ZVOLEN. Prvé lokálne meny platia od začiatku apríla v dvoch mestách na Slovensku – v Bratislave a vo Zvolene. Aj keď ide o jeden projekt, každá mena je iná. V Bratislave je to Bratislavský živec a vo Zvolene Zvolenský živec. Obe sú súčasťou projektu Nevyšliapanou cestou, ktorý pripravilo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.
Zvolenský živec bol v obehu už deviaty deň, no zvonka ho nič nepripomínalo. Budova na Tehelnej ulici, ktorej už nikto nezoberie prvenstvo v platení lokálnou menou, je rovnaká ako pred prvým aprílom, čo bol prvý deň zavedenia novej meny.
„Poznám Živicu a dôverujem ich víziám, a preto som sa dala veľmi rýchlo prehovoriť,“ hovorí Ela Klementová, vedúca v kaviarni Kafé Džezva o dôvodoch, prečo sa rozhodli vyskúšať lokálnu menu. Po chvíli motiváciu dopĺňa: „Páči sa nám, že sme pri zrode niečoho nového.“
Žiadne mince
Džezva nie je iba prevádzkou, kde môžete živcom platiť, ale aj výmenným miestom. Zatiaľ jediným vo Zvolene aj v prvom, aj v druhom prípade. Hodnota jedného živca je jedno euro, výhodu živca pocítite už pri sume desať eur. Za desiatku v euromene vám vyplatia desať a pol živca.
Áno, aj pol živca existuje. Inak žiadne mince, žiadne centíky.
Kaviareň nemusela pre živec vôbec upravovať nápojový lístok. Načo by aj, veď ceny sú rovnaké pre eurá aj živce.
Informácie o týchto možnostiach sa zákazníci dozvedajú z letáčikov na stoloch.
Hľadám nálepku, ktorou by mala byť predajňa zvonka označená, no nič nenachádzam. Vedúca ju chcela nalepiť neskôr s nálepkou otváracích hodín. Napokon si to rozmyslí a už o chvíľu je na dverách. Podľa jej slov o pár dní pribudne aj pútač na chodníku.
Nič sa nedeje, veď ľudí, ktorí majú vo vrecku novú lokálnu menu, nie je veľa.
„Zatiaľ si ju vymenili šiesti,“ spočíta z hlavy vedúca. Rýchlo sa zaraďujem, siedme miesto mi už nikto nevyfúkne.
Časť z vlastníkov novej lokálnej meny sú stáli zákazníci Džezvy a živce, ktoré si vymenili, hneď použili na platenie. Ďalší zasa čakajú, že ich budú môcť použiť aj inde.
Finančný kolotoč sa síce rozbieha, no zatiaľ má veľmi ďaleko k plnému výkonu.
Lokálnosť
„Živec je veľmi dobrým nástrojom pre obchodníkov, ktorí chcú, aby ich obchod získal punc lokálnosti, kvality a osobitosti. Je to určitá protiváha veľkým obchodným sieťam,“ vysvetľuje Klementová.
Vedúca kaviarne Ela Klementová. FOTO: MILAN SUJA
Kým pri lokálnej mene sa peniaze točia iba v jednom regióne, peniaze, ktorými platíme v supermarketoch, končia väčšinou v zahraničí.
Cesta je postupná, perspektívu takýto projekt má. Bolo by výborné, keby si živec osvojili aj väčšie podniky, prípadne úrady. Žeby svojich pracovníkov vyplácali živcami? Asi ťažko predstaviteľné.
„Stačí, aby sa za tento projekt postavili ľudia, ktorí majú nejakú autoritu v meste,“ dodáva vedúca.
„Živec je inšpirovaný lokálnymi menami, ktoré fungujú po celom svete. Chceme priniesť niečo, čo spojí zákazníkov s ich obchodníkmi a dá im šancu podporiť svoje mesto. Súčasná ekonomická kríza je výbornou šancou takéto alternatívy naštartovať,“ vysvetľuje riaditeľ Živice Juraj Hipš.
Zvýšenie obratu
Dôvodom pre vznik lokálnych mien je fakt, že centrálne meny už nie sú kryté reálnou hodnotou a postupne strácajú stabilitu. Ľudia si začínajú uvedomovať, aký význam má pre udržanie miestneho rozvoja ekonomická nezávislosť a súdržnosť miestnych komunít. Verejnosť sa stavia proti odtekaniu miestneho bohatstva z regiónu.
„Lokálna mena živec vznikla v spolupráci s dlhodobo fungujúcimi menami vo švajčiarskom Bazileji a rakúskej Waldviertel. Skúsenosti ukazujú, že obchodníkom prináša zvýšenie obratu a posilňuje vzťah so zákazníkmi,“ dodáva Hipš.
Zároveň sa peniaze viac otáčajú v rámci mesta a aj medzi obchodníkmi navzájom.
V anglickom Bristole sa v lokálnej mene platia aj miestne dane alebo vyplácajú časti miezd zamestnancov.
Živica má ambíciu dohodnúť sa s mestami Bratislava a Zvolen na podobnej schéme.