Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Farmári z Podpoľania sa učili u francúzskych kolegov

Spolupráca slovenských a francúzskych farmárov bude pokračovať, v máji 2012 budú slovenské MAS prezentovať ukážky výroby slovenských syrov na festivale syra a vína.

Lukáš Zvara z MAS Podpoľanie (vľavo) s francúzskym farmárom.Lukáš Zvara z MAS Podpoľanie (vľavo) s francúzskym farmárom. (Zdroj: ELENA JANKOVIČOVÁ)

DETVA. Výmena skúseností a získavanie zručností v oblasti poľnohospodárstva, cestovného ruchu a kultúry pre podporu rozvoja území, je názov projektu nadnárodnej spolupráce, ktorý od októbra 2011 realizujú dve miestne akčné skupiny (MAS) na Slovensku a jedna vo Francúzsku. Projektu sa za slovenskú stranu zúčastňujú MAS Podpoľanie a MAS Malohont, partnerom im je francúzsky Park Naturel Regional du Pilat.

"Prvou väčšou spoločnou aktivitou bol seminár, ktorý bol zameraný na budovanie kapacít v oblasti cestovného ruchu," uviedla pre TASR šéfka a manažérka MAS Podpoľanie Elena Jankovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

Partneri z Francúzska vyslali na Slovensko dvoch lektorov, ktorí sa v rámci troch seminárov podelili s účastníkmi so svojimi skúsenosťami v rozvoji cestovného ruchu vo Francúzsku, konkrétne v Regionálnom parku Pilat. Tiež sa rozprúdila diskusia, ako je možné konkrétne aktivity a činnosti, ktorým sa darí vo Francúzsku, aplikovať na slovenské podmienky v územiach Podpoľania a Malohontu.

"Hovorili nám napríklad o tom, ako budovať partnerstvá cestovného ruchu, alebo ako lepšie zapájať verejnú správu do aktivít, ktoré podporujú cestový ruch," uviedla Jankovičová.

Ďalšou významnou aktivitou v rámci projektu bol novembrový výmenný pobyt štyroch farmárov z Podpoľania a Malohontu vo Francúzsku, kde si vyskúšali ako funguje život a práca na tamojších farmách. "Zoznámili sa tam z celým procesom starostlivosti o zvieratá, výroby produktov a ich predaja," pripomenula zástupkyňa MAS Podpoľanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Výmena skúseností bola užitočná pre obidve strany, pretože francúzski farmári sa zaujímali o postupy výroby slovenských syrov. Podarilo sa dokonca aj vo francúzskych podmienkach vyrobiť slovenskú parenicu.

Spolupráca slovenských a francúzskych farmárov bude pokračovať v rámci projektu spolupráce aj ďalej. V máji 2012 budú slovenské MAS prezentovať ukážky výroby slovenských syrov na festivale syra a vína vo francúzskej obci Condrieu. "Na tomto festivale budeme prezentovať aj tradičnú kultúru Podpoľania a Malohontu," podotkla Jankovičová. Následne v júni 2012 všetky partnerské MAS odprezentujú v rámci festivalu Rontouka v Klenovci.

MAS Podpoľanie začne na jar spoločne s MAS Regionu Poodří realizovať aj ďalší nadnárodný projekt, ktorý podporila Poľnohospodárska platobná agentúra. Jeho cieľom je zaviesť regionálne značenie produktov a služieb. "Chceme v ňom využiť skúsenosti nášho českého partnera so zavedením značenia tradičných miestnych produktov a takto označené produkty dostať postupne aj do obchodnej siete," uviedla manažérka MAS.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 635
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 331
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 997
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 798
  5. Po Slovensku na motorke 6 650
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 327
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 327
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 4 852
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 563
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 425
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Zmizla tabuľa s nápisom v azbuke.

Mesto nevylučuje politický motív krádeže.


2 h
Vo Zvolene bude pokračovať v sezóne 2021/2022 aj obranca Kotvan

Viaceré piliere majstrovského kádra ostávajú, no prišli aj nové mená.


a 2 ďalší 4 h
Ilustračné foto.

Obec podala žiadosť o úver na Štátny fond rozvoja bývania.


TASR 20 h
Na kostolnej veži.

Vo veži pokračujú rekonštrukčné práce.


TASR 19. jún

Už ste čítali?