ZVOLEN. Zmrazovanie mäsa dodané do prevádzky v chladenom stave, nedostatočné označovanie, vrátane chýbajúceho označenia o pôvode mäsa, skladovanie potravín po dátume spotreby. Také sú najčastejšie nedostatky, ktoré zistili hygienici v slovenských reštauračných zariadeniach.
Kontrola poukázala aj na nedostatočnú prevádzkovú hygienu, napríklad na znečistené steny a stropy, zaplesnené steny, opadanú omietku, poškodenú podlahu, znečistené pracovné plochy, opotrebované pracovné pomôcky či pracovné plochy.
Tiež na nevyhovujúce skladovanie potravín, medzi inými aj hotových pokrmov v chodbe na podlahe, prípadne ich následne zmrazovanie. Zistili aj rozmrazovanie mäsa nevhodným spôsobom, za aký sa považuje rozmrazovanie pri izbovej teplote alebo vo vode v umývacom dreze.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa na kontroly reštauračných zariadení zamerali v apríli a máji.
„Vzhľadom na opakujúce sa kauzy na spoločnom trhu v súvislosti s klamaním spotrebiteľa a vytváraním zdravotného rizika pri používaní živočíšnych potravín je potrebné venovať tejto problematike zvýšenú pozornosť aj v prevádzkach zariadení spoločného stravovania,“ zdôvodňuje Úrad verejného zdravotníctva v hodnotiacej správe.
Nie je to katastrofa
Situácia nie je až taká katastrofálna; hygienici skontrolovali dohromady 1040 zariadení spoločného stravovania, nedostatky zistili v 296 prevádzkach, čo predstavuje 28 percent.
Udelili 227 pokút dohromady vo výške 10 655 eur a okrem toho nariadili urobiť prevádzkam 183 opatrení.
Najširší zápis
Neobišli ani reštaurácie v regióne Zvolena, Detvy a Krupiny. Najširší zápis dostal penzión Almada na Hronskej ulici vo Zvolene, jeho majiteľka Xenia Futáková sa však s výsledkami kontroly nestotožňuje.
„Mali sme v mnohých prípadoch iné názory ako kontrola. Je pravda, že sme mali v mrazničke časť mäsa po záruke, ale to nebolo naše, firemné. Nebolo určené pre našich zákazníkov, ale to si nedali vysvetliť,“ reagovala majiteľka.
„Niektoré naše mäso nebolo po záruke, ale etikety na obaloch sa pokrčili a boli nečitateľné, pre kontrolórov je však také mäso neidentifikovateľné a tým pádom nevyhovujúce. Chladené mäso kupujeme každé ráno, mrazené raz do týždňa, v tomto máme svedomie čisté. Aj v čase, keď tu bola kontrola, prišlo nám mäso, skontrolovali všetky doklady a všetko bolo v poriadku. Ani nemáme toľko peňazí, aby sme si mohli robiť také zásoby, aby nám mäso zostávalo po záruke v mraziaku.“
Ani regál nebol podľa nej zaplesnutý. „Je to spodná doska regálu už prakticky na zemi, na ňu riad ani neukladáme. A nie je tam pleseň, je to len zájdené vplyvom času, to sa už nedá vyčistiť. Aj obkladačky už majú svoju patinu. Drhneme ich špeciálnymi prípravkami každý deň, ale už nikdy nebudú ako nové. Ani žiadne reštauračné priestory nebudú nikdy dokonale sterilné.“
Majiteľka pripúšťa námrazu v mraziacich zariadeniach. „Kuchári do nich nechodia, mäso im odtiaľ vydávam ja a ja ich aj čistím. V tom čase som však bola v ôsmom mesiaci tehotenstva, už som sa nevmestila do boxu a ani som nevládala. Za iných okolností sú stále udržiavané.“
Kontrola
Výsledky
Penzión Almada, Hať-Podharajch, Zvolen
- potraviny a suroviny po dátume spotreby, resp. po dátume minimálnej trvanlivosti vo väčšom množstve
- skladovanie nezlučiteľných druhov v skladoch: v sklade zeleniny a zemiakov uložené hotové pokrmy, a to dusená ryža, kapustová polievka, richtárska polievka, pripravené predchádzajúci deň, pri vreciach s cibuľou a mrkvou
- chladiace, mraziace zariadenia značne znečistené, s veľkou námrazou
- hrubo znečistený zaplesnutý regál určený na odkladanie kuchynského riadu,
- obkladačky, podlaha hrubo znečistená,
- chýbajú kryty na svietidlách, sieťky na oknách
- mrazené mliečne krémy bez označenia dátumu prvého otvorenia
Fine Restaurant, Obchodná 4, Zvolen (Tesco Extra)
- skladovanie mletého bravčového mäsa s neidentifikovaným dátumom uskladnenia,
- v suchom sklade znečistené steny
Reštaurácia Franko, Zvolen
- znečistený strop v príručnom sklade, stropy v celej kuchyni značne znečistené
- schodište vedúce do skladov - podlaha značne znečistená, steny, stropy takisto
Reštaurácia Viktória, Zvolen
- zamrazené bravčové kolená zakúpené v čerstvom stave v množstve 3,72 kg, bez označenia,
- zamrazené špekáčiky bez označenia v množstve 0,6 kg
- zamrazené vákuovo balené kuracie stehná s odporučenou teplotou skladovania +2 – +5°C v množstve cca 1 kg
Reštaurácia Q, Zvolen Rákoš
- v chladiacom zariadení skladované bravčové karé s hmotnosťou 3,6 kg po dátume spotreby
Reštaurácia U suseda, Zvolenská Slatina
- zamrazené mleté bravčové mäso po dátume spotreby
- v časti hrubej prípravy koreňovej zeleniny a zemiakov stena značne znečistená, zaplesnutá
Domov sociálnych služieb, Pionierska 13, Detva
- zamrazené vákuovo balené hovädzie predné, po dátume spotreby
Reštaurácia Pivnica pri studni, Detva
- zamrazená naporciovaná bravčová panenka bez označenia
- nie je vedená dokumentácia pri preberaní surovín
Reštaurácia Centrum, Hriňová
- spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín; ryby, hydina, zelenina
- zamrazené väčšie množstvo bravčového mäsa cca 20 kg bez označenia
- zamrazené vákuovo balené mäso po dátume spotreby
ZDROJ: ÚVZ SR