Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Účasť bola cenená viac ako víťazstvo

Šiesteho ročníka Gulášmajstra v Stožku sa zúčastnilo štyridsaťsedem družstiev.

STOŽOK. Guláš má svoje pravidlá, no zároveň je to priam kráľ improvizácií. Ak na konci hladošom chutí, prehrešky proti pravidlám sú vymazané.

Súťaž Gulášmajster v Stožku musela vyhlásiť víťaza, porotcov preto zaujímala nielen chuť, ale aj farba či použité suroviny.

Kotlíkový guláš má rôzne variácie, porota je ale ochotná akceptovať iba tie - profesionálne zaužívané. Musí mať svoju chuť, musí mať hustotu, ktorá síce lyžicu postavenú v tanieri neudrží, no zároveň jazyku dáva na známosť, že nejde o žiadnu polievočku, po ktorej príde hlavný chod.

Skryť Vypnúť reklamu

Šiesty ročník Gulášmajstra začal v Stožku v sobotu ráno. Postaviť prístrešok, pripraviť kotlík, založiť oheň, nakrájať cibuľu... To všetko čakalo ráno štyridsať sedem družstiev, ktoré sa tento rok prihlásili do súťaže.

Pod cibuľu dali slaninu

„Čisto hovädzí guláš,“ oboznámil nás Juraj Očenáš zo Stožku, ktorý si našiel miesto uprostred súťažného areálu. Družstvo, s ktorým varil, prišlo neskoro, a preto súťažiaci, ktorí prišli skôr, zatiaľ obsadili celý obvod areálu. Juraj práve miešal mäso v malom kotlíku. „To stačí, nie je nás veľa,“ dodáva na vysvetlenie. Guláš varili klasický - hovädzí, malou odlišnosťou bolo, že pod cibuľa dali vypražiť slaninku. Okrem minulého ročníka, varili doteraz na každom. Aj keď sa už dostali do užšieho výberu, žiadne ocenenie nezískali. A ani tomu neprikladali žiaden dôraz.

Skryť Vypnúť reklamu

V piatok prišli, v nedeľu odišli

„Je nás dosť,“ oponuje nám Marián Chmelík zo Zvolena a do kotlíka s hovädzím mäsom prihadzuje cesnak a aj trochu papriky. Našli sme ho samého, varil s kamarátom, ktorý si odbehol a baby ešte len mali prísť. „Kočka mi pomáha,“ ukazuje na sučku Bubu, ktorá v úctivej vzdialenosti čakala, čo sa jej ujde. Keď sme prichádzali aj zabrechala, no iba tak – aby sa nepovedalo. Marián Chmelík prišiel s priateľmi ako firemný tím, dokonca si zobrali aj obytný príves. „Včera sme prišli a zajtra odídeme,“ vysvetľuje nám svoju „víkendovku“ kuchár družstva čísla 4. V Stožku súťažili tretíkrát. „Perfektná akcia, úžasní ľudia, výborná organizácia...“ dodáva.

gulas_490.jpg

Pavel Spišiak pri kotlíku. FOTO: MILAN SUJA

Stačilo im, že sa zúčastnili

Bravčovinu ako základnú surovinu použilo družstvo z Dvorníkov, ktoré sú časťou obce Hontianske Tesáre. Bravčovina bola lacnejšia, a preto aj dostupnejšia. Dvorníčania nemali víťazné ambície. „Pre nás je úspechom, že sme sem prišli,“ smeje sa Pavel Spišiak. Vedľa varilo družstvo z rovnakej dediny. Podobnú súťaž – majstrovstvá vo varení gulášu chcú vraj zorganizovať na jeseň aj v Tesároch. „Aj preto sme sa sem do Stožku prišli pozrieť,“ dodáva na vysvetlenie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  10. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  1. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  2. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Škola môže vyzerať aj inak!
  10. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 725
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 146
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 145
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 838
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 637
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 669
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 066
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 449
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 436
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 601
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Srdciar Mahdalík otvorene o svojej kariére, odmenách za titul, ale aj vážnom zranení

Legendárna zvolenská „dvadsiatka“ v úprimnom rozhovore pre týždenník MY.

Kamil Mahdalík

Lesníci ukončili rekonštrukciu budovy na Sokolskej

Rekonštrukčné práce si vyžiadali viac ako 1,8 milióna eur.

Budova NLC po rekonštrukcii.

Štátne kúpele v Dudinciach zatvorili

Vedenie štátneho podniku sa rozhodlo zatvoriť celé liečebné zariadenie.

LD Diamant.
Technická univerzita vo Zvolene.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie v liptovských mestách.

Už ste čítali?