ZVOLENSKÁ SLATINA. Množstvo bryndze, ktorú by Slováci konzumovali najmenej tri roky, vyrobila od roku 1992, od kedy prešla v reštitúcii späť do súkromných rúk, Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine. Prevádzka, ktorá funguje nepretržite už 205 rokov, je zároveň najväčším dedinským zamestnávateľom, keď dáva prácu priemerne asi 65 ľudom.
Bryndziareň založila rodina Molecovcov iba desať rokov potom, ako ďalšia podpolianska rodina Vagačovcov postavila v Detve najstaršiu bryndziareň na území Slovenska.
Bryndzu v podobe, ako ju poznáme dnes, sa začala v Slatine vyrábať krátko potom, ako ju v roku 1892 uviedol na trh jej tvorca Teodor Valo zo Zvolena. V roku 1929 bola prevádzka rozšírená o taviareň syrov. V období socializmu bola zoštátnená a pričlenená k Stredoslovenskej mliekarni Zvolen. V roku 2001 sa po takmer desaťročnom prevádzkovaní potomkami pôvodných majiteľov dostala do rúk spoločnosti Merkuria, v roku 2006 sa stala jej vlastníkom firma Labastrex a vlani prešla do rúk Klaudie Kollár.
Súčasné portfólio tvorí viac ako 30 druhov výrobkov, bryndza je však stále prioritou, keď tvorí približne 80 percent výroby. Syry sa vyrábajú nielen v miestnej prevádzke, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi spoločnosť kúpila v Slovenskej Ľupči.
Do syrárne v S. Ľupči smerovali v roku 2011 aj 2012 najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov. "Investície za asi 250.000 eur smerovali najmä do strojov na výrobu parených syrov a do modernizácie výroby žinčice," povedal TASR riaditeľ bryndziarne Sven Harman.
Tento rok si dali zaregistrovať v Európske únii značku "green sheep", ktorá je zárukou 100-percentného ovčieho výrobku, a pomaly sa s nimi usilujú preraziť v zahraničí.
To, že vedeniu firmy ide neustále najmä o kvalitu, dosvedčujú aj viaceré ocenenia, ktoré za uplynulých desať rokov získali na domácich, ale aj zahraničných výstavách. Napríklad v roku 2004 sa ich syr Merino umiestnil na II. mieste na medzinárodnej súťaži syrov v rakúskom Insbrucku a ich bryndza bola ocenená II. miestom na medzinárodnej výstave syrov v talianskej Cremone o dva roky neskôr.
Spoločnosť má napriek neľahkej situácii uplynulých rokov cieľ neustále si upevňovať vybojovanú pozíciu lídra na slovenskom trhu vo výrobe a predaji bryndze. Úlohou najbližších mesiacov bude podľa riaditeľa napríklad vyrovnať sa aj so stále sa znižujúcou ponukou ovčieho mlieka na trhu, ako aj s jeho zvyšujúcimi sa cenami.