Štvrtok, 1. jún, 2023 | Meniny má Žaneta

V Látkach varili iba tradičné jedlá

Cieľom akcie bolo zachovať tradičné recepty aj ich miestne názvy.

Bačovská kotlovina nebola zložitým jedlom.Bačovská kotlovina nebola zložitým jedlom. (Zdroj: MILAN SUJA)

LÁTKY. Tradičná chuť Podpoľania mala svoju premiéru v sobotu v Látkach. Vône podpolianskych jedál sa niesli celou obcou, pre ne dokonca po šiestich rokoch znovu zakúrili v peci, v ktorej sa pekával chlieb.

Podujatie spolu s obcou zorganizovalo združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré v minulosti stálo za rovnakou akciou v Honte. Víťazné jedlá z Hontu prišla na Látky navariť Mária Cipcerová. Samozrejme, v sebechlebskom kroji.

Bez sĺz to nejde

Sobotňajšej akcie sa zúčastnilo viac ako dvadsať kuchárskych tímov z domácich Látok aj z celého regiónu.

Pri krájaní cibule sme zastihli práve kuchárky z Očovej. „Či neštípe? Pravdaže štípe,“ posťažovala sa Mária Lukovská. V sobotu robila krapne a očovské údené mäso varené s kapustou. „V podstate je to už uvarené, dám tam už iba trochu papriky a cibuľku,“ vysvetlila.

„Ideme robiť zemiakové pagáče,“ povedala Eva Segečová, ktorá spolu s Jarkou Trčanovou zastupovali lyžiarsky Jase team z Látok. Okrem pagáčov robili štrúdľu a fazuľový strapkáč. „Všetko sú to klasické jedlá, ktoré varíme aj doma,“ dodala.

Môže ísť na pole

Za Detviansku Hutu sa rozhodla variť starostka Jana Hrončeková. Urobila hutianske dubčiaky. „Keď uvarené zemiaky dlávite – dubčíte, tak vám vzniknú dubčiaky,“ vysvetlila. Recept je veľmi jednoduchý: zemiaky uvaríme, podlávime, zavaríme k nim kyslú sudovú kapustu, samozrejme, červenú – hutiansku - a k tomu upražíme na masti cibuľku a na záver pridáme slaninku. Všetko sa to zmieša a jedlo je hotové. „Po takomto jedle človek môže ísť pracovať na pole a vydrží až do večera,“ dodala starostka. V Látkach varila s Máriou Pekárovou. Ani jedna nie je vyučenou kuchárkou, ako povedala starostka, život ich naučil.

Zachovať recepty aj ich názvy

„Som rád, že po rokoch sa konečne začíname zaoberať aj našimi tradičnými hodnotami. Že si začíname vážiť pôdu, les a všetko naše – slovenské. Tradičná chuť Podpoľania je len zrnkom v celej propagačnej činnosti, ktorú by sme mali robiť,“ vysvetlil starosta Látok Ľubomír Bahleda.

Cieľom akcie bolo zachovať tradičné recepty aj ich miestne názvy. „Aby fučka na Látkach ostala fučkou a chamula na Detvianskej Hute zasa chamulou, aj keď ide v podstate o totožné jedlo,“ dodal.

Tradičná chuť Podpoľania je putovnou akciou a už na budúci rok by ju mala robiť iná obec. Ktorá, to v sobotu ešte nebolo jasné. „Ide len o to nájsť ženy ochotné podeliť sa so svojím kuchárskym umením,“ povedala Oľga Luptáková, prezidentka združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Z pece je chutnejšie

Hodnotiacu komisiu tvoril jeden odborník so štátnym senzorickým preukazom a dvaja laici. Zeleninové jedlá hodnotila aj Jana Hazuchová. „Výborný bol zemiakový šalát aj podlesníky a aj dubčiaky,“ vymenovala členka komisie. Najzaujímavejšie sa jej videli podlesníky pečené na kapustnom liste. Normálne haruľové cesto sa natrie na kapustný list a vloží do pece.

Tam sa pieklo aj jahňa. Malo jednoduchý recept. Z pečienky a rožkov vymiešali plnku, ktorou jahňa naplnili a osolené a okorenené mäso vložili na pekáči do pece. „Žiadne iné ingrediencie,“ vysvetlil Ján Chovan. Jahňa sa pieklo hodinu a pol, hneď po tom, ako z pece vybrali chlieb. Pečenie v peci je nezameniteľné, rovnako dobre sa mäso síce upečie aj v plynovom či elektrickom sporáku, no mäso má o niečo inú chuť. „Z pece je oveľa chutnejšie,“ doplnila Katarína Chromeková.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Obsluha, ktorá vám poradí s autom aj zachráni život
  3. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  4. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  5. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  6. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  7. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  8. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  1. Oznamujeme nominácie na Orange Podcast roka 2023
  2. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu v Levoči
  3. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu
  4. Slováci si čoraz častejšie kupujú jazdené „kombíky“ na úver
  5. Najinovatívnejšia banka v CEE je zo Slovenska!
  6. Deti z detských domovov predviedli svoj talent
  7. Miliónová investícia do elektrickej stanice zabráni problému
  8. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 13 905
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 994
  3. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 6 313
  4. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 164
  5. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 4 552
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 826
  7. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“ 2 258
  8. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 2 212

Blogy SME

  1. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš
  2. Ján Ferienčík: Ako správne čeliť chorobám a prírodným katastrofám?
  3. INESS: Ako sa bude vyvíjať počet zdravotníkov na Slovensku
  4. Anna Miľanová: Náboženstvá sú nevedecké učenia, nacionalizmus ako vznecovanie nenávisti medzi ľuďmi...
  5. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: MUDr. Krivošík: Bola to len štúdia, dnes vieme ovplyvniť progres ochorenia
  6. Stano Sládek: Influencer
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť.
  8. Dušan Koniar: Ako hrad Uhrovec o 43 eur prišiel
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 130 656
  2. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 29 787
  3. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 833
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 14 267
  5. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 11 153
  6. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 6 847
  7. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 6 685
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 6 578
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Spoločnosť hovorí o odbornej montáži.


2 h
Ilustračná fotografia.

Projekt počíta s investíciou takmer dva milióny eur.


TASR 7 h
Ilustračné foto.

Žiadosť o refundáciu cien za plyn obci zamietli.


TASR 7 h
Ilustračné foto.

Prihlásili sa do dvoch výziev.


TASR 7 h

Blogy SME

  1. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš
  2. Ján Ferienčík: Ako správne čeliť chorobám a prírodným katastrofám?
  3. INESS: Ako sa bude vyvíjať počet zdravotníkov na Slovensku
  4. Anna Miľanová: Náboženstvá sú nevedecké učenia, nacionalizmus ako vznecovanie nenávisti medzi ľuďmi...
  5. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: MUDr. Krivošík: Bola to len štúdia, dnes vieme ovplyvniť progres ochorenia
  6. Stano Sládek: Influencer
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť.
  8. Dušan Koniar: Ako hrad Uhrovec o 43 eur prišiel
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 130 656
  2. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 29 787
  3. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 833
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 14 267
  5. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 11 153
  6. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 6 847
  7. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 6 685
  8. Peter Remeselník: Ako hodnotíte tento dôkaz v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Vy ? 6 578
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu