Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Kým neboli chladničky, robilo sa prošuto

Obdobu typickej talianskej špeciality poznali aj naši predkovia.

DOBRÁ NIVA. Sneh vŕzgajúci pod nohami aj mierny mráz by v sobotu uvítali viacerí Dobronivčania, sychravé počasie s olovenou oblohou k zabíjačke nepasovalo. Obecná zabíjačka v Dobrej Nive spojená s ochutnávkou tradičných zabíjačkových špecialít prilákala okrem miestnych aj ľudí z okolitých obcí a stretli sme na nej aj Zvolenčanov.

„Aj to varené vínko by chutilo viac, keby bolo aspoň trochu pod nulou,“ zasmial sa Peter Chovanec, ktorý s pohárikom v ruke pozeral na prsty mäsiarskym majstrom pri napĺňaní čriev jaternicovou zmesou. „Ale dobré je aj tak. Napokon, nie sme tu kvôli vínu, ale kvôli zabíjačke, kvôli atmosfére,“ dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Tú si ľudia, ktorí zaplnili celý dvor v tamojšej usadlosti U Lukáčov, pochvaľovali a chválili aj zabíjačkové špeciality. Nechýbala kapustnica, jaternice, pečené klobásy, papriková slanina, škvarky či škvarkové pagáčiky.

Bonusom boli palacinky na sladko. Tri tínedžerky prišli práve kvôli nim. „Niežeby sme nemali rady zabíjačkové špeciality, ale dnes na ne nemáme chuť. Chceli sme palacinky, sú úžasné,“ okomentovala za všetky Barborka Peťková.

Niektorí bez problémov zvládli aj zabíjačkové pochúťky, aj palacinky.

Začali vo štvrtok

Produkty zo 130-kilového prasaťa sa míňali rýchlo. Zakáľačku robili na dvore v to ráno.

„Istý čas, pochopiteľne, trvá, kým je prvé jedlo k dispozícii. Aby ľudia nečakali dlho na ochutnávky, vo štvrtok sme spracovali dve prasacie polky. Urobili sme asi 50 kíl klobás a jaternice z 30 kíl ryže,“ povedal hlavný mäsiar Peter Franka.

Skryť Vypnúť reklamu

Učil sa za čašníka, dnes si ho rodiny pozývajú ako mäsiarskeho majstra. „Desať rokov som robil v mäsokombináte, tam som sa tomuto remeslu priučil,“ prezradil.

„Trochu sme sa báli, či nám vyjde čas, pretože večer poprchávalo, našťastie, dnes aspoň nemrholí. Hlavné je, že ľuďom chutí, chvália,“ dodal.

„Pomocníci aj pomocníčky sú perfektní ako každý rok. Všetko klape ako švajčiarske hodinky, každý už vie, čo a ako má robiť,“ ocenil zas Franka dobronivský pracovný tím.

V mäsiarskej zástere predviedol svoj kumšt riaditeľ krupinského gymnázia Ján Slosiarik. Spolu s kamarátom Pavlom Žigom nachystali a ponúkali paprikovú slaninu, odbyt mali veľký. Kde získal učiteľ skúsenosti s mäsiarčinou?

„Kým som bol mladší, chovali naši prasiatko, vtedy to bola samozrejmosť. Pri zabíjačke sa schádzala celá rodina, bola to rodinná udalosť.“

Skryť Vypnúť reklamu

Zabíjačky na ústupe

Dnes už veľa dobronivských domácností prasce nechová, vraj sa to neoplatí. Ján Slosiarik odhaduje, že takých rodín je asi tridsať.

„Ostatné domácnosti, aj tých je pomenej, si prasa kúpia rovno na zabíjačku. Najmä také, ktoré chcú krv na krvavničky alebo do jaterníc. Väčšinou si však kupujú prasacie polky.“

1.jpg

Ján Slosiarik kúskuje paprikovú slaninu.

Apropo, mäsom prerastaná papriková slanina. „Varí sa v slanej vode zhruba 40 – 50 minú, podľa hrúbky slaniny. Uvarená sa potrie zmesou zo sladkej a štipľavej papriky, čierneho korenia, cesnaku a cibule. A je hotová,“ zhrnul Ján Slosiarik.

„Samozrejme, lepšia je, keď postojí, ale aj takúto čerstvú ľudia chvália.“

Čo sa na zabíjačke nespracuje hneď do klobás či jaterníc, putuje do mrazničky na neskoršie dni. Kým prišli na trh, zo stehien robili dedinčania prošuto. „Nie presne také, aké poznáme z talianskej gastronómie, ale princíp výroby bol prakticky ten istý a aj to volali prošuto,“ zalovil v spomienkach Pavol Žiga.

