Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Zimný festival jedla pokračuje aj vo februári

Nič lepšie necharakterizuje náš región ako brydza, aj preto je táto surovina základom regionálneho jedla.

ZVOLEN. Viac ako tridsať reštaurácií na celom Slovensku sa zapojilo do akcie s názvom Zimný festival jedla. Festival podporuje kvalitnú slovenskú gastronómiu spolu s projektom Ochutnaj Slovensko.

Jedna špecialita šéfkuchára, regionálne jedlo a jedno jedlo starých materí majú možnosť ochutnať zákazníci v každej reštaurácii zapojenej do festivalu. Podmienkou je, aby si ochutnávku v reštaurácii dopredu dohodli.

Úlohou šéfkuchárov bolo vybrať jedlá do každej kategórie. „Najťažšie bolo nájsť a pripraviť práve jedlo starých materí. Vieme, čo sa v minulosti jedávalo, no doba prípravy bola obyčajne dlhšia ako je tých dvadsať minút, ktoré sú bežné v reštaurácii,“ povedal Milan Krupa, šéfkuchár v reštaurácii Crystal vo Zvolene. Aby bolo jedlo nielen chutné, ale zároveň aj dobre vyzeralo.

Skryť Vypnúť reklamu

Špecialitou šéfkuchára v Crystale je bravčový bôčik konfitovaný v čiernom pive. Obyčajne ide o surovinu zaliatu v tuku, ktorá sa robí pri osemdesiatstupňovej teplote pomerne dlhú dobu. Bravčový bôčik v Crystale nezalievajú tukom, ale čiernym pivom. Bôčik treba najprv upiecť, potom pokrájať a pokrájané mäso nechať konfitovať v pive štyri hodiny.

„Mäso získa z piva zaujímavú chuť, trochu sladkú, trochu horkú a zmäkne,“ dodal šéfkuchár. Ako prílohu podávajú k bôčiku kvakové pyré a restované lesné kuriatka. Kvaka je podľa šéfkuchára veľmi dobrou surovinou, na ktorú sa v našom regióne zabudlo. „Chuťou trochu pripomína kaleráb,“ doplnil.

Nič lepšie necharakterizuje náš región ako brydza, aj preto je táto surovina základom regionálneho jedla. V reštaurácii môžu návštevníci ochutnať zemiakové pirohy plnené bryndzou, pórový krém a slaninu.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlo starých materí tvorí zeleninový závin, zemiakové haruľky a pažítkový krém. Ten sa vyrába z blanšírovanej pažítky, ktorú rozmixujú a zmiešajú s kyslou smotanou. „Harule a zeleninový závin sú už v reštaurácii dobre overené jedlá, ktoré sme v minulosti robievali. Teraz sme to iba doplnili krémom z pažítky,“ vysvetlil šéfkuchár.

Festival sa koná od 15. januára do 15. februára po celom Slovensku. Viac informácií na www.zimnyfestivaljedla.sk.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 450
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 054
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 938
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 16 017
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 496
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 766
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 090
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 877
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 732
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Za 4 dni viac ako 1000 eur, ZŠ Hrnčiarska pomohla kultúre

Vďaka zbierke kultúrnych poukazov pomohli dvom inštitúciám.

Vyzbierané kultúrne poukazy zo ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene

V Teranoch nemajú o zdravotníkoch žiadne informácie

Testovať budú vo vonkajších priestoroch.

Ilustračné foto.

V Hriňovej bude k dispozícii osem odberných miest

Dobrovoľníkov majú, zareagovali aj dobrovoľní hasiči.

Mestský úrad v Hriňovej.

Dobrovoľníkov na testovanie už majú istých

Otázny je zdravotnícky personál.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Už ste čítali?