Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Svadba bola udalosťou. Piekli na ňu všetky ženy v dedine

Štrúdle robia v Litave aj kapustové. V sladkej alebo slanej variácii.

(Zdroj: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ)

ZVOLEN. Lokša omastená maslom, plnená makom s cukrom a s karamelovou vodou.

K husacine či kačacine je lokša samozrejmou súčasťou na celom Slovensku, na sladko ju pozná málokto. V hontianskej Litave je tradičným jedlom.

Tradičné litavské jedlo

Litavské ženy ponúkali túto sladkú pochúťku na zvolenskom námestí. „S makom? To si neviem predstaviť. Dám si radšej len čistú, omastenú maslom,“ zhodnotila mladá dievčina.

Jej priateľ sa nechal zlákať neznámou chuťou a neľutoval. „Výborné, neskutočná lahôdka,“ pochvaľoval si.

Skryť Vypnúť reklamu

„Makové lokše robievame doma bežne a poznajú ich aj v okolitých dedinách Hontu, napríklad v Senohrade či Bzovíku,“ hovoria litavské kuchárky.

Trojica žien Anna Vicianová, Anna Kamasová a Františka Vicianová prišli do Zvolena pod kuratelou občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré každý rok organizuje kulinárske súťaže na Podpoľaní aj v Honte.

Prvú robili práve v Litave a trio gazdiniek, ktoré tvoria jedno družstvo, odvtedy vyhralo viaceré ceny. S múčnikmi, jedlami z cesta, napríklad so šúľancami, ale aj s mäsovými pokrmami či polievkami.

Ako jeden tím varia a pečú asi posledných sedem rokov. „Ale keď sa to tak vezme, je to aj tridsať rokov,“ hovorí Anna Kamasová. „Keď sa u nás na dedine robila v minulosti svadba, zapájala sa do pečenia celá dedina. Piekli sme v kultúrnom dome tri aj štyri dni. Každá žena urobila to, čo vedela, prípadne niečo nové. Recepty sme si potom vymieňali.“

Skryť Vypnúť reklamu

Zohraná partia

Dnes sú zohratou partiou, nemusia si hovoriť, čo ktorá bude robiť, pri práci sa dopĺňajú podľa potreby.

„Boli sme štyri, žiaľ, našu kamarátku Máriu Kudláčovú sme v sobotu pochovali. Nevieme sa z toho spamätať, chýba nám ako členka rodiny,“ hovorí Anna Vicianová.

Vo Zvolene ponúkali aj vianočné trubičky, tradičné štrúdle a zákusky. Štrúdle, samozrejme, z ťahaného cesta. Makové, orechové a tvarohové, doma však bežne robia aj kapustové. Na sladko aj na slano.

Františka Vicianová cesto ťahá na veľkom stole, pokiaľ jej ruky dočiahnu. Nasledovníčku si však nevychovala, dcéra sa ťahaného cesta bojí. „Štrúdle robím každý týždeň. Pozerá sa, obdivuje, ako mi to ide, ale sama sa do cesta nepustí. Pomôže síce, omastí ho, pripraví plech, ale chytiť cesto do ruky, to nie. Má strach, že sa jej roztrhne.“

Skryť Vypnúť reklamu

Do kapustovej, vysvetľuje postup, sa kapusta nastrúha, posolí, aby sa zbavila prebytočnej vody, a po odstátí vyžmýka. „Rozotrieme ju na cesto a posypeme cukrom a škoricou. Keď je dobre vypečená, je naozaj chutná. Ak ju robíme na slano, dáva sa menej škorice a namiesto cukru čierne mleté korenie.“

Záchrana pred zánikom

„Je to oslava miestnych produktov,“ hovorí o podujatí Mária Krkošová zo združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska. Pripravili ho k Dňu Matky Zeme. „So zámerom zachrániť pôvodné jedlá, pretože im hrozí zánik. Z našich jedálnych lístkov sa vytrácajú, nahrádzajú ich fastfoody,“ dodáva.

Okrem Litavčaniek priviedlo združenie na zvolenské námestie aj ženy z Podpoľania, tie ponúkali kapustnicu a údené rebrá.

„Návrat k pôvodným jedlám a ich opätovné zavedenie do jedálnička je už niekoľko rokov cieľom nášho združenia,“ hovorí jeho šéfka Oľga Luptáková. „Hneď prvé podujatie, ktoré sme zorganizovali krátko po našom vzniku v roku 2008 v Litave, nás presvedčilo, že záujem o návrat ku kulinárskym tradíciám je veľký.“

Združenie tým zároveň zakitivizovalo šikovné gazdiné, ktoré dnes svoje gastronomické špeciality prezentujú na rôznych podujatiach.

„Sme dôchodkyne, nemáme čo robiť. Pozerať sa doma do plafónu? A dôchodky nie sú veľké, aspoň si trochu pomôžeme,“ priznáva Anna Vicianová.

Gurmánsky zážitok

Štrúdle nie sú v našom regióne neznámym pojmom, na Agrokomplexe v Nitre, kde sa tiež trio Litavčaniek predstavilo, však zožali veľký úspech.

„Len sa tak po nich zaprášilo. Takisto po našich makových lokšiach a baraňom guláši,“ hovorí Anna Kamasová. „Ohlasy chodili ešte mesiac po skončení veľtrhu,“ dopĺňa ju Františka Vicianová.

Štrúdle zohratých Litavčaniek ďaleko prekonávajú tie, ktoré dostanete v cukrárni či v obchode. Chuťou aj konzistenciou. Dali sa prekrojiť bezmála aj na centimetrové kúsky bez toho, aby sa plnka rozsýpala a cesto lámalo.

Ochutnali sme. Aj niekoľko zákuskov, aj baraní guláš. Bez akýchkoľvek mastných kusov mäsa. Mierne pikantný. Gurmánsky zážitok.

Takú kvalitu v bežnej reštaurácii nedostanete. Keby Litavčanky mali vlastnú, za poctivosť, s akou varia a pečú, by si Michelinovu hviezdu určite zaslúžili.

rstx_r5589.jpg

Anna Vicianová, Františka Vicianová a Anna Kamasová sú zohratou partiou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  10. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 698
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 129
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 282
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 772
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 547
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 739
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 060
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 434
  9. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 361
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 602
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Srdciar Mahdalík otvorene o svojej kariére, odmenách za titul, ale aj vážnom zranení

Legendárna zvolenská „dvadsiatka“ v úprimnom rozhovore pre týždenník MY.

Kamil Mahdalík

Lesníci ukončili rekonštrukciu budovy na Sokolskej

Rekonštrukčné práce si vyžiadali viac ako 1,8 milióna eur.

Budova NLC po rekonštrukcii.

Štátne kúpele v Dudinciach zatvorili

Vedenie štátneho podniku sa rozhodlo zatvoriť celé liečebné zariadenie.

LD Diamant.
Technická univerzita vo Zvolene.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie v liptovských mestách.

Už ste čítali?