Pondelok, 20. marec, 2023 | Meniny má Víťazoslav

Kým neboli chladničky, robilo sa prošuto

Obdobu typickej talianskej špeciality poznali aj naši predkovia.

DOBRÁ NIVA. Sneh vŕzgajúci pod nohami aj mierny mráz by v sobotu uvítali viacerí Dobronivčania, sychravé počasie s olovenou oblohou k zabíjačke nepasovalo. Obecná zabíjačka v Dobrej Nive spojená s ochutnávkou tradičných zabíjačkových špecialít prilákala okrem miestnych aj ľudí z okolitých obcí a stretli sme na nej aj Zvolenčanov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Aj to varené vínko by chutilo viac, keby bolo aspoň trochu pod nulou,“ zasmial sa Peter Chovanec, ktorý s pohárikom v ruke pozeral na prsty mäsiarskym majstrom pri napĺňaní čriev jaternicovou zmesou. „Ale dobré je aj tak. Napokon, nie sme tu kvôli vínu, ale kvôli zabíjačke, kvôli atmosfére,“ dodal.

SkryťVypnúť reklamu

Tú si ľudia, ktorí zaplnili celý dvor v tamojšej usadlosti U Lukáčov, pochvaľovali a chválili aj zabíjačkové špeciality. Nechýbala kapustnica, jaternice, pečené klobásy, papriková slanina, škvarky či škvarkové pagáčiky.

Bonusom boli palacinky na sladko. Tri tínedžerky prišli práve kvôli nim. „Niežeby sme nemali rady zabíjačkové špeciality, ale dnes na ne nemáme chuť. Chceli sme palacinky, sú úžasné,“ okomentovala za všetky Barborka Peťková.

Niektorí bez problémov zvládli aj zabíjačkové pochúťky, aj palacinky.

Začali vo štvrtok

Produkty zo 130-kilového prasaťa sa míňali rýchlo. Zakáľačku robili na dvore v to ráno.

„Istý čas, pochopiteľne, trvá, kým je prvé jedlo k dispozícii. Aby ľudia nečakali dlho na ochutnávky, vo štvrtok sme spracovali dve prasacie polky. Urobili sme asi 50 kíl klobás a jaternice z 30 kíl ryže,“ povedal hlavný mäsiar Peter Franka.

SkryťVypnúť reklamu

Učil sa za čašníka, dnes si ho rodiny pozývajú ako mäsiarskeho majstra. „Desať rokov som robil v mäsokombináte, tam som sa tomuto remeslu priučil,“ prezradil.

„Trochu sme sa báli, či nám vyjde čas, pretože večer poprchávalo, našťastie, dnes aspoň nemrholí. Hlavné je, že ľuďom chutí, chvália,“ dodal.

„Pomocníci aj pomocníčky sú perfektní ako každý rok. Všetko klape ako švajčiarske hodinky, každý už vie, čo a ako má robiť,“ ocenil zas Franka dobronivský pracovný tím.

V mäsiarskej zástere predviedol svoj kumšt riaditeľ krupinského gymnázia Ján Slosiarik. Spolu s kamarátom Pavlom Žigom nachystali a ponúkali paprikovú slaninu, odbyt mali veľký. Kde získal učiteľ skúsenosti s mäsiarčinou?

„Kým som bol mladší, chovali naši prasiatko, vtedy to bola samozrejmosť. Pri zabíjačke sa schádzala celá rodina, bola to rodinná udalosť.“

SkryťVypnúť reklamu

Zabíjačky na ústupe

Dnes už veľa dobronivských domácností prasce nechová, vraj sa to neoplatí. Ján Slosiarik odhaduje, že takých rodín je asi tridsať.

„Ostatné domácnosti, aj tých je pomenej, si prasa kúpia rovno na zabíjačku. Najmä také, ktoré chcú krv na krvavničky alebo do jaterníc. Väčšinou si však kupujú prasacie polky.“

1.jpg

Ján Slosiarik kúskuje paprikovú slaninu.

Apropo, mäsom prerastaná papriková slanina. „Varí sa v slanej vode zhruba 40 – 50 minú, podľa hrúbky slaniny. Uvarená sa potrie zmesou zo sladkej a štipľavej papriky, čierneho korenia, cesnaku a cibule. A je hotová,“ zhrnul Ján Slosiarik.

„Samozrejme, lepšia je, keď postojí, ale aj takúto čerstvú ľudia chvália.“

Čo sa na zabíjačke nespracuje hneď do klobás či jaterníc, putuje do mrazničky na neskoršie dni. Kým prišli na trh, zo stehien robili dedinčania prošuto. „Nie presne také, aké poznáme z talianskej gastronómie, ale princíp výroby bol prakticky ten istý a aj to volali prošuto,“ zalovil v spomienkach Pavol Žiga.

„Trochu si to pamätám ešte zo začiatku 60. rokov. Stehno sa vložilo do koryta, ktoré sa na jednej strane podoprelo, aby bolo v šikmine,“ vysvetlil. „Pripravil sa rôsol z vody a soli, ktorý stekal na stehno a neustále sa ním mäso polievalo. Zhruba týždeň sa konzervovalo takto v soli, potom sa vyúdilo a napokon sušilo. V dobrej komore vydržalo do leta.“

„Bolo sviežejšie ako tradičné talianske, menej vysušené. Krájali sa z neho väčšie kusy, ktoré uvarili vo fazuľovej polievke či v kapustnici, výborné však bolo aj surové.“

Neskôr sa mäso nakladalo do takzvaných patentových pohárov. „Boli to sklené poháre so skleným vekom a kovovým povrchom. Potom prišla technológia konzerv, tie sa niekedy vydarili, niekedy nie,“ zasmial sa.

Vyprážaný rezeň z bravčoviny preto nebýval takou samozrejmosťou ako dnes.

2.jpg

Majster Peter Franka (vpravo).

Gastronomické dni

„Napriek počasiu, aké je a ktoré nie je typicky zimné, nám vyšla akcia na jednotku“ okomentoval starosta Martin Krúdy.

„Približne do jednej popoludní sa vystriedalo v našom dvore U Lukáčov 550 návštevníkov, a to sme ešte neskončili. Návštevnosť dokazuje, že obnoviť tradíciu zabíjačiek v Dobrej Nive, ktorú robíme už piaty rok, bol dobrý nápad,“ doplnil.

Zabíjačkou sa gastronomické akcie ešte len začali. V máji chystajú deň rybacích špecialít a v októbri poľovníckych.

Obecná zabíjačka zároveň odštartovala sériu podujatí k oslavám 760. výročia prvej písomnej zmienky o Dobrej Nive.

3.jpg

Hrala aj živá muzika.

4.jpg

...a zatiaľ sa klobásy piekli

5.jpg

Zabíjačková kapustnica

6.jpg

Dievčatá ponúkali domáce škvarkové pagáčiky

7.jpg

Rad čakajúci na klobásy a jaternice

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Katka so vzácnym ochorením: Rozhodla som sa, že deti mať nebudem
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  4. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  5. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  6. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach
  7. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť
  8. Tipuj dedinský futbal online a vyhraj zájazd na Ligu majstrov
  1. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  2. Nový e-book od BaseLinker Kompletný sprievodca po marketplacoch
  3. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  4. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  5. Pulirio.sk - upratovacia firma, ktorá vznikla z nuly
  6. Kedy s dieťaťom prvýkrát k zubárovi? Odpoveď vás prekvapí
  7. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach
  8. Najlepšie spotrebiče do malých bytov podľa odborníkov
  1. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 13 426
  2. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 12 443
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 808
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 8 762
  5. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 7 698
  6. Aké sú NAJ slovenské chute? Prezradili ich známi výrobcovia 5 517
  7. Získajte peniaze pre zelený projekt. K dispozícii je 250-tisíc 2 979
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 219

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Blízkosť - stopy 4
  2. Miroslav Daniš: Kto chce mier a kto seje vojnu
  3. Peter Štefãnik: O Nobelovú cenu mieru bude tento rok tuhý boj
  4. INESS: Zdravotnícke zákony majú 603 novelizácií
  5. Ján Lopušek: O hrobároch Slovenskej politiky.
  6. František Srnka: MYŠLIENKY Z ANTIKY 1.
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Dolná Ždaňa
  8. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCVI - Revište hrad
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 646
  2. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 6 312
  3. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 6 291
  4. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 4 384
  5. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 3 286
  6. Ján Valchár: Lúza znova útočí alebo Ako Prigožin kandidoval za prezidenta 2 686
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 441
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 295
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Naštarte úvodného podujatia Zvolenskej bežeckej ligy.

Víťazmi hlavných kategórii úvodného podujatia sa stali Liktorová a Hraško.


a 1 ďalší 2 h
Križovatka je v čase dopravnej špičky ťažko prejazdná.

Doprava bude značnou záťažou pre obce.


TASR 2 h
Trofej pre víťaza Ligy majstrov. Kto uspeje vo finále?

Výhra v súťaži záleží od tvojej šikovnosti a schopností.


16. mar
Oheň zničil historické budovy v Banskej Štiavnici.

Zhorelo niekoľko striech, niekde aj celé poschodia.


a 1 ďalší 18. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri obnove historického mesta by mohla pomôcť aj Európska únia.


22 h

Tréner Nitry v piatok hráčov sfúkol, v sobotu im poďakoval.


17 h

Cineama v Nižnej má za sebou výnimočný ročník.


a 2 ďalší 16. mar

Veľkú časť jedného z najstarších kaštieľov na Slovensku zbúrali v roku 2002.


18. mar

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Blízkosť - stopy 4
  2. Miroslav Daniš: Kto chce mier a kto seje vojnu
  3. Peter Štefãnik: O Nobelovú cenu mieru bude tento rok tuhý boj
  4. INESS: Zdravotnícke zákony majú 603 novelizácií
  5. Ján Lopušek: O hrobároch Slovenskej politiky.
  6. František Srnka: MYŠLIENKY Z ANTIKY 1.
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Dolná Ždaňa
  8. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky XCVI - Revište hrad
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 646
  2. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 6 312
  3. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 6 291
  4. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 4 384
  5. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 3 286
  6. Ján Valchár: Lúza znova útočí alebo Ako Prigožin kandidoval za prezidenta 2 686
  7. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 441
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 295
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu