Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Zabíjačkové špeciality z obecného „dvora“

Kuchári a kuchárky pri parákoch zvlášť varili dva druhy kapustnice, páračkovú i zabíjačkovú.

PLIEŠOVCE. Na „gazdovskom dvore“ pred spoločenským domom v Pliešovciach bolo vo fašiangovú sobotu rušno. Obecná zabíjačka, fenomén, ktorý sa v mnohých obciach v ostatných rokoch presunul z rodinných dvorov na verejné priestranstvá, dorazil aj pod Javorie.

Všetko sa dialo podľa scenára obvyklých domácich zakáľačiek. Až na to, že svinku nezaklali, ale poradili si s ňou elektrikou presne podľa nariadení Európskej únie. Dvesto-štyridsaťkilovému prasaťu od súkromníka vzali vzorky, Vladimír Mika, ktorý pracuje v Mäsozávode Dobrá Niva aj so synom Vladom, vyučeným mäsiarom, teda ľudia od fachu, svinku pekne postupne, metodicky rozobrali a celý kŕdeľ pomocníkov sa pustil do spracovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchári a kuchárky pri parákoch zvlášť varili dva druhy kapustnice – páračkovú i zabíjačkovú. Ochutnali sme obe, nemali chyby.

Apropo, páračková? Keď sme pátrali po pôvode názvu, dostali sme dva varianty odpovede. Podľa jedného vraj preto, lebo ide o praženú kapustu, podľa druhého dostala názov pre jej prípravu v čase páračiek. Keď sa napáralo, tak sa podávalo práve toto jedlo, vysvetlili kuchárky. Nuž, tu treba zrejme hľadať pôvod názvu pliešovskej páračkovej kapusty, ktorá je v obci tradičným jedlom.

Tajomstvo jej chutí spočíva v tom, že do uvarenej kapusty primiešajú bravčový perkelt, kúsky nevarenej klobásy a uškvarenú slaninku.

A zabíjačková? Vyvarí sa hlava, rebrá, jedno s druhým šup do kotla!

Kým jedni miešali a koštovali klobásovú zmes, ďalší obsluhoval „delo“ na plnenie pripravených klobásových čriev a mäsiari Vlado s Paľom chystali mäso a ryžu do „hurkou“.

Skryť Vypnúť reklamu

„Tie sú osvedčenou klasikou. Ryža, mäso, uvarí sa krv, upraží cibuľka, pridajú sa koreniny, soľ a dosť, to sú všetky ingrediencie,“ netajil recept Mika. „Je to naša spoločná myšlienka, chceli sme to urobiť už vlani. Podarilo sa teraz a verím, že sa zrodila nová tradícia,“ dodal Mika, ktorý tu mal hlavné slovo.

Počúvať ho musel ešte aj starosta Štefan Sýkora, ktorý akciu požehnal, veď ňou chcel potešiť v čase fašiangovom spoluobčanov. A tých sa veruže zišlo neúrekom. Zvedavcov, ale najmä fajnšmekrov originálnych domácich špecialít. Kapustnica, jaternice i klobásky chutili náramne a len-len že stačili pokryť dopyt pri predajných pultoch.

Kolorit dotvárala ľudová kapela a pri mrazivom počasí padlo ako uliate varené vínko či čaj s rumom. Celkový dojem teda za jedna, jednoducho, Pliešovce k Podjavorským folklórnym slávnostiam, Dňu svätého Huberta či folklórnej skupine Rozmarín vystavili na obdiv ďalší prejav tradičnej ľudovej kultúry.

Skryť Vypnúť reklamu

02.jpg

022.jpg

FOTO: JÁN BEŇUŠKA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 711
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 057
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 716
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 864
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 943
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 648
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 633
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 305
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 172
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Premiér Igor Matovič ukazuje výsledky prvého kola testovania.

Poradia sa od včera zmenili.

14 h
Kováčová (v žltom) počas jesennej časti sezóny 2020/2021.

Hráči najlepšieho tímu z regiónu sa pripravujú individuálne, museli zrušiť prípravný zápas s Petržalkou.

21 h
Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

26. jan
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

21 h

Poradia sa od včera zmenili.

14 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?