Štvrtok, 18. január, 2018 | Meniny má Bohdana
Pridajte si svoje mesto

V Látkach varili iba tradičné jedlá

Cieľom akcie bolo zachovať tradičné recepty aj ich miestne názvy.

Bačovská kotlovina nebola zložitým jedlom.(Zdroj: MILAN SUJA)

LÁTKY. Tradičná chuť Podpoľania mala svoju premiéru v sobotu v Látkach. Vône podpolianskych jedál sa niesli celou obcou, pre ne dokonca po šiestich rokoch znovu zakúrili v peci, v ktorej sa pekával chlieb.

Podujatie spolu s obcou zorganizovalo združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré v minulosti stálo za rovnakou akciou v Honte. Víťazné jedlá z Hontu prišla na Látky navariť Mária Cipcerová. Samozrejme, v sebechlebskom kroji.

Bez sĺz to nejde

Sobotňajšej akcie sa zúčastnilo viac ako dvadsať kuchárskych tímov z domácich Látok aj z celého regiónu.

Pri krájaní cibule sme zastihli práve kuchárky z Očovej. „Či neštípe? Pravdaže štípe,“ posťažovala sa Mária Lukovská. V sobotu robila krapne a očovské údené mäso varené s kapustou. „V podstate je to už uvarené, dám tam už iba trochu papriky a cibuľku,“ vysvetlila.

„Ideme robiť zemiakové pagáče,“ povedala Eva Segečová, ktorá spolu s Jarkou Trčanovou zastupovali lyžiarsky Jase team z Látok. Okrem pagáčov robili štrúdľu a fazuľový strapkáč. „Všetko sú to klasické jedlá, ktoré varíme aj doma,“ dodala.

Môže ísť na pole

Za Detviansku Hutu sa rozhodla variť starostka Jana Hrončeková. Urobila hutianske dubčiaky. „Keď uvarené zemiaky dlávite – dubčíte, tak vám vzniknú dubčiaky,“ vysvetlila. Recept je veľmi jednoduchý: zemiaky uvaríme, podlávime, zavaríme k nim kyslú sudovú kapustu, samozrejme, červenú – hutiansku - a k tomu upražíme na masti cibuľku a na záver pridáme slaninku. Všetko sa to zmieša a jedlo je hotové. „Po takomto jedle človek môže ísť pracovať na pole a vydrží až do večera,“ dodala starostka. V Látkach varila s Máriou Pekárovou. Ani jedna nie je vyučenou kuchárkou, ako povedala starostka, život ich naučil.

Zachovať recepty aj ich názvy

„Som rád, že po rokoch sa konečne začíname zaoberať aj našimi tradičnými hodnotami. Že si začíname vážiť pôdu, les a všetko naše – slovenské. Tradičná chuť Podpoľania je len zrnkom v celej propagačnej činnosti, ktorú by sme mali robiť,“ vysvetlil starosta Látok Ľubomír Bahleda.

Cieľom akcie bolo zachovať tradičné recepty aj ich miestne názvy. „Aby fučka na Látkach ostala fučkou a chamula na Detvianskej Hute zasa chamulou, aj keď ide v podstate o totožné jedlo,“ dodal.

Tradičná chuť Podpoľania je putovnou akciou a už na budúci rok by ju mala robiť iná obec. Ktorá, to v sobotu ešte nebolo jasné. „Ide len o to nájsť ženy ochotné podeliť sa so svojím kuchárskym umením,“ povedala Oľga Luptáková, prezidentka združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Z pece je chutnejšie

Hodnotiacu komisiu tvoril jeden odborník so štátnym senzorickým preukazom a dvaja laici. Zeleninové jedlá hodnotila aj Jana Hazuchová. „Výborný bol zemiakový šalát aj podlesníky a aj dubčiaky,“ vymenovala členka komisie. Najzaujímavejšie sa jej videli podlesníky pečené na kapustnom liste. Normálne haruľové cesto sa natrie na kapustný list a vloží do pece.

