Zimný festival jedla pokračuje aj vo februári

Nič lepšie necharakterizuje náš región ako brydza, aj preto je táto surovina základom regionálneho jedla.

ZVOLEN. Viac ako tridsať reštaurácií na celom Slovensku sa zapojilo do akcie s názvom Zimný festival jedla. Festival podporuje kvalitnú slovenskú gastronómiu spolu s projektom Ochutnaj Slovensko.

Jedna špecialita šéfkuchára, regionálne jedlo a jedno jedlo starých materí majú možnosť ochutnať zákazníci v každej reštaurácii zapojenej do festivalu. Podmienkou je, aby si ochutnávku v reštaurácii dopredu dohodli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úlohou šéfkuchárov bolo vybrať jedlá do každej kategórie. „Najťažšie bolo nájsť a pripraviť práve jedlo starých materí. Vieme, čo sa v minulosti jedávalo, no doba prípravy bola obyčajne dlhšia ako je tých dvadsať minút, ktoré sú bežné v reštaurácii,“ povedal Milan Krupa, šéfkuchár v reštaurácii Crystal vo Zvolene. Aby bolo jedlo nielen chutné, ale zároveň aj dobre vyzeralo.

SkryťVypnúť reklamu

Špecialitou šéfkuchára v Crystale je bravčový bôčik konfitovaný v čiernom pive. Obyčajne ide o surovinu zaliatu v tuku, ktorá sa robí pri osemdesiatstupňovej teplote pomerne dlhú dobu. Bravčový bôčik v Crystale nezalievajú tukom, ale čiernym pivom. Bôčik treba najprv upiecť, potom pokrájať a pokrájané mäso nechať konfitovať v pive štyri hodiny.

„Mäso získa z piva zaujímavú chuť, trochu sladkú, trochu horkú a zmäkne,“ dodal šéfkuchár. Ako prílohu podávajú k bôčiku kvakové pyré a restované lesné kuriatka. Kvaka je podľa šéfkuchára veľmi dobrou surovinou, na ktorú sa v našom regióne zabudlo. „Chuťou trochu pripomína kaleráb,“ doplnil.

Nič lepšie necharakterizuje náš región ako brydza, aj preto je táto surovina základom regionálneho jedla. V reštaurácii môžu návštevníci ochutnať zemiakové pirohy plnené bryndzou, pórový krém a slaninu.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlo starých materí tvorí zeleninový závin, zemiakové haruľky a pažítkový krém. Ten sa vyrába z blanšírovanej pažítky, ktorú rozmixujú a zmiešajú s kyslou smotanou. „Harule a zeleninový závin sú už v reštaurácii dobre overené jedlá, ktoré sme v minulosti robievali. Teraz sme to iba doplnili krémom z pažítky,“ vysvetlil šéfkuchár.

Festival sa koná od 15. januára do 15. februára po celom Slovensku. Viac informácií na www.zimnyfestivaljedla.sk.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 88 078
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 659
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 371
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 449
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 151
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 445
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 229
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 500
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu