Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Víťazné umelecké dielo vyrezala z čokolády cukrárka zo Sebechlieb

Súťaž v kuchárskom a cukrárskom umení Danubius Gastro je prehliadkou dokonalosti. Alena Kaufmanová si z nej odniesla dva tituly absolútnej víťazky.

Súťaž v kuchárskom a cukrárskom umení Danubius Gastro je ozajstnou pastvou pre oči a kulinárskym zážitkom pre chuťové poháriky. Prehliadkou dokonalosti. Aj preto dostala priliehavý názov Poézia v gastronómii. Tento rok na nej najexcelentnejší umelecký výtvor vyrezala z čokolády Alena Kaufmanová, cukrárka zo Sebechlieb. Absolútne víťazstvo na súťaži získala dokonca dva razy.

Niekto vyrezáva z dreva, niekto modeluje z hliny. Alena Kaufmanová zo Sebechlieb vytvára umelecké diela z čokolády. Odborníci na gastronómiu jej za ne na národnej prehliadke cukrárskeho umenia Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe udelili najvyššie ocenenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Cukrárka sa zapojila do dvoch z troch disciplín určených pre seniorov, vyhrala obidve. Okrem zisku zlatých medailí získala v obidvoch aj titul absolútnej víťazky.

Miniatúry aj súsošie

kadgms100_1150cmyk.jpgNa súťaži zaujala slávnostnými dezertami a v disciplíne Cukrárska artistika s dielom Túžba dieťaťa. „Cukrárstvo tiež podlieha trendom a dobrý cukrár ich musí sledovať,“ povedala víťazka súťaže (na snímke).

Optimálna hmotnosť jedného dezertu je desať gramov. Sú to miniatúrne delikatesy, chuť ktorých sa necháva rozplynúť na jazyku.

Na súťaž sa pripravujú teplé alebo studené. Alena Kaufmanová stavila na čokoládu, každý jeden kúsok modelovala zvlášť. Robila napríklad pralinky z pravej čokolády s pomarančovou náplňou v tvare srdiečka na čokoládovom kruhovom podloží a ozdobené orieškom. Tiež z bielej čokolády so želé.

Skryť Vypnúť reklamu

„Hodnotí sa, respektíve boduje, chuť, precíznosť spracovania, použité techniky pri modelovaní, dokonalosť dekorovania. Nazbierať body na zlatú medailu v jednej disciplíne sa preto môže podariť viacerým. Z nich potom vyhlásia absolútneho víťaza,“ vysvetľuje súťažné praktiky.

Túžbu dieťaťa, čokoládové súsošie muža, ženy a dieťaťa, vyrábala asi štyri dni. Samozrejme, nie nepretržite. Tiež z pravej čokolády. Tá zažíva návrat do kuchyne, s čokoládovou polevou by ste na súťaži nepochodili.

„Poleva je síce lacnejšia, ale nie je taká kvalitná ako čokoláda a aj chuť je neporovnateľná. Vraciame sa tiež k 33-percentnej smotane na šľahanie. Chuť rastlinnej smotany, ktorá sa prebila na trh v poslednom období, sa s touto nedá porovnať. Trendovým je tiež želé s kúskami ovocia,“ dodala.

Skryť Vypnúť reklamu

Žena cukrárka? Nemožné!

Cukrárstvo je jej koníčkom, zdobenie je pre ňu vyvrcholením celého procesu. „Je to pekné remeslo, pri ktorom sa dá experimentovať, naplno využiť fantáziu.“

Nie všetci cukrári ju majú. Napríklad vo Veľkej Británii, aspoň Alena Kaufmanová má také skúsenosti. Prvý raz sa do súťaže prihlásila pred deviatimi rokmi, keď v istom časopise vyhlásili súťaž o najkrajšiu šľahačkovú tortu. Vyhrala prvú cenu a s ňou zájazd do Londýna. Víza, ktoré vtedy na zájazd dostala, využila cez letné prázdniny na návštevu tam žijúcej kamarátky. Pobyt spojila s brigádou v cukrárni.

„Vystriedala som ich viac, všade som stretla samých mužov. Pozerali sa na mňa ako na raritu. Vraj je cukrárstvo pre ženu ťažké povolanie. Napokon som ich ešte aj učila, skoro vôbec nevedeli z čokolády modelovať ozdoby,“ zasmiala sa.

„Chýbal mi tam aj širší sortiment, bol prevažne jednotvárny. Základ takmer všetkých zákuskov tvoril piškótový korpus naplnený šľahačkou a dozdobený čerstvou jahodou. Tieto zákusky tvorili 50 percent z ponuky.“

Šesť medailí pre školu

Kulinárskeho veľtrhu Danubius Gastro sa Alena Kaufmanová zúčastnila piatykrát. Zakaždým získala zlatú medailu a už pri prvej účasti v roku 2008 získala aj titul absolútneho víťaza. Víťazné priečky obsadzuje aj na iných domácich súťažiach, Danubius Gastro však považuje za najprestížnejšiu.

Cukrárstvo nie je len jej koníčkom, ale aj živobytím, robí majsterku odborného výcviku na Strednej odbornej škole v Krupine. Na veľtrhu gastronómie zabodovali aj žiaci školy, ktorí súťažili v juniorských kategóriách. Dohromady priniesli škole zo súťaže tri zlaté medaily a tri absolútne víťazstvá a tiež tri strieborné medaily.

Absolútnym víťazstvom a zlatou priečkou ocenila porota študenta Michala Končeka, ktorý súťažil v príprave dezertu. Strieborné medaily získali študentky školy. Alžbeta Pixiadesová v disciplíne slávnostné dezerty, Dominika Mitterová v Cukrárskej artistike s dielom Láska nadovšetko, Veronika Kroščenová v príprave bonbónov v disciplíne Callebaut Cup.

kadgt100_1134.jpg

Získali medaily; Michal Konček, Veronika Kroščenová a Alžbeta Pixiadesová. Mimochodom, srdce je celé z čokolády, len prsty, čo ho držia, sú z marcipánu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Pomáhajte čítaním
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  3. Pomáhajte čítaním
  4. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  5. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  7. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 217
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 490
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 445
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 997
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 856
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 706
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 997
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 816
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 547
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 531
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Mestský úrad je zatvorený do odvolania

Zvolenskú radnicu pre verejnosť zatvorili.

Mestský úrad vo Zvolene.

Ceny Literárneho fondu putovali aj do Zvolena

Do Zvolena poslal fond cenu a dve prémie.

Zlatica Gillová v hre Tichá noc, tmavá noc, v pozadí Ján Selecký.

Cestám v Hriňovej nepomohli ani listy premiérovi

Primátor hovorí o nespravodlivom kľúči pri rozdeľovní podielových daní.

Tento rok sa dočkala rekonštrukcie cesta do miestnej časti Riečka.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?