Streda, 20. jún, 2018 | Meniny má Valéria

Kým neboli chladničky, robilo sa prošuto

Obdobu typickej talianskej špeciality poznali aj naši predkovia.

DOBRÁ NIVA. Sneh vŕzgajúci pod nohami aj mierny mráz by v sobotu uvítali viacerí Dobronivčania, sychravé počasie s olovenou oblohou k zabíjačke nepasovalo. Obecná zabíjačka v Dobrej Nive spojená s ochutnávkou tradičných zabíjačkových špecialít prilákala okrem miestnych aj ľudí z okolitých obcí a stretli sme na nej aj Zvolenčanov.

„Aj to varené vínko by chutilo viac, keby bolo aspoň trochu pod nulou,“ zasmial sa Peter Chovanec, ktorý s pohárikom v ruke pozeral na prsty mäsiarskym majstrom pri napĺňaní čriev jaternicovou zmesou. „Ale dobré je aj tak. Napokon, nie sme tu kvôli vínu, ale kvôli zabíjačke, kvôli atmosfére,“ dodal.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tú si ľudia, ktorí zaplnili celý dvor v tamojšej usadlosti U Lukáčov, pochvaľovali a chválili aj zabíjačkové špeciality. Nechýbala kapustnica, jaternice, pečené klobásy, papriková slanina, škvarky či škvarkové pagáčiky.

Bonusom boli palacinky na sladko. Tri tínedžerky prišli práve kvôli nim. „Niežeby sme nemali rady zabíjačkové špeciality, ale dnes na ne nemáme chuť. Chceli sme palacinky, sú úžasné,“ okomentovala za všetky Barborka Peťková.

Niektorí bez problémov zvládli aj zabíjačkové pochúťky, aj palacinky.

Začali vo štvrtok

Produkty zo 130-kilového prasaťa sa míňali rýchlo. Zakáľačku robili na dvore v to ráno.

„Istý čas, pochopiteľne, trvá, kým je prvé jedlo k dispozícii. Aby ľudia nečakali dlho na ochutnávky, vo štvrtok sme spracovali dve prasacie polky. Urobili sme asi 50 kíl klobás a jaternice z 30 kíl ryže,“ povedal hlavný mäsiar Peter Franka.

Učil sa za čašníka, dnes si ho rodiny pozývajú ako mäsiarskeho majstra. „Desať rokov som robil v mäsokombináte, tam som sa tomuto remeslu priučil,“ prezradil.

„Trochu sme sa báli, či nám vyjde čas, pretože večer poprchávalo, našťastie, dnes aspoň nemrholí. Hlavné je, že ľuďom chutí, chvália,“ dodal.

„Pomocníci aj pomocníčky sú perfektní ako každý rok. Všetko klape ako švajčiarske hodinky, každý už vie, čo a ako má robiť,“ ocenil zas Franka dobronivský pracovný tím.

V mäsiarskej zástere predviedol svoj kumšt riaditeľ krupinského gymnázia Ján Slosiarik. Spolu s kamarátom Pavlom Žigom nachystali a ponúkali paprikovú slaninu, odbyt mali veľký. Kde získal učiteľ skúsenosti s mäsiarčinou?

„Kým som bol mladší, chovali naši prasiatko, vtedy to bola samozrejmosť. Pri zabíjačke sa schádzala celá rodina, bola to rodinná udalosť.“

Zabíjačky na ústupe

Dnes už veľa dobronivských domácností prasce nechová, vraj sa to neoplatí. Ján Slosiarik odhaduje, že takých rodín je asi tridsať.

„Ostatné domácnosti, aj tých je pomenej, si prasa kúpia rovno na zabíjačku. Najmä také, ktoré chcú krv na krvavničky alebo do jaterníc. Väčšinou si však kupujú prasacie polky.“

1.jpg

Ján Slosiarik kúskuje paprikovú slaninu.

Apropo, mäsom prerastaná papriková slanina. „Varí sa v slanej vode zhruba 40 – 50 minú, podľa hrúbky slaniny. Uvarená sa potrie zmesou zo sladkej a štipľavej papriky, čierneho korenia, cesnaku a cibule. A je hotová,“ zhrnul Ján Slosiarik.

