Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav

Kravy sa nikdy nemali lepšie

Samy si vyberajú čas, kedy sa dajú podojiť.

Škoda je okolo tisíc eur. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ: MILAN SUJA)

Takmer tristotisíc ľudí v Európe podporilo petíciu za lepší život dojníc, ktorú iniciovala Sloboda zvierat. Pre kravy žiadali kvalitnú stravu, dobré ustajnenie a zdravie, no aj adekvátne správanie sa ľudí k nim. Petíciu už odovzdali Európskej komisii.

Časy, keď do služby na družstve ráno a večer chodili desiatky dojičiek, sú dávno preč. Človeka nahradili stroje. No to, čo sme videli v Očovej, je však už ďaleko od zažitej predstavy. Posúďte sami.

Na svete žije približne 250 miliónov kráv, ktoré ľudia chovajú pre mlieko. Najväčším producentom mlieka je Európska únia, ktorá má 23 miliónov dojníc, z nich žije 650 v Očovej. Očovské družstvo sa v regióne zaraďuje medzi najväčších producentov mlieka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte pred pár rokmi mali aj tu iba klasickú dojáreň. Ráno a večer naháňali všetky kravy k strojnému zariadeniu, ktoré naraz podojilo desať kráv. O jeden stroj sa starali dve dojičky. Celé dojenie trvalo šesť hodín ráno a šesť hodín večer.

Rozhodujú sa samy

Dojičky už pri kravách nenájdete, dnes má všetko na starosti robot. V Očovej sú priekopníci, majú najviac robotických automatov na Slovensku. Štyri sú na farme v Očovej, ďalšie štyri v Dúbravách. Už druhý rok. Ide o najnovšiu generáciu dojacích robotov. Kravu nedoja dvakrát denne, ale podľa potreby. Robot ju podojí najskôr po siedmich hodinách od predchádzajúceho dojenia.

„Každých sedem hodín môže krava navštíviť dojacie zariadenie,“ hovorí Gabriela Hromadová, vedúca divízie živočíšnej výroby Poľnohospodárskeho družstva Očová. Najprv si myslím, že som jej zle rozumel. Alebo to nepresne povedala. Že môže navštíviť dojáreň, hádam musí! Potom zisťujem, že kravy v Očovej sa skutočne samy rozhodujú, kedy sa dajú podojiť. Keď krava cíti, že má veľa mlieka, vojde do dojacieho boxu. Robot urobí všetky potrebné úkony, ako je dôkladné vyumývanie a vydezinfikovanie vemena a sám krave nasadí aj dojacie zariadenie. Každú štvrtinu vemena dojí individuálne, počítač vyhodnotí, kedy treba prestať, vyhodnotí vlastne všetko. Zootechnik sa na zvieratá pozerá najmä s pomocou počítača. Robot sleduje nielen koľko mlieka krava nadojí, ale aj jej pohybovú aktivitu, prežúvanie, ruju, telesnú teplotu. Človeku signalizuje, keď sa niečo deje. Každá kravička má totiž na krku nielen svoje číslo, ale aj elektronický čip, podľa ktorého ju robot identifikuje. Počítač zároveň rozhodne, koľko krmiva má krava dostať, pretože granulovanú krmnú zmes dostáva iba počas dojenia. Za odmenu. Bežné objemové krmivo majú kravy k dispozícii na krmnom stole. To je plocha cez celú maštaľ, na ktorej je zmes vysypaná.

Kravy sú inteligentné zvieratá a aj medzi nimi sa nájdu špekulantky, ktoré chcú pochúťku aj skôr ako prejde sedem hodín. Sú bez šance, robot to rýchlo zistí a špekulantku pošle preč bez toho aby jej hodil čo i len za hrsť krmiva.

Juno je robot prihŕňač

Dojenie v očovských kravínoch je ako zo sci-fi filmu. Všetko funguje aj bez človeka. Aj keď ma Gabriela Hromadová ubezpečuje, že úplne bez človeka to určite nejde, neverím jej. To len tak zakrýva skutočnosť, že nás už začali úplne ovládať roboty. Moje obavy sa vystupňujú, keď vkročíme do kravína. Žiaden človek tu nie je. Iba kravy a... Odrazu z výklenku v stene vyjde čudo. Pripomína robota z Hviezdnych vojen, ibaže nerozpráva. Len si spokojne mrnčí a bliká.

