Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Víťaz zhltol kilo slatinských halušiek za minútu

Prišiel, videl, zvíťazil. Má dôvod prísť aj o rok; obhájiť si titul.

Zvolenčania Dušan Pavlík (vpravo) a Róbert Zach sa s jedením neponáhľali, zvolili si vlastné, nesúťažné tempo.Zvolenčania Dušan Pavlík (vpravo) a Róbert Zach sa s jedením neponáhľali, zvolili si vlastné, nesúťažné tempo. (Zdroj: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ)

ZVOLENSKÁ SLATINA. Minúta a osem stotín sekundy, taký čas stačil Michalovi Cerovskému na víťazstvo v súťaži v jedení bryndzových halušiek vo Zvolenskej Slatine.

Súťažiaci sa museli popasovať s kilovou porciou, nie každému sa to podarilo. Z desiatky prihlásených ju traja nezvládli ani zjesť, a tak ich diskvalifikovali. Respektíve, vzdali to, keď videli, že súper bol rýchlejší. Ostatní sa však nenechali jasnou prehrou odradiť a porciu halušiek pokojne dojedli. S tempom, aké im vyhovovalo.

Premiéra s víťazným pohárom

Veni, vidi, vici. Prišiel som, videl som, zvíťazil som. Caesarov výrok môže Michal Cerovský pokojne zreprízovať. Víťaz tohtoročnej súťaže prišiel z Horného Tisovníka. „Niekoľko rokov sa sem chystám, no vždy som premeškal termín,“ povedal. Na víťazstvo si trúfal, hoci halušky jedol súťažne prvý raz. „Vedel som, že vyhrám, odmalička mám halušky veľmi rád. Keby neboli také horúce, čas by bol ešte nižší.“

Na to, že halušky boli dosť horúce, si posťažovali viacerí. Slnko bolo neúprosné a halušky nestíhali chladnúť. „Boli horúce, ale inak boli super,“ povedal Adrián Pavlík zo Zvolenskej Slatiny, ktorý skončil druhý. „Vlani som bol lepší, škoda,“ dodal. Pred rokom bol rýchlejší o trinásť stotín sekundy a aj vtedy obsadil striebornú priečku. „Chodím sem každý rok, tie umiestnenia sú rôzne. Asi pred štyrmi rokmi som bol prvý.“

Jeho rekord je 48 sekúnd. „Dá sa to, ale len prehĺtať, nie hrýzť. Halušky sa len kĺžu, žiadne vychutnávanie,“ zasmial sa.

W100_0376T3VIT.jpg

Na stupni víťazov (zľava) Cerovský, Pavlík, Jablonka.

Zasúťažiť si prišla aj partia mladíkov zo Zvolena. Dušan Pavlík, Tomáš Výboch, Róbert Zach. Porcie, ktoré dostali, jedli dlhšie ako štyri minúty. „Prišli sme kvôli zábave, navyše, už sme dnes jedli,“ zdôvodnili svoj neúspech. Nenechali sa však ním znechutiť a zapojili sa aj do súťaže v pití piva. Tiež bezúspešne. „Do tých halušiek je to ťažké, kapacita žalúdka už nestačí,“ zasmial sa Róbert.

Priečky si vymenili

VÝSLEDKY
Dospelí
  1. Michal Cerovský, Horný Tisovník (1:08)
  2. Adrián Pavlík, Zv. Slatina (1:16)
  3. Pavol Jablonka, Zv. Slatina (1:35)
Deti
  1. Patrik Pechovský, Šipice (41,08)
  2. Adam Šimun, Zvolen (51,44)
  3. Lucia Veregová, Zv. Slatina (58,79)
Družstvá
  1. Vrchári Zv. Slatina (1:17,13)
  2. Chrien Zvolen (2:40,40)
  3. Grube Kováčová (7:03,05)

Zasúťažiť si mohli aj deti, ich porcia mala 35 dekagramov. Zo siedmich odvážlivcov si prvenstvo vybojoval Patrik Pechovský zo Šipíc, druhý skončil Adam Šimun zo Zvolena, tretia Lucia Veregová zo Zvolenskej Slatiny.

Sedemročný Adam si s pätnásťročnou Luciou si vymenili vlaňajšie priečky, Adam bol tretí. „Lepšíme sa,“ povedala spokojne Adamova mama. Prvýkrát totiž súťažil už ako dvojročný. Čas oproti vlaňajšku skrátil takmer o dve sekundy.

