Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Hygienici našli suroviny aj po dátume spotreby

Kontroly v reštauračných zariadeniach zamerali na hygienu, označovanie mäsa a na možnosti zistiť jeho pôvod.

(Zdroj: ilustračné - GABRIEL KUCHTA)

ZVOLEN. Zmrazovanie mäsa dodané do prevádzky v chladenom stave, nedostatočné označovanie, vrátane chýbajúceho označenia o pôvode mäsa, skladovanie potravín po dátume spotreby. Také sú najčastejšie nedostatky, ktoré zistili hygienici v slovenských reštauračných zariadeniach.

Kontrola poukázala aj na nedostatočnú prevádzkovú hygienu, napríklad na znečistené steny a stropy, zaplesnené steny, opadanú omietku, poškodenú podlahu, znečistené pracovné plochy, opotrebované pracovné pomôcky či pracovné plochy.

Tiež na nevyhovujúce skladovanie potravín, medzi inými aj hotových pokrmov v chodbe na podlahe, prípadne ich následne zmrazovanie. Zistili aj rozmrazovanie mäsa nevhodným spôsobom, za aký sa považuje rozmrazovanie pri izbovej teplote alebo vo vode v umývacom dreze.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa na kontroly reštauračných zariadení zamerali v apríli a máji.

„Vzhľadom na opakujúce sa kauzy na spoločnom trhu v súvislosti s klamaním spotrebiteľa a vytváraním zdravotného rizika pri používaní živočíšnych potravín je potrebné venovať tejto problematike zvýšenú pozornosť aj v prevádzkach zariadení spoločného stravovania,“ zdôvodňuje Úrad verejného zdravotníctva v hodnotiacej správe.

Nie je to katastrofa

Situácia nie je až taká katastrofálna; hygienici skontrolovali dohromady 1040 zariadení spoločného stravovania, nedostatky zistili v 296 prevádzkach, čo predstavuje 28 percent.

Udelili 227 pokút dohromady vo výške 10 655 eur a okrem toho nariadili urobiť prevádzkam 183 opatrení.

Najširší zápis

Neobišli ani reštaurácie v regióne Zvolena, Detvy a Krupiny. Najširší zápis dostal penzión Almada na Hronskej ulici vo Zvolene, jeho majiteľka Xenia Futáková sa však s výsledkami kontroly nestotožňuje.

„Mali sme v mnohých prípadoch iné názory ako kontrola. Je pravda, že sme mali v mrazničke časť mäsa po záruke, ale to nebolo naše, firemné. Nebolo určené pre našich zákazníkov, ale to si nedali vysvetliť,“ reagovala majiteľka.

„Niektoré naše mäso nebolo po záruke, ale etikety na obaloch sa pokrčili a boli nečitateľné, pre kontrolórov je však také mäso neidentifikovateľné a tým pádom nevyhovujúce. Chladené mäso kupujeme každé ráno, mrazené raz do týždňa, v tomto máme svedomie čisté. Aj v čase, keď tu bola kontrola, prišlo nám mäso, skontrolovali všetky doklady a všetko bolo v poriadku. Ani nemáme toľko peňazí, aby sme si mohli robiť také zásoby, aby nám mäso zostávalo po záruke v mraziaku.“

Ani regál nebol podľa nej zaplesnutý. „Je to spodná doska regálu už prakticky na zemi, na ňu riad ani neukladáme. A nie je tam pleseň, je to len zájdené vplyvom času, to sa už nedá vyčistiť. Aj obkladačky už majú svoju patinu. Drhneme ich špeciálnymi prípravkami každý deň, ale už nikdy nebudú ako nové. Ani žiadne reštauračné priestory nebudú nikdy dokonale sterilné.“

Majiteľka pripúšťa námrazu v mraziacich zariadeniach. „Kuchári do nich nechodia, mäso im odtiaľ vydávam ja a ja ich aj čistím. V tom čase som však bola v ôsmom mesiaci tehotenstva, už som sa nevmestila do boxu a ani som nevládala. Za iných okolností sú stále udržiavané.“

