Piatok, 20. júl, 2018 | Meniny má Iľja Eliáš

Bryndziareň začala dodávať na pulty letnú bryndzu

Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé.

(Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina začala v týchto dňoch expedovať na pulty obchodov prvú tohtoročnú letnú, alebo aj májovú bryndzu. V sezóne od apríla do septembra vyrobí jej najväčší slovenský výrobca približne 500 ton.

"Ovčie mlieko sa už niekoľko dní zváža do bryndziarne," povedal TASR riaditeľ spoločnosti Sven Harman. "Na pultoch predajní bola už krátko pred veľkonočnými sviatkami," dodal.

Letná bryndza sa začína vyrábať z mlieka oviec, ktoré už prestali kŕmiť svoje mladé. Zvyčajne sa tak stane v čase okolo Veľkej noci. V tomto období sa už ovce vyháňajú aj na prvú zelenú pašu. Letná bryndza je taká, v ktorej musí byť dodržaný najmenej 50-percentný podiel syra, vyrobeného z čerstvého ovčieho mlieka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na výrobu letnej bryndze bude spoločnosť vykupovať denne od asi 30 farmárov a salašov na strednom Slovensku tisícky litrov mlieka a stovky kilogramov syra. Letná bryndza tvorí asi polovicu produkcie bryndziarne. Zimná, ktorá sa vyrába po sezóne aj s prídavkom kravského mlieka, tvorí tiež asi 500 ton.

Ceny ovčieho mlieka sú tento rok podľa zástupcov bryndziarne vôbec najvyššie v histórii, keď sa vykupuje za 86 až 92 centov za liter.

Asi desať percent slatinskej bryndze sa aj vyváža, predovšetkým do Maďarska, Poľska a Česka. Okrem obchodných reťazcov a bežných obchodných prevádzok ich predávajú aj v sieti siedmich vlastných obchodov po celom Slovensku.

Okrem bryndze vyrába firma aj syry, a to nie len v prevádzke vo Zvolenskej Slatine, ale aj v ďalšej, ktorú pred niekoľkými rokmi kúpila v Slovenskej Ľupči. V súčasnosti pripravuje viac ako 30 druhov výrobkov.

Do prevádzky v Slovenskej Ľupči smerovali vlani aj tento rok najväčšie investície. Rozšírili tam výrobu parených syrov a výraznejšie tým zvýšili výrobu najmä v segmente ovčích parených výrobkov. "V týchto dňoch tam napríklad inštalujeme úplne nový pariaci a formovací stroj," pripomenul Harman.

Bryndzu vo veľkom dnes na Slovensku vyrába deväť tradičných prevádzkarní a mliekarní s produkciou vyššou ako 40 ton. Na ďalších asi dvoch stovkách salašov sa vyrába sezónne. Celková ročná produkcia bryndze na Slovensku je asi 4000 ton. Najviac, takmer štvrtinu vyprodukuje práve bryndziareň vo Zvolenskej Slatine. Slatinská prevádzka dáva v súčasnosti prácu asi 65 ľuďom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 812
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 357
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 311
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 856
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 8 098
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 765
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 545
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 663
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 819
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 181

Hlavné správy z MY Zvolen

Vyrába odevy z ľanovej látky doplnené folklórnymi motívmi

Ľudová umelkyňa zo Zvolena sa živí tým, čo ju baví.

Bývalý slovenský reprezentant Ondrej Debnár: Francúzi vyhrali zaslúžene

Aj keď sa majstrovstvá sveta vo futbale skončili pred pár dňami, stále rezonujú medzi fanúšikmi. Ako ich videl Ondrej Debnár?

Dievčatá „nakupovali“ bez platenia

Polícia pátra po viacerých tínedžerkách.

Užíval si v hoteli, nechal v ňom „sekeru“

Polícia pátra po totožnosti muža podozrivého z trestného činu podvodu.

Pohár MFK Zvolen v malom futbale získali Hriňovčania

Počas druhej júlovej soboty sa vo Zvolene uskutočnil na ihrisku s umelou trávou v areáli MFK Zvolen tretí ročník turnaja v malom futbale O putovný pohár MFK Zvolen.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Mŕtve zvieratá v Biskupickom kanáli rieši hygiena (+FOTO)

Vo vode plávali telá mŕtvych zvierat a ich vnútorností. Prípadom sa už zaoberajú regionálni hygienici, polícia zatiaľ nie.

Vybrali SME

Už ste čítali?