Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Víťazstvo za čokoládovú eleganciu

Na svojej historicky prvej súťaži získala mladá Zvolenčanka zlatý pohár.

Farebná jeseň. Vyzerá lákavo.Farebná jeseň. Vyzerá lákavo.

ZVOLEN. So zlatou trofejou sa vrátila zo Žilinskej gastronomickej jesene Kristína Berkyová, ktorá druhý rok študuje cukrárstvo na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene.

V juniorskej disciplíne sa potrápila s úlohou pripraviť tri druhy reštauračných dezertov podávaných samostatne na tanieri. Aspoň v jednom musela použiť piškótový plát.

Tri dezerty

Kristína pripravila tri rôzne dezerty na tému jesene. Dezert Farebná jeseň pozostával z Florentínky, jesenného a južanského ovocia, čokoládového muffina a čokoládovej ozdoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládovú eleganciu pripravila z orechového, čokoládového a snehového dezertu a sladké dielo dotvorila jesenným ovocím a čokoládovou dekoráciou.

Pri dezerte Mandľovo gaštanové pokušenie použila gaštanový kornútik, snehovú pusinku a mandľový dezert. Ozdobu tvorilo ovocie a čokoládová dekorácia.

Potrápila sa

Mladá Zvolenčanka sa podobnej súťaže zúčastnila prvý raz, aj preto sa zrejme tréme nevyhla. „Nebolo jednoduché tvoriť na pódiu pred zrakmi množstva odborníkov,“ povedala. „Bola som strémovaná najmä zo začiatku. Keď som sa sústredila na prácu, tréma opadla,“ priznala.

Potrápilo ju hlavne vytvarovanie gaštanovej zmesi do želaného tvaru v podobe kornútika a tiež umelecké kreácie z čokolády. „Trochu mi to trvalo, ale napokon sa to podarilo.“ Porotu presvedčila o svojej zručnosti a nápaditosti a vo svojej kategórii zvíťazila.

Skryť Vypnúť reklamu

Komisia hodnotila sezónnosť použitých surovín, ich kombináciu, prirodzenosť farieb, rôznorodosť tvarov, kreativitu, príťažlivosť dekorovania a, samozrejme, chuť dezertov.

2a_r5157.jpg

Kristíny Berkyová a jej Mandľovo gaštanové pokušenie.

Kristínu úspech motivoval. „Rodičia boli šťastní a ja tiež. Už sme uvažovali, že keď zmaturujem, otvorím si vlastnú cukráreň.“

Podstatný je talent aj trpezlivosť

Cukrárstvo ju baví stále viac, ale až na škole k nemu získala vzťah.

„Je šikovná, spoľahlivá a trpezlivá. Vedeli sme, že na to má, preto sme ju na súťaž vybrali,“ povedala jej učiteľka, majsterka odbornej výchovy Mária Gabrišová. „V kategórii náročnosti ohodnotila porota jej prácu na vysokej úrovni.“

Súťažné práce pre Kristínu zostavila spolu s kolegyňou Martinou Vajovou. „Bola to niekoľkodňová príprava, kým sme dospeli k finálnej zostave dezertov. Takáto súťaž nie je len o príprave dezertu, ale aj o vhodnej zostave surovín a o estetickom usporiadaní na tanieri. Aby to všetko zodpovedalo moderným gastronomickým trendom,“ dodala Gabrišová.

Skryť Vypnúť reklamu

Trendové sú dnes malé dezerty od 80 do 120 gramov príťažlivo naaranžované s čokoládovými kreáciami na veľkom tanieri.

Tvarovať čokoládu do umeleckých diel učia žiakov už v prvom ročníku. „Začínajú jednoduchou technikou písania na živé jesenné listy a rôznymi ozdobami na dezerty či torty,“ ozrejmila Gabrišová. „Kto nemá trpezlivosť, nenaučí sa to.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 28 507
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 840
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 644
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 11 020
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 106
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 791
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 530
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 390
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 352
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 216
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Areál strojárskej spoločnosti PPS Group Detva.

Z priehrady je prírodné klzisko (foto + video)

Kým mobilná ľadová plocha na zvolenskom námestí zostáva pre pandémiu zatvorená, o klzisko sa Zvolenčanom postarala príroda.

Príprava ľadovej plochy na zvolenskej priehrade.
Ilustračné foto.
Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Už ste čítali?