Kontrola

Výsledky

Penzión Almada, Hať-Podharajch, Zvolen

  • potraviny a suroviny po dátume spotreby, resp. po dátume minimálnej trvanlivosti vo väčšom množstve
  • skladovanie nezlučiteľných druhov v skladoch: v sklade zeleniny a zemiakov uložené hotové pokrmy, a to dusená ryža, kapustová polievka, richtárska polievka, pripravené predchádzajúci deň, pri vreciach s cibuľou a mrkvou
  • chladiace, mraziace zariadenia značne znečistené, s veľkou námrazou
  • hrubo znečistený zaplesnutý regál určený na odkladanie kuchynského riadu,
  • obkladačky, podlaha hrubo znečistená,
  • chýbajú kryty na svietidlách, sieťky na oknách
  • mrazené mliečne krémy bez označenia dátumu prvého otvorenia

Fine Restaurant, Obchodná 4, Zvolen (Tesco Extra)

  • skladovanie mletého bravčového mäsa s neidentifikovaným dátumom uskladnenia,
  • v suchom sklade znečistené steny

Reštaurácia Franko, Zvolen

  • znečistený strop v príručnom sklade, stropy v celej kuchyni značne znečistené
  • schodište vedúce do skladov - podlaha značne znečistená, steny, stropy takisto

Reštaurácia Viktória, Zvolen

  • zamrazené bravčové kolená zakúpené v čerstvom stave v množstve 3,72 kg, bez označenia,
  • zamrazené špekáčiky bez označenia v množstve 0,6 kg
  • zamrazené vákuovo balené kuracie stehná s odporučenou teplotou skladovania +2 – +5°C v množstve cca 1 kg

Reštaurácia Q, Zvolen Rákoš

  • v chladiacom zariadení skladované bravčové karé s hmotnosťou 3,6 kg po dátume spotreby

Reštaurácia U suseda, Zvolenská Slatina

  • zamrazené mleté bravčové mäso po dátume spotreby
  • v časti hrubej prípravy koreňovej zeleniny a zemiakov stena značne znečistená, zaplesnutá

Domov sociálnych služieb, Pionierska 13, Detva

  • zamrazené vákuovo balené hovädzie predné, po dátume spotreby

Reštaurácia Pivnica pri studni, Detva

  • zamrazená naporciovaná bravčová panenka bez označenia
  • nie je vedená dokumentácia pri preberaní surovín

Reštaurácia Centrum, Hriňová

  • spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín; ryby, hydina, zelenina
  • zamrazené väčšie množstvo bravčového mäsa cca 20 kg bez označenia
  • zamrazené vákuovo balené mäso po dátume spotreby

ZDROJ: ÚVZ SR

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 782
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 057
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 449
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 265
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 609
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 515
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 304
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 325
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 303
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 10 677
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V Hontianskych Tesároch bude odberné miesto v stane

V okresnom meste to budú exteriéry.

Ilustračné foto.

Najvyšší bod na Pustom hrade sa dočkal sprístupnenia

Pre statické poruchy museli vežu uzavrieť.

Pohľad na obnovenú vežu komitátneho hradu na Pustom  hrade.

Srdciar Mahdalík otvorene o svojej kariére, odmenách za titul, ale aj vážnom zranení

Legendárna zvolenská „dvadsiatka“ v úprimnom rozhovore pre týždenník MY.

Kamil Mahdalík

Lesníci ukončili rekonštrukciu budovy na Sokolskej

Rekonštrukčné práce si vyžiadali viac ako 1,8 milióna eur.

Budova NLC po rekonštrukcii.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Vodič autobusu náraz neprežil. Cesta je neprejazdná

Dôvody, pre ktoré vodič náhle zmenil smer jazdy, polícia preveruje.

Situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy zaznamenali rekord v počte pozitívne testovaných

Za jediný deň pribudlo na Liptove 254 ľudí, ktorým potvrdili nákazu koronavírusom.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie na Covid-19 v liptovských mestách.

Už ste čítali?