Ladzany rozvonia Jablková chuť Hontu

Podujatie bude aj s ukážkami majstrovstva šéfkuchára Jaroslava Žídeka.

LADZANY. Aj s populárnym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom sa tento rok v Ladzanoch v okrese Krupina uskutoční tretí ročník podujatia Jablková chuť Hontu po ladziansky. V sobotu 8. septembra sa bude súťažiť vo výrobe tradičných jedál, ktorých hlavnou ingredienciou musí byť jablko.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako TASR informovali organizátori akcie, na výrobu jedál v štyroch kategóriách múčne, ovocné, mäsové jedlá a polievky bude dohliadať odborná porota. Jedlá sa budú hodnotiť na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj na základe vplyvu jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky budú môcť ochutnať aj účastníci podujatia a svojím hlasom rozhodnú o diváckej cene.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocinárstvo má na Honte pevné korene. Už za čias Rakúskouhorskej monarchie sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza v obci Ladzany ako jeden z osemnástich v rámci celého Slovenska. Obec Ladzany iniciovala v minulom roku napríklad záchranu starých jablkových sadov nad dedinou, ktoré postupne kultivuje.

"Som veľmi rád, že aj takto sa nám postupne darí opäť zobudiť tradíciu pestovania jabĺk na Honte. Dôležité je aj ukazovať, ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú robiť. Vďaka podujatiu sa zároveň aktivizuje aj obec, čo je takisto nesporným prínosom Jablkovej chuti Hontu po ladziansky," povedal starosta obce Miloš Čmela.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavnými organizátormi podujatia sú okrem obce Ladzany, Občianske združenie tradičná chuť regiónov Slovenska a Regionálna poľnohospodárska komora v Krupine.

Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve Občianskeho združenia tradičná chuť do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.

Počas celého dňa bude v Dome kultúry v Ladzanoch prebiehať výstava Ladzany a Ladzančania v minulosti, svoje umenie predvedú tkáči, medári, ovocinári, keramikári či syrári.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 603
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 251
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 985
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 218
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 111
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 969
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 461
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu