Pondelok, 23. júl, 2018 | Meniny má Oľga

Za pár hodín zostala z býka kostra

Priaznivci Pustého hradu uvažujú nad založením novej tradície na Mitra.

ZVOLEN. O veľkom záujme o Rytierske dni na Zvolenskom zámku svedčilo v sobotu beznádejne zaplnené parkovisko pod zámkom. Usporiadatelia vodičov otáčali už na jeho okraji. Ľudia sa síce na zámku striedali; jedni prichádzali, keď iní už odchádzali, no zámocké nádvoria boli plné takmer permanentne. Pre rodiny s deťmi to bola ideálna možnosť stráviť víkend netradične.

Dospelí so staršími deťmi obliehali stánky, v ktorých remeselníci výlučne v dobovom oblečení predvádzali svoje umenie. Mladšie deti upútali skôr scénky rytierov, žoldnierov či súd stredovekej inkvizície. Drobizg zas nevedel odtrhnúť oči od zverinca so živými jahňatami a ovcami, zajacmi, kačkami či teľaťom, ktoré zvedavému chlapčekovi „vcuclo“ ruku až po lakeť. Neskončilo sa to plačom, len zdesením v tvári chlapca, ktorému musel vyslobodiť ruku otec.

Nechýbala ani kulinárska rytierska špecialita, ktorou je na tejto akcii už tradične býk pečený na ražni. „Tá špecialita vychádza zo starovekých tradícií. Vtedy to býval 500- aj 600-kilový býk, ktorého piekli tri dni, tiež pečené prasa či pečený byvol,“ povedali šéfkuchári Vladimír Ivan a Miroslav Gonda zo združenia Priaznivci Pustého hradu.

Ich býk mal 290 kíl, ktorého najskôr na dvanásť hodín naložili do rôsolu z rýchlosoli a obyčajnej soli vymiešanej vo vode. „Žiadne špeciálne koreniny. Raz sme to skúšali, no nebolo to ono,“ prezradili. Býka najskôr piekli kompletne zabaleného v alobale, ten z neho stiahli až po sedemnástich hodinách a potom ešte zapekali. Na jeho pečenie spotrebovali zhruba päť 15-kilových vriec dreveného uhlia a k nemu ešte drevené brikety. Pečený býk išiel na odbyt, krátko popoludní z neho zostala na ražni len kostra.

100_1001WHL.jpg ico
Dvojdňové podujatie prilákalo na Zvolenský zámok tisícky návštevníkov.

„Som spokojný. Som rád, že si ľudia našli cestu aj na zámok, keďže doteraz sme Rytierske dni usporadúvali na Pustom hrade,“ povedal podpredseda združenia Jaroslav Stehlík. „Prvýkrát sme spojili ukážky tradičných remesiel s rytierskymi vystúpeniami. Nápad sa osvedčil, návštevníci to ocenili,“ dodal.

Združenie už uvažuje nad založením novej tradície viažucej sa k Demeterovi. „Na Mitra, keď sa zháňali ovce z paší späť do dedín, sa zabila ovca a urobila sa oslava. Je to tiež sviatok, ktorý sa dá pripomenúť.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 632
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 099
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 393
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 128
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 799
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 874
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 744
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 445
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 245
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 814

Hlavné správy z MY Zvolen

Na Pustom hrade otvoria informačné centrum s bufetom

V novom infobode dostanú turisti okrem informácií aj suveníry či občerstvenie.

Pozor na vreckárov na kúpaliskách

Návštevníkov kúpalísk polícia upozorňuje na zvýšený výskyt trestnej činnosti - na vreckárov.

Gopass - dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.

Osem medailí veteránskych atlétov AK Danica Zvolen

Reprezentanti zvolenského atletického klubu Danica sa zúčastnili viacerých veteránskych pretekov.

Na ceste za Zvolenom sa dnes stali dve autonehody

Miesta havárie delilo od seba len niekoľko metrov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Oravskej priehrade pribudne ostrov, postavia ho pre vtáky

Ostrov vybuduje Chránená krajinná oblasť Horná Orava a bude slúžiť ako útočište pre vtáky. Nemajú kde hniezdiť.

Krokodíl v hlohoveckom Váhu? Polícia to nevylúčila (VIDEO)

V Hlohovci a po sociálnych sieťach sa začalo šíriť video, na ktorom by mal vo váhu plávať krokodíl. Polícia túto možnosť nevylúčila.

Mladý vodič narazil autom do stromu

Leteckí záchranári zasahovali pri nehode 21-ročného vodiča.

Vybrali SME

Už ste čítali?