Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Za pár hodín zostala z býka kostra

Priaznivci Pustého hradu uvažujú nad založením novej tradície na Mitra.

ZVOLEN. O veľkom záujme o Rytierske dni na Zvolenskom zámku svedčilo v sobotu beznádejne zaplnené parkovisko pod zámkom. Usporiadatelia vodičov otáčali už na jeho okraji. Ľudia sa síce na zámku striedali; jedni prichádzali, keď iní už odchádzali, no zámocké nádvoria boli plné takmer permanentne. Pre rodiny s deťmi to bola ideálna možnosť stráviť víkend netradične.

Dospelí so staršími deťmi obliehali stánky, v ktorých remeselníci výlučne v dobovom oblečení predvádzali svoje umenie. Mladšie deti upútali skôr scénky rytierov, žoldnierov či súd stredovekej inkvizície. Drobizg zas nevedel odtrhnúť oči od zverinca so živými jahňatami a ovcami, zajacmi, kačkami či teľaťom, ktoré zvedavému chlapčekovi „vcuclo“ ruku až po lakeť. Neskončilo sa to plačom, len zdesením v tvári chlapca, ktorému musel vyslobodiť ruku otec.

Nechýbala ani kulinárska rytierska špecialita, ktorou je na tejto akcii už tradične býk pečený na ražni. „Tá špecialita vychádza zo starovekých tradícií. Vtedy to býval 500- aj 600-kilový býk, ktorého piekli tri dni, tiež pečené prasa či pečený byvol,“ povedali šéfkuchári Vladimír Ivan a Miroslav Gonda zo združenia Priaznivci Pustého hradu.

Ich býk mal 290 kíl, ktorého najskôr na dvanásť hodín naložili do rôsolu z rýchlosoli a obyčajnej soli vymiešanej vo vode. „Žiadne špeciálne koreniny. Raz sme to skúšali, no nebolo to ono,“ prezradili. Býka najskôr piekli kompletne zabaleného v alobale, ten z neho stiahli až po sedemnástich hodinách a potom ešte zapekali. Na jeho pečenie spotrebovali zhruba päť 15-kilových vriec dreveného uhlia a k nemu ešte drevené brikety. Pečený býk išiel na odbyt, krátko popoludní z neho zostala na ražni len kostra.

100_1001WHL.jpg ico
Dvojdňové podujatie prilákalo na Zvolenský zámok tisícky návštevníkov.

„Som spokojný. Som rád, že si ľudia našli cestu aj na zámok, keďže doteraz sme Rytierske dni usporadúvali na Pustom hrade,“ povedal podpredseda združenia Jaroslav Stehlík. „Prvýkrát sme spojili ukážky tradičných remesiel s rytierskymi vystúpeniami. Nápad sa osvedčil, návštevníci to ocenili,“ dodal.

Združenie už uvažuje nad založením novej tradície viažucej sa k Demeterovi. „Na Mitra, keď sa zháňali ovce z paší späť do dedín, sa zabila ovca a urobila sa oslava. Je to tiež sviatok, ktorý sa dá pripomenúť.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 381
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 374
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 647
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 320
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 634
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 201
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 473
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 357
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 234
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 164
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Záver kopcovej sezóny bol na okruhu. Marcel Beník potvrdil titul majstra SR

Na záverečných pretekoch sezóny sa z nášho regiónu predstavili len bratia Beníkovci.

Traja jazdci MTB Racing Teamu po úspešnom víkende na Slovakia Ringu

Zomrel Marcel Daniš. Ten, čo hrával s Dežom

Počúvať bigbít cielene nebolo možné, nebolo kde, zaspomínal v minulosti známy zvolenský bigbiťák.

Marcel Daniš.

Tóth vytvoril v Dudinciach rekord, splnil limit na OH (+ FOTO)

Sychravé počasie, mokrá trať, ale aj medzinárodná konkurencia. Aj taká bola Dudinská päťdesiatka počas pandémie koronavírusu.

Matej Tóth vyhral v Dudinciach švrtýkrát, čím vytvoril nový rekord.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?