„Samozrejme, lepšia je, keď postojí, ale aj takúto čerstvú ľudia chvália.“

Čo sa na zabíjačke nespracuje hneď do klobás či jaterníc, putuje do mrazničky na neskoršie dni. Kým prišli na trh, zo stehien robili dedinčania prošuto. „Nie presne také, aké poznáme z talianskej gastronómie, ale princíp výroby bol prakticky ten istý a aj to volali prošuto,“ zalovil v spomienkach Pavol Žiga.

„Trochu si to pamätám ešte zo začiatku 60. rokov. Stehno sa vložilo do koryta, ktoré sa na jednej strane podoprelo, aby bolo v šikmine,“ vysvetlil. „Pripravil sa rôsol z vody a soli, ktorý stekal na stehno a neustále sa ním mäso polievalo. Zhruba týždeň sa konzervovalo takto v soli, potom sa vyúdilo a napokon sušilo. V dobrej komore vydržalo do leta.“

„Bolo sviežejšie ako tradičné talianske, menej vysušené. Krájali sa z neho väčšie kusy, ktoré uvarili vo fazuľovej polievke či v kapustnici, výborné však bolo aj surové.“

Neskôr sa mäso nakladalo do takzvaných patentových pohárov. „Boli to sklené poháre so skleným vekom a kovovým povrchom. Potom prišla technológia konzerv, tie sa niekedy vydarili, niekedy nie,“ zasmial sa.

Vyprážaný rezeň z bravčoviny preto nebýval takou samozrejmosťou ako dnes.

2.jpg

Majster Peter Franka (vpravo).

Gastronomické dni

„Napriek počasiu, aké je a ktoré nie je typicky zimné, nám vyšla akcia na jednotku“ okomentoval starosta Martin Krúdy.

„Približne do jednej popoludní sa vystriedalo v našom dvore U Lukáčov 550 návštevníkov, a to sme ešte neskončili. Návštevnosť dokazuje, že obnoviť tradíciu zabíjačiek v Dobrej Nive, ktorú robíme už piaty rok, bol dobrý nápad,“ doplnil.

Zabíjačkou sa gastronomické akcie ešte len začali. V máji chystajú deň rybacích špecialít a v októbri poľovníckych.

Obecná zabíjačka zároveň odštartovala sériu podujatí k oslavám 760. výročia prvej písomnej zmienky o Dobrej Nive.

3.jpg

Hrala aj živá muzika.

4.jpg

...a zatiaľ sa klobásy piekli

5.jpg

Zabíjačková kapustnica

6.jpg

Dievčatá ponúkali domáce škvarkové pagáčiky

7.jpg

Rad čakajúci na klobásy a jaternice

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  2. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  5. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  6. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  7. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  8. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  9. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  10. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 491
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 071
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 431
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 994
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 629
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 6 851
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 202
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 149
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 551
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 047

Hlavné správy z MY Zvolen

Hoci patrí Lišov k najmenším obciam Hontu, ponúka najviac atrakcií

V obci je niekoľko zaujímavostí či kuriozít, ktoré nikde inde v Honte nenájdete.

Majstrom I. triedy napokon Bzovík, Sliač uspel v Očovej

Najvyššia oblastná futbalová súťaž vo Zvolene mala na programe posledné kolo sezóny 2017/2018.

Tajomné grafiky približujú európske metropoly v minulosti

Unikátne rytiny sú z časti nálezu, ktorý našli v tajnej stene.

Kriváň rozvoňali tradičné špeciality Podpoľania

Na fučke, žihľavovej polievke či bravčovom mäse s kôprovou kapustou si mohli pochutnať návštevníci siedmeho ročníka Tradičnej chute Podpoľania.

V Sliači odhalili „spisovateľské“ lavičky

Nemohli ste si nájsť lepšieho krstného otca, zavtipkoval pri krste Ľubomír Feldek.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nad Bojnicami vyrastá nová turistická atrakcia

Vyhliadková veža návštevníkom ponúkne prekrásny výhľad na hornú Nitru.

Lekár na pohotovosti v Lučenci ordinoval pod vplyvom návykovej látky

Odmietol sa podrobiť dychovej skúške. Policajti ho zadržali.

Odsúdila ich Jankovská, súd zamietol Janíčkovi a Strelčíkovi obnovu konania

Okresný súd v utorok nevyhovel žiadosti trenčianskych podnikateľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka o obnovu konania z roku 2001, v ktorom ich vtedajšia sudkyňa OS

Vybrali SME



Už ste čítali?