Súťaž v kuchárskom a cukrárskom umení Danubius Gastro je ozajstnou pastvou pre oči a kulinárskym zážitkom pre chuťové poháriky. Prehliadkou dokonalosti. Aj preto dostala priliehavý názov Poézia v gastronómii. Tento rok na nej najexcelentnejší umelecký výtvor vyrezala z čokolády Alena Kaufmanová, cukrárka zo Sebechlieb. Absolútne víťazstvo na súťaži získala dokonca dva razy.
Niekto vyrezáva z dreva, niekto modeluje z hliny. Alena Kaufmanová zo Sebechlieb vytvára umelecké diela z čokolády. Odborníci na gastronómiu jej za ne na národnej prehliadke cukrárskeho umenia Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe udelili najvyššie ocenenia.
Cukrárka sa zapojila do dvoch z troch disciplín určených pre seniorov, vyhrala obidve. Okrem zisku zlatých medailí získala v obidvoch aj titul absolútnej víťazky.
Miniatúry aj súsošie
Na súťaži zaujala slávnostnými dezertami a v disciplíne Cukrárska artistika s dielom Túžba dieťaťa. „Cukrárstvo tiež podlieha trendom a dobrý cukrár ich musí sledovať,“ povedala víťazka súťaže (na snímke).
Optimálna hmotnosť jedného dezertu je desať gramov. Sú to miniatúrne delikatesy, chuť ktorých sa necháva rozplynúť na jazyku.
Na súťaž sa pripravujú teplé alebo studené. Alena Kaufmanová stavila na čokoládu, každý jeden kúsok modelovala zvlášť. Robila napríklad pralinky z pravej čokolády s pomarančovou náplňou v tvare srdiečka na čokoládovom kruhovom podloží a ozdobené orieškom. Tiež z bielej čokolády so želé.
„Hodnotí sa, respektíve boduje, chuť, precíznosť spracovania, použité techniky pri modelovaní, dokonalosť dekorovania. Nazbierať body na zlatú medailu v jednej disciplíne sa preto môže podariť viacerým. Z nich potom vyhlásia absolútneho víťaza,“ vysvetľuje súťažné praktiky.
Túžbu dieťaťa, čokoládové súsošie muža, ženy a dieťaťa, vyrábala asi štyri dni. Samozrejme, nie nepretržite. Tiež z pravej čokolády. Tá zažíva návrat do kuchyne, s čokoládovou polevou by ste na súťaži nepochodili.
„Poleva je síce lacnejšia, ale nie je taká kvalitná ako čokoláda a aj chuť je neporovnateľná. Vraciame sa tiež k 33-percentnej smotane na šľahanie. Chuť rastlinnej smotany, ktorá sa prebila na trh v poslednom období, sa s touto nedá porovnať. Trendovým je tiež želé s kúskami ovocia,“ dodala.
Žena cukrárka? Nemožné!
Cukrárstvo je jej koníčkom, zdobenie je pre ňu vyvrcholením celého procesu. „Je to pekné remeslo, pri ktorom sa dá experimentovať, naplno využiť fantáziu.“
Nie všetci cukrári ju majú. Napríklad vo Veľkej Británii, aspoň Alena Kaufmanová má také skúsenosti. Prvý raz sa do súťaže prihlásila pred deviatimi rokmi, keď v istom časopise vyhlásili súťaž o najkrajšiu šľahačkovú tortu. Vyhrala prvú cenu a s ňou zájazd do Londýna. Víza, ktoré vtedy na zájazd dostala, využila cez letné prázdniny na návštevu tam žijúcej kamarátky. Pobyt spojila s brigádou v cukrárni.
„Vystriedala som ich viac, všade som stretla samých mužov. Pozerali sa na mňa ako na raritu. Vraj je cukrárstvo pre ženu ťažké povolanie. Napokon som ich ešte aj učila, skoro vôbec nevedeli z čokolády modelovať ozdoby,“ zasmiala sa.
„Chýbal mi tam aj širší sortiment, bol prevažne jednotvárny. Základ takmer všetkých zákuskov tvoril piškótový korpus naplnený šľahačkou a dozdobený čerstvou jahodou. Tieto zákusky tvorili 50 percent z ponuky.“
Šesť medailí pre školu
Kulinárskeho veľtrhu Danubius Gastro sa Alena Kaufmanová zúčastnila piatykrát. Zakaždým získala zlatú medailu a už pri prvej účasti v roku 2008 získala aj titul absolútneho víťaza. Víťazné priečky obsadzuje aj na iných domácich súťažiach, Danubius Gastro však považuje za najprestížnejšiu.
Cukrárstvo nie je len jej koníčkom, ale aj živobytím, robí majsterku odborného výcviku na Strednej odbornej škole v Krupine. Na veľtrhu gastronómie zabodovali aj žiaci školy, ktorí súťažili v juniorských kategóriách. Dohromady priniesli škole zo súťaže tri zlaté medaily a tri absolútne víťazstvá a tiež tri strieborné medaily.
Absolútnym víťazstvom a zlatou priečkou ocenila porota študenta Michala Končeka, ktorý súťažil v príprave dezertu. Strieborné medaily získali študentky školy. Alžbeta Pixiadesová v disciplíne slávnostné dezerty, Dominika Mitterová v Cukrárskej artistike s dielom Láska nadovšetko, Veronika Kroščenová v príprave bonbónov v disciplíne Callebaut Cup.
Získali medaily; Michal Konček, Veronika Kroščenová a Alžbeta Pixiadesová. Mimochodom, srdce je celé z čokolády, len prsty, čo ho držia, sú z marcipánu.