LADZANY. Pod dohľadom rozhodcov budú v Ladzanoch už druhýkrát súťažiť dvojčlenné družstvá a vytvárať pochúťky, v ktorých bude hlavnou ingredienciou jablko. Druhý ročník Jablkovej chuti Hontu po ladziansky sa uskutoční 24. septembra.
O ocenenie Najchutnejšie jedlo z jabĺk budú bojovať jedlá v kategóriách múčne, ovocné, mäsové a polievky. Všetky súťažné pochúťky budú môcť ochutnať aj účastníci podujatia a svojím hlasom rozhodnú o diváckej cene. Jedlá sa budú hodnotiť na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj na základe vplyvu jedla na zdravie.
„Organizujeme podobné podujatia v rámci stredoslovenského regiónu a postupne zbierame staré recepty na výrobu jedál. Chceme uchovať tradičnú chuť a aj preto presadzujeme následne zavedenie týchto regionálnych jedál v reštauračných zariadeniach,“ vysvetlil Ľubomír Chrien z občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska.
Ovocinárstvo má na Honte pevné korene. Už za čias rakúsko-uhorskej monarchie sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Pešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu je v Ladzanoch ako jeden z osemnástich v rámci celého Slovenska. „Týmto podujatím chceme pripomínať a zároveň rozvíjať tradíciu ovocinárstva v tomto kraji. Dôležité je aj ukazovať, ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú urobiť,“ povedal starosta obce Miloš Čmela.
Program sa začne už ráno, vyhodnotenie súťaže je plánované na 14. hodinu. Jablková chuť Hontu ponúkne na ochutnanie aj jedlá z minuloročnej súťaže, ale tiež lesnícky guláš, ladziansku fašiangovú kapustnicu, pečenú klobásu, pečené prasa či koláče ladzianskych babičiek. Vo vynovenom dome kultúry bude výstava o histórii obce a hradu Čabraď, svoju šikovnosť budú prezentovať remeselníci (rezbári, košikári, výrobcovia šúpoliek) a program vyplnia folklórne súbory.
Podujatie organizuje Obec Ladzany s občianskym združením Tradičná chuť regiónov Slovenska a Regionálnou poľnohospodárskou komorou v Krupine.
Ladzany
Malá podhorská obec ležiaca na úpätí Štiavnických vrchov v doline Klastavského potoka. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1233, keď si tu dal Lajos Ghéczy Garamszegi postaviť murovaný dom nazvaný „Villa Legén“. Od tohto názvu vznikol maďarský názov obce Ledény, od ktorého je odvodené slovo ladziansky, teda súčasný názov obce Ladzany.
Dlhú tradíciu v obci má ovocinárstvo, ktoré bolo kedysi pre obyvateľov hlavným zdrojom obživy. V súvislosti s pestovaním vínnej révy v roku 1709 vznikla nad obcou vinohradnícka osada Biele dráhy. Vo vinohradníckej osade sa nachádzajú vinohradnícke domčeky; na spracovanie vína slúžia ľuďom dodnes.
Obec Ladzany je súčasťou cyklotrasy „Cez tri kopce a stovky viníc Drážovce – Krnišov“, ktorú môžete absolvovať v rámci turistiky. V okolí môžete navštíviť banské mesto Banskú Štiavnicu, Počúvadlianske jazero, kúpeľné mesto Dudince a rôzne prírodné pamiatky a výtvory okolitej prírody.