DETVA. Spolu 13 výrobcov získalo vo štvrtok certifikát, umožňujúci používať na vybraných výrobkoch značku Regionálny produkt Podpoľania. Ocenenia dnes odovzdali firmám a remeselníkom zástupcovia Miestnej akčnej skupiny (MAS) Podpoľanie.
Certifikát získali výrobky z ovčieho syra farmy Zlatý vŕšok Jozefa Zvaru, maková štrúdľa z pekárne U Boriakov v Detve, pšenično-ražný chlieb z pekárne v Hriňovej, pekárenské výrobky z pekárne Mravec a synovia z Dúbrav, škvarkovník z hotela Detva a med z Podpoľania, ktorý varába Ján Tuček.
Ocenené boli aj výšivky krivou ihlou, krojové súčasti z Podpoľania, krojované bábiky od Jany Kucbeľovej - Parta - Slovenské ľudové umenie, a detvianska výšivka krivou ihlou od Ivety Smilekovej - Detvianske ľudové umenie. Značku môžu používať aj detvianske výšivky na taškách od Lýdie Golianovej a tiež tašky a kabely s tradičnou výšivkou od Andrey Šulekovej.
Certifikované sú aj detvianskej vyrezávané kríže - prícestné, náhrobné, nástenné a stolové od Jozefa Krnáča a miniatúry detvianskych maľovaných drevených krížov od Milana Malčeka.
Regionálnou značkou boli ocenené aj bryndzové jedlá z Podpoľania - bryndzové halušky so slaninkou a klobásou, zemiakové placky plnené bryndzou, zemiakovo bryndzové pirohy, ktoré vyrába spoločnosť Studňa.
Ako uviedla manažérka MAS Podpoľanie Elena Jankovičová, cieľom zavedenia regionálnej značky je podpora miestnych výrobcov a poskytovateľov služieb, ktorí vytvárajú hodnoty, venujú sa tradičným remeslám a využívajú suroviny pochádzajúce priamo z regiónu.
Zámerom regionálneho značenia je tiež stimulovanie a podpora miestnej ekonomiky, zvýšenie odbytu miestnych vysoko kvalitných výrobkov a služieb a tým aj zvýšenie zamestnanosti v regióne. Súčasne ide aj o zachovanie a udržanie tradícií, kultúrnych hodnôt územia, ako aj rázu vidieckej krajiny a o podporu využívania miestnych zdrojov, potenciálu a surovín.
Výrobcovia získajú vďaka značke rôzne výhody, najmä však jednotnú propagáciu, nové kontakty a možnosti nových foriem spolupráce.
Ďalšie kolo, v ktorom miestni podnikatelia budú mať možnosť certifikovať si svoje výrobky, vyhlási MAS Podpoľanie na jeseň 2013.