Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Bryndzu vyrobenú od roku 1992 v Slatine by sme jedli tri roky

Prevádzka funguje nepretržite už dvestopäť rokov.

(Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Množstvo bryndze, ktorú by Slováci konzumovali najmenej tri roky, vyrobila od roku 1992, od kedy prešla v reštitúcii späť do súkromných rúk, Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine. Prevádzka, ktorá funguje nepretržite už 205 rokov, je zároveň najväčším dedinským zamestnávateľom, keď dáva prácu priemerne asi 65 ľudom.

Bryndziareň založila rodina Molecovcov iba desať rokov potom, ako ďalšia podpolianska rodina Vagačovcov postavila v Detve najstaršiu bryndziareň na území Slovenska.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzu v podobe, ako ju poznáme dnes, sa začala v Slatine vyrábať krátko potom, ako ju v roku 1892 uviedol na trh jej tvorca Teodor Valo zo Zvolena. V roku 1929 bola prevádzka rozšírená o taviareň syrov. V období socializmu bola zoštátnená a pričlenená k Stredoslovenskej mliekarni Zvolen. V roku 2001 sa po takmer desaťročnom prevádzkovaní potomkami pôvodných majiteľov dostala do rúk spoločnosti Merkuria, v roku 2006 sa stala jej vlastníkom firma Labastrex a vlani prešla do rúk Klaudie Kollár.

Súčasné portfólio tvorí viac ako 30 druhov výrobkov, bryndza je však stále prioritou, keď tvorí približne 80 percent výroby. Syry sa vyrábajú nielen v miestnej prevádzke, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi spoločnosť kúpila v Slovenskej Ľupči.

Do syrárne v S. Ľupči smerovali v roku 2011 aj 2012 najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov. "Investície za asi 250.000 eur smerovali najmä do strojov na výrobu parených syrov a do modernizácie výroby žinčice," povedal TASR riaditeľ bryndziarne Sven Harman.

Tento rok si dali zaregistrovať v Európske únii značku "green sheep", ktorá je zárukou 100-percentného ovčieho výrobku, a pomaly sa s nimi usilujú preraziť v zahraničí.

To, že vedeniu firmy ide neustále najmä o kvalitu, dosvedčujú aj viaceré ocenenia, ktoré za uplynulých desať rokov získali na domácich, ale aj zahraničných výstavách. Napríklad v roku 2004 sa ich syr Merino umiestnil na II. mieste na medzinárodnej súťaži syrov v rakúskom Insbrucku a ich bryndza bola ocenená II. miestom na medzinárodnej výstave syrov v talianskej Cremone o dva roky neskôr.

Spoločnosť má napriek neľahkej situácii uplynulých rokov cieľ neustále si upevňovať vybojovanú pozíciu lídra na slovenskom trhu vo výrobe a predaji bryndze. Úlohou najbližších mesiacov bude podľa riaditeľa napríklad vyrovnať sa aj so stále sa znižujúcou ponukou ovčieho mlieka na trhu, ako aj s jeho zvyšujúcimi sa cenami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 832
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 11 945
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 263
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 264
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 686
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 977

Hlavné správy z MY Zvolen

Zvolen naďalej valcuje súperov, v derby nedal šancu Detve

Zverenci trénera Podkonického uspeli už deviaty raz v rade a kraľujú lige.

Víťazná domáca rozlúčka Zvolena s jesennou časťou (+ FOTO)

Zvolenskí futbalisti privítali v poslednom domácom zápase jesene Lučenec.

Beh na Pustý hrad dal bodku za Zvolenskou bežeckou ligou, na trať vybehlo 201 účastníkov

Už 6. ročník čoraz populárnejšieho a dokonca vyhľadávaného atletického podujatia Behu na Pustý Hrad sa uskutočnil ako posledné podujatie Zvolenskej bežeckej ligy.

Ako ďalej vo Zvolene? Blíži sa diskusia MY s kandidátmi na primátora

Už v stredu 31.10. bude možné diskusiu sledovať naživo. Máte na kandidátov otázky? Pošlite nám ich a opýtame sa za vás.

Zbrojnica dostane historickú podobu

Vynovené požiarne zbrojnice budú mať obidve mestá na Podpoľaní.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?