Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

Za pár hodín zostala z býka kostra

Priaznivci Pustého hradu uvažujú nad založením novej tradície na Mitra.

ZVOLEN. O veľkom záujme o Rytierske dni na Zvolenskom zámku svedčilo v sobotu beznádejne zaplnené parkovisko pod zámkom. Usporiadatelia vodičov otáčali už na jeho okraji. Ľudia sa síce na zámku striedali; jedni prichádzali, keď iní už odchádzali, no zámocké nádvoria boli plné takmer permanentne. Pre rodiny s deťmi to bola ideálna možnosť stráviť víkend netradične.

Dospelí so staršími deťmi obliehali stánky, v ktorých remeselníci výlučne v dobovom oblečení predvádzali svoje umenie. Mladšie deti upútali skôr scénky rytierov, žoldnierov či súd stredovekej inkvizície. Drobizg zas nevedel odtrhnúť oči od zverinca so živými jahňatami a ovcami, zajacmi, kačkami či teľaťom, ktoré zvedavému chlapčekovi „vcuclo“ ruku až po lakeť. Neskončilo sa to plačom, len zdesením v tvári chlapca, ktorému musel vyslobodiť ruku otec.

Nechýbala ani kulinárska rytierska špecialita, ktorou je na tejto akcii už tradične býk pečený na ražni. „Tá špecialita vychádza zo starovekých tradícií. Vtedy to býval 500- aj 600-kilový býk, ktorého piekli tri dni, tiež pečené prasa či pečený byvol,“ povedali šéfkuchári Vladimír Ivan a Miroslav Gonda zo združenia Priaznivci Pustého hradu.

Ich býk mal 290 kíl, ktorého najskôr na dvanásť hodín naložili do rôsolu z rýchlosoli a obyčajnej soli vymiešanej vo vode. „Žiadne špeciálne koreniny. Raz sme to skúšali, no nebolo to ono,“ prezradili. Býka najskôr piekli kompletne zabaleného v alobale, ten z neho stiahli až po sedemnástich hodinách a potom ešte zapekali. Na jeho pečenie spotrebovali zhruba päť 15-kilových vriec dreveného uhlia a k nemu ešte drevené brikety. Pečený býk išiel na odbyt, krátko popoludní z neho zostala na ražni len kostra.

100_1001WHL.jpg ico
Dvojdňové podujatie prilákalo na Zvolenský zámok tisícky návštevníkov.

„Som spokojný. Som rád, že si ľudia našli cestu aj na zámok, keďže doteraz sme Rytierske dni usporadúvali na Pustom hrade,“ povedal podpredseda združenia Jaroslav Stehlík. „Prvýkrát sme spojili ukážky tradičných remesiel s rytierskymi vystúpeniami. Nápad sa osvedčil, návštevníci to ocenili,“ dodal.

Združenie už uvažuje nad založením novej tradície viažucej sa k Demeterovi. „Na Mitra, keď sa zháňali ovce z paší späť do dedín, sa zabila ovca a urobila sa oslava. Je to tiež sviatok, ktorý sa dá pripomenúť.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 145
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 982
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 486
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 741
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 944
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 257
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 6 357
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 189
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 958

Hlavné správy z MY Zvolen

Zbrojnica dostane historickú podobu

Vynovené požiarne zbrojnice budú mať obidve mestá na Podpoľaní.

Ela a jej kľúče k zázrakom otvorili dobré ľudské srdcia

Na prvom krste knihy o Ele vyzbierala autorka s ilustrátorkou takmer dvetisíc eur pre postihnutú Janku.

Zvolen opäť zdolal Liptákov, rozhodla o tom druhá tretina

Víťazná séria Zvolena pokračuje, proti L. Mikulášu dosiahli už ôsmu výhru v rade.

Sedemgólový debakel Detvy v Košiciach (+ FOTO)

Hokejistom Detvy sa na ľade Košíc vôbec nedarilo.

Trio nemeckých kapiel vystúpi na Slovensku. Exkluzívnou zastávkou bude Zvolen

Do zvolenského Kultúrneho domu ŽSR zavíta už v utorok trojica zaujímavých interpretov. Pôjde o ich jediný koncert na Slovensku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?