O zamestnanie na zámku malo záujem sedemsto ľudí

Králi sa vrátili domov na Vígľašský zámok. Ich podobizne vítajú návštevníkov na recepcii.

Vígľašský zámok už onedlho otvoria.Vígľašský zámok už onedlho otvoria. (Zdroj: MILAN SUJA)

VÍGĽAŠ. Historické delo na nádvorí je ozajstné; výstrelom z neho budú vítať významných hostí. Pretože zámok si trúfa na tú najnáročnejšiu klientelu.

Vstupujeme na recepciu Vígľašského zámku ako prví novinári. Recepcia je zatiaľ bez recepčnej. Na ľavej stene nás vítajú obrazy piatich uhorských kráľov, oproti nim je freska s jazdcami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Sú to králi, ktorí s týmto zámkom mali niečo spoločné,“ hovorí na päť kráľovských portrétov konateľka spoločnosti Zámok Vígľaš Ľudmila Červenková.

Zamestnanci

Zámok sa zmenil na štvorhviezdičkový hotel. Ten netvoria iba štýlové apartmány, za každou poctivou robotou sú ľudia. Celkovo na zámku nájde prácu štyridsaťjeden zamestnancov. Tí sa o prácu uchádzali od začiatku stavebných prác. Ich zamestnávanie bude mať tri etapy. Začnú s dvadsiatimi a podľa toho, ako budú pribúdať hostia, pribudnú aj zamestnanci.

SkryťVypnúť reklamu

„Dostali sme viac ako sedemsto žiadostí o prácu. Z nich nebol problém vybrať radové profesie ako pomocné sily do kuchyne, umývačky, čašníci, upratovačky, chyžné a tiež radových kuchárov,“ vysvetľuje riaditeľ hotela Róbert Balek. Zamestnali ľudí z Vígľaša, Zvolenskej Slatiny, Očovej, no aj z Detvy, Hriňovej a Slatinských Lazov.

Už väčšie problémy má hotel s výberom manažérov, vedenie stále hľadá skúsených pracovníkov, jedného sa im podarilo získať napríklad z hotela Kempinsky.

Kuchyňa bude medzinárodná

Samostatnou kapitolou je výber šéfkuchára. V čase nášho rozhovoru boli na toto miesto šiesti uchádzači, no, žiaľ, ani jeden nespĺňal prísne predstavy vedenia hotela.

„Vyžadujeme kreativitu a skúsenosť. Aspoň tri roky v štvorhviezdičkovom hoteli. Musí byť lídrom, musí organizovať prácu, na čo potrebuje vrodené vlastnosti,“ vysvetľuje riaditeľ.

SkryťVypnúť reklamu

vigl9_490.jpg

Zámok čaká na prvých hostí.

Viacerí záujemcovia robili v zahraničí, sú dostatočne jazykovo vybavení, no robili napríklad v pizzériách. A to nestačí.

„Ja ho nemám čas učiť, práve naopak, on musí učiť tých druhých,“ dodáva na adresu budúceho šéfkuchára riaditeľ hotela. Americký majiteľ zámku si zo Spojených štátov priviedol odborníka, ktorý má dozrieť práve na kuchyňu.

„Našich kuchárov by mal naučiť robiť to, v čom sú Američania lepší. Napríklad steaky, no takisto omáčky a využívať ingrediencie, ktoré u nás ešte nie sú úplne udomácnené,“ dodáva riaditeľ.

Americký kuchár na Vígľaši skončí vo chvíli, keď sa domáci naučia všetko robiť tak, aby jedlá spĺňali aj tie najprísnejšie kritériá.

„Mal by zabezpečiť, aby sa jedálny lístok rozšíril aj o medzinárodnú kuchyňu,“ upresňuje úlohu Američana Ľudmila Červenková a dodáva: „Aby gastronómia bola skutočným zážitkom.“

SkryťVypnúť reklamu

Zameranie kuchyne naznačuje, že hotel sa chce zamerať na zahraničnú klientelu. Rozmanitosť je preto potrebná. Riaditeľ Balek ale zdôrazňuje, že rovnako dôležitý je aj každý slovenský návštevník hotela.

