ZVOLEN. Viac ako tridsať reštaurácií na celom Slovensku sa zapojilo do akcie s názvom Zimný festival jedla. Festival podporuje kvalitnú slovenskú gastronómiu spolu s projektom Ochutnaj Slovensko.
Jedna špecialita šéfkuchára, regionálne jedlo a jedno jedlo starých materí majú možnosť ochutnať zákazníci v každej reštaurácii zapojenej do festivalu. Podmienkou je, aby si ochutnávku v reštaurácii dopredu dohodli.
Úlohou šéfkuchárov bolo vybrať jedlá do každej kategórie. „Najťažšie bolo nájsť a pripraviť práve jedlo starých materí. Vieme, čo sa v minulosti jedávalo, no doba prípravy bola obyčajne dlhšia ako je tých dvadsať minút, ktoré sú bežné v reštaurácii,“ povedal Milan Krupa, šéfkuchár v reštaurácii Crystal vo Zvolene. Aby bolo jedlo nielen chutné, ale zároveň aj dobre vyzeralo.
Špecialitou šéfkuchára v Crystale je bravčový bôčik konfitovaný v čiernom pive. Obyčajne ide o surovinu zaliatu v tuku, ktorá sa robí pri osemdesiatstupňovej teplote pomerne dlhú dobu. Bravčový bôčik v Crystale nezalievajú tukom, ale čiernym pivom. Bôčik treba najprv upiecť, potom pokrájať a pokrájané mäso nechať konfitovať v pive štyri hodiny.
„Mäso získa z piva zaujímavú chuť, trochu sladkú, trochu horkú a zmäkne,“ dodal šéfkuchár. Ako prílohu podávajú k bôčiku kvakové pyré a restované lesné kuriatka. Kvaka je podľa šéfkuchára veľmi dobrou surovinou, na ktorú sa v našom regióne zabudlo. „Chuťou trochu pripomína kaleráb,“ doplnil.
Nič lepšie necharakterizuje náš región ako brydza, aj preto je táto surovina základom regionálneho jedla. V reštaurácii môžu návštevníci ochutnať zemiakové pirohy plnené bryndzou, pórový krém a slaninu.
Jedlo starých materí tvorí zeleninový závin, zemiakové haruľky a pažítkový krém. Ten sa vyrába z blanšírovanej pažítky, ktorú rozmixujú a zmiešajú s kyslou smotanou. „Harule a zeleninový závin sú už v reštaurácii dobre overené jedlá, ktoré sme v minulosti robievali. Teraz sme to iba doplnili krémom z pažítky,“ vysvetlil šéfkuchár.
Festival sa koná od 15. januára do 15. februára po celom Slovensku. Viac informácií na www.zimnyfestivaljedla.sk.