Hygienici našli suroviny aj po dátume spotreby

Kontroly v reštauračných zariadeniach zamerali na hygienu, označovanie mäsa a na možnosti zistiť jeho pôvod.

(Zdroj: ilustračné - GABRIEL KUCHTA)

ZVOLEN. Zmrazovanie mäsa dodané do prevádzky v chladenom stave, nedostatočné označovanie, vrátane chýbajúceho označenia o pôvode mäsa, skladovanie potravín po dátume spotreby. Také sú najčastejšie nedostatky, ktoré zistili hygienici v slovenských reštauračných zariadeniach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kontrola poukázala aj na nedostatočnú prevádzkovú hygienu, napríklad na znečistené steny a stropy, zaplesnené steny, opadanú omietku, poškodenú podlahu, znečistené pracovné plochy, opotrebované pracovné pomôcky či pracovné plochy.

SkryťVypnúť reklamu

Tiež na nevyhovujúce skladovanie potravín, medzi inými aj hotových pokrmov v chodbe na podlahe, prípadne ich následne zmrazovanie. Zistili aj rozmrazovanie mäsa nevhodným spôsobom, za aký sa považuje rozmrazovanie pri izbovej teplote alebo vo vode v umývacom dreze.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa na kontroly reštauračných zariadení zamerali v apríli a máji.

„Vzhľadom na opakujúce sa kauzy na spoločnom trhu v súvislosti s klamaním spotrebiteľa a vytváraním zdravotného rizika pri používaní živočíšnych potravín je potrebné venovať tejto problematike zvýšenú pozornosť aj v prevádzkach zariadení spoločného stravovania,“ zdôvodňuje Úrad verejného zdravotníctva v hodnotiacej správe.

Nie je to katastrofa

Situácia nie je až taká katastrofálna; hygienici skontrolovali dohromady 1040 zariadení spoločného stravovania, nedostatky zistili v 296 prevádzkach, čo predstavuje 28 percent.

SkryťVypnúť reklamu

Udelili 227 pokút dohromady vo výške 10 655 eur a okrem toho nariadili urobiť prevádzkam 183 opatrení.

Najširší zápis

Neobišli ani reštaurácie v regióne Zvolena, Detvy a Krupiny. Najširší zápis dostal penzión Almada na Hronskej ulici vo Zvolene, jeho majiteľka Xenia Futáková sa však s výsledkami kontroly nestotožňuje.

„Mali sme v mnohých prípadoch iné názory ako kontrola. Je pravda, že sme mali v mrazničke časť mäsa po záruke, ale to nebolo naše, firemné. Nebolo určené pre našich zákazníkov, ale to si nedali vysvetliť,“ reagovala majiteľka.

„Niektoré naše mäso nebolo po záruke, ale etikety na obaloch sa pokrčili a boli nečitateľné, pre kontrolórov je však také mäso neidentifikovateľné a tým pádom nevyhovujúce. Chladené mäso kupujeme každé ráno, mrazené raz do týždňa, v tomto máme svedomie čisté. Aj v čase, keď tu bola kontrola, prišlo nám mäso, skontrolovali všetky doklady a všetko bolo v poriadku. Ani nemáme toľko peňazí, aby sme si mohli robiť také zásoby, aby nám mäso zostávalo po záruke v mraziaku.“

SkryťVypnúť reklamu

Ani regál nebol podľa nej zaplesnutý. „Je to spodná doska regálu už prakticky na zemi, na ňu riad ani neukladáme. A nie je tam pleseň, je to len zájdené vplyvom času, to sa už nedá vyčistiť. Aj obkladačky už majú svoju patinu. Drhneme ich špeciálnymi prípravkami každý deň, ale už nikdy nebudú ako nové. Ani žiadne reštauračné priestory nebudú nikdy dokonale sterilné.“

Majiteľka pripúšťa námrazu v mraziacich zariadeniach. „Kuchári do nich nechodia, mäso im odtiaľ vydávam ja a ja ich aj čistím. V tom čase som však bola v ôsmom mesiaci tehotenstva, už som sa nevmestila do boxu a ani som nevládala. Za iných okolností sú stále udržiavané.“

Kontrola

Výsledky

Penzión Almada, Hať-Podharajch, Zvolen

  • potraviny a suroviny po dátume spotreby, resp. po dátume minimálnej trvanlivosti vo väčšom množstve
  • skladovanie nezlučiteľných druhov v skladoch: v sklade zeleniny a zemiakov uložené hotové pokrmy, a to dusená ryža, kapustová polievka, richtárska polievka, pripravené predchádzajúci deň, pri vreciach s cibuľou a mrkvou
  • chladiace, mraziace zariadenia značne znečistené, s veľkou námrazou
  • hrubo znečistený zaplesnutý regál určený na odkladanie kuchynského riadu,
  • obkladačky, podlaha hrubo znečistená,
  • chýbajú kryty na svietidlách, sieťky na oknách
  • mrazené mliečne krémy bez označenia dátumu prvého otvorenia

Fine Restaurant, Obchodná 4, Zvolen (Tesco Extra)

  • skladovanie mletého bravčového mäsa s neidentifikovaným dátumom uskladnenia,
  • v suchom sklade znečistené steny

Reštaurácia Franko, Zvolen

  • znečistený strop v príručnom sklade, stropy v celej kuchyni značne znečistené
  • schodište vedúce do skladov - podlaha značne znečistená, steny, stropy takisto

Reštaurácia Viktória, Zvolen

  • zamrazené bravčové kolená zakúpené v čerstvom stave v množstve 3,72 kg, bez označenia,
  • zamrazené špekáčiky bez označenia v množstve 0,6 kg
  • zamrazené vákuovo balené kuracie stehná s odporučenou teplotou skladovania +2 – +5°C v množstve cca 1 kg

Reštaurácia Q, Zvolen Rákoš

  • v chladiacom zariadení skladované bravčové karé s hmotnosťou 3,6 kg po dátume spotreby

Reštaurácia U suseda, Zvolenská Slatina

  • zamrazené mleté bravčové mäso po dátume spotreby
  • v časti hrubej prípravy koreňovej zeleniny a zemiakov stena značne znečistená, zaplesnutá

Domov sociálnych služieb, Pionierska 13, Detva

  • zamrazené vákuovo balené hovädzie predné, po dátume spotreby

Reštaurácia Pivnica pri studni, Detva

  • zamrazená naporciovaná bravčová panenka bez označenia
  • nie je vedená dokumentácia pri preberaní surovín

Reštaurácia Centrum, Hriňová

  • spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín; ryby, hydina, zelenina
  • zamrazené väčšie množstvo bravčového mäsa cca 20 kg bez označenia
  • zamrazené vákuovo balené mäso po dátume spotreby

ZDROJ: ÚVZ SR

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 869
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 559
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 646
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 529
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 649
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu