Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Grilovačky majú svoje riziká

Tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože práve pri spaľovaní tuku vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme.

ZVOLEN. Neodmysliteľnou súčasťou letných dní sú grilovačky. Málokto si však uvedomí, že nesprávny spôsob grilovania pokrmov, nesprávne palivo, v nesprávnom čase použité podpaľovače či nedostatočný čas grilovania môžu priniesť so sebou aj nebezpečenstvo rozličných črevných nákaz.

„Grilovanie sa stáva obľúbenou formou prípravy pokrmov najmä v letnom období, no má určité riziká. Môže dôjsť k vzniku alimentárneho (črevného) ochorenia z nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nebezpečné je grilovanie aj preto, že pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, napr. polyaromatické uhľovodíky, ktoré významne zvyšujú riziko vzniku rakoviny,“, pripomína vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Ivana Sedliačiková.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyberajte si kvalitné potraviny

Podľa jej slov sú na grilovanie vhodné len kvalitné potraviny ako netučné mäso či zelenina. Grilovanie by malo prebiehať pri miernej teplote a dlhšie, aby sa pokrm dostatočne tepelne opracoval aj vo vnútri. Ak teplota nedosiahne všade minimálne 70 stupňov Celzia, hrozí, že nebudú zničené baktérie alebo parazity, ktoré mäso môže obsahovať.

Mrazené mäso by sa nemalo grilovať, pretože by mohlo vo vnútri ostať surové. Ak už chcete grilovať mrazené mäsové výrobky, pred grilovaním je potrebné ich rozmraziť. Tuk z pripravovaného mäsa by nemal kvapkať na žeravé uhlie, pretože práve pri spaľovaní tuku vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme.

Plameň sa nemá dotýkať pokrmu

Odkvapkávaniu tuku sa dá zabrániť použitím fólie alebo tácky na pečenie. Plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu. Vhodné je pred grilovaním z mäsa odstrániť tuk a kožu. Neodporúča sa jesť spálené čierne kúsky pokrmov. Marináda by mala byť pripravovaná vždy čerstvá.

Skryť Vypnúť reklamu

Na grilovanie by sa mal používať kvalitný rošt a vhodný gril. Plynové a elektrické grily sú podľa odborníkov bezpečnejšie, ľahšie sa udržiavajú, avšak najväčšej obľube sa teší grilovanie na uhlí. Používať by sa malo len kvalitné drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie.

Brikety majú väčšiu výhrevnosť, sú vyrobené z kvalitného uhlia a majú minimálny odpad. Pred pridaním dreveného uhlia je však vhodné pripraviť si pahrebu z mäkkého či tvrdého dreva, úplne nevhodné je prilievať na drevené uhlie tzv. podpaľovače. Výpary z nich úplne dokážu znehodnotiť grilované potraviny, ktoré sa neodporúča konzumovať.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  10. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  1. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  2. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Škola môže vyzerať aj inak!
  10. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 769
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 183
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 898
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 964
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 921
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 497
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 093
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 626
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 460
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 617
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Srdciar Mahdalík otvorene o svojej kariére, odmenách za titul, ale aj vážnom zranení

Legendárna zvolenská „dvadsiatka“ v úprimnom rozhovore pre týždenník MY.

Kamil Mahdalík

Lesníci ukončili rekonštrukciu budovy na Sokolskej

Rekonštrukčné práce si vyžiadali viac ako 1,8 milióna eur.

Budova NLC po rekonštrukcii.

Štátne kúpele v Dudinciach zatvorili

Vedenie štátneho podniku sa rozhodlo zatvoriť celé liečebné zariadenie.

LD Diamant.
Technická univerzita vo Zvolene.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie v liptovských mestách.

Už ste čítali?