Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

V Honte a na Podpoľaní ožíva tradičná kuchyňa

Gazdinky už "objavili" 400 jedál. Tradičné vianočné jedlá budú variť aj na zvolenskom námestí.

ZVOLEN. Takmer 400 tradičných jedál, z ktorých mnohé pripravovali ešte naši prastarí rodičia v 19. storočí, sa podarilo vytiahnuť na svetlo sveta občianskemu združeniu Tradičná chuť regiónov Slovenska. Často už zabudnuté pokrmy priniesli dedinské gazdinky na kulinárske podujatia, ktoré združenie usporadúva niekoľkokrát do roka v Honte a na Podpoľaní.

"Návrat k pôvodným jedlám a ich opätovné zavedenie do jedálnička je už niekoľko rokov cieľom nášho združenia," hovorí jeho šéfka Oľga Luptáková. "Hneď prvé podujatie, ktoré sme zorganizovali krátko po našom vzniku v roku 2008 v Litave v Krupinskom okrese, nás presvedčilo, že záujem o návrat ku kulinárskym tradíciám je veľký," dodáva.

Skryť Vypnúť reklamu

Podujatia Tradičná chuť Hontu či Podpoľania, alebo najnovšia Jablková chuť Hontu sú zároveň súťažou, kde sa posudzujú aj senzorické a pôvodné chute jedál, či ich jednotlivých zložiek. Združenie používa na to metodiku tzv. senzorického hodnotenia jedál, ktorú pre nich vypracovali odborníci z nitrianskej univerzity pod vedením profesora Vladimíra Vietorisa.

"V porote sú vždy zástupcovia univerzity, odborníci z oblasti gastronómie a dôchodcovia, ktorí sú v procese posudzovania veľmi dôležití," priblížila Luptáková.

Mnohé z "objavených" jedál sú síce medzi ľuďmi známe, ale len tam, kde pred mnohými rokmi vznikli, majú aj pôvodné senzorické vlastnosti. Je to dané napríklad aj poveternostnými podmienkami či kvalitou pôdy, kde sa používané plodiny pestujú generačne. "Taký je napríklad strapkáč, ktorý sa dodnes varí v rodinách na Podpoľaní," podotkla zástupkyňa združenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzi výživné a zdravé jedlá, ktoré prinášajú pôvodnú chuť, Luptáková zaradila napríklad aj husárove vajcia, ktoré na jednom z podujatí pripravila kuchárka z Horného Badína. Pozostávajú výlučne z vajec, krúpov a petržlenovej vňate.

Veľmi špecifické a výživné sú napríklad dubčiaky z Detvianskej Huty. Tie sa zase pripravujú z červenej kapusty, dopestovanej na detvianskych vrchoch, zemiakov a slaniny.

Kulinárske podujatia združenia majú v daných regiónoch veľkú popularitu a ohlas. Do varenia a pečenia pôvodných jedál sa zapájajú celé rodiny. "Tento záujem nás napĺňa, pretože jedným z cieľov je aj návrat k inštitúcii spoločného stola," pripomenula Luptáková.

Združenie rozvíja svoje aktivity nielen počas sezóny, keď dozrievajú plody, pochutiny či obilie, ale aj v zime. Už 10. decembra budú variť tradičné vianočné jedlá na Námestí SNP vo Zvolene, a to v rámci celoslovenského podujatia Dni Matky Zeme.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 862
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 668
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 707
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 354
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 214
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 663
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 806
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 734
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 701
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 088
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Očkovať bude aj nemocnica vo Zvolene

Nemocnica už zaočkovala svojich zamestnancov.

Nemocnica už zaočkovala svojich prvých zamestnancov.

Vo Zvolene objavili nelegálnych migrantov

Prednedávnom objavili cudzincov aj v okrese Krupina.

Rapčan ostáva v MFK Zvolen, otázkou je dokedy. Ako to vyzerá s posilami?

Zmapovali sme aktuálnu situáciu v klube MFK Zvolen.

Hráči MFK Zvolen - ilustračné

Nový urgentný príjem nemocnice majú otvoriť v lete

Do novej techniky doteraz investovali takmer 1,5 milióna eur.

Nový urgentný príjem nemocnice.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Už ste čítali?