Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Víťazstvo za čokoládovú eleganciu

Na svojej historicky prvej súťaži získala mladá Zvolenčanka zlatý pohár.

Farebná jeseň. Vyzerá lákavo.Farebná jeseň. Vyzerá lákavo.

ZVOLEN. So zlatou trofejou sa vrátila zo Žilinskej gastronomickej jesene Kristína Berkyová, ktorá druhý rok študuje cukrárstvo na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene.

V juniorskej disciplíne sa potrápila s úlohou pripraviť tri druhy reštauračných dezertov podávaných samostatne na tanieri. Aspoň v jednom musela použiť piškótový plát.

Tri dezerty

Kristína pripravila tri rôzne dezerty na tému jesene. Dezert Farebná jeseň pozostával z Florentínky, jesenného a južanského ovocia, čokoládového muffina a čokoládovej ozdoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládovú eleganciu pripravila z orechového, čokoládového a snehového dezertu a sladké dielo dotvorila jesenným ovocím a čokoládovou dekoráciou.

Pri dezerte Mandľovo gaštanové pokušenie použila gaštanový kornútik, snehovú pusinku a mandľový dezert. Ozdobu tvorilo ovocie a čokoládová dekorácia.

Potrápila sa

Mladá Zvolenčanka sa podobnej súťaže zúčastnila prvý raz, aj preto sa zrejme tréme nevyhla. „Nebolo jednoduché tvoriť na pódiu pred zrakmi množstva odborníkov,“ povedala. „Bola som strémovaná najmä zo začiatku. Keď som sa sústredila na prácu, tréma opadla,“ priznala.

Potrápilo ju hlavne vytvarovanie gaštanovej zmesi do želaného tvaru v podobe kornútika a tiež umelecké kreácie z čokolády. „Trochu mi to trvalo, ale napokon sa to podarilo.“ Porotu presvedčila o svojej zručnosti a nápaditosti a vo svojej kategórii zvíťazila.

Skryť Vypnúť reklamu

Komisia hodnotila sezónnosť použitých surovín, ich kombináciu, prirodzenosť farieb, rôznorodosť tvarov, kreativitu, príťažlivosť dekorovania a, samozrejme, chuť dezertov.

2a_r5157.jpg

Kristíny Berkyová a jej Mandľovo gaštanové pokušenie.

Kristínu úspech motivoval. „Rodičia boli šťastní a ja tiež. Už sme uvažovali, že keď zmaturujem, otvorím si vlastnú cukráreň.“

Podstatný je talent aj trpezlivosť

Cukrárstvo ju baví stále viac, ale až na škole k nemu získala vzťah.

„Je šikovná, spoľahlivá a trpezlivá. Vedeli sme, že na to má, preto sme ju na súťaž vybrali,“ povedala jej učiteľka, majsterka odbornej výchovy Mária Gabrišová. „V kategórii náročnosti ohodnotila porota jej prácu na vysokej úrovni.“

Súťažné práce pre Kristínu zostavila spolu s kolegyňou Martinou Vajovou. „Bola to niekoľkodňová príprava, kým sme dospeli k finálnej zostave dezertov. Takáto súťaž nie je len o príprave dezertu, ale aj o vhodnej zostave surovín a o estetickom usporiadaní na tanieri. Aby to všetko zodpovedalo moderným gastronomickým trendom,“ dodala Gabrišová.

Skryť Vypnúť reklamu

Trendové sú dnes malé dezerty od 80 do 120 gramov príťažlivo naaranžované s čokoládovými kreáciami na veľkom tanieri.

Tvarovať čokoládu do umeleckých diel učia žiakov už v prvom ročníku. „Začínajú jednoduchou technikou písania na živé jesenné listy a rôznymi ozdobami na dezerty či torty,“ ozrejmila Gabrišová. „Kto nemá trpezlivosť, nenaučí sa to.“

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 830
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 459
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 304
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 193
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 967
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 533
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 142
  9. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 2 000
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 826
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V popredí Tomáš Burta, tretí v kategórii 40+ a za ním víťazka hlavnej ženskej kategórie Barbora Šimonová

Podujatie bolo zaratúvané do seriálu Zvolenskej bežeckej ligy.


(mim) 7m
Robin Rahm zatiahol roletu - ilustračné foto

HKM Zvolen odohral posledný pohárový zápas v skupine A.


1 h
Vizualizácia technického strediska, ktorý vyrastie vo Zvolene.

Investícia prinesie aj nové pracovné príležitosti.


8 h
Ilustračné foto.

Hasiči zasahujú v časti Polianky.


ROS 16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obchody si môžu vybrať režim.


18. sep

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 18. sep

Dievča je vo vážnom stave.


18. sep

Počas tretej etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa cyklisti prehnali regiónom Kysúc.


18. sep

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu