ZVOLEN. Klobásy, jaternice, papriková slanina, pečené mäsko... Vône, ktorým odolá iba zarytý vegetarián. Námestie vo Zvolene žije už od rána nielen vianočnými trhmi, ale aj tradičnou zabíjačkou so všetkým čo k nej patrí.
„Tú budem rozoberať pomaly, tak ako budeme potrebovať, aby ľudia z toho čo najviac videli,“ povedal Ján Dobiáš zo Sielnice, ktorý sa na námestí predstavil v úlohe mäsiara. Povolaním vodič sa cez zimu ani nezastaví. „Na zabíjačku chodím takmer každý boží deň,“ dodal s úsmevom. Do roka ich urobí okolo 150, okrem prasiat aj hovädzí dobytok.
Svinky nemohli zabiť priamo na námestí, neprešlo by to cez hygienikov. Aj keď atrakcia by to bola o to väčšia. „Určite, ak by nám sviňa ušla a rozbehla by sa pomedzi trhovníkov až niekde do banky. To by bola zábava,“ dodal jeden z mäsiarových pomocníkov.
„Vlani sme piekli celé prasa, teraz sme sa predvianočný čas rozhodli oživiť niečím iným. A zabíjačka tu nebola už pekne dávno,“ povedal Jaroslav Stehlík zo Združenia priaznivcov Pustého hradu. Kedy bola posledná zabíjačka uprostred námestia vo Zvolene, sa nám nepodarilo zistiť. „Možno je to aj pár storočí,“ dodal Stehlík.