Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Bryndzu vyrobenú od roku 1992 v Slatine by sme jedli tri roky

Prevádzka funguje nepretržite už dvestopäť rokov.

(Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Množstvo bryndze, ktorú by Slováci konzumovali najmenej tri roky, vyrobila od roku 1992, od kedy prešla v reštitúcii späť do súkromných rúk, Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine. Prevádzka, ktorá funguje nepretržite už 205 rokov, je zároveň najväčším dedinským zamestnávateľom, keď dáva prácu priemerne asi 65 ľudom.

Bryndziareň založila rodina Molecovcov iba desať rokov potom, ako ďalšia podpolianska rodina Vagačovcov postavila v Detve najstaršiu bryndziareň na území Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

Bryndzu v podobe, ako ju poznáme dnes, sa začala v Slatine vyrábať krátko potom, ako ju v roku 1892 uviedol na trh jej tvorca Teodor Valo zo Zvolena. V roku 1929 bola prevádzka rozšírená o taviareň syrov. V období socializmu bola zoštátnená a pričlenená k Stredoslovenskej mliekarni Zvolen. V roku 2001 sa po takmer desaťročnom prevádzkovaní potomkami pôvodných majiteľov dostala do rúk spoločnosti Merkuria, v roku 2006 sa stala jej vlastníkom firma Labastrex a vlani prešla do rúk Klaudie Kollár.

Súčasné portfólio tvorí viac ako 30 druhov výrobkov, bryndza je však stále prioritou, keď tvorí približne 80 percent výroby. Syry sa vyrábajú nielen v miestnej prevádzke, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi spoločnosť kúpila v Slovenskej Ľupči.

Skryť Vypnúť reklamu

Do syrárne v S. Ľupči smerovali v roku 2011 aj 2012 najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov. "Investície za asi 250.000 eur smerovali najmä do strojov na výrobu parených syrov a do modernizácie výroby žinčice," povedal TASR riaditeľ bryndziarne Sven Harman.

Tento rok si dali zaregistrovať v Európske únii značku "green sheep", ktorá je zárukou 100-percentného ovčieho výrobku, a pomaly sa s nimi usilujú preraziť v zahraničí.

To, že vedeniu firmy ide neustále najmä o kvalitu, dosvedčujú aj viaceré ocenenia, ktoré za uplynulých desať rokov získali na domácich, ale aj zahraničných výstavách. Napríklad v roku 2004 sa ich syr Merino umiestnil na II. mieste na medzinárodnej súťaži syrov v rakúskom Insbrucku a ich bryndza bola ocenená II. miestom na medzinárodnej výstave syrov v talianskej Cremone o dva roky neskôr.

Skryť Vypnúť reklamu

Spoločnosť má napriek neľahkej situácii uplynulých rokov cieľ neustále si upevňovať vybojovanú pozíciu lídra na slovenskom trhu vo výrobe a predaji bryndze. Úlohou najbližších mesiacov bude podľa riaditeľa napríklad vyrovnať sa aj so stále sa znižujúcou ponukou ovčieho mlieka na trhu, ako aj s jeho zvyšujúcimi sa cenami.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 239
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 182
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 927
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 116
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 887
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 699
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 213
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 986
  9. Po Slovensku na motorke 5 439
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 859
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

ilustračné foto

Letnú sezónu odštartovali prví na Orlíku.


a 1 ďalší 3 h
Vizualizácia rekonštrukcie od spoločnosti Natul.

Na rokovací stôl sa vracia aj kontroverzná téma Barín.


5 h
Spoplatnená je zatiaľ centrálna mestská zóna.

Parkovacie aj rezidentské karty sú naďalej platné.


9 h
Z cvičenia Slovenský štít 2021.

Počas cvičenia vzlietli z letiska na Sliači vrtuľníky Black Hawk.


10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


14 h

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 15. jún

Už ste čítali?