Odovzdali certifikáty k regionálnym produktom

Cieľom zavedenia regionálnej značky je podpora miestnych výrobcov a poskytovateľov služieb.

Certifikát si prevzal aj Milan Malček (vpravo)z Detvianskej umeleckej kolónie.Certifikát si prevzal aj Milan Malček (vpravo)z Detvianskej umeleckej kolónie. (Zdroj: MILAN SUJA)

DETVA. Spolu 13 výrobcov získalo vo štvrtok certifikát, umožňujúci používať na vybraných výrobkoch značku Regionálny produkt Podpoľania. Ocenenia dnes odovzdali firmám a remeselníkom zástupcovia Miestnej akčnej skupiny (MAS) Podpoľanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Certifikát získali výrobky z ovčieho syra farmy Zlatý vŕšok Jozefa Zvaru, maková štrúdľa z pekárne U Boriakov v Detve, pšenično-ražný chlieb z pekárne v Hriňovej, pekárenské výrobky z pekárne Mravec a synovia z Dúbrav, škvarkovník z hotela Detva a med z Podpoľania, ktorý varába Ján Tuček.

SkryťVypnúť reklamu

Ocenené boli aj výšivky krivou ihlou, krojové súčasti z Podpoľania, krojované bábiky od Jany Kucbeľovej - Parta - Slovenské ľudové umenie, a detvianska výšivka krivou ihlou od Ivety Smilekovej - Detvianske ľudové umenie. Značku môžu používať aj detvianske výšivky na taškách od Lýdie Golianovej a tiež tašky a kabely s tradičnou výšivkou od Andrey Šulekovej.

Certifikované sú aj detvianskej vyrezávané kríže - prícestné, náhrobné, nástenné a stolové od Jozefa Krnáča a miniatúry detvianskych maľovaných drevených krížov od Milana Malčeka.

Regionálnou značkou boli ocenené aj bryndzové jedlá z Podpoľania - bryndzové halušky so slaninkou a klobásou, zemiakové placky plnené bryndzou, zemiakovo bryndzové pirohy, ktoré vyrába spoločnosť Studňa.

Ako uviedla manažérka MAS Podpoľanie Elena Jankovičová, cieľom zavedenia regionálnej značky je podpora miestnych výrobcov a poskytovateľov služieb, ktorí vytvárajú hodnoty, venujú sa tradičným remeslám a využívajú suroviny pochádzajúce priamo z regiónu.

SkryťVypnúť reklamu

Zámerom regionálneho značenia je tiež stimulovanie a podpora miestnej ekonomiky, zvýšenie odbytu miestnych vysoko kvalitných výrobkov a služieb a tým aj zvýšenie zamestnanosti v regióne. Súčasne ide aj o zachovanie a udržanie tradícií, kultúrnych hodnôt územia, ako aj rázu vidieckej krajiny a o podporu využívania miestnych zdrojov, potenciálu a surovín.

Výrobcovia získajú vďaka značke rôzne výhody, najmä však jednotnú propagáciu, nové kontakty a možnosti nových foriem spolupráce.

Ďalšie kolo, v ktorom miestni podnikatelia budú mať možnosť certifikovať si svoje výrobky, vyhlási MAS Podpoľanie na jeseň 2013.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 130
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 513
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 269
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 474
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 469
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 192
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 669
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 508
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu