Štvrtok, 16. september, 2021 | Meniny má ĽudmilaKrížovkyKrížovky

Metodiku kontroly pravosti bryndze stále nezaviedli do praxe

Cech bryndziarov stále nevie, kto produkt s menším ako 50-percentným podielom ovčieho syra predáva ako bryndzu a kto nie.

ZVOLENSKÁ SLATINA. Metodika kontroly podielu ovčieho syra v bryndzi, ktorú ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sľúbilo zaviesť slovenským producentom bryndze ešte začiatkom leta, nebola doposiaľ zrealizovaná. Po skončení predstavenstva Cechu bryndziarov na Slovensku to povedal jeho predseda Ján Kerestéš.

"Ministerstvo zavedenie tejto metodiky, ktorá by mala slúžiť aj ako kontrola pravosti bryndze na našom trhu, neustále odsúva," uviedol Kerestéš. "Z termínu 1. júla sa stal 1. august, neskôr 1. september, ale ani zatiaľ posledný termín - 1. október nebol doposiaľ naplnený," dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Cech tak doposiaľ nevie, kto produkt s menším ako 50-percentným podielom ovčieho syra predáva ako bryndzu a kto nie. Od roku 2008 je totiž Slovenská bryndza chráneným zemepisným označením, zaregistrovaným v Bruseli výhradne pre Slovenskú republiku. Táto by mala obsahovať najmenej 50 percent ovčej hrudky.

Cech, ktorý združuje 25 najväčších slovenských prevádzok na výrobu bryndze, kritizuje aj netransparentnosť a nedôslednosť doterajších kontrol kvality bryndze, ktoré sa vykonávajú väčšinou len vo veľkých prevádzkach. "Dôsledná kontrola ďalších desiatok či dokonca stoviek malých výrobcov, ktorí predávajú svoje výrobky z dvora, dosiaľ nie je zaručená. Kontrolovať by sa pritom mali aj prevádzky, kde sa podávajú jedlá z bryndze," pripomenul.

Skryť Vypnúť reklamu

Slová predsedu cechu bryndziarov ministerstvo pôdohospodárstva popiera. Podľa stanoviska, ktoré TASR zaslal hovorca ministerstva Juraj Kadáš, metóda bola zavedená, ale nebola zverejnená vo vestníku, nakoľko metódy tohto typu sa nemusia zverejňovať.

Výrobcov bryndze netešia ani hlasy, ktoré chcú zrušiť potravinový kódex. "Je to predsa základná norma na udržanie zdravotnej situácie nášho obyvateľstva," podotkol šéf cechu. Sami sa pritom chcú podieľať na tvorbe výživovej politiky na Slovensku, tak aby sa zdravotný stav obyvateľov výrazne zlepšil.

Podľa Kadáša však v zmysle schváleného Zákona č. 152 o potravinách, ktorý v septembri prešiel Národnou radou SR (stále sa ale čaká na jeho podpis prezidentom), platnosť potravinových kódexov končí k 31. decembru 2012. "Ministerstvo ale pripravuje nové právne predpisy. Pre tzv. harmonizovanú oblasť to budú nariadenia vlády a pre neharmonizovanú oblasť v súvislosti s európskou legislatívou to budú vyhlášky," dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Na Slovensku sa aktuálne vyrobí od 8000 ton do 9000 ton bryndze. Viac ako polovicu vyprodukujú členovia cechu. Kerestéš označuje bryndzu ako jeden z najbohatších zdrojov probiotických kultúr. Bryndza aj podľa vyjadrení viacerých odborníkov má množstvo pozitívnych vlastností na zdravie človeka. "V ovčiarstve a výrobe syrov a bryndze máme stále veľké rezervy. Podľa našich možností by sme dokázali chovať niekoľkonásobne viac oviec, ako súčasných 640-tisíc. V ovčiarstve a potravinárstve by sa mohlo zamestnať viac ako 70-tisíc ľudí," skonštatoval.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  2. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky
  4. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  5. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  7. ŠKODA prišla s unikátnou platformou
  8. Nová služba v dm – expresné vyzdvihnutie v ľubovoľnej predajni
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 9 152
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 5 827
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 615
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 3 469
  5. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 3 214
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 253
  7. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 834
  8. Prvá dáma festivalu 1 818
  9. Za koľko zradil Judáš Ježiša podľa dnešných peňazí? 1 793
  10. Časté zápaly ústnej dutiny či nádcha? Vyskúšajte nano striebro 1 453
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR v spolupráci s Asociáciou pre podporu rozvoja ICM v Českej republike vytvorili inovatívnu mapu príležitostí zameranú na sebarozvoj mladých.


(PR) 39m
ilustračné foto

V Turci sa predstavili slovenské atletické nádeje.


3 h

Hosťom relácie je viceprezident iClinic Bratislava Capitals, Dušan Pašek.


4 h
Trojrozmerná počítačová rekonštrukcia nájdenej fosílie.

Od silúru až po súčasnosť.


MOJ 18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muža unášal prúd, mal oblečené rifle a tričko.


14. sep

Návšteva pápeža nebol dobrý nápad, vraví Bošňák.


15. sep

Mesto tvrdí, že pôvodne zamýšľaná výstavba sa konať nebude. Ľudí argumenty mesta veľmi nepresvedčili.


19 h

Tretia fáza ohrozenia prináša značné obmedzenia.


11. sep

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu