Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Zimný festival jedla pokračuje aj vo februári

Nič lepšie necharakterizuje náš región ako brydza, aj preto je táto surovina základom regionálneho jedla.

ZVOLEN. Viac ako tridsať reštaurácií na celom Slovensku sa zapojilo do akcie s názvom Zimný festival jedla. Festival podporuje kvalitnú slovenskú gastronómiu spolu s projektom Ochutnaj Slovensko.

Jedna špecialita šéfkuchára, regionálne jedlo a jedno jedlo starých materí majú možnosť ochutnať zákazníci v každej reštaurácii zapojenej do festivalu. Podmienkou je, aby si ochutnávku v reštaurácii dopredu dohodli.

Úlohou šéfkuchárov bolo vybrať jedlá do každej kategórie. „Najťažšie bolo nájsť a pripraviť práve jedlo starých materí. Vieme, čo sa v minulosti jedávalo, no doba prípravy bola obyčajne dlhšia ako je tých dvadsať minút, ktoré sú bežné v reštaurácii,“ povedal Milan Krupa, šéfkuchár v reštaurácii Crystal vo Zvolene. Aby bolo jedlo nielen chutné, ale zároveň aj dobre vyzeralo.

Skryť Vypnúť reklamu

Špecialitou šéfkuchára v Crystale je bravčový bôčik konfitovaný v čiernom pive. Obyčajne ide o surovinu zaliatu v tuku, ktorá sa robí pri osemdesiatstupňovej teplote pomerne dlhú dobu. Bravčový bôčik v Crystale nezalievajú tukom, ale čiernym pivom. Bôčik treba najprv upiecť, potom pokrájať a pokrájané mäso nechať konfitovať v pive štyri hodiny.

„Mäso získa z piva zaujímavú chuť, trochu sladkú, trochu horkú a zmäkne,“ dodal šéfkuchár. Ako prílohu podávajú k bôčiku kvakové pyré a restované lesné kuriatka. Kvaka je podľa šéfkuchára veľmi dobrou surovinou, na ktorú sa v našom regióne zabudlo. „Chuťou trochu pripomína kaleráb,“ doplnil.

Nič lepšie necharakterizuje náš región ako brydza, aj preto je táto surovina základom regionálneho jedla. V reštaurácii môžu návštevníci ochutnať zemiakové pirohy plnené bryndzou, pórový krém a slaninu.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlo starých materí tvorí zeleninový závin, zemiakové haruľky a pažítkový krém. Ten sa vyrába z blanšírovanej pažítky, ktorú rozmixujú a zmiešajú s kyslou smotanou. „Harule a zeleninový závin sú už v reštaurácii dobre overené jedlá, ktoré sme v minulosti robievali. Teraz sme to iba doplnili krémom z pažítky,“ vysvetlil šéfkuchár.

Festival sa koná od 15. januára do 15. februára po celom Slovensku. Viac informácií na www.zimnyfestivaljedla.sk.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 031
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 520
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 930
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 254
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 990
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 573
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 328
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 950
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 726
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

1 h
Tomas Sholl v drese Detvy

Thomas Sholl poriadne rozvíril hladinu vody na Podpoľaní.

2 h
Ilustračné foto.

Lepší výsledok testovania mala Krupina.

5 h
Peter Zuzin pred nitrianskym brankárom.

HKM Zvolen bodoval v ôsmom zápase po sebe.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

21 h

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

19 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?