OČOVÁ. Párniky medzi múčnymi jedlami, zemiakový šalát s vajcami medzi zeleninovými a vianočná kapustnica s údeným mäsom a klobásou medzi mäsovými jedlami získali najvyššie ocenenie na súťaži Tradičná chuť Podpoľania v Očovej. Podujatie má za cieľ uchovávať v regionálnom jedálnom lístku tradičné jedlá vidieka a ich pôvodné chute.
„Znovu sme objavili dvadsaťtri výborných podpolianskych jedál. Z veľmi jednoduchých surovín, ktoré sa nachádzajú v každom dvore, sa dajú urobiť kulinárske skvosty, ktoré by mali patriť do gastro cesty na Podpoľanie,“ zhodnotila predsedníčka občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľga Ľuptáková, ktorá je tiež riaditeľkou Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Zvolene.
Najväčšie zastúpenie mali múčne jedlá, tých pripravili ženy jedenásť. Víťazné párniky Zlatice Budáčovej sú parené buchty s makom vo veľkosti jednohubiek. Tajomstvo chutného cesta spočíva v jeho dokonalom vykvasení v teple.
Najlepšou polievkou sa stala šodrovina, naj mliečnym jedlom čír s pridaním bryndze. Porotcov však zaujala aj geršňová chamula, čiže rozvarená geršňa s opraženou slaninou a cibuľou.
Tradičnú chuť Podpoľania organizuje združenie spolu s regionálnymi poľnohospodárskymi a potravinovými komorami a obecnými samosprávami každý rok v inej dedine. Prvý rok odštartovali vlani na Látkach, najbližší, tretí ročník, má byť o rok v Hriňovej.
Okrem Tradičnej chute Podpoľania sa v kraji koná aj súťaž Tradičná chuť Hontu, ktorá bude v septembri v Krupine, a Jablková chuť Hontu, ktorá sa uskutoční koncom leta v Ladzanoch.
Mária Hulinová cukruje štrúdle, v pozadí varia víťazky Anna Gajdošová a Anna Chabadová.
Pomocníčka Anny Výbohovej st. Robili makovú štrúdľu z ručne mieseného a ťahaného cesta.
Mária Hulinová ponúkala trojakú štrúdľu; makovú, jablkovú a tvarohovú. Robila ich z vaľkaného cesta, nie ťahaného, a to miesila s pivom.
Bolo čo pozerať aj chutnať. Napríklad múčnik nazývaný krapne.
Zlatica Budáčová a jej víťazné párniky z jemného cesta.
Pirohy s bryndzou, poliate opečenou cibuľou, slaninou a ozdobené pažítkou.
Ukážky tradičných špecialít vystavené na obdiv. Dole víťazný zemiakový šalát bez majonézy s údeným mäsom, nad ním tanier víťaznej kapustnice od tandemu Anna Gajdošová a Anna Chabadová.
Vľavo víťazné párniky s makom Zlatice Budáčovej, dole geršňová chamula, hore mliečny a bryndzový čír od Anny Ďurečkovej a Gizely Debnárovej. Obidva sú s bryndzou, ale mliečny je so smotanou navyše a každý má svoju špecifickú chuť.
Starosta Očovej Jaroslav Dominik blahoželá víťazke Elene Chabadovej.