Bryndzová mrvenica, špecialita dediny

Víťaz súťaže nebol jediný, ktorý do Zvolenskej Slatiny zavítal z iného regiónu. „Mali sme tu súťažiacich aj z Banskej Bystrice či zo Žiaru nad Hronom,“ povedala starostka obce Mária Klimentová, „no očakávali sme väčšiu účasť. Ľudí zrejme odlákali podujatia v okolí, tých je tento víkend naozaj veľa.“

Ide výlučne o súťaž v jedení, pripomenula starostka. „Nie je to o varení, ani o hodnotení kvality jedla, no našim skalným súťažiacim tento systém vyhovuje. Keby mali v takomto teple ešte halušky aj variť, už by to bolo náročnejšie.“

Starostka, nová po voľbách, sa do súťaže nezapojila. „Som síce Zvolenskoslatinčanka, ale halušky mám radšej so syrokrémom, sú jemnejšie, ľahšie,“ priznala.

„Bryndzu využívam hlavne na tradičnú slatinskú polievku, na bryndzovú mrvenicu. V osolenej vode sa uvaria zemiaky, k nim sa pridá mrvenička a napokon bryndza rozšľahaná v mlieku. Už sa nevarí, len sa zamieša. Podáva sa teplá. Je to tradičná špecialita tejto dediny a našej rodine veľmi chutí,“ dodala.

Vrchári zostávajú haluškovými kráľmi

Štvorčlenný súťažný tím Vrchári si vo Zvolenskej Slatine suverénne obhájil doterajšie víťazstvá. Štvorkilovú porciu zdolali štyria kamaráti za minútu a sedemnásť sekúnd. Vlani im to trvalo o deväť sekúnd dlhšie, rok predtým o osem. Napriek tomu, že si čas zlepšili, hovoria, „už nepodávame taký výkon, ako keď sme boli mladší. Už sme mali čas aj 1,04.“ Ten síce neprekonali, no súperi na nich nestačili. „Halušky boli fantastické, aj škvarky, išli dobre dolu hrdlom, musím pochváliť kuchára,“ povedal jeden z nich a ostatní mu pritakali. „Skrátka, nie sme darební najesť sa,“ dodal ďalší.

Hoci súťažili ako družstvo Zvolenskej Slatiny, domáci spomedzi nich je len Ján Jablonka. Ján Petráš je z Novej Dediny pri Leviciach, Juraj Nagy z Nitry a Ján Babic z Ivín. „Už roky chodíme spolu po súťažiach - a vyhrávame. Len štvrtý v partii sa vždy mení,“ skonštatoval Jablonka, ktorý chce časom do družstva vziať svojho vnuka. „Musí ešte trochu dorásť a viac sa snažiť,“ ohodnotil vnukov výkon. Ten v súťaži jednotlivcov skončil tretí.

(moj)

W100_0401TDRZVS.jpg

Vrchári zo Zvolenskej Slatiny.

W100_0389DRZV.jpg

Tím Zvolena.

W100_0386DRKOV.jpg

Tím Kováčovej.

W100_0351IL.jpg

Súťažiaci si mohli halušky zjemniť mliekom a dochutiť škvarkami.

W100_0373KBC.jpg

Na halušky pre súťažiacich spotrebovali kuchári tridsať kíl múky a desať kíl bryndze. Tým neskončili, pochutiť si na haluškách si chceli aj návštevníci.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 810
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 210
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 238
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 181
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 749
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 673
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 361
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 340
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 250
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 111
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Z divadelného workshopu pripravovanej inscenácie Čepiec.

Prvú tohtoročnú premiéru by chceli uviesť v marci.

7 h
Ilustračné foto

Po náročnom týždni si obce vydýchli, no kritikou nešetrili.

7 h
Ilustračné foto.

Pod Poľanou testovali aj pred víkendom.

7 h
Kelemen vyrovnáva na 2:2 vo vlastnom oslabení.

V nájazdoch sa presadili Nuutinen a Mikúš.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

23 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24 h

Skríningové testovanie na Kysuciach prebehlo bez problémov.

21 h

Testovanie pokračuje aj v nedeľu. V okrese Púchov je priebežná pozitivita pod pol percenta.

24. jan

Už ste čítali?