenie hotela sa už stretlo s oblastným združením cestovného ruchu.

Otvorenie

„Otvoriť chceme čo najskôr, najlepšie ešte cez leto, no sme závislí od iných firiem, ktoré dokončujú niektoré práce,“ vyhýba sa stanoveniu konkrétnemu dátumu riaditeľ hotela. Manažéri hotela nastupujú do práce už v týchto dňoch, ďalší od 1. júla. Ostatní budú prichádzať priebežne.

vigl1_490.jpg

Výstrelom z dela privítajú významných hostí.

Ťahákom budú nielen izby, ale aj kongresová sála, no aj veľká a malá rytierska sála, ktoré sú vhodné na svadobné obrady. Na ne hneď nadväzuje kaplnka, kde môžu byť cirkevné obrady.

Viaceré páry už teraz čakajú na otvorenie, aby mohli mať svadbu na zámku. Zatiaľ majú zapísaných sedem svadieb. Prvé už na najbližšie mesiace, ďalšie až na budúcoročný september, kedy by sa vo Vígľaši mal brať pár z Anglicka.

Prvá svadba na zámku bude mať zrejme zvláštne čaro, no napriek tomu nepôjde o najdrahšiu svadbu. „Práve naopak, chceme by si ľudia zvykli na to, že môžu mať svadbu na zámku,“ vysvetľuje riaditeľ. Najdrahšia nebude, no ani najlacnejšia. Keďže ide o štvorhviezdičkový hotel, klient nemôže rátať s rovnakými nákladmi ako v kultúrnom dome v obci.

Prvá noc

Prechádzame jednotlivé poschodia a izby, ktoré čakajú na svojich prvých hostí.

Naším sprievodcom je práve riaditeľ hotela Róbert Balek, ktorý bol jedným z prvých ubytovaných na zámku. Prvá noc na zámku nebola najpokojnejšia, človek sa nemôže ubrániť myšlienkam na stáročia dozadu, kráľov i obyvateľov zámku, vojny, tragédie i chvíle šťastné.

vigl8_490.jpg

Druhé nádvorie.

Čo z minulých rokov ostalo skryté v zámockých múroch? To nevie nik. Podobné myšlienky by blúdili hlavou každému a nevyhol sa im ani Róbert Balek. Priznáva, že prvú noc sa veľmi nevyspal. Navyše ho zobudil zvláštny zvuk. „Akoby niekto ťahal kopu železa a dosiek,“ vysvetľuje riaditeľ. Prvýkrát sa zvuk ozval o druhej a druhýkrát o štvrť na tri. Našťastie nebol sám, kto vtedy nocoval na zámku, aj keď druhý nocľažník počul zvuky iba raz. Ráno všetko prehľadali, no nič nezmizlo. Riaditeľ nevylučuje, že vŕzgavý zvuk mohol prichádzať aj spoza zámockých múrov, napríklad z cesty popri zámku.

Na druhý deň pre istotu zavolali kňaza a spoločne sa pomodlili za pokoj duší bývalých obyvateľov. Tým, ako dúfa, všetko uzavrel.

vigl2_490.jpg

Strážca zámku.

vigl3_490.jpg

Kongresová sála.

vigl4_490.jpg

Okrúhly stôl čaká na svojich rytierov.

vigl5_490.jpg

Jeden z nehybných "obyvateľov" zámku.

vigl6_490.jpg

O tomto ani králi nesnívali. FOTO: MILAN SUJA

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 232
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 22 197
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 070
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 341
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 116
  6. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 6 723
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 417
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 668
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 835
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 124

Hlavné správy z MY Zvolen

Vyrába odevy z ľanovej látky doplnené folklórnymi motívmi

Ľudová umelkyňa zo Zvolena sa živí tým, čo ju baví.

Bývalý slovenský reprezentant Ondrej Debnár: Francúzi vyhrali zaslúžene

Aj keď sa majstrovstvá sveta vo futbale skončili pred pár dňami, stále rezonujú medzi fanúšikmi. Ako ich videl Ondrej Debnár?

Dievčatá „nakupovali“ bez platenia

Polícia pátra po viacerých tínedžerkách.

Užíval si v hoteli, nechal v ňom „sekeru“

Polícia pátra po totožnosti muža podozrivého z trestného činu podvodu.

Pohár MFK Zvolen v malom futbale získali Hriňovčania

Počas druhej júlovej soboty sa vo Zvolene uskutočnil na ihrisku s umelou trávou v areáli MFK Zvolen tretí ročník turnaja v malom futbale O putovný pohár MFK Zvolen.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot. Bez známok života ho našiel pracovník SBS.

Mŕtve zvieratá v Biskupickom kanáli rieši hygiena (+FOTO)

Vo vode plávali telá mŕtvych zvierat a ich vnútorností. Prípadom sa už zaoberajú regionálni hygienici, polícia zatiaľ nie.

Vybrali SME

Už ste čítali?