Tam sa pieklo aj jahňa. Malo jednoduchý recept. Z pečienky a rožkov vymiešali plnku, ktorou jahňa naplnili a osolené a okorenené mäso vložili na pekáči do pece. „Žiadne iné ingrediencie,“ vysvetlil Ján Chovan. Jahňa sa pieklo hodinu a pol, hneď po tom, ako z pece vybrali chlieb. Pečenie v peci je nezameniteľné, rovnako dobre sa mäso síce upečie aj v plynovom či elektrickom sporáku, no mäso má o niečo inú chuť. „Z pece je oveľa chutnejšie,“ doplnila Katarína Chromeková.


  1. Vodič BMW zrážku so smetiarskym autom neprežil Foto 1 332
  2. Olympijský turnaj si zahrajú aj traja hokejisti spojení so Zvolenom 707
  3. Farkaška prechádza zmenami v doprave, ulice sú jednosmerné Foto 383
  4. V nemocnici ošetrili 21 pacientov s úrazmi 235
  5. Poľadovica na cestách sa podpísala pod 32 nehôd Foto 199
  6. Dopravnú nehodu na Západe zavinil opitý vodič Foto 185
  7. Bývalý brankár Zvolena Jenčo: Neodchádzalo sa mi ľahko, čakal som ale dosť dlho 184
  8. Z kuchyne MFK Zvolen: Prichádza nový asistent, káder prejde miernou obmenou 104
  9. Na cestu prvej triedy spadol kameň veľký ako auto. V týchto dňoch dokončili špeciálne zábrany (+FOTO) 66
  10. Situácia je kritická, hovorí odborník, ktorý odišiel opravovať výťahy do Švajčiarska 61

Najčítanejšie správy

Zvolen

Vodič BMW zrážku so smetiarskym autom neprežil

Včerajšiu štatistiku dopravných nehôd doplnila aj tragická.

Olympijský turnaj si zahrajú aj traja hokejisti spojení so Zvolenom

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie zverejnilo nomináciu na olympijský turnaj.

Farkaška prechádza zmenami v doprave, ulice sú jednosmerné

Doterajšia situácia komplikovala ľuďom život, ani zmeny však nie sú pre vodičov ideálne.

V nemocnici ošetrili 21 pacientov s úrazmi

Poľadovica sa podpísala v kraji pod viac ako 30 dopravných nehôd.

Poľadovica na cestách sa podpísala pod 32 nehôd

Pri hromadnnej nehode štyroch áut sa zranili dve ženy.

Blízke regióny

Dychvyrážajúci pohľad do domu na juhu Slovenska (+ FOTO)

Deti vyrastajú v neľudských podmienkach v malej dedine na Gemeri.

Trnavohorčan (†40) zrážku so smetiarskym autom neprežil

Jedna z nehôd v utorok, keď sa na cestách tvorila poľadovica, mala fatálne následky.

Tragédia na ceste: Tuhárčan vyviazol z nehody bez zranení, druhý vodič také šťastie nemal (+FOTO)

Pravdepodobne jazdil prirýchlo. Smrť našiel pod kolesami nákladiaka.

Diaľnicu Korbeľkou odobril aj minister

Už by nemalo nič nezabrániť tomu, aby sa diaľničiari mohli pustiť do prípravy projektu na stavbu úseku D1 medzi Turanmi a Hubovou v tunelovom variante.

Všetky správy

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

Boli sme na Babišovom Čapím hnízde. Nikde nikto, len hotel takmer plný

Žiadny podvod, opakuje český premiér. Podvod naznačujú európski vyšetrovatelia.

Zomrel herec Vladimír Bartoň

Na doskách DAB vytvoril rad nezabudnuteľných postáv v mnohých inscenáciách, známy bol aj z televíznych inscenácií, seriálov a filmov.

Bola vonku so psami a zmizla. Po jedenástich dňoch našli zrejme jej mŕtve telo

Miroslava Sojáková pracovala na marketingovom oddelení bratislavskej zoo.