Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

V Honte a na Podpoľaní ožíva tradičná kuchyňa

Gazdinky už "objavili" 400 jedál. Tradičné vianočné jedlá budú variť aj na zvolenskom námestí.

ZVOLEN. Takmer 400 tradičných jedál, z ktorých mnohé pripravovali ešte naši prastarí rodičia v 19. storočí, sa podarilo vytiahnuť na svetlo sveta občianskemu združeniu Tradičná chuť regiónov Slovenska. Často už zabudnuté pokrmy priniesli dedinské gazdinky na kulinárske podujatia, ktoré združenie usporadúva niekoľkokrát do roka v Honte a na Podpoľaní.

"Návrat k pôvodným jedlám a ich opätovné zavedenie do jedálnička je už niekoľko rokov cieľom nášho združenia," hovorí jeho šéfka Oľga Luptáková. "Hneď prvé podujatie, ktoré sme zorganizovali krátko po našom vzniku v roku 2008 v Litave v Krupinskom okrese, nás presvedčilo, že záujem o návrat ku kulinárskym tradíciám je veľký," dodáva.

Skryť Vypnúť reklamu

Podujatia Tradičná chuť Hontu či Podpoľania, alebo najnovšia Jablková chuť Hontu sú zároveň súťažou, kde sa posudzujú aj senzorické a pôvodné chute jedál, či ich jednotlivých zložiek. Združenie používa na to metodiku tzv. senzorického hodnotenia jedál, ktorú pre nich vypracovali odborníci z nitrianskej univerzity pod vedením profesora Vladimíra Vietorisa.

"V porote sú vždy zástupcovia univerzity, odborníci z oblasti gastronómie a dôchodcovia, ktorí sú v procese posudzovania veľmi dôležití," priblížila Luptáková.

Mnohé z "objavených" jedál sú síce medzi ľuďmi známe, ale len tam, kde pred mnohými rokmi vznikli, majú aj pôvodné senzorické vlastnosti. Je to dané napríklad aj poveternostnými podmienkami či kvalitou pôdy, kde sa používané plodiny pestujú generačne. "Taký je napríklad strapkáč, ktorý sa dodnes varí v rodinách na Podpoľaní," podotkla zástupkyňa združenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzi výživné a zdravé jedlá, ktoré prinášajú pôvodnú chuť, Luptáková zaradila napríklad aj husárove vajcia, ktoré na jednom z podujatí pripravila kuchárka z Horného Badína. Pozostávajú výlučne z vajec, krúpov a petržlenovej vňate.

Veľmi špecifické a výživné sú napríklad dubčiaky z Detvianskej Huty. Tie sa zase pripravujú z červenej kapusty, dopestovanej na detvianskych vrchoch, zemiakov a slaniny.

Kulinárske podujatia združenia majú v daných regiónoch veľkú popularitu a ohlas. Do varenia a pečenia pôvodných jedál sa zapájajú celé rodiny. "Tento záujem nás napĺňa, pretože jedným z cieľov je aj návrat k inštitúcii spoločného stola," pripomenula Luptáková.

Združenie rozvíja svoje aktivity nielen počas sezóny, keď dozrievajú plody, pochutiny či obilie, ale aj v zime. Už 10. decembra budú variť tradičné vianočné jedlá na Námestí SNP vo Zvolene, a to v rámci celoslovenského podujatia Dni Matky Zeme.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 239
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 182
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 927
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 116
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 887
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 699
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 213
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 986
  9. Po Slovensku na motorke 5 439
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 859
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

ilustračné foto

Letnú sezónu odštartovali prví na Orlíku.


a 1 ďalší 3 h
Vizualizácia rekonštrukcie od spoločnosti Natul.

Na rokovací stôl sa vracia aj kontroverzná téma Barín.


5 h
Spoplatnená je zatiaľ centrálna mestská zóna.

Parkovacie aj rezidentské karty sú naďalej platné.


9 h
Z cvičenia Slovenský štít 2021.

Počas cvičenia vzlietli z letiska na Sliači vrtuľníky Black Hawk.


10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


15 h

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 15. jún

Už ste čítali?