Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Bryndziareň začala dodávať na pulty letnú bryndzu

Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé.

(Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina začala v týchto dňoch expedovať na pulty obchodov prvú tohtoročnú letnú, alebo aj májovú bryndzu. V sezóne od apríla do septembra vyrobí jej najväčší slovenský výrobca približne 500 ton.

"Ovčie mlieko sa už niekoľko dní zváža do bryndziarne," povedal TASR riaditeľ spoločnosti Sven Harman. "Na pultoch predajní bola už krátko pred veľkonočnými sviatkami," dodal.

Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v čase okolo Veľkej noci. V tomto období sa už ovce vyháňajú aj na prvú zelenú pašu. Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-percentný podiel syra, vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na výrobu letnej bryndze bude spoločnosť vykupovať denne od asi 30 farmárov a salašov na strednom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra. Letná bryndza tvorí asi polovicu produkcie bryndziarne. Zimná, ktorá sa vyrába po sezóne aj s prídavkom kravského mlieka, tvorí tiež asi 500 ton.

Ceny ovčieho mlieka sú tento rok podľa zástupcov bryndziarne vôbec najvyššie v histórii, keď sa vykupuje za 86 až 92 centov za liter.

Asi desať percent slatinskej bryndze sa aj vyváža, predovšetkým do Maďarska, Poľska a Česka. Okrem obchodných reťazcov a bežných obchodných prevádzok ich predávajú aj v sieti siedmich vlastných obchodov po celom Slovensku.

Okrem bryndze vyrába firma aj syry, a to nie len v prevádzke vo Zvolenskej Slatine, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpila v Slovenskej Ľupči. V súčasnosti pripravuje viac ako 30 druhov výrobkov.

Do prevádzky v Slovenskej Ľupči smerovali vlani aj tento rok najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov. "V týchto dňoch tam napríklad inštalujeme úplne nový pariaci a formovací stroj," pripomenul Harman.

Bryndzu vo veľkom dnes na Slovensku vyrába deväť tradičných prevádzkarní a mliekarní s produkciou vyššou ako 40 ton. Na ďalších asi dvoch stovkách salašov sa vyrába sezónne. Celková ročná produkcia bryndze na Slovensku je asi 4000 ton. Najviac, takmer štvrtinu vyprodukuje práve bryndziareň vo Zvolenskej Slatine. Slatinská prevádzka dáva v súčasnosti prácu asi 65 ľuďom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 831
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 085
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 262
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 285
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 680
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 976

Hlavné správy z MY Zvolen

Zvolen naďalej valcuje súperov, v derby nedal šancu Detve

Zverenci trénera Podkonického uspeli už deviaty raz v rade a kraľujú lige.

Víťazná domáca rozlúčka Zvolena s jesennou časťou (+ FOTO)

Zvolenskí futbalisti privítali v poslednom domácom zápase jesene Lučenec.

Beh na Pustý hrad dal bodku za Zvolenskou bežeckou ligou, na trať vybehlo 201 účastníkov

Už 6. ročník čoraz populárnejšieho a dokonca vyhľadávaného atletického podujatia Behu na Pustý Hrad sa uskutočnil ako posledné podujatie Zvolenskej bežeckej ligy.

Ako ďalej vo Zvolene? Blíži sa diskusia MY s kandidátmi na primátora

Už v stredu 31.10. bude možné diskusiu sledovať naživo. Máte na kandidátov otázky? Pošlite nám ich a opýtame sa za vás.

Zbrojnica dostane historickú podobu

Vynovené požiarne zbrojnice budú mať obidve mestá na Podpoľaní.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?