Štvrtok, 23. november, 2017 | Meniny má Klement
Pridajte si svoje mesto

Víťazné umelecké dielo vyrezala z čokolády cukrárka zo Sebechlieb

Súťaž v kuchárskom a cukrárskom umení Danubius Gastro je prehliadkou dokonalosti. Alena Kaufmanová si z nej odniesla dva tituly absolútnej víťazky.

Súťaž v kuchárskom a cukrárskom umení Danubius Gastro je ozajstnou pastvou pre oči a kulinárskym zážitkom pre chuťové poháriky. Prehliadkou dokonalosti. Aj preto dostala priliehavý názov Poézia v gastronómii. Tento rok na nej najexcelentnejší umelecký výtvor vyrezala z čokolády Alena Kaufmanová, cukrárka zo Sebechlieb. Absolútne víťazstvo na súťaži získala dokonca dva razy.

Niekto vyrezáva z dreva, niekto modeluje z hliny. Alena Kaufmanová zo Sebechlieb vytvára umelecké diela z čokolády. Odborníci na gastronómiu jej za ne na národnej prehliadke cukrárskeho umenia Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe udelili najvyššie ocenenia.

Cukrárka sa zapojila do dvoch z troch disciplín určených pre seniorov, vyhrala obidve. Okrem zisku zlatých medailí získala v obidvoch aj titul absolútnej víťazky.

Miniatúry aj súsošie

kadgms100_1150cmyk.jpgNa súťaži zaujala slávnostnými dezertami a v disciplíne Cukrárska artistika s dielom Túžba dieťaťa. „Cukrárstvo tiež podlieha trendom a dobrý cukrár ich musí sledovať,“ povedala víťazka súťaže (na snímke).

Optimálna hmotnosť jedného dezertu je desať gramov. Sú to miniatúrne delikatesy, chuť ktorých sa necháva rozplynúť na jazyku.

Na súťaž sa pripravujú teplé alebo studené. Alena Kaufmanová stavila na čokoládu, každý jeden kúsok modelovala zvlášť. Robila napríklad pralinky z pravej čokolády s pomarančovou náplňou v tvare srdiečka na čokoládovom kruhovom podloží a ozdobené orieškom. Tiež z bielej čokolády so želé.

„Hodnotí sa, respektíve boduje, chuť, precíznosť spracovania, použité techniky pri modelovaní, dokonalosť dekorovania. Nazbierať body na zlatú medailu v jednej disciplíne sa preto môže podariť viacerým. Z nich potom vyhlásia absolútneho víťaza,“ vysvetľuje súťažné praktiky.

Túžbu dieťaťa, čokoládové súsošie muža, ženy a dieťaťa, vyrábala asi štyri dni. Samozrejme, nie nepretržite. Tiež z pravej čokolády. Tá zažíva návrat do kuchyne, s čokoládovou polevou by ste na súťaži nepochodili.

„Poleva je síce lacnejšia, ale nie je taká kvalitná ako čokoláda a aj chuť je neporovnateľná. Vraciame sa tiež k 33-percentnej smotane na šľahanie. Chuť rastlinnej smotany, ktorá sa prebila na trh v poslednom období, sa s touto nedá porovnať. Trendovým je tiež želé s kúskami ovocia,“ dodala.

Žena cukrárka? Nemožné!

Cukrárstvo je jej koníčkom, zdobenie je pre ňu vyvrcholením celého procesu. „Je to pekné remeslo, pri ktorom sa dá experimentovať, naplno využiť fantáziu.“

Nie všetci cukrári ju majú. Napríklad vo Veľkej Británii, aspoň Alena Kaufmanová má také skúsenosti. Prvý raz sa do súťaže prihlásila pred deviatimi rokmi, keď v istom časopise vyhlásili súťaž o najkrajšiu šľahačkovú tortu. Vyhrala prvú cenu a s ňou zájazd do Londýna. Víza, ktoré vtedy na zájazd dostala, využila cez letné prázdniny na návštevu tam žijúcej kamarátky. Pobyt spojila s brigádou v cukrárni.

„Vystriedala som ich viac, všade som stretla samých mužov. Pozerali sa na mňa ako na raritu. Vraj je cukrárstvo pre ženu ťažké povolanie. Napokon som ich ešte aj učila, skoro vôbec nevedeli z čokolády modelovať ozdoby,“ zasmiala sa.

„Chýbal mi tam aj širší sortiment, bol prevažne jednotvárny. Základ takmer všetkých zákuskov tvoril piškótový korpus naplnený šľahačkou a dozdobený čerstvou jahodou. Tieto zákusky tvorili 50 percent z ponuky.“

Šesť medailí pre školu

Kulinárskeho veľtrhu Danubius Gastro sa Alena Kaufmanová zúčastnila piatykrát. Zakaždým získala zlatú medailu a už pri prvej účasti v roku 2008 získala aj titul absolútneho víťaza. Víťazné priečky obsadzuje aj na iných domácich súťažiach, Danubius Gastro však považuje za najprestížnejšiu.

