Štvrtok, 23. marec, 2023 | Meniny má Adrián

Víťaz zhltol kilo slatinských halušiek za minútu

Prišiel, videl, zvíťazil. Má dôvod prísť aj o rok; obhájiť si titul.

Zvolenčania Dušan Pavlík (vpravo) a Róbert Zach sa s jedením neponáhľali, zvolili si vlastné, nesúťažné tempo.Zvolenčania Dušan Pavlík (vpravo) a Róbert Zach sa s jedením neponáhľali, zvolili si vlastné, nesúťažné tempo. (Zdroj: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Minúta a osem stotín sekundy, taký čas stačil Michalovi Cerovskému na víťazstvo v súťaži v jedení bryndzových halušiek vo Zvolenskej Slatine.

Súťažiaci sa museli popasovať s kilovou porciou, nie každému sa to podarilo. Z desiatky prihlásených ju traja nezvládli ani zjesť, a tak ich diskvalifikovali. Respektíve, vzdali to, keď videli, že súper bol rýchlejší. Ostatní sa však nenechali jasnou prehrou odradiť a porciu halušiek pokojne dojedli. S tempom, aké im vyhovovalo.

Premiéra s víťazným pohárom

Veni, vidi, vici. Prišiel som, videl som, zvíťazil som. Caesarov výrok môže Michal Cerovský pokojne zreprízovať. Víťaz tohtoročnej súťaže prišiel z Horného Tisovníka. „Niekoľko rokov sa sem chystám, no vždy som premeškal termín,“ povedal. Na víťazstvo si trúfal, hoci halušky jedol súťažne prvý raz. „Vedel som, že vyhrám, odmalička mám halušky veľmi rád. Keby neboli také horúce, čas by bol ešte nižší.“

Na to, že halušky boli dosť horúce, si posťažovali viacerí. Slnko bolo neúprosné a halušky nestíhali chladnúť. „Boli horúce, ale inak boli super,“ povedal Adrián Pavlík zo Zvolenskej Slatiny, ktorý skončil druhý. „Vlani som bol lepší, škoda,“ dodal. Pred rokom bol rýchlejší o trinásť stotín sekundy a aj vtedy obsadil striebornú priečku. „Chodím sem každý rok, tie umiestnenia sú rôzne. Asi pred štyrmi rokmi som bol prvý.“

Jeho rekord je 48 sekúnd. „Dá sa to, ale len prehĺtať, nie hrýzť. Halušky sa len kĺžu, žiadne vychutnávanie,“ zasmial sa.

W100_0376T3VIT.jpg

Na stupni víťazov (zľava) Cerovský, Pavlík, Jablonka.

Zasúťažiť si prišla aj partia mladíkov zo Zvolena. Dušan Pavlík, Tomáš Výboch, Róbert Zach. Porcie, ktoré dostali, jedli dlhšie ako štyri minúty. „Prišli sme kvôli zábave, navyše, už sme dnes jedli,“ zdôvodnili svoj neúspech. Nenechali sa však ním znechutiť a zapojili sa aj do súťaže v pití piva. Tiež bezúspešne. „Do tých halušiek je to ťažké, kapacita žalúdka už nestačí,“ zasmial sa Róbert.

Priečky si vymenili

VÝSLEDKY
Dospelí
  1. Michal Cerovský, Horný Tisovník (1:08)
  2. Adrián Pavlík, Zv. Slatina (1:16)
  3. Pavol Jablonka, Zv. Slatina (1:35)
Deti
  1. Patrik Pechovský, Šipice (41,08)
  2. Adam Šimun, Zvolen (51,44)
  3. Lucia Veregová, Zv. Slatina (58,79)
Družstvá
  1. Vrchári Zv. Slatina (1:17,13)
  2. Chrien Zvolen (2:40,40)
  3. Grube Kováčová (7:03,05)

Zasúťažiť si mohli aj deti, ich porcia mala 35 dekagramov. Zo siedmich odvážlivcov si prvenstvo vybojoval Patrik Pechovský zo Šipíc, druhý skončil Adam Šimun zo Zvolena, tretia Lucia Veregová zo Zvolenskej Slatiny.

Sedemročný Adam si s pätnásťročnou Luciou si vymenili vlaňajšie priečky, Adam bol tretí. „Lepšíme sa,“ povedala spokojne Adamova mama. Prvýkrát totiž súťažil už ako dvojročný. Čas oproti vlaňajšku skrátil takmer o dve sekundy.

Bryndzová mrvenica, špecialita dediny

Víťaz súťaže nebol jediný, ktorý do Zvolenskej Slatiny zavítal z iného regiónu. „Mali sme tu súťažiacich aj z Banskej Bystrice či zo Žiaru nad Hronom,“ povedala starostka obce Mária Klimentová, „no očakávali sme väčšiu účasť. Ľudí zrejme odlákali podujatia v okolí, tých je tento víkend naozaj veľa.“

Ide výlučne o súťaž v jedení, pripomenula starostka. „Nie je to o varení, ani o hodnotení kvality jedla, no našim skalným súťažiacim tento systém vyhovuje. Keby mali v takomto teple ešte halušky aj variť, už by to bolo náročnejšie.“

Starostka, nová po voľbách, sa do súťaže nezapojila. „Som síce Zvolenskoslatinčanka, ale halušky mám radšej so syrokrémom, sú jemnejšie, ľahšie,“ priznala.

„Bryndzu využívam hlavne na tradičnú slatinskú polievku, na bryndzovú mrvenicu. V osolenej vode sa uvaria zemiaky, k nim sa pridá mrvenička a napokon bryndza rozšľahaná v mlieku. Už sa nevarí, len sa zamieša. Podáva sa teplá. Je to tradičná špecialita tejto dediny a našej rodine veľmi chutí,“ dodala.

Vrchári zostávajú haluškovými kráľmi

Štvorčlenný súťažný tím Vrchári si vo Zvolenskej Slatine suverénne obhájil doterajšie víťazstvá. Štvorkilovú porciu zdolali štyria kamaráti za minútu a sedemnásť sekúnd. Vlani im to trvalo o deväť sekúnd dlhšie, rok predtým o osem. Napriek tomu, že si čas zlepšili, hovoria, „už nepodávame taký výkon, ako keď sme boli mladší. Už sme mali čas aj 1,04.“ Ten síce neprekonali, no súperi na nich nestačili. „Halušky boli fantastické, aj škvarky, išli dobre dolu hrdlom, musím pochváliť kuchára,“ povedal jeden z nich a ostatní mu pritakali. „Skrátka, nie sme darební najesť sa,“ dodal ďalší.

Hoci súťažili ako družstvo Zvolenskej Slatiny, domáci spomedzi nich je len Ján Jablonka. Ján Petráš je z Novej Dediny pri Leviciach, Juraj Nagy z Nitry a Ján Babic z Ivín. „Už roky chodíme spolu po súťažiach - a vyhrávame. Len štvrtý v partii sa vždy mení,“ skonštatoval Jablonka, ktorý chce časom do družstva vziať svojho vnuka. „Musí ešte trochu dorásť a viac sa snažiť,“ ohodnotil vnukov výkon. Ten v súťaži jednotlivcov skončil tretí.

(moj)

W100_0401TDRZVS.jpg

Vrchári zo Zvolenskej Slatiny.

W100_0389DRZV.jpg

Tím Zvolena.

W100_0386DRKOV.jpg

Tím Kováčovej.

W100_0351IL.jpg

Súťažiaci si mohli halušky zjemniť mliekom a dochutiť škvarkami.

W100_0373KBC.jpg

Na halušky pre súťažiacich spotrebovali kuchári tridsať kíl múky a desať kíl bryndze. Tým neskončili, pochutiť si na haluškách si chceli aj návštevníci.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  3. Koho prepustiť a komu zvýšiť mzdu? Také otázky budú riešiť firmy
  4. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  5. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  6. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  7. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  1. Najväčší súboj obnovených pamiatok prebieha online
  2. KOSIT i v tomto roku podporí upratovanie v Košiciach
  3. Počasie láka do prírody. Zodpovední majú v batohu tieto 2 veci
  4. Aké sú národnosti podnikateľov s virtuálnou adresou v Košiciach?
  5. Rozdielový impulz: Fix hypotéky 1,49 % na tri roky
  6. Východ mieša karty v súboji pamiatok, hlasuje sa online
  7. Obnovené historické skvosty už bojujú o priazeň verejnosti
  8. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  1. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 11 813
  2. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 184
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 8 888
  4. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 7 967
  5. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 7 847
  6. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 546
  7. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 897
  8. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 1 845

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Prešporok pod ochranou delostrelcov
  2. Linda Rampašeková: ABY NÁS POČÚVALI
  3. Jan Pražák: Vyprávění despotického otce
  4. Dada Vozáriková: O nami nedocenených dánskych unikátoch
  5. Vladimír Benčík: Rím - Tajomstvá Vatikánskych múzeí (1. časť)
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku
  7. Anton Kaiser: Rozlúčka so zimou
  8. Ján Šeďo: Princíp revitalizácie OĽaNO som aplikoval vo svojej záhrade.
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 327
  2. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 001
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 283
  4. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 3 471
  5. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 348
  6. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 3 165
  7. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 2 636
  8. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 533
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Za volejbalistov prevzal symbolický šek prezident klubu Marek Rojík, za zvolenskú materskú školu riaditeľka Tatiana Axmannová (v strede) a učiteľky Milena Drobová a Jana Danišová. Škôlka v Budči na podujatí zástupcov nemala, šek symbolicky prevzala manažérka zmeny.

Výhercovia grantového programu Vy rozhodujete, my pomáhame pripravujú projekty pre deti vo Zvolene.


21. mar
Ilustračné foto.

Novostavbou zároveň rozšíria kapacitu.


TASR 13 h
Pozemok na výstavbu centra poskytlo mesto.

Centrum tradičnej kultúry postaví kraj v Detve.


21. mar
Zvolenské námestie.

Extra eurofondy nie sú na cesty ani parkovacie miesta.


21. mar

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Prešporok pod ochranou delostrelcov
  2. Linda Rampašeková: ABY NÁS POČÚVALI
  3. Jan Pražák: Vyprávění despotického otce
  4. Dada Vozáriková: O nami nedocenených dánskych unikátoch
  5. Vladimír Benčík: Rím - Tajomstvá Vatikánskych múzeí (1. časť)
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku
  7. Anton Kaiser: Rozlúčka so zimou
  8. Ján Šeďo: Princíp revitalizácie OĽaNO som aplikoval vo svojej záhrade.
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 327
  2. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 001
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 283
  4. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 3 471
  5. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 348
  6. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 3 165
  7. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 2 636
  8. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 533
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu