Utorok, 19. jún, 2018 | Meniny má Alfréd

Debnár: Sud je ako mladá žena. Musíte sa oň dobre starať

Niektoré tradičné remeslá už dávno vytlačila priemyselná výroba a nové materiály. Napríklad výrobu drevených sudov.

Ladislav Hruškovič na námestí vo Zvolene.(Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Kým v minulosti sa bez dreveného suda nezaobišla žiadna domácnosť, v súčasnosti má skôr dekoračnú úlohu. Pravdaže, ak nemáte vinicu, hoci aj vo vinárstve už drevo nahrádza antikor. Lepšie sa udržuje a väčšinou aj dlhšie vydrží. No niektorí fajnšmekri si žiadajú práve dubové sudy.

„Najmä pre červené vína,“ hovorí Ladislav Hruškovič z Pukanca, ktorého stretávame na zvolenskom námestí. Na Lesníckych dňoch návštevníkom predvádzal, ako vyrába dubové sudy.

Prečo má sud pre vinárov väčšiu hodnotu ako napríklad plastový či kovový?

Článok pokračuje pod video reklamou

„Drevo, to je živá hmota. Víno sa musí vydýchať, tým sa skvalitňuje,“ dodáva.

Prirodzené sušenie je najlepšie

Stolitrový sud robí asi 35 hodín, ak počítame dobu od začiatku štiepania klátu.

Drevo musí byť pri štiepaní mokré, najlepšie je to robiť cez zimu, nie teraz, keď má v sebe veľa miazgy.

„Hovorí sa, že strom treba spíliť na Štefana, vtedy je drevo bez miazgy,“ vysvetľuje Ladislav. Na slnku, daždi...

Naštiepané kusy dreva nechá stáť vonku jeden až dva roky. Mohlo by sa sušiť aj v sušičke, výsledok je ale iný. Póry v dreve vraj dopraskajú, preto odporúča prirodzené sušenie pod holým nebom. Veď dážď pomáha vyplaviť z dreva tanín.

Nástroje zdedil

Rozpracovaný stolitrový sud pomaly dokončoval na zvolenskom námestí. Vo vnútri horel oheň, ktorý zohrieval drevo a to sa dalo lepšie tvarovať. Do potrebného tvaru mu pomáhali dva uťahováky s lanami. A ešte obruče, ktoré majster debnár na sud nabíjal.

Väčšinu nástrojov, ktoré pri výrobe používa, zdedil po svojom otcovi. Aj preto dokáže sud urobiť spôsobom, akým sa robil kedysi. Bez použitia elektriny. Samozrejme, keďže sa touto prácou živí, elektrické stroje využíva.

Vypálil ďalšie dva sudy

Ladislava Hruškoviča pozývajú na rôzne jarmoky ako atrakciu. O debnárstve rád porozpráva a popri tom môže na sudoch aj pracovať.

„Niekedy sa mi podarí sud na jarmoku aj dokončiť,“ dodáva. Na námestí vo Zvolene bol do štvrtej popoludní, za ten čas vypálil ďalšie dva sudy.

„Nebude to stratený deň, doniesli sme si viac roboty,“ hovorí s úsmevom. Do Zvolena prišiel so synom, ktorý je už v rodinnom remesle dobre zaučený. Druhý syn ostal doma, ako inak, robil sudy.

Otec aj starý otec

Debnár z Pukanca robí rôzne sudy, od najmenších až po veľké. Aký sud si vincúr rozkáže, taký mu urobí.

„Teraz napríklad idú takéto malé súdky. Ľudia si ich kupujú na pálenku,“ hovorí.

Za stolitrový dubový sud zaplatí zákazník 190 eur. Nie je to málo, no keď si za tým predstavíme 35 hodín tvrdej práce, nie je to ani veľa.

Debnárčine sa venuje od detstva, majú to v rodine. Debnárom bol jeho otec aj starý otec. A hoci ich bolo doma až desať súrodencov, nakoniec ostal pri remesle iba Ladislav. Ostatní sa rozišli do škôl po Slovensku i Čechách a dnes majú vysokoškolské tituly.

„Ja jediný som chodil do školy v Leviciach,“ zasmial sa. Ostal v rodnej dedine, v nej si našiel aj manželku. Akosi zákonite prešlo naňho aj rodinné remeslo.

Kov je trvácnejší

Ani Ladislav si rodinné remeslo nevybral hneď, vyučený strojár sa roky venoval svojmu povolaniu.

„Došla taká doba, s robotou to nebolo isté a na druhej strane sudy už doma nemal kto robiť. Kamaráti za mnou chodili, aby som im opravil alebo vyrobil súdok, tak som sa toho chytil. A už sa tým živím dvanásť rokov,“ vysvetľuje.

Pri výbere drevený alebo antikorový sa pre ten druhý rozhodneme často práve preto, lebo kov je trvácnejší ako drevo. Debnár z Pukanca pri tejto diskusii dodáva, že to nemusí byť drevom ale gazdom, ktorý sa nedokáže o sud adekvátne postarať.

„Mám doma sud, ktorý je starý 130 rokov,“ hovorí. S dreveným sudom je to vraj ako s mladou ženou. Musíte sa o ňu dobre starať, inak vám odíde.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  2. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  3. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  4. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  5. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  6. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  7. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  8. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  9. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramov vďaka 3D Chili
  10. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 292
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 21 793
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 230
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 055
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 10 804
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 009
  7. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 567
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 213
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 287
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 4 879

Hlavné správy z MY Zvolen

Kriváň rozvoňali tradičné špeciality Podpoľania

Na fučke, žihľavovej polievke či bravčovom mäse s kôprovou kapustou si mohli pochutnať návštevníci siedmeho ročníka Tradičnej chute Podpoľania.

V Sliači odhalili „spisovateľské“ lavičky

Nemohli ste si nájsť lepšieho krstného otca, zavtipkoval pri krste Ľubomír Feldek.

Záverečné kolá: Z našich tímov bodovali len Pliešovce a Kováčová

Futbalové trávniky v regióne sa v sezóne 2017/2018 otvorili pre fanúšikov posledný raz. Tu sú výsledky zápasov od tretej po piatu ligu.

V Bzovíku otvorili jednu z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe

Investícia do farmy dosiahne takmer sedem miliónov eur.

Predstavujeme osobnosti regiónu

Luboš Jombík: Hovorieva sa, že kdekoľvek pôjdeš, seba nájdeš

Čo o ňom ešte neviete: Organizačný vedúci folklórneho súboru Hont z Krupiny.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po odchode maturantov ostalo na gymnáziu v Revúcej len 19 žiakov

Do nového školského roka nie je zapísaný ani jeden žiak.

Doprava na Kysuciach kolabuje, železničnú zastávku však nepostavia

Presun cestujúcich do vlakov by mohol odľahčiť dopravu na frekventovanej ceste I/11.

Vybrali SME



Už ste čítali?