„Trochu si to pamätám ešte zo začiatku 60. rokov. Stehno sa vložilo do koryta, ktoré sa na jednej strane podoprelo, aby bolo v šikmine,“ vysvetlil. „Pripravil sa rôsol z vody a soli, ktorý stekal na stehno a neustále sa ním mäso polievalo. Zhruba týždeň sa konzervovalo takto v soli, potom sa vyúdilo a napokon sušilo. V dobrej komore vydržalo do leta.“

„Bolo sviežejšie ako tradičné talianske, menej vysušené. Krájali sa z neho väčšie kusy, ktoré uvarili vo fazuľovej polievke či v kapustnici, výborné však bolo aj surové.“

Neskôr sa mäso nakladalo do takzvaných patentových pohárov. „Boli to sklené poháre so skleným vekom a kovovým povrchom. Potom prišla technológia konzerv, tie sa niekedy vydarili, niekedy nie,“ zasmial sa.

Vyprážaný rezeň z bravčoviny preto nebýval takou samozrejmosťou ako dnes.

2.jpg

Majster Peter Franka (vpravo).

Gastronomické dni

„Napriek počasiu, aké je a ktoré nie je typicky zimné, nám vyšla akcia na jednotku“ okomentoval starosta Martin Krúdy.

„Približne do jednej popoludní sa vystriedalo v našom dvore U Lukáčov 550 návštevníkov, a to sme ešte neskončili. Návštevnosť dokazuje, že obnoviť tradíciu zabíjačiek v Dobrej Nive, ktorú robíme už piaty rok, bol dobrý nápad,“ doplnil.

Zabíjačkou sa gastronomické akcie ešte len začali. V máji chystajú deň rybacích špecialít a v októbri poľovníckych.

Obecná zabíjačka zároveň odštartovala sériu podujatí k oslavám 760. výročia prvej písomnej zmienky o Dobrej Nive.

3.jpg

Hrala aj živá muzika.

4.jpg

...a zatiaľ sa klobásy piekli

5.jpg

Zabíjačková kapustnica

6.jpg

Dievčatá ponúkali domáce škvarkové pagáčiky

7.jpg

Rad čakajúci na klobásy a jaternice

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  2. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  5. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Znalec slovenského brandy
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  5. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  6. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  7. Spravte si zásoby zdravia
  8. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  9. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  10. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 443
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 706
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 554
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 624
  5. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 491
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 143
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 932
  8. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 2 852
  9. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 577
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 288

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  2. Marek Brezovský: Rozhodca je k..t, alebo čo má spoločné reforma súdnictva so športom
  3. Tomáš Vodvářka: Židovský humor XLIV
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (24. - 30.9.1921)
  5. Miroslav Lukáč: Jeho Blahorodie GP M.Žilinka I., pán Váhu, Tatry, Matry, Fatry a TA 3.
  6. František Cudziš: Banská Štiavnica – klenot Slovenska, IV.
  7. Jozef Javurek: Hrad Strečno
  8. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #17 - NOVUM <—> MUVON = MOVE ON by ABBA
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 050
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 16 621
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 818
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 106
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 814
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 4 463
  7. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 3 967
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 779
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Onkologička Petronela Lalíková.

Vo Zvolene otvoria onkologickú ambulanciu.


11 h
Dudinská radnica.

Vo svojich budovách využíva prevažne zemný plyn.


TASR 13 h

Vodiči musia počítať so zdržaním.


23 h
Podávanie rúk po piatom finálovom zápase uplynulej sezóny medzi Zvolenom a Popradom

Veľký preview pred novým ročníkom najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.


TASR 23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  2. Marek Brezovský: Rozhodca je k..t, alebo čo má spoločné reforma súdnictva so športom
  3. Tomáš Vodvářka: Židovský humor XLIV
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (24. - 30.9.1921)
  5. Miroslav Lukáč: Jeho Blahorodie GP M.Žilinka I., pán Váhu, Tatry, Matry, Fatry a TA 3.
  6. František Cudziš: Banská Štiavnica – klenot Slovenska, IV.
  7. Jozef Javurek: Hrad Strečno
  8. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #17 - NOVUM <—> MUVON = MOVE ON by ABBA
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 050
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 16 621
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 818
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 106
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 814
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 4 463
  7. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 3 967
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 779
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu