Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Cenu chleba určuje úroda na dolniakoch

Pod zvyšovanie cien potravín sa podpíšu najmä slabé tohtoročné úrody.

Polia trápi dlhodobé sucho.Polia trápi dlhodobé sucho. (Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Počasie akoby tento rok nechcelo poľnohospodárom pomáhať. Deficit vlahy na Slovensku bol na jar mimoriadne silný, no zrážky chýbali už predchádzajúcu jeseň. Slabšia úroda ohlasuje, že ceny potravín pôjdu hore.

„Ráz počasia sa vo všeobecnosti mení. Lúky a pasienky už nie sú takými, aké boli. Schopnosť lúk vsiaknuť vodu je úplne iná aj preto, lebo sa o ne poriadne nestaráme,“ povedal riaditeľ regionálneho úradu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vo Zvolene Ondrej Šmál. Voda sa podľa neho často iba skĺzne po pasienku. Navyše, teploty už aj v jarných mesiacoch vystupovali k tridsiatke, a to sú pre náš región extrémne hodnoty.

Skryť Vypnúť reklamu

Trinásť prasníc

Keby mali poľnohospodárske podniky stavy hovädzieho dobytka, ošípaných a oviec v počtoch porovnateľných s tými najlepšími rokmi, určite by už čoskoro mali problém s krmivom pre ne. „Dobrá Niva mala kedysi 1400 dojníc a 10-tisíc ošípaných vo výkrme. Teraz majú okolo 800 dojníc, ošípané žiadne a rovnako tak ovce,“ dodal. V priemere sú stavy hovädzieho dobytka polovičné v porovnaní s minulosťou. Pri ošípaných je to ale podstatne horšie. „O stave najlepšie hovorí skutočnosť, že v týchto piatich okresoch máme dokopy trinásť prasníc,“ vysvetlil riaditeľ. V minulosti ich bolo aj dvetisíc. Chovať prasiatka sa už nevy-pláca a družstvá sa prispôsobili.

Na naše trhy sa natlačili Dáni, Holanďania a taktiež Poliaci. A naši poľnohospodári majú hlavy v smútku, pretože nevedia, ako využiť pôdu, ktorú majú k dispozícii. „Globalizácia zasahuje všade. Nám tiež nikto nebráni, aby sme naložili dobytok a išli ho predať do Krakova,“ doplnil Šmál.

Skryť Vypnúť reklamu

Kľúč k prosperite

Základným odvetvím živočíšnej výroby v našom regióne je produkcia mlieka. Podľa Ondreja Šmála je dojnica kľúčom k prosperite. „Aj v minulosti sa cez dojnicu hodnotil gazda. Keď potreboval nachystať pre jednu dojnicu 30 až 40 metrákov sena a tých dojníc mal päť, musela v lete celá rodina „zarezávať“ pri sušení sena. Pridanú hodnotu tvorili v syre, masle, smotane, no aj v mäse predajom mladých býčkov.“

Peniaze v hotovosti

Predaj z dvora je možnosťou, o ktorej sa stále iba hovorí. Práve tam by mal človek dostať čerstvé mäso bez akýchkoľvek úprav. Nemenej dôležitá je skutočnosť, že zákazník dobre vie, od koho kupuje a kde boli zvieratá vychované. „Ak ťa oklame, už nikdy si uňho nič nekúpiš,“ dodal Šmál. Výhodou pre chovateľa je, že dostane peniaze v hotovosti. Veď v súčasnosti sa poľnohospodárske podniky k svojim peniazom dostávajú aj niekoľko mesiacov po tom, ako svoj tovar vyexpedovali.

Skryť Vypnúť reklamu

Na lazoch

Pod zvyšovanie cien potravín sa podpíšu najmä slabé tohtoročné úrody. „Boli o niečo nižšie ako vlani,“ povedal Ľubomír Malček z hriňovskej časti Zánemecká v súvislosti s výnosmi obilnín. Cenu chleba podľa neho určuje úroda na dolniakoch, kde sú oveľa väčšie výnosy. „U nás vychádza asi 20 metrákov z hektára, či je horší alebo lepší rok. Ťažko to porovnávať s dolniakmi, kde sú výnosy aj 50 až 60 metrákov,“ doplnil.

Na hriňovských lazoch sa pestuje najmä ovos, pšenica a raž a tiež tritikale, hybridná obilnina, ktorá vznikla krížením raže a pšenice. Ani na lazoch to nie je všade rovnaké. Napríklad na Pivničke a Priehaline sa pšenici až tak nedarí, hoci sú v rovnakej nadmorskej výške. „Najhoršie bola na tom pšenica, úroda bola nižšia až o tridsať percent,“ povedal konateľ detvianskeho Agrosevu Martin Malatinec. Aj podľa neho na obilniny pôsobila tá najhoršia kombinácia – suchá jeseň a rovnako suchá jar. Šéf Agrosevu zvyšovanie cien potravín tiež predpokladá. „Keby obchodné siete spustili zo svojej marže, ktorá niekedy tvorí až sedemdesiat percent ceny, oproti dvoj- až päťpercentným ziskom u nás, nemuseli by ceny potravín stúpať.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 944
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 785
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 644
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 574
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 184
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 924
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 379
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 238
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 206
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 098
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

7 h
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

10 h
Ilustračné foto.

Pred dvoma týždňami evidovali približne o 20 pozitívnych zamestnancov viac.

11 h
Nezvestný Alex.

Alex ušiel, nikto nevie kam.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

13 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

19 h

Už ste čítali?