Nedeľa, 15. júl, 2018 | Meniny má Henrich

V Honte a na Podpoľaní ožíva tradičná kuchyňa

Gazdinky už "objavili" 400 jedál. Tradičné vianočné jedlá budú variť aj na zvolenskom námestí.

ZVOLEN. Takmer 400 tradičných jedál, z ktorých mnohé pripravovali ešte naši prastarí rodičia v 19. storočí, sa podarilo vytiahnuť na svetlo sveta občianskemu združeniu Tradičná chuť regiónov Slovenska. Často už zabudnuté pokrmy priniesli dedinské gazdinky na kulinárske podujatia, ktoré združenie usporadúva niekoľkokrát do roka v Honte a na Podpoľaní.

"Návrat k pôvodným jedlám a ich opätovné zavedenie do jedálnička je už niekoľko rokov cieľom nášho združenia," hovorí jeho šéfka Oľga Luptáková. "Hneď prvé podujatie, ktoré sme zorganizovali krátko po našom vzniku v roku 2008 v Litave v Krupinskom okrese, nás presvedčilo, že záujem o návrat ku kulinárskym tradíciám je veľký," dodáva.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podujatia Tradičná chuť Hontu či Podpoľania, alebo najnovšia Jablková chuť Hontu sú zároveň súťažou, kde sa posudzujú aj senzorické a pôvodné chute jedál, či ich jednotlivých zložiek. Združenie používa na to metodiku tzv. senzorického hodnotenia jedál, ktorú pre nich vypracovali odborníci z nitrianskej univerzity pod vedením profesora Vladimíra Vietorisa.

"V porote sú vždy zástupcovia univerzity, odborníci z oblasti gastronómie a dôchodcovia, ktorí sú v procese posudzovania veľmi dôležití," priblížila Luptáková.

Mnohé z "objavených" jedál sú síce medzi ľuďmi známe, ale len tam, kde pred mnohými rokmi vznikli, majú aj pôvodné senzorické vlastnosti. Je to dané napríklad aj poveternostnými podmienkami či kvalitou pôdy, kde sa používané plodiny pestujú generačne. "Taký je napríklad strapkáč, ktorý sa dodnes varí v rodinách na Podpoľaní," podotkla zástupkyňa združenia.

Medzi výživné a zdravé jedlá, ktoré prinášajú pôvodnú chuť, Luptáková zaradila napríklad aj husárove vajcia, ktoré na jednom z podujatí pripravila kuchárka z Horného Badína. Pozostávajú výlučne z vajec, krúpov a petržlenovej vňate.

Veľmi špecifické a výživné sú napríklad dubčiaky z Detvianskej Huty. Tie sa zase pripravujú z červenej kapusty, dopestovanej na detvianskych vrchoch, zemiakov a slaniny.

Kulinárske podujatia združenia majú v daných regiónoch veľkú popularitu a ohlas. Do varenia a pečenia pôvodných jedál sa zapájajú celé rodiny. "Tento záujem nás napĺňa, pretože jedným z cieľov je aj návrat k inštitúcii spoločného stola," pripomenula Luptáková.

Združenie rozvíja svoje aktivity nielen počas sezóny, keď dozrievajú plody, pochutiny či obilie, ale aj v zime. Už 10. decembra budú variť tradičné vianočné jedlá na Námestí SNP vo Zvolene, a to v rámci celoslovenského podujatia Dni Matky Zeme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 598
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 050
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 709
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 156
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 007
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 184
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 332
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 222
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 491
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 131

Hlavné správy z MY Zvolen

V Lieskovci áčkový turnaj v plážovom volejbale: Darilo sa Nemcovi a Bartíkovi

Lieskovský areál Hájik hostil druhú turnajovú zastávku beach volejbalovej série CUC Beach Tour 2018.

Divadlo má ambíciu rozčeriť stojaté vody

Zelienkovci siahli tentoraz po tvorbe Villiama Shakespeara.

Zelenina rastie Zvolenčanom pod oknami bytov, ľudia to príliš neoceňujú

Zvolenčania kritizujú aj "iný" režim kosenia.

Buď FIT nie len IT: Víťazmi hlavných kategórií Liptáková a Koncz

V rámci päťdielneho seriálu Zvolenskej bežeckej ligy (ZBL) sa uskutočnilo už tretie podujatie - 5. ročník behu Buď FIT, nie len IT v perfektne pripravenom jazdeckom Areáli Isokman na Bakovej Jame.

Robia chodníky pre chodcov aj cyklistov

Za najväčší problém považuje starostka nákladné autá, ktoré chodia z miestneho kameňolomu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vežu v Bojniciach navštívili prví turisti. Pozrite sa na ten úžasný výhľad

Vyhliadková veža v Bojniciach je v skúšobnej prevádzke.

Experti z Martina zisťovali, z ktorých pochutín nafúkate

Jedlá, ktoré by ste nemali jesť pred tým, ako si sadnete za volant.

Zelenina rastie Zvolenčanom pod oknami bytov, ľudia to príliš neoceňujú

Zvolenčania kritizujú aj "iný" režim kosenia.

Nechcený odev menia na unikátne dizajnérske kúsky

O recykláciu textilu, ktorý by inak skončil v kontajneri, sa už dva roky snaží mladá dizajnérka.

Vybrali SME

Už ste čítali?