ZVOLEN. O veľkom záujme o Rytierske dni na Zvolenskom zámku svedčilo v sobotu beznádejne zaplnené parkovisko pod zámkom. Usporiadatelia vodičov otáčali už na jeho okraji. Ľudia sa síce na zámku striedali; jedni prichádzali, keď iní už odchádzali, no zámocké nádvoria boli plné takmer permanentne. Pre rodiny s deťmi to bola ideálna možnosť stráviť víkend netradične.
Dospelí so staršími deťmi obliehali stánky, v ktorých remeselníci výlučne v dobovom oblečení predvádzali svoje umenie. Mladšie deti upútali skôr scénky rytierov, žoldnierov či súd stredovekej inkvizície. Drobizg zas nevedel odtrhnúť oči od zverinca so živými jahňatami a ovcami, zajacmi, kačkami či teľaťom, ktoré zvedavému chlapčekovi „vcuclo“ ruku až po lakeť. Neskončilo sa to plačom, len zdesením v tvári chlapca, ktorému musel vyslobodiť ruku otec.
Nechýbala ani kulinárska rytierska špecialita, ktorou je na tejto akcii už tradične býk pečený na ražni. „Tá špecialita vychádza zo starovekých tradícií. Vtedy to býval 500- aj 600-kilový býk, ktorého piekli tri dni, tiež pečené prasa či pečený byvol,“ povedali šéfkuchári Vladimír Ivan a Miroslav Gonda zo združenia Priaznivci Pustého hradu.
Ich býk mal 290 kíl, ktorého najskôr na dvanásť hodín naložili do rôsolu z rýchlosoli a obyčajnej soli vymiešanej vo vode. „Žiadne špeciálne koreniny. Raz sme to skúšali, no nebolo to ono,“ prezradili. Býka najskôr piekli kompletne zabaleného v alobale, ten z neho stiahli až po sedemnástich hodinách a potom ešte zapekali. Na jeho pečenie spotrebovali zhruba päť 15-kilových vriec dreveného uhlia a k nemu ešte drevené brikety. Pečený býk išiel na odbyt, krátko popoludní z neho zostala na ražni len kostra.
Dvojdňové podujatie prilákalo na Zvolenský zámok tisícky návštevníkov.
Pozrite si fotogalériu >>
„Som spokojný. Som rád, že si ľudia našli cestu aj na zámok, keďže doteraz sme Rytierske dni usporadúvali na Pustom hrade,“ povedal podpredseda združenia Jaroslav Stehlík. „Prvýkrát sme spojili ukážky tradičných remesiel s rytierskymi vystúpeniami. Nápad sa osvedčil, návštevníci to ocenili,“ dodal.
Združenie už uvažuje nad založením novej tradície viažucej sa k Demeterovi. „Na Mitra, keď sa zháňali ovce z paší späť do dedín, sa zabila ovca a urobila sa oslava. Je to tiež sviatok, ktorý sa dá pripomenúť.“