Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Svadba bola udalosťou. Piekli na ňu všetky ženy v dedine

Štrúdle robia v Litave aj kapustové. V sladkej alebo slanej variácii.

(Zdroj: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ)

ZVOLEN. Lokša omastená maslom, plnená makom s cukrom a s karamelovou vodou.

K husacine či kačacine je lokša samozrejmou súčasťou na celom Slovensku, na sladko ju pozná málokto. V hontianskej Litave je tradičným jedlom.

Tradičné litavské jedlo

Litavské ženy ponúkali túto sladkú pochúťku na zvolenskom námestí. „S makom? To si neviem predstaviť. Dám si radšej len čistú, omastenú maslom,“ zhodnotila mladá dievčina.

Jej priateľ sa nechal zlákať neznámou chuťou a neľutoval. „Výborné, neskutočná lahôdka,“ pochvaľoval si.

Skryť Vypnúť reklamu

„Makové lokše robievame doma bežne a poznajú ich aj v okolitých dedinách Hontu, napríklad v Senohrade či Bzovíku,“ hovoria litavské kuchárky.

Trojica žien Anna Vicianová, Anna Kamasová a Františka Vicianová prišli do Zvolena pod kuratelou občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré každý rok organizuje kulinárske súťaže na Podpoľaní aj v Honte.

Prvú robili práve v Litave a trio gazdiniek, ktoré tvoria jedno družstvo, odvtedy vyhralo viaceré ceny. S múčnikmi, jedlami z cesta, napríklad so šúľancami, ale aj s mäsovými pokrmami či polievkami.

Ako jeden tím varia a pečú asi posledných sedem rokov. „Ale keď sa to tak vezme, je to aj tridsať rokov,“ hovorí Anna Kamasová. „Keď sa u nás na dedine robila v minulosti svadba, zapájala sa do pečenia celá dedina. Piekli sme v kultúrnom dome tri aj štyri dni. Každá žena urobila to, čo vedela, prípadne niečo nové. Recepty sme si potom vymieňali.“

Skryť Vypnúť reklamu

Zohraná partia

Dnes sú zohratou partiou, nemusia si hovoriť, čo ktorá bude robiť, pri práci sa dopĺňajú podľa potreby.

„Boli sme štyri, žiaľ, našu kamarátku Máriu Kudláčovú sme v sobotu pochovali. Nevieme sa z toho spamätať, chýba nám ako členka rodiny,“ hovorí Anna Vicianová.

Vo Zvolene ponúkali aj vianočné trubičky, tradičné štrúdle a zákusky. Štrúdle, samozrejme, z ťahaného cesta. Makové, orechové a tvarohové, doma však bežne robia aj kapustové. Na sladko aj na slano.

Františka Vicianová cesto ťahá na veľkom stole, pokiaľ jej ruky dočiahnu. Nasledovníčku si však nevychovala, dcéra sa ťahaného cesta bojí. „Štrúdle robím každý týždeň. Pozerá sa, obdivuje, ako mi to ide, ale sama sa do cesta nepustí. Pomôže síce, omastí ho, pripraví plech, ale chytiť cesto do ruky, to nie. Má strach, že sa jej roztrhne.“

Skryť Vypnúť reklamu

Do kapustovej, vysvetľuje postup, sa kapusta nastrúha, posolí, aby sa zbavila prebytočnej vody, a po odstátí vyžmýka. „Rozotrieme ju na cesto a posypeme cukrom a škoricou. Keď je dobre vypečená, je naozaj chutná. Ak ju robíme na slano, dáva sa menej škorice a namiesto cukru čierne mleté korenie.“

Záchrana pred zánikom

„Je to oslava miestnych produktov,“ hovorí o podujatí Mária Krkošová zo združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska. Pripravili ho k Dňu Matky Zeme. „So zámerom zachrániť pôvodné jedlá, pretože im hrozí zánik. Z našich jedálnych lístkov sa vytrácajú, nahrádzajú ich fastfoody,“ dodáva.

Okrem Litavčaniek priviedlo združenie na zvolenské námestie aj ženy z Podpoľania, tie ponúkali kapustnicu a údené rebrá.

„Návrat k pôvodným jedlám a ich opätovné zavedenie do jedálnička je už niekoľko rokov cieľom nášho združenia,“ hovorí jeho šéfka Oľga Luptáková. „Hneď prvé podujatie, ktoré sme zorganizovali krátko po našom vzniku v roku 2008 v Litave, nás presvedčilo, že záujem o návrat ku kulinárskym tradíciám je veľký.“

Združenie tým zároveň zakitivizovalo šikovné gazdiné, ktoré dnes svoje gastronomické špeciality prezentujú na rôznych podujatiach.

„Sme dôchodkyne, nemáme čo robiť. Pozerať sa doma do plafónu? A dôchodky nie sú veľké, aspoň si trochu pomôžeme,“ priznáva Anna Vicianová.

Gurmánsky zážitok

Štrúdle nie sú v našom regióne neznámym pojmom, na Agrokomplexe v Nitre, kde sa tiež trio Litavčaniek predstavilo, však zožali veľký úspech.

„Len sa tak po nich zaprášilo. Takisto po našich makových lokšiach a baraňom guláši,“ hovorí Anna Kamasová. „Ohlasy chodili ešte mesiac po skončení veľtrhu,“ dopĺňa ju Františka Vicianová.

Štrúdle zohratých Litavčaniek ďaleko prekonávajú tie, ktoré dostanete v cukrárni či v obchode. Chuťou aj konzistenciou. Dali sa prekrojiť bezmála aj na centimetrové kúsky bez toho, aby sa plnka rozsýpala a cesto lámalo.

Ochutnali sme. Aj niekoľko zákuskov, aj baraní guláš. Bez akýchkoľvek mastných kusov mäsa. Mierne pikantný. Gurmánsky zážitok.

Takú kvalitu v bežnej reštaurácii nedostanete. Keby Litavčanky mali vlastnú, za poctivosť, s akou varia a pečú, by si Michelinovu hviezdu určite zaslúžili.

rstx_r5589.jpg

Anna Vicianová, Františka Vicianová a Anna Kamasová sú zohratou partiou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 052
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 822
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 394
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 094
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 053
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 733
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 393
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 292
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 286
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 136
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Premiér Igor Matovič ukazuje výsledky prvého kola testovania.

Poradia sa od včera zmenili.

10 h
Kováčová (v žltom) počas jesennej časti sezóny 2020/2021.

Hráči najlepšieho tímu z regiónu sa pripravujú individuálne, museli zrušiť prípravný zápas s Petržalkou.

17 h
Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

26. jan
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

17 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

22 h

Poradia sa od včera zmenili.

10 h

Už ste čítali?