Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Bryndziareň začala dodávať na pulty letnú bryndzu

Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé.

(Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina začala v týchto dňoch expedovať na pulty obchodov prvú tohtoročnú letnú, alebo aj májovú bryndzu. V sezóne od apríla do septembra vyrobí jej najväčší slovenský výrobca približne 500 ton.

"Ovčie mlieko sa už niekoľko dní zváža do bryndziarne," povedal TASR riaditeľ spoločnosti Sven Harman. "Na pultoch predajní bola už krátko pred veľkonočnými sviatkami," dodal.

Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v čase okolo Veľkej noci. V tomto období sa už ovce vyháňajú aj na prvú zelenú pašu. Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-percentný podiel syra, vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na výrobu letnej bryndze bude spoločnosť vykupovať denne od asi 30 farmárov a salašov na strednom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra. Letná bryndza tvorí asi polovicu produkcie bryndziarne. Zimná, ktorá sa vyrába po sezóne aj s prídavkom kravského mlieka, tvorí tiež asi 500 ton.

Ceny ovčieho mlieka sú tento rok podľa zástupcov bryndziarne vôbec najvyššie v histórii, keď sa vykupuje za 86 až 92 centov za liter.

Asi desať percent slatinskej bryndze sa aj vyváža, predovšetkým do Maďarska, Poľska a Česka. Okrem obchodných reťazcov a bežných obchodných prevádzok ich predávajú aj v sieti siedmich vlastných obchodov po celom Slovensku.

Okrem bryndze vyrába firma aj syry, a to nie len v prevádzke vo Zvolenskej Slatine, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpila v Slovenskej Ľupči. V súčasnosti pripravuje viac ako 30 druhov výrobkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Do prevádzky v Slovenskej Ľupči smerovali vlani aj tento rok najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov. "V týchto dňoch tam napríklad inštalujeme úplne nový pariaci a formovací stroj," pripomenul Harman.

Bryndzu vo veľkom dnes na Slovensku vyrába deväť tradičných prevádzkarní a mliekarní s produkciou vyššou ako 40 ton. Na ďalších asi dvoch stovkách salašov sa vyrába sezónne. Celková ročná produkcia bryndze na Slovensku je asi 4000 ton. Najviac, takmer štvrtinu vyprodukuje práve bryndziareň vo Zvolenskej Slatine. Slatinská prevádzka dáva v súčasnosti prácu asi 65 ľuďom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 232
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 091
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 076
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 513
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 026
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 811
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 518
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 298
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 034
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 030
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Premiér Igor Matovič ukazuje výsledky prvého kola testovania.

Poradia sa od včera zmenili.

17 h
Kováčová (v žltom) počas jesennej časti sezóny 2020/2021.

Hráči najlepšieho tímu z regiónu sa pripravujú individuálne, museli zrušiť prípravný zápas s Petržalkou.

23 h
Detva uspela vo Zvolene po nájazdoch

Podpoľanci vyhrali v tejto sezóne nad Zvolenom už tretíkrát.

26. jan
Odberné miesto na covid.

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

23 h

Poradia sa od včera zmenili.

17 h

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

16 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?