Cukrárstvo nie je len jej koníčkom, ale aj živobytím, robí majsterku odborného výcviku na Strednej odbornej škole v Krupine. Na veľtrhu gastronómie zabodovali aj žiaci školy, ktorí súťažili v juniorských kategóriách. Dohromady priniesli škole zo súťaže tri zlaté medaily a tri absolútne víťazstvá a tiež tri strieborné medaily.

Absolútnym víťazstvom a zlatou priečkou ocenila porota študenta Michala Končeka, ktorý súťažil v príprave dezertu. Strieborné medaily získali študentky školy. Alžbeta Pixiadesová v disciplíne slávnostné dezerty, Dominika Mitterová v Cukrárskej artistike s dielom Láska nadovšetko, Veronika Kroščenová v príprave bonbónov v disciplíne Callebaut Cup.

kadgt100_1134.jpg

Získali medaily; Michal Konček, Veronika Kroščenová a Alžbeta Pixiadesová. Mimochodom, srdce je celé z čokolády, len prsty, čo ho držia, sú z marcipánu.


  1. Dopravu na štátnej ceste zablokujú naraz v deviatich mestách a obciach 7 560
  2. Vo Zvolene je podľa Kotlebu zvýšený pohyb imigrantov 3 540
  3. Trojnásobná juniorská majsterka sveta Trajteľová: Nič, čo stojí naozaj za to, nie je jednoduché Foto 1 277
  4. Dlhoročný spor o baštu sa skončil 504
  5. Vodič chcel uniknúť policajnej hliadke. Havaroval 416
  6. Írska kliatba mieri na Sliač 237
  7. Nákladné autá dostávajú stopku na všetkých zvolenských sídliskách 135
  8. Po monumentálnom moste chodia len dva vlaky denne Foto 104
  9. Hasiči zasahujú pri nehode v Devičí 95
  10. Futej predáva strojárne PPS v Detve, keď SNS chystá výrobu transportérov 90

Najčítanejšie správy

Zvolen

Dopravu na štátnej ceste zablokujú naraz v deviatich mestách a obciach

Blokády priechodov pre chodcov budú trvať polhodinu.

Vo Zvolene je podľa Kotlebu zvýšený pohyb imigrantov

Na Facebooku sa šíri manipulatívne video, ľudia mu veria. Má viac ako tisíc lajkov.

Trojnásobná juniorská majsterka sveta Trajteľová: Nič, čo stojí naozaj za to, nie je jednoduché

Zvolenčanka Timea Trajteľová sa prednedávnom stala tretíkrát po sebe juniorskou majsterkou sveta v bikini fitness. Po toľkých úspechoch ide na každú súťaž s čoraz väčšou pokorou.

Dlhoročný spor o baštu sa skončil

Štátny podnik sa po rokoch s Jánom Domanom dohodol, pre stredovekú pamiatku hľadajú využitie.

Vodič chcel uniknúť policajnej hliadke. Havaroval

Z cesty vyletel na železničnú trať.

Blízke regióny

V Jasnej otvoria nové centrum

Lyžiarske stredisko Jasná bude mať konečne plnohodnotné centrum. Okrem širokej ponuky služieb dostane stredisko výrazný orientačný bod a lyžiari sa vďaka tomu lepšie zorientujú.

Na priechode zrazil chodkyňu, pomoc jej neposkytol

K zrazeniu chodkyne prišlo včera na Sládkovičovej ulici, polícia hľadá svedkov.

Kremnická slávnosť vína prilákala stovky návštevníkov. Aj na krásu zabudnutých pivníc (+ FOTO)

Stovky ľudí navštívili šesť otvorených pivníc pod domami, v ktorých v minulosti žili význační mešťania. Z Kremnickej slávnosti vína chceme urobiť tradíciu, hovorí organizátor.

Ranná nehoda na frekventovanej križovatke skončila zranením spolujazdkyne

V ranných hodinách sa v Banskej Bystrici zrazili dve autá, príčinou bolo nesprávne odbočovanie.

Gymnázium Tajovského spáchalo kontrabetonáž

Nevzhľadné nádvorie školy urobili zelenším a príjemnejším miestom. Nový priestor chcú využiť na relax aj exteriérové vyučovanie.

Všetky správy

Analytici ukázali mapu diaľnic. Pozrite si, v akom stave je naozaj výstavba

Štát chce diaľnicu D1 do Košíc dokončiť v roku 2026. Problém s dokončením je na úseku medzi Turanmi a Hubovou.

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov a života nás ničí, z nej pramenia spoločenské nedorozumenia.

Jeremy Renner pre SME: Ako Johnny Depp neskončím, víno za päťtisíc mi musíte kúpiť vy

Hviezdny herec prišiel na rozhovor, aj keď mal obe ruky zlomené.

Danko v dume dvoril Rusom, teraz, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment šéfa slovenského parlamentu politológ Grigorij Mesežnikov.

Vedec, ktorý vyvíja palivá: Motory majú problémy, aké sme roky nevideli

Benzíny a nafty sa musia vyvíjať s motormi, hovorí Andreas Schäfer.

Kam vyraziť