ZVOLEN. Zvolenským námestím dnes rozvoniavajú zabíjačkové špeciality. Ukážku tradičnej slovenskej zabíjačky pripravilo na Vianočných trhoch Združenie priaznivcov Pustého hradu.
Po vlaňajšej premiére medzi stovkami divákov na trhoch sa dal znova prehovoriť aj majster mäsiar Ján Dobiáš. Nie žeby práve mal voľný deň. Nemal! A ani tak skoro nebude mať, pretože záujem o zabíjačky medzi ľuďmi rastie. „Ľudia už prišli na to, že je lepšie kúpiť si celé prasa ako iba mäso alebo výrobky v obchode,“ vysvetľuje.
Samotnú ukážku musel naťahovať, aby si návštevníci nielen pochutnali na zabíjačkových špecialitách, ale sa aj z blízka pozreli na ich výrobu.
„Po vlaňajšej zabíjačke, ktorá bola trochu živelná, sme sa už poučili, a preto sme veľa výrobkov urobili skôr,“ hovorí Jaroslav Stehlík zo Združenia priaznivcov Pustého hradu. Dopredu, už vo štvrtok, spracovali na výrobky dve svinky, no ani to asi nebude stačiť. „Neviem si predstaviť, koľko by sme toho museli urobiť, aby bolo dosť pre všetkých,“ dodáva Stehlík.