Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

V Látkach varili iba tradičné jedlá

Cieľom akcie bolo zachovať tradičné recepty aj ich miestne názvy.

Bačovská kotlovina nebola zložitým jedlom.Bačovská kotlovina nebola zložitým jedlom. (Zdroj: MILAN SUJA)

LÁTKY. Tradičná chuť Podpoľania mala svoju premiéru v sobotu v Látkach. Vône podpolianskych jedál sa niesli celou obcou, pre ne dokonca po šiestich rokoch znovu zakúrili v peci, v ktorej sa pekával chlieb.

Podujatie spolu s obcou zorganizovalo združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré v minulosti stálo za rovnakou akciou v Honte. Víťazné jedlá z Hontu prišla na Látky navariť Mária Cipcerová. Samozrejme, v sebechlebskom kroji.

Bez sĺz to nejde

Sobotňajšej akcie sa zúčastnilo viac ako dvadsať kuchárskych tímov z domácich Látok aj z celého regiónu.

Pri krájaní cibule sme zastihli práve kuchárky z Očovej. „Či neštípe? Pravdaže štípe,“ posťažovala sa Mária Lukovská. V sobotu robila krapne a očovské údené mäso varené s kapustou. „V podstate je to už uvarené, dám tam už iba trochu papriky a cibuľku,“ vysvetlila.

„Ideme robiť zemiakové pagáče,“ povedala Eva Segečová, ktorá spolu s Jarkou Trčanovou zastupovali lyžiarsky Jase team z Látok. Okrem pagáčov robili štrúdľu a fazuľový strapkáč. „Všetko sú to klasické jedlá, ktoré varíme aj doma,“ dodala.

Môže ísť na pole

Za Detviansku Hutu sa rozhodla variť starostka Jana Hrončeková. Urobila hutianske dubčiaky. „Keď uvarené zemiaky dlávite – dubčíte, tak vám vzniknú dubčiaky,“ vysvetlila. Recept je veľmi jednoduchý: zemiaky uvaríme, podlávime, zavaríme k nim kyslú sudovú kapustu, samozrejme, červenú – hutiansku - a k tomu upražíme na masti cibuľku a na záver pridáme slaninku. Všetko sa to zmieša a jedlo je hotové. „Po takomto jedle človek môže ísť pracovať na pole a vydrží až do večera,“ dodala starostka. V Látkach varila s Máriou Pekárovou. Ani jedna nie je vyučenou kuchárkou, ako povedala starostka, život ich naučil.

Zachovať recepty aj ich názvy

„Som rád, že po rokoch sa konečne začíname zaoberať aj našimi tradičnými hodnotami. Že si začíname vážiť pôdu, les a všetko naše – slovenské. Tradičná chuť Podpoľania je len zrnkom v celej propagačnej činnosti, ktorú by sme mali robiť,“ vysvetlil starosta Látok Ľubomír Bahleda.

Cieľom akcie bolo zachovať tradičné recepty aj ich miestne názvy. „Aby fučka na Látkach ostala fučkou a chamula na Detvianskej Hute zasa chamulou, aj keď ide v podstate o totožné jedlo,“ dodal.

Tradičná chuť Podpoľania je putovnou akciou a už na budúci rok by ju mala robiť iná obec. Ktorá, to v sobotu ešte nebolo jasné. „Ide len o to nájsť ženy ochotné podeliť sa so svojím kuchárskym umením,“ povedala Oľga Luptáková, prezidentka združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska.

Z pece je chutnejšie

Hodnotiacu komisiu tvoril jeden odborník so štátnym senzorickým preukazom a dvaja laici. Zeleninové jedlá hodnotila aj Jana Hazuchová. „Výborný bol zemiakový šalát aj podlesníky a aj dubčiaky,“ vymenovala členka komisie. Najzaujímavejšie sa jej videli podlesníky pečené na kapustnom liste. Normálne haruľové cesto sa natrie na kapustný list a vloží do pece.

Tam sa pieklo aj jahňa. Malo jednoduchý recept. Z pečienky a rožkov vymiešali plnku, ktorou jahňa naplnili a osolené a okorenené mäso vložili na pekáči do pece. „Žiadne iné ingrediencie,“ vysvetlil Ján Chovan. Jahňa sa pieklo hodinu a pol, hneď po tom, ako z pece vybrali chlieb. Pečenie v peci je nezameniteľné, rovnako dobre sa mäso síce upečie aj v plynovom či elektrickom sporáku, no mäso má o niečo inú chuť. „Z pece je oveľa chutnejšie,“ doplnila Katarína Chromeková.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  4. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  5. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  6. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  7. Odpady nad zlato
  8. Nová udržateľná značka kávy, ktorá dodá energiu na cesty
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  10. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  5. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  6. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  7. Nová udržateľná značka kávy, ktorá dodá energiu na cesty
  8. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Odpady nad zlato
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 177
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 055
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 449
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 162
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 597
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 063
  7. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 2 639
  8. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 375
  9. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 293
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 270

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Vladimír Bohm: Podporovať migráciu a utečencov? - Áno, ale inak ako doteraz
  2. Jozef Sitko: Dilema dnes: Zákonnosť či spravodlivosť?
  3. Vladimír Troják: Trojdňový cyklovýlet na Moravu
  4. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #16 - Prvý beh vonku a mnoho iného
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope
  6. Robert Škerko: Moja cesta na vidiek
  7. Roland Vizner: Krach Evergrande je vážny, dlhy dosahujú 3-násobok HDP Slovenska. No nie je to Lehman. Pripomína skôr Arca či Váhostav po Čínsky, teda krát 300 :)
  8. Človek v ohrození: Libanon: láska na prvý pohľad?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 089
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 484
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 921
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 679
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 052
  6. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 471
  7. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 4 771
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 739
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Námestie mieru.

S prácami začali v júni.


TASR 12 h
Ilustračné foto.

Zariadenie patrí pod Banskobystrický kraj.


TASR 12 h

Na Martina Škrtela si posvietili tréneri. V akom zmysle, to sa dozviete v našom videopodcaste.


22 h
Pohľad na Detvu z časti Krné.

Najväčšie podujatie tento rok neorganizovali.


TASR 21. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Takýchto objavov je v regióne len minimum.


21. sep

Situácia sa zhoršuje, v nemocnici sú zakázané návštevy, výnimkou sú ťažko chorí pacienti.


15 h

Červených okresov pribúda, zelený bude už len jeden, v bordovej farbe bude päť okresov.


16 h

Nad Horehroním sa už Nízke Tatry belejú.


11 h

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Vladimír Bohm: Podporovať migráciu a utečencov? - Áno, ale inak ako doteraz
  2. Jozef Sitko: Dilema dnes: Zákonnosť či spravodlivosť?
  3. Vladimír Troják: Trojdňový cyklovýlet na Moravu
  4. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #16 - Prvý beh vonku a mnoho iného
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope
  6. Robert Škerko: Moja cesta na vidiek
  7. Roland Vizner: Krach Evergrande je vážny, dlhy dosahujú 3-násobok HDP Slovenska. No nie je to Lehman. Pripomína skôr Arca či Váhostav po Čínsky, teda krát 300 :)
  8. Človek v ohrození: Libanon: láska na prvý pohľad?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 089
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 484
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 921
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 679
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 052
  6. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 471
  7. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 4 771
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 739

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu