Sobota, 21. október, 2017 | Meniny má Uršuľa
Pridajte si svoje mesto

Kým neboli chladničky, robilo sa prošuto

Obdobu typickej talianskej špeciality poznali aj naši predkovia.

DOBRÁ NIVA. Sneh vŕzgajúci pod nohami aj mierny mráz by v sobotu uvítali viacerí Dobronivčania, sychravé počasie s olovenou oblohou k zabíjačke nepasovalo. Obecná zabíjačka v Dobrej Nive spojená s ochutnávkou tradičných zabíjačkových špecialít prilákala okrem miestnych aj ľudí z okolitých obcí a stretli sme na nej aj Zvolenčanov.

„Aj to varené vínko by chutilo viac, keby bolo aspoň trochu pod nulou,“ zasmial sa Peter Chovanec, ktorý s pohárikom v ruke pozeral na prsty mäsiarskym majstrom pri napĺňaní čriev jaternicovou zmesou. „Ale dobré je aj tak. Napokon, nie sme tu kvôli vínu, ale kvôli zabíjačke, kvôli atmosfére,“ dodal.

Tú si ľudia, ktorí zaplnili celý dvor v tamojšej usadlosti U Lukáčov, pochvaľovali a chválili aj zabíjačkové špeciality. Nechýbala kapustnica, jaternice, pečené klobásy, papriková slanina, škvarky či škvarkové pagáčiky.

Bonusom boli palacinky na sladko. Tri tínedžerky prišli práve kvôli nim. „Niežeby sme nemali rady zabíjačkové špeciality, ale dnes na ne nemáme chuť. Chceli sme palacinky, sú úžasné,“ okomentovala za všetky Barborka Peťková.

Niektorí bez problémov zvládli aj zabíjačkové pochúťky, aj palacinky.

Začali vo štvrtok

Produkty zo 130-kilového prasaťa sa míňali rýchlo. Zakáľačku robili na dvore v to ráno.

„Istý čas, pochopiteľne, trvá, kým je prvé jedlo k dispozícii. Aby ľudia nečakali dlho na ochutnávky, vo štvrtok sme spracovali dve prasacie polky. Urobili sme asi 50 kíl klobás a jaternice z 30 kíl ryže,“ povedal hlavný mäsiar Peter Franka.

Učil sa za čašníka, dnes si ho rodiny pozývajú ako mäsiarskeho majstra. „Desať rokov som robil v mäsokombináte, tam som sa tomuto remeslu priučil,“ prezradil.

„Trochu sme sa báli, či nám vyjde čas, pretože večer poprchávalo, našťastie, dnes aspoň nemrholí. Hlavné je, že ľuďom chutí, chvália,“ dodal.

„Pomocníci aj pomocníčky sú perfektní ako každý rok. Všetko klape ako švajčiarske hodinky, každý už vie, čo a ako má robiť,“ ocenil zas Franka dobronivský pracovný tím.

V mäsiarskej zástere predviedol svoj kumšt riaditeľ krupinského gymnázia Ján Slosiarik. Spolu s kamarátom Pavlom Žigom nachystali a ponúkali paprikovú slaninu, odbyt mali veľký. Kde získal učiteľ skúsenosti s mäsiarčinou?

„Kým som bol mladší, chovali naši prasiatko, vtedy to bola samozrejmosť. Pri zabíjačke sa schádzala celá rodina, bola to rodinná udalosť.“

Zabíjačky na ústupe

Dnes už veľa dobronivských domácností prasce nechová, vraj sa to neoplatí. Ján Slosiarik odhaduje, že takých rodín je asi tridsať.

„Ostatné domácnosti, aj tých je pomenej, si prasa kúpia rovno na zabíjačku. Najmä také, ktoré chcú krv na krvavničky alebo do jaterníc. Väčšinou si však kupujú prasacie polky.“

1.jpg

Ján Slosiarik kúskuje paprikovú slaninu.

Apropo, mäsom prerastaná papriková slanina. „Varí sa v slanej vode zhruba 40 – 50 minú, podľa hrúbky slaniny. Uvarená sa potrie zmesou zo sladkej a štipľavej papriky, čierneho korenia, cesnaku a cibule. A je hotová,“ zhrnul Ján Slosiarik.

„Samozrejme, lepšia je, keď postojí, ale aj takúto čerstvú ľudia chvália.“

Čo sa na zabíjačke nespracuje hneď do klobás či jaterníc, putuje do mrazničky na neskoršie dni. Kým prišli na trh, zo stehien robili dedinčania prošuto. „Nie presne také, aké poznáme z talianskej gastronómie, ale princíp výroby bol prakticky ten istý a aj to volali prošuto,“ zalovil v spomienkach Pavol Žiga.

„Trochu si to pamätám ešte zo začiatku 60. rokov. Stehno sa vložilo do koryta, ktoré sa na jednej strane podoprelo, aby bolo v šikmine,“ vysvetlil. „Pripravil sa rôsol z vody a soli, ktorý stekal na stehno a neustále sa ním mäso polievalo. Zhruba týždeň sa konzervovalo takto v soli, potom sa vyúdilo a napokon sušilo. V dobrej komore vydržalo do leta.“

„Bolo sviežejšie ako tradičné talianske, menej vysušené. Krájali sa z neho väčšie kusy, ktoré uvarili vo fazuľovej polievke či v kapustnici, výborné však bolo aj surové.“

Neskôr sa mäso nakladalo do takzvaných patentových pohárov. „Boli to sklené poháre so skleným vekom a kovovým povrchom. Potom prišla technológia konzerv, tie sa niekedy vydarili, niekedy nie,“ zasmial sa.

Vyprážaný rezeň z bravčoviny preto nebýval takou samozrejmosťou ako dnes.

2.jpg

Majster Peter Franka (vpravo).

Gastronomické dni

„Napriek počasiu, aké je a ktoré nie je typicky zimné, nám vyšla akcia na jednotku“ okomentoval starosta Martin Krúdy.

„Približne do jednej popoludní sa vystriedalo v našom dvore U Lukáčov 550 návštevníkov, a to sme ešte neskončili. Návštevnosť dokazuje, že obnoviť tradíciu zabíjačiek v Dobrej Nive, ktorú robíme už piaty rok, bol dobrý nápad,“ doplnil.

Zabíjačkou sa gastronomické akcie ešte len začali. V máji chystajú deň rybacích špecialít a v októbri poľovníckych.

Obecná zabíjačka zároveň odštartovala sériu podujatí k oslavám 760. výročia prvej písomnej zmienky o Dobrej Nive.

3.jpg

Hrala aj živá muzika.

4.jpg

...a zatiaľ sa klobásy piekli

5.jpg

Zabíjačková kapustnica

6.jpg

Dievčatá ponúkali domáce škvarkové pagáčiky

7.jpg

Rad čakajúci na klobásy a jaternice


  1. Krupinčania blokovali cestu, kamióny uviazli v kilometrových kolónach Foto 1 001
  2. Mestská polícia našla nezvestného tínedžera 403
  3. Detva odvolala trénera, Kapustu nahradí skúsený kormidelník 245
  4. Polícia pátra po nezvestnej Timei 101
  5. Hokejovú reprezentáciu SR do 18 rokov čaká kemp v Detve 94
  6. Voľby do VÚC 2017 Zvolen: Zoznam kandidátov na poslancov 91
  7. HKM Zvolen rozhodol o triumfe nad Liptákmi v poslednej tretine Foto 87
  8. Kríza pokračuje, Detva doma dostala poriadny debakel od Nitry 84
  9. Prípad vraždy majiteľa pohrebníctva čaká na rozsudok 70
  10. Detva rokovala o príchode nového investora 65

Najčítanejšie správy

Zvolen

Krupinčania blokovali cestu, kamióny uviazli v kilometrových kolónach

Petičný výbor pritvrdil, cestu blokovali dve hodiny bez prestávky.

Mestská polícia našla nezvestného tínedžera

Po chlapcovi vyhlásili pátranie. Pri jeho nájdení pomohli bezpečnostné kamery.

Detva odvolala trénera, Kapustu nahradí skúsený kormidelník

Po piatkovej vysokej domácej prehre s Nitrou, klub odvolal trénera Kapustu. Spoznali sme už aj meno jeho nástupcu.

Polícia pátra po nezvestnej Timei

Dievčina je nezvestná už takmer dva týždne.

Hokejovú reprezentáciu SR do 18 rokov čaká kemp v Detve

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov absolvuje počas nasledujúceho týždňa (24. - 26. októbra) tréningový kemp v Detve, premiérovo pod vedením nového kormidelníka Viliama Čacha.

Blízke regióny

Máme slovenský rekord? Dvojica zo Sitna dohliadla poriadne ďaleko (+ FOTO)

Fotografie 260 kilometrov vzdialeného výhľadu v rakúskych Alpách sa len tak nevidia. Vhodné podmienky, znalosti, ale aj trochu šťastia na vrchole Sitna potrebovali na ich vytvorenie Dalibor Výberči a Ivo Ivan.

Muža zo studne zachraňovali hasiči. Prevážal ho vrtuľník

Do obce Repište letel záchranársky vrtuľník.

Aktuálne: Na R1 blízko McDonaldu sa zrazili tri autá a kamión, hlásia jedno zranenie

Na mieste sú hasiči, zdravotnícki záchranári a polícia. Počítajte s obmedzeniami v doprave.

Hľadajú podozrivých z krádeže, zachytili ich kamerou

Polícia žiada o pomoc pri pátraní po mužovi a žene podozrivých z krádeže v nákupnom centre v Liptovskom Mikuláši.

Všetky správy

Minúta po minúte: V Česku vedie Babiš, extrémistov predbehla ODS

Česi rozhodli o smerovaní krajiny, voľby vyhralo s veľkým náskokom hnutie ANO.

Nedalo sa ho zachrániť, málokedy bol triezvy. Zadlžený Johnny Depp pôjde na súd

Má problém s matematikou, vravia jeho bývalí manažéri.

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

Prieskum: Lunter by v banskobystrickej župe získal vyše päťdesiat percent

V žilinskej župe sa ukazuje tesný súboj medzi Blanárom zo Smeru a Jurinovou, kandidátkou opozície.

Katalánci vzali banky útokom, na protest z nich vyberajú peniaze

Vyberali väčšinou 150 a 160 eur. Tieto sumy sú najbližšie číslu 155 odkazujúcemu na článok španielskej ústavy, ktorým chce vláda odobrať Katalánsku niektoré autonómne právomoci.

Kam vyraziť