DETVA. Občianske združenie Podpoľanie vyhlásilo už druhú výzvu na udeľovanie značky Regionálny produkt Podpoľanie.
Spolu s touto aktivitou spustilo projekt s názvom Chuť a vôňa regionálnych jedál a špecialít v Poodří a Podpoľaní. Slovenské združenie ju realizuje spoločne s českou miestnou akčnou skupinou Region Poodří.
„Pri udeľovaní regionálnej značky máme spracované pravidlá pre potravinové a remeselné výrobky a taktiež pre služby, kde je najmä ubytovanie a stravovanie,“ povedala manažérka občianskeho združenia Podpoľanie Elena Jankovičová.
Prišli na to, že celé reštauračné zariadenie nemá šancu získať značku, pretože žiadne nie je zamerané iba na tradičné regionálne jedlá. Uchádzať sa môžu iba o značku na konkrétne jedlo.
Aby definovali, čo je tradičné jedlo v Podpoľaní, pripravujú veľkú odbornú štúdiu, výstupom by mal byť konkrétny popis, aké suroviny použiť, spôsob varenia a podobne. A zistiť, ako sa stravovalo v bežný deň a ako pri rôznych slávnostných príležitostiach, na svadbách či počas Vianoc.
Po štúdii pripravia knihu receptov a aj odborného popisu.
Uzávierka na prihlasovanie žiadostí pre regionálne produkty je 14. februára.
„Už vieme o viacerých záujemcoch, sú tu remeselníci, ktorí nestihli prvú výzvu, ozvali sa medári,“ doplnila manažérka.