Víťazstvo za čokoládovú eleganciu

Na svojej historicky prvej súťaži získala mladá Zvolenčanka zlatý pohár.

Farebná jeseň. Vyzerá lákavo.Farebná jeseň. Vyzerá lákavo.

ZVOLEN. So zlatou trofejou sa vrátila zo Žilinskej gastronomickej jesene Kristína Berkyová, ktorá druhý rok študuje cukrárstvo na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene.

V juniorskej disciplíne sa potrápila s úlohou pripraviť tri druhy reštauračných dezertov podávaných samostatne na tanieri. Aspoň v jednom musela použiť piškótový plát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tri dezerty

Kristína pripravila tri rôzne dezerty na tému jesene. Dezert Farebná jeseň pozostával z Florentínky, jesenného a južanského ovocia, čokoládového muffina a čokoládovej ozdoby.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládovú eleganciu pripravila z orechového, čokoládového a snehového dezertu a sladké dielo dotvorila jesenným ovocím a čokoládovou dekoráciou.

Pri dezerte Mandľovo gaštanové pokušenie použila gaštanový kornútik, snehovú pusinku a mandľový dezert. Ozdobu tvorilo ovocie a čokoládová dekorácia.

Potrápila sa

Mladá Zvolenčanka sa podobnej súťaže zúčastnila prvý raz, aj preto sa zrejme tréme nevyhla. „Nebolo jednoduché tvoriť na pódiu pred zrakmi množstva odborníkov,“ povedala. „Bola som strémovaná najmä zo začiatku. Keď som sa sústredila na prácu, tréma opadla,“ priznala.

Potrápilo ju hlavne vytvarovanie gaštanovej zmesi do želaného tvaru v podobe kornútika a tiež umelecké kreácie z čokolády. „Trochu mi to trvalo, ale napokon sa to podarilo.“ Porotu presvedčila o svojej zručnosti a nápaditosti a vo svojej kategórii zvíťazila.

SkryťVypnúť reklamu

Komisia hodnotila sezónnosť použitých surovín, ich kombináciu, prirodzenosť farieb, rôznorodosť tvarov, kreativitu, príťažlivosť dekorovania a, samozrejme, chuť dezertov.

2a_r5157.jpg

Kristíny Berkyová a jej Mandľovo gaštanové pokušenie.

Kristínu úspech motivoval. „Rodičia boli šťastní a ja tiež. Už sme uvažovali, že keď zmaturujem, otvorím si vlastnú cukráreň.“

Podstatný je talent aj trpezlivosť

Cukrárstvo ju baví stále viac, ale až na škole k nemu získala vzťah.

„Je šikovná, spoľahlivá a trpezlivá. Vedeli sme, že na to má, preto sme ju na súťaž vybrali,“ povedala jej učiteľka, majsterka odbornej výchovy Mária Gabrišová. „V kategórii náročnosti ohodnotila porota jej prácu na vysokej úrovni.“

Súťažné práce pre Kristínu zostavila spolu s kolegyňou Martinou Vajovou. „Bola to niekoľkodňová príprava, kým sme dospeli k finálnej zostave dezertov. Takáto súťaž nie je len o príprave dezertu, ale aj o vhodnej zostave surovín a o estetickom usporiadaní na tanieri. Aby to všetko zodpovedalo moderným gastronomickým trendom,“ dodala Gabrišová.

SkryťVypnúť reklamu

Trendové sú dnes malé dezerty od 80 do 120 gramov príťažlivo naaranžované s čokoládovými kreáciami na veľkom tanieri.

Tvarovať čokoládu do umeleckých diel učia žiakov už v prvom ročníku. „Začínajú jednoduchou technikou písania na živé jesenné listy a rôznymi ozdobami na dezerty či torty,“ ozrejmila Gabrišová. „Kto nemá trpezlivosť, nenaučí sa to.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 781
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 471
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 455
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 675
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 509
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 378
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 260
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 986
  1. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  2. Ján Chomík: Blázni
  3. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  4. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  5. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  6. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  7. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  8. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 664
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 146
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 352
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 251
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 796
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 162
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 970
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 087
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  2. Ján Chomík: Blázni
  3. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  4. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  5. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  6. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  7. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  8. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 664
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 146
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 352
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 251
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 796
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 162
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 970
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 087
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu