Jablková chuť Hontu, druhý ročník súťaže o najchutnejšie jablkové jedlo, ponúkol trinásť špecialít.
LADZANY. Do Ladzian sa vracia fenomén jablkových polievok. Hoci jablko je špecifikom tohto regiónu, jablkové polievky tu už dávno nie sú samozrejmosťou. Fakt, že sa dá z jabĺk uvariť polievka, prekvapil aj starostu obce Miloša Čmelu. Šikovné ženy aj dievčatá ich na súťaži o najchutnejšie jedlo z jabĺk pripravili tri. Vlani, na prvom ročníku súťaže Jablková chuť Hontu po ladziansky, pritom nevaril polievku ani jeden súťažiaci.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Porote najviac chutila polievka tandemu Anna Chrančoková – Miroslava Benediková z Hontianskych Nemiec. „Výsledná chuť bola sladko-slaná. Bola to krémová polievka. Porotu presvedčili aj inovatívnym prístupom s využitím lacných a dostupných surovín,“ skonštatovala Oľga Luptáková z občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska.
Štyri dvojčlenné družstvá sa rozhodli pre mäsové jedlá a šesť družstiev pre múčniky. Tradičné recepty starých mám však návštevníci hľadali márne, takmer všetky priniesli nové, atypické recepty. „Podstatou súťaže je, aby sa do pojmu tradičné zaradila tradičná surovina, a tou sú v Ladzanoch jablká,“ povedala Luptáková.
Jedlá hodnotili odborníci z Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Niektorí z nich absolvovali senzorické skúšky na hodnotenie potravín. „Hodnotíme predovšetkým vzhľad, chuť, vôňu a ďalšie senzorické vlastnosti a tiež pôvod, pretože jedlá by mali byť pripravené zo surovín tradičných pre región,“ povedal predseda poroty, vedúci katedry nitrianskej univerzity Jozef Golian.
Diváci, ktorí tiež hlasovali za najchutnejšie jedlo, sa s porotou nestotožnili a najviac hlasov prisúdili jablkovej polievke mladej dvojice Kataríny Račkovej a jej priateľa Vladimíra Kmetíka. „Nešlo nám o výhru, chceli sme len ukázať, že aj my mladí vieme variť,“ zasmiala sa Katarína. „Robili sme krémovú polievku. Sú v nej iba jablká, soľ, cukor, zápraška a hotovú sme ozdobili šľahačkou a krutónmi zo suchých rožkov. Inšpirácia? Internet.“ Polievku si odskúšali deň pred súťažou, vraj sa nedala jesť. „Dnes nám to vyšlo, sme radi,“ dodala.
Popri varení polievky asistovala Katarína aj „Cukrovým Dorám“, svojim najlepším kamarátkam, ktoré vyhrali kategóriu múčnikov. Dievčatá zabodovali napriek tomu, že o prvenstvo bojovali popri starších, skúsenejších kuchárkach.
Súťaž obec robí so zámerom zachovať tradíciu pestovania jabĺk v Honte. „Dlhé roky pestovanie ovocia u nás stagnovalo, preto sa ho snažíme obnoviť. Kedysi sa tu jablká pestovali vo veľkom, ovocné sady tvorili 26-hektárovú plochu, no dnes je už polovica z nich vyklčovaná,“ skonštatoval starosta Miloš Čmela.