Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Zabíjačkové špeciality z obecného „dvora“

Kuchári a kuchárky pri parákoch zvlášť varili dva druhy kapustnice, páračkovú i zabíjačkovú.

PLIEŠOVCE. Na „gazdovskom dvore“ pred spoločenským domom v Pliešovciach bolo vo fašiangovú sobotu rušno. Obecná zabíjačka, fenomén, ktorý sa v mnohých obciach v ostatných rokoch presunul z rodinných dvorov na verejné priestranstvá, dorazil aj pod Javorie.

Všetko sa dialo podľa scenára obvyklých domácich zakáľačiek. Až na to, že svinku nezaklali, ale poradili si s ňou elektrikou presne podľa nariadení Európskej únie. Dvesto-štyridsaťkilovému prasaťu od súkromníka vzali vzorky, Vladimír Mika, ktorý pracuje v Mäsozávode Dobrá Niva aj so synom Vladom, vyučeným mäsiarom, teda ľudia od fachu, svinku pekne postupne, metodicky rozobrali a celý kŕdeľ pomocníkov sa pustil do spracovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchári a kuchárky pri parákoch zvlášť varili dva druhy kapustnice – páračkovú i zabíjačkovú. Ochutnali sme obe, nemali chyby.

Apropo, páračková? Keď sme pátrali po pôvode názvu, dostali sme dva varianty odpovede. Podľa jedného vraj preto, lebo ide o praženú kapustu, podľa druhého dostala názov pre jej prípravu v čase páračiek. Keď sa napáralo, tak sa podávalo práve toto jedlo, vysvetlili kuchárky. Nuž, tu treba zrejme hľadať pôvod názvu pliešovskej páračkovej kapusty, ktorá je v obci tradičným jedlom.

Tajomstvo jej chutí spočíva v tom, že do uvarenej kapusty primiešajú bravčový perkelt, kúsky nevarenej klobásy a uškvarenú slaninku.

A zabíjačková? Vyvarí sa hlava, rebrá, jedno s druhým šup do kotla!

Kým jedni miešali a koštovali klobásovú zmes, ďalší obsluhoval „delo“ na plnenie pripravených klobásových čriev a mäsiari Vlado s Paľom chystali mäso a ryžu do „hurkou“.

Skryť Vypnúť reklamu

„Tie sú osvedčenou klasikou. Ryža, mäso, uvarí sa krv, upraží cibuľka, pridajú sa koreniny, soľ a dosť, to sú všetky ingrediencie,“ netajil recept Mika. „Je to naša spoločná myšlienka, chceli sme to urobiť už vlani. Podarilo sa teraz a verím, že sa zrodila nová tradícia,“ dodal Mika, ktorý tu mal hlavné slovo.

Počúvať ho musel ešte aj starosta Štefan Sýkora, ktorý akciu požehnal, veď ňou chcel potešiť v čase fašiangovom spoluobčanov. A tých sa veruže zišlo neúrekom. Zvedavcov, ale najmä fajnšmekrov originálnych domácich špecialít. Kapustnica, jaternice i klobásky chutili náramne a len-len že stačili pokryť dopyt pri predajných pultoch.

Kolorit dotvárala ľudová kapela a pri mrazivom počasí padlo ako uliate varené vínko či čaj s rumom. Celkový dojem teda za jedna, jednoducho, Pliešovce k Podjavorským folklórnym slávnostiam, Dňu svätého Huberta či folklórnej skupine Rozmarín vystavili na obdiv ďalší prejav tradičnej ľudovej kultúry.

Skryť Vypnúť reklamu

02.jpg

022.jpg

FOTO: JÁN BEŇUŠKA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 266
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 488
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 736
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 910
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 633
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 815
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 732
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 593
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 925
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Za 4 dni viac ako 1000 eur, ZŠ Hrnčiarska pomohla kultúre

Vďaka zbierke kultúrnych poukazov pomohli dvom inštitúciám.

Vyzbierané kultúrne poukazy zo ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene

V Teranoch nemajú o zdravotníkoch žiadne informácie

Testovať budú vo vonkajších priestoroch.

Ilustračné foto.

V Hriňovej bude k dispozícii osem odberných miest

Dobrovoľníkov majú, zareagovali aj dobrovoľní hasiči.

Mestský úrad v Hriňovej.

Dobrovoľníkov na testovanie už majú istých

Otázny je zdravotnícky personál.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?