Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Najlepší guláš navarili stavbári zo Zvolena

Pečené jahňa, nový gril a šampanské. Takéto ceny si odnieslo víťazné družstvo tradičnej súťaže Gulášmajster v Stožku.

Víťazné družstvo.(Zdroj: MILAN SUJA)

STOŽOK. Športový areál v Stožku v sobotu privítal päťdesiatosem súťažných družstiev rôzneho zloženia, čo bol v histórii podujatia rekordný počet. „V tomto ročníku sme súťaž rozšírili o Tradičnú chuť Stožku. Naše ženičky robili krapne, rezance, pagáče, buchty, lokše. Všetky recepty predvádzali pred mladými ženami, aby sa ich aj ony naučili variť,“ vysvetlila starostka Stožku Jana Klimová.

Aj keď bola súťažná plocha priam preplnená kotlíkmi, obec pre hostí pripravila päť päťdesiatlitrových kotlov gulášu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Guláše zmiešali

„Aký guláš sme navarili? Predsa výborný,“ povedal nám s úsmevom Miroslav Feješ z Detvy. Jeho tím reprezentoval Spolok Detvan. V gulášoch spolku sa stretli mladý srnec a mladý býček. Pre istotu navarili guláše dva, jeden pre ženy, jemnejší, a druhý ostrejší, pre mužské osadenstvo. Zbytočná námaha, nakoniec oba aj tak zmiešali a mix ponúkli porote. Oplatilo sa, skončili na šiestom mieste. „Robili sme ho tradičným spôsobom, bez akýchkoľvek umelých pochutín,“ vysvetlil Miroslav Feješ, ktorému pri kotloch najviac pomáhali Krnáčovci – Jozef a Ľudovít.

Každý guláš je iný

Vlaňajší víťazi zastupovali obec Veľká Ves a ani tento rok neexperimentovali. „Varíme taký istý guláš ako vlani – zo štyroch druhov mäsa,“ povedal Ján Haferník.

Družstvo od Lučenca bolo jedným z najhlučnejších, hudba, spev a dobrá nálada sa spod prístrešku šírila do okolia. „Chodíme na viaceré akcie, na ktorých sa varí, napríklad na klobásy a halušky. Najväčší úspech sme ale dosiahli vo varení gulášu,“ dodal Haferník. Podľa neho nejde o víťazstvo, ale o zábavu v kruhu priateľov.

Predsedom poroty bol aj tento rok Jaroslav Bystriansky. Pred vyhlasovaním víťazov ešte upozornil súťažiacich na najväčšie chyby, ktoré porota neodpúšťala: „Do gulášu netreba dávať žiadne voňavé korenia ako napríklad oregáno. Iba pokazia jeho chuť.“ Ďalším pravidlom, ktoré nie všetci dodržali je, že guláš sa nezalieva iba čistou vodou ale aj vývarom. „Vtedy je guláš dobrý,“ dodal Bystriansky.

Zvíťazil hovädzí

Jozef Zošiak a traja kamaráti zo Zvolena prišli do Stožku variť guláš po prvý raz a hneď zvíťazili. Práve tímovú prácu pri kotlíku zdôrazňoval aj Zošiak, veď jeho tím je zohratý nielen pri varení, ale aj počas pracovného týždňa. Všetci pracujú spolu na stavbe.

Víťazný guláš bol z hovädzieho mäsa, ďalšie ingrediencie si víťazi nechali pre seba. „To sa neprezrádza,“ doplnil s úsmevom člen víťazného družstva a z reproduktorov zaznela hokejová hymna „Nech Bože dá“.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 448
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 763
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 406
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 331
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 005
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 901
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 670
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 024
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 500

Hlavné správy z MY Zvolen

Stredoškolák zrazil vo Zvolene dvoch ľudí, musí im zaplatiť 38-tisíc eur

Jakub na súde priznal, že ako vodič auta zrazil na priechode pre chodcov manželský pár.

LIMFU Zvolen: Pivkári a Torro-Koliba ešte nestratili ani bod

Liga malého futbalu SCHALLER FACILITY LIMFU pokračovala zápasmi šiesteho kola.

Vo Zvolene zakvitnú nové, špeciálne vyšľachtené tulipány

Slovensku tulipány darovalo Holandsko, Zvolen ich bude mať tisíc

Polícia preveruje predaj župného majetku, zaujal ju Kotlebov šrot

Zmluvy na euro neplatia. Medzi predanými strojmi boli zrejme aj pojazdné kusy v hodnote tisícov eur.

V Hriňovej našli bronzovú dýku starú asi tritisíc rokov

V horskom prostredí Hriňovej ide o prvý takýto nález.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Cestu medzi Trnavou a Hrnčiarovcami uzavreli pre tragickú nehodu

Cesta je momentálne uzavretá v oboch pruhoch, podrobnosti zisťujeme.

Pohotovosť v Šali ostala bez lekára, pacientov to nahnevalo

Ak lekári nenastúpia do služby, môžu dostať pokutu.

Prievidzská lekárka prestala ordinovať. Čo bude s pacientami?

Situáciu rieši Trenčiansky samosprávny kraj.

Vybrali SME

Už ste čítali?