BANSKÁ BYSTRICA. O vašu priazeň sa na gastrofestivale Grilliada bude tento ročník uchádzať spolu 10 reštaurácii nielen z Banskej Bystrice, ale aj zo Zvolena, Vígľaša, ba dokonca aj z Vyhní a Oščadnice. Ktorá z týchto reštaurácii dostane v rámci súťaže o tú Najobľúbenejšiu práve váš hlas?
Rozhodnúť sa bude ťažké. Aby ste vedeli porovnať kvalitu, nápaditosť a hlavne chuť každej z nich, najlepšie bude ochutnať kúsok zo všetkých. Už tradične neobíďte grilované rebierka, pripravené na rôzne spôsoby - v špeciálnych marinádach, či podávané s domácou pikantnou čalamádou. Nezabudnite na chrumkavú sladkú vyprážanú cibuľku a jedinečné grilované kačacie prsia s omáčkou z našich bystrických sliviek. Domáce burgre a bio steaky čakajú pre najväčších lahôdkárov.
Hladní neostanú ani vegetariáni. Ukážeme vám, ako ľahko a chutne pripraviť bazalkové a chilli tofu a pochutíte si aj na netradičnej živánskej s čerstvými dressingami.
Sladké jazýčky sa môžu tešiť na grilovanú hrušku s karamelovou omáčkou. Samozrejme, v ponuke sa nájdu aj tradičné bryndzové pirohy a bryndzové halušky so slaninkou alebo domácou grilovanou klobáskou, grilované pstruhy, bravčové kolienko grilované na pivnej melase, či diviačie a jelenie mäso.
Z ponuky vystavovateľov okoštujte trdelníky pečené na pahrebe, aj ľudové slovanské špeciality pečené v tradičnej hlinenej peci – podpecníky.
Ku kvalitnej kávičke odporúčame skvostnú Bystrickú medenú tortu, ktorá je súzvukom vynikajúcich bystrických sliviek a vlašských orechov - chutí typických pre Banskú Bystricu.
Grilovať sa budú tiež chrumkavé kurčatá, mäsové špeciality a chutné rybie mäsko. V rozprávkovej pojazdnej predajni, ktorá zaujme nielen deti, sa zastavte na grilovaný oštiepok a hermelín s brusnicovou omáčkou.
Dobre napapkaní zalejte žalúdok skvele vychladeným pivom, kvalitným vínom, medovinou, či tvrdšími destilátmi a miešanými drinkami a máte to za sebou..
Jediný a najväčší gastrofestival na Slovensku zameraný na grilovanie začne už na budúci týždeň.
Autor: TS