Diskrétnosť

Pre dobré meno hotela je najdôležitejšia diskrétnosť. „Keď sem príde akýkoľvek hosť, nesmie sa o tom dozvedieť novinár ako vy,“ dodáva s úsmevom Balek. Niekedy vraj môže ísť o chúlostivú záležitosť. Hostí jednoducho musia presvedčiť, že na zámku budú mať pokoj. Každý zamestnanec má v zmluve aj dodatok o mlčanlivosti, v opačnom prípade príde o prácu.

Zámok poskytne svojim klientom servis od reštaurácie cez wellness a saunu. Na rozširovaní ponuky služieb budú intenzívne pracovať. Vedenie hotela sa už stretlo s oblastným združením cestovného ruchu.

Otvorenie

„Otvoriť chceme čo najskôr, najlepšie ešte cez leto, no sme závislí od iných firiem, ktoré dokončujú niektoré práce,“ vyhýba sa stanoveniu konkrétnemu dátumu riaditeľ hotela. Manažéri hotela nastupujú do práce už v týchto dňoch, ďalší od 1. júla. Ostatní budú prichádzať priebežne.

vigl1_490.jpg

Výstrelom z dela privítajú významných hostí.

Ťahákom budú nielen izby, ale aj kongresová sála, no aj veľká a malá rytierska sála, ktoré sú vhodné na svadobné obrady. Na ne hneď nadväzuje kaplnka, kde môžu byť cirkevné obrady.

Viaceré páry už teraz čakajú na otvorenie, aby mohli mať svadbu na zámku. Zatiaľ majú zapísaných sedem svadieb. Prvé už na najbližšie mesiace, ďalšie až na budúcoročný september, kedy by sa vo Vígľaši mal brať pár z Anglicka.

Prvá svadba na zámku bude mať zrejme zvláštne čaro, no napriek tomu nepôjde o najdrahšiu svadbu. „Práve naopak, chceme by si ľudia zvykli na to, že môžu mať svadbu na zámku,“ vysvetľuje riaditeľ. Najdrahšia nebude, no ani najlacnejšia. Keďže ide o štvorhviezdičkový hotel, klient nemôže rátať s rovnakými nákladmi ako v kultúrnom dome v obci.

Prvá noc

Prechádzame jednotlivé poschodia a izby, ktoré čakajú na svojich prvých hostí.

Naším sprievodcom je práve riaditeľ hotela Róbert Balek, ktorý bol jedným z prvých ubytovaných na zámku. Prvá noc na zámku nebola najpokojnejšia, človek sa nemôže ubrániť myšlienkam na stáročia dozadu, kráľov i obyvateľov zámku, vojny, tragédie i chvíle šťastné.

vigl8_490.jpg

Druhé nádvorie.

Čo z minulých rokov ostalo skryté v zámockých múroch? To nevie nik. Podobné myšlienky by blúdili hlavou každému a nevyhol sa im ani Róbert Balek. Priznáva, že prvú noc sa veľmi nevyspal. Navyše ho zobudil zvláštny zvuk. „Akoby niekto ťahal kopu železa a dosiek,“ vysvetľuje riaditeľ. Prvýkrát sa zvuk ozval o druhej a druhýkrát o štvrť na tri. Našťastie nebol sám, kto vtedy nocoval na zámku, aj keď druhý nocľažník počul zvuky iba raz. Ráno všetko prehľadali, no nič nezmizlo. Riaditeľ nevylučuje, že vŕzgavý zvuk mohol prichádzať aj spoza zámockých múrov, napríklad z cesty popri zámku.

Na druhý deň pre istotu zavolali kňaza a spoločne sa pomodlili za pokoj duší bývalých obyvateľov. Tým, ako dúfa, všetko uzavrel.

vigl2_490.jpg

Strážca zámku.

vigl3_490.jpg

Kongresová sála.

vigl4_490.jpg

Okrúhly stôl čaká na svojich rytierov.

vigl5_490.jpg

Jeden z nehybných "obyvateľov" zámku.

vigl6_490.jpg

O tomto ani králi nesnívali. FOTO: MILAN SUJA

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 775
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 903
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 724
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 844
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 900
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 531
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 825
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 530
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu