Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Replika sklárskej pece už začína nadobúdať kontúry

Nadšencom z Dolnej Bzovej sa darí plniť svoj sen, už ukončili prvú časť stavby historickej sklárskej pece.

PODKRIVÁŇ. Základy historickej sklárskej pece v Dolnej Bzovej sú už položené. Pričinila sa o to skupina nadšencov.

„Už od chvíle, keď som pred vyše 20 rokmi začal stavať dom a pri kopaní základov som natrafil na sklenené nádoby, som začal pátrať po tom, ako sa sem dostali. Od domácich som sa dozvedel, že na tomto mieste kedysi stála skláreň. Fungovala až do roku 1894. Počas svojej činnosti dávala obživu celému okoliu. Vychovala veľa sklárskych majstrov a ich potomkovia žijú dodnes. Som rád, že sa nám podarilo na mieste, kde stála stará skláreň, vybudovať základy historickej pece,“ hovorí miestny historik Peter Greksa.

Skryť Vypnúť reklamu

Tunajší zanietenci spolu so starostom Pavlom Greksom rozposlali množstvo žiadostí o granty. Nakoniec im prispelo ministerstvo kultúry a Nadácia VÚB. Výstavba pece je len začiatok ich plánov.

„Som rád, že sa nám podarilo nájsť majstra, ktorý sa podujal postaviť repliku historickej pece,“ hovorí starosta Mýtnej Pavel Greksa. Pec začali stavať pred tromi týždňami, už ukončili jej základy.

„Pracoval som v poltárskych sklárňach ako projektant. Mám 75 rokov a počas života som postavil desiatky pecí. Táto je však iná. Má byť vernou kópiou tej, ktorá tu stála pred viac ako sto rokmi. Je to pre mňa česť, že bude niesť práve môj rukopis. Pri stavbe mi pomáhali moji dvaja synovia,“ hovorí majster Anton Budiač, ktorý si dal záležať na každučkom detaili.

Skryť Vypnúť reklamu

Oživia sklársku tradíciu

Pec by chceli spustiť do prevádzky na druhom ročníku sklárskych dní posledný augustový týždeň. „Týždeň potrebujeme na to, aby sme ju vyhriali. Sklo sa taví pri teplote 1240 stupňov. Do pece sa prikladá bukové a smrekové drevo. Aby sme pec vedeli vytemperovať na takúto vysokú teplotu, je potrebných až 15 metrov kubických dreva,“ hovorí starosta Mýtnej Pavel Greksa.

V prvú septembrovú sobotu sem prídu sklárski majstri, ktorí budú sklenené ozdoby fúkať priamo pred návštevníkmi. Pomocou sklárskej píšťaly naberú žeravú sklovinu a nafúknu svoj výrobok. „Bude to akýsi sklársky skanzen, živé múzeum v prírode.

Ale aj to je len začiatok. Postupne by sme chceli svoj projekt rozšíriť. Zabezpečiť odbyt výrobkov z tunajšej pece a vytvoriť pracovné miesta,“ dodáva starosta.

Skryť Vypnúť reklamu

Sklári sú hrdí na svoj cech

Pár nadšencov zo Bzovej odštartovalo ozaj veľký projekt. „Za tie roky som v súvislosti s ním zažil mnohé, ťažko opísateľné situácie. Napríklad minulý týždeň som sa stretol so starými sklárskymi majstrami v Katarínskej Hute. Sú už na dôchodku, veď majú na pleciach aj po sedem krížikov. No to ste mali vidieť, ako im zažiarili oči, keď rozprávali o sklárskom remesle. Tí ľudia sú hrdí na sklársky cech, ktorý mal v našom regióne desaťročia cveng. Dnes je to však už len o smútku. Padli sklárne v Zlatne, Málinci, Poltári a nikto nevie, či opäť vstanú z popola. Teším sa, že aspoň v Bzovej sa nám podarilo oživiť sklársku históriu,“ skonštatoval Pavel Greksa.

pec.jpg

Základy historickej pece postavil majster Anton Budiač.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 023
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 582
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 992
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 647
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 276
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 990
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 514
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 377
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 252
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 6 834
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

12 h
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

15 h
Ilustračné foto.

Pred dvoma týždňami evidovali približne o 20 pozitívnych zamestnancov viac.

17 h
Nezvestný Alex.

Alex ušiel, nikto nevie kam.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

18 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

15 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

15 h

Už ste čítali?