Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

V Látkach varili iba tradičné jedlá

Cieľom akcie bolo zachovať tradičné recepty aj ich miestne názvy.

Bačovská kotlovina nebola zložitým jedlom.Bačovská kotlovina nebola zložitým jedlom. (Zdroj: MILAN SUJA)

LÁTKY. Tradičná chuť Podpoľania mala svoju premiéru v sobotu v Látkach. Vône podpolianskych jedál sa niesli celou obcou, pre ne dokonca po šiestich rokoch znovu zakúrili v peci, v ktorej sa pekával chlieb.

Podujatie spolu s obcou zorganizovalo združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré v minulosti stálo za rovnakou akciou v Honte. Víťazné jedlá z Hontu prišla na Látky navariť Mária Cipcerová. Samozrejme, v sebechlebskom kroji.

Bez sĺz to nejde

Sobotňajšej akcie sa zúčastnilo viac ako dvadsať kuchárskych tímov z domácich Látok aj z celého regiónu.

Pri krájaní cibule sme zastihli práve kuchárky z Očovej. „Či neštípe? Pravdaže štípe,“ posťažovala sa Mária Lukovská. V sobotu robila krapne a očovské údené mäso varené s kapustou. „V podstate je to už uvarené, dám tam už iba trochu papriky a cibuľku,“ vysvetlila.

„Ideme robiť zemiakové pagáče,“ povedala Eva Segečová, ktorá spolu s Jarkou Trčanovou zastupovali lyžiarsky Jase team z Látok. Okrem pagáčov robili štrúdľu a fazuľový strapkáč. „Všetko sú to klasické jedlá, ktoré varíme aj doma,“ dodala.

Môže ísť na pole

Za Detviansku Hutu sa rozhodla variť starostka Jana Hrončeková. Urobila hutianske dubčiaky. „Keď uvarené zemiaky dlávite – dubčíte, tak vám vzniknú dubčiaky,“ vysvetlila. Recept je veľmi jednoduchý: zemiaky uvaríme, podlávime, zavaríme k nim kyslú sudovú kapustu, samozrejme, červenú – hutiansku - a k tomu upražíme na masti cibuľku a na záver pridáme slaninku. Všetko sa to zmieša a jedlo je hotové. „Po takomto jedle človek môže ísť pracovať na pole a vydrží až do večera,“ dodala starostka. V Látkach varila s Máriou Pekárovou. Ani jedna nie je vyučenou kuchárkou, ako povedala starostka, život ich naučil.

Zachovať recepty aj ich názvy

„Som rád, že po rokoch sa konečne začíname zaoberať aj našimi tradičnými hodnotami. Že si začíname vážiť pôdu, les a všetko naše – slovenské. Tradičná chuť Podpoľania je len zrnkom v celej propagačnej činnosti, ktorú by sme mali robiť,“ vysvetlil starosta Látok Ľubomír Bahleda.

Cieľom akcie bolo zachovať tradičné recepty aj ich miestne názvy. „Aby fučka na Látkach ostala fučkou a chamula na Detvianskej Hute zasa chamulou, aj keď ide v podstate o totožné jedlo,“ dodal.

Tradičná chuť Podpoľania je putovnou akciou a už na budúci rok by ju mala robiť iná obec. Ktorá, to v sobotu ešte nebolo jasné. „Ide len o to nájsť ženy ochotné podeliť sa so svojím kuchárskym umením,“ povedala Oľga Luptáková, prezidentka združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Z pece je chutnejšie

Hodnotiacu komisiu tvoril jeden odborník so štátnym senzorickým preukazom a dvaja laici. Zeleninové jedlá hodnotila aj Jana Hazuchová. „Výborný bol zemiakový šalát aj podlesníky a aj dubčiaky,“ vymenovala členka komisie. Najzaujímavejšie sa jej videli podlesníky pečené na kapustnom liste. Normálne haruľové cesto sa natrie na kapustný list a vloží do pece.

Tam sa pieklo aj jahňa. Malo jednoduchý recept. Z pečienky a rožkov vymiešali plnku, ktorou jahňa naplnili a osolené a okorenené mäso vložili na pekáči do pece. „Žiadne iné ingrediencie,“ vysvetlil Ján Chovan. Jahňa sa pieklo hodinu a pol, hneď po tom, ako z pece vybrali chlieb. Pečenie v peci je nezameniteľné, rovnako dobre sa mäso síce upečie aj v plynovom či elektrickom sporáku, no mäso má o niečo inú chuť. „Z pece je oveľa chutnejšie,“ doplnila Katarína Chromeková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 475
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 435
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 028
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 049
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 819
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 537
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 349
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 480
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 462
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 410
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Lesníci ukončili rekonštrukciu budovy na Sokolskej

Rekonštrukčné práce si vyžiadali viac ako 1,8 milióna eur.

Budova NLC po rekonštrukcii.

Štátne kúpele v Dudinciach zatvorili

Vedenie štátneho podniku sa rozhodlo zatvoriť celé liečebné zariadenie.

Ilustračné foto.
Technická univerzita vo Zvolene.

Vo Zvolene bude 20 odberných miest

Mesto pripravilo odporúčania času aj ulíc.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?