„To je Juno,“ smeje sa na mojom prekvapení pani Gabriela a dodáva: „Automatický prihŕňač.“

Juno sa medzitým otočil o deväťdesiat stupňov a pomaly sa presunul na druhý koniec maštale. Potom začal svoju prácu, vencom na spodku poprihŕňal všetko krmivo. Takto to urobí každú hodinu. Juno má aj svoju kamarátku – šípovú lopatu, tá tiež každú hodinu pozhŕňa všetky fekálie, ktoré kravy vyprodukujú. Aj to bola kedysi práca pre gazdu.

kravy2_490.jpg

Juno je robot. FOTO: MILAN SUJA

Nemôžem sa zbaviť dojmu, že ten ľudský faktor predsa len zvieratám chýba. Veď gazda sa svojej kravičke občas prihovoril a poškrabal ju po chrbte. S námietkami neobstojím, v Očovej to isté, teda poškrabanie, zvládne automatická kefa. Keď kravička potrebuje poškrabať, príde k červenému klbku. Stačí, že zviera do kefy drgne a hneď sa roztočí. Krava si nechá preškrabať hlavu, potom sa posunie a kefa jej prehrabne chrbát. Nastavuje sa ako potrebuje, vidím na nej, s akým pôžitkom si to vychutnáva. Zisťujem, že život kráv sa posunul omnoho ďalej ako ten náš.

Ľudia ich pritom nič neučili, spoľahli sa na ich inteligenciu. V každom stáde sa nájdu zvedavé prieskumníčky, ktoré na princíp rýchlo prídu. A ostatné to od nich odkukajú.

Chýba už len hudba

Pred tridsiatimi rokmi mala krava svoje miesto, kde bola uviazaná. O tom, kedy bude žrať, alebo kedy ju treba podojiť, rozhodoval človek. Dnes má žrádlo k dispozícii 24 hodín denne. Keď chce, ide si oddýchnuť do svojho boxu na matrace, keď chce, dá sa podojiť. Možno tých „keď chce“ by sme našli v živote kravy viac, ale aj tak je tento systém ďaleko pred tým, čo požaduje petícia Slobody zvierat.

Očová chová holštýnske plemeno, ide o typ s vysokou produkciou mlieka. Súčasný priemer v Očovej je 23 litrov na jednu dojnicu. Niekedy je to viac, inokedy menej. Dobrá starostlivosť a voľnosť sa pozitívne prejavuje aj na dojivosti. Krava sa nikdy nemala lepšie, v Očovej už chýba iba hudba ako vo filme Slnko, seno, jahody. „Bola som aj v takých podnikoch, kde kravám hudbu skutočne púšťali,“ dodáva s vážnou tvárou vedúca živočíšnej výroby. Akoby ma chcela prekvapeniami úplne doraziť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 682
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 557
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 386
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 134
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 956
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 627
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 797
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 224
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 103
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 723

Hlavné správy z MY Zvolen

Banskobystrický kraj je s počtom ľudí bez práce na konci rebríčka

V hontianskej obci s 220 obyvateľmi je bez práce takmer 40 percent ľudí v aktívnom veku.

Polícia zakročila. Bola v správnom čase na správnom mieste

Výtržníka chytila policajná hliadka, poškodil viacero vchodových dvier.

Občianska hliadka nezaváhala, zlodeja chytila

Zareagovali hneď, zlodej musel alkohol vrátiť.

Zvolenská powerlifterka Klesniaková je škótskou šampiónkou! (+ FOTO)

Na národnom šampionáte Scottish Classic Championship 2018 v Motherwell sa rodáčke zo Zvolena – powerlifterke Veronike Klesniakovej znova darilo.

Vychádza faksimile Vansovej kuchárky

Nová kuchárska kniha Terézie Vansovej uzrela svetlo sveta prvý raz v roku 1914.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Investor musí zbúrať celý Orbis, skelet nie je bezpečný

Statik neodporučil stáť pod stropom ani minútu. Má obavy, že spadne.

Motorkár narazil na obrubník, zraneniam podľahol

Motorkár utrpel veľmi ťažký úraz hlavy, bol v bezvedomí. Po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Návrat do Fortuna ligy nevyšiel. Slovenský talent nevie, čo bude

Denis Baumgartner naplno trénuje so Samdoriou na sústredení.

Pohyby v FC Nitra

Prvý zápas s Trenčínom je odložený na neurčito. Na pozíciách v klube došlo k zmenám.

Vybrali SME

Už ste čítali?