Utorok, 28. marec, 2023 | Meniny má Soňa

Slovenská bryndza sa môže stať okrajovým tovarom

Ekonomická situácia obyvateľstva a orientácia na akciové výrobky môže spôsobiť, že drahšiu Slovenskú bryndzu vytlačia lacnejšie náhrady.

ZVOLENSKÁ SLATINA. Slovenská bryndza, ktorá je zaregistrovaná ako chránené zemepisné označenie v zmysle nariadenie Európskej komisie, sa môže čoskoro dostať na okraj spotrebiteľského záujmu. TASR to povedal konateľ najväčšej slovenskej bryndziarne, Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman.

„Minister pôdohospodárstva chce totiž úplne vypustiť z Potravinového kódexu SR pojem bryndza a umožniť tak, aby pod týmto názvom mohli aj slovenskí výrobcovia predávať výrobky s minimálnym obsahom ovčieho mlieka," konštatoval. Percentuálny podiel ovčieho mlieka by mal byť vyznačený na obale. „A kto z domácich výrobcov bude chcieť robiť ozajstnú bryndzu s podielom ovčiny minimálne 50 %, môže ju nazývať Slovenská bryndza," dodal.

Ohrození sú farmári

Konateľ najväčšej slovenskej bryndziarne sa však obáva, že vzhľadom na ekonomickú situáciu obyvateľstva a orientáciu na akciové výrobky bude drahšia Slovenská bryndza vytlačená lacnejšími náhradami. „Následne bude väčšina výrobcov nútená zlacniť výrobky, teda bryndzu, a Slovenská bryndza sa dostane na okraj spotrebiteľského záujmu," upozornil.

V tom okamihu podľa neho nastane prebytok ovčej suroviny a v prvom kroku padne jej cena, čo postihne stovky farmárov a v ďalšom kroku veľkí spracovatelia prehodnotia množstvá potrebnej ovčej suroviny a následne budú nútení vypovedať kúpne zmluvy s farmármi.

Mylný výklad paragrafov

V Potravinovom kódexe SR, ktorý okrem iného upravuje mlieko a výrobky z mlieka, je bryndza zadefinovaná ako výrobok, kde podiel ovčieho hrudkového syra po prepočte na sušinu musí byť viac ako 50 % hmotnosti, sušina aspoň 44 % hmotnosti a tuk v sušine aspoň 38 % hmotnosti. Slovenská bryndza v zmysle nariadenia Európskej komisie a bryndza v zmysle Potravinového kódexu SR sú pritom svojím predpísaným zložením zhodné.

Kompetentné dozorujúce orgány však podľa Harmana uplatňujú svoj mylný výklad paragrafov Potravinového kódexu. „Podľa ich výkladu môžu pokutovať len slovenských výrobcov, ktorí nedodržia predpísaný minimálny podiel ovčej zložky v bryndze," uviedol. V praxi to znamená, že hocikto v zahraničí môže vyrobiť napríklad kravský tvaroh s jedným percentom podielu ovčieho syra a nazvať ho bryndza. Na trhu je potom tento výrobok bezkonkurenčný hlavne cenou a je veľmi zaujímavý pre veľké obchodné reťazce.

V súčasnosti sú preto slovenskí výrobcovia nútení prispôsobovať svoje ceny importovanej bryndze. Liter kravského mlieka totiž spracovatelia kupujú za asi 0,31 eura, ale liter ovčieho za približne 0,85 eura. Čím menej ovčieho podielu obsahuje výrobok, tým je zaujímavejší pre predajcu.

Aký je hlavný problém

Smernica Európskeho parlamentu a rady z 20. marca 2000 umožňuje členskému štátu zakázať použitie určitého predajného názvu pre marketing potraviny na svojom území, ak je táto potravina, pokiaľ ide o jej zloženie alebo výrobu tak odlišná od potraviny známej pod týmto názvom, že by spotrebiteľ mohol byť uvedený do omylu. Za uplatňovanie tohto ustanovenia sú zodpovedné národné orgány.

„Alarmujúce a veľmi smutné je to, že doslovné znenie uvedenej smernice bolo v plnom znení implementované do Potravinového kódexu SR," hovorí Harman. „Súčasný stav v praxi je taký, že dochádza k hrubej deformácii podnikateľského prostredia, keď s tichým súhlasom a priamym konaním štátnych inštitúcií sú postihovaní domáci výrobcovia a spracovatelia, kým zahraniční a prípadne domáci importéri nie," pripomína a zároveň kladie otázku, či v prípade, ak sa uplatnia všetky tieto kroky ministerstva, bude bryndza ešte bryndzou.

„Viacerí slovenskí výrobcovia v poslednom období deklarovali potrebu ochrany slova bryndza, no faktom ostáva, že bryndzu nepoznáme len na Slovensku, typická je aj pre ďalšie európske krajiny, napríklad Česko, Poľsko a Rumunsko. Požiadavka zaregistrovať produkt bryndza výhradne pre Slovenskú republiku je v rámci voľného trhu Európskej únie nerealizovateľná," reagoval na výhrady konateľa zvolenskoslatinskej bryndziarne hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Juraj Kadáš. Ako pokračoval, začiatkom apríla pozvali na pôdu ministerstva všetkých 42 producentov bryndze na Slovensku, ktorí sa mali možnosť vyjadriť k pripravovaným zmenám v Potravinovom kódexe. „Väčšina hlasovaním vyjadrila súhlas s pripravovanými zmenami," uviedol hovorca.

Ďalšie rokovanie so zástupcami Zväzu chovateľov oviec a kôz o budúcnosti výroby bryndze na Slovensku sa uskutočnilo 6. mája a obe strany prisľúbili, že budú postupovať konštruktívne a intenzívne hľadať riešenie.

Po minulotýždňovom stretnutí ministra Zsolta Simona s producentmi bryndze sa prevažná väčšina prítomných v ďalšom hlasovaní zhodla na spoločnom postupe, ktorý ministerstvo navrhuje. „Každý výrobca na Slovensku by mal produkovať Slovenskú bryndzu, teda bryndzu s minimálne 50-percentným podielom ovčej hrudky, ktorá je od roku 2008 chráneným zemepisným označením. Táto zmena sa zapracuje aj do Potravinového kódexu presne v duchu európskej legislatívy," doplnil Kadáš. Ministerstvo na rokovanie opäť pozvalo všetkých 42 bryndziarov, zúčastnilo sa 25 výrobcov.

Podľa Kadáša minister jednoznačne zastáva názor, aby každý domáci producent produkoval výhradne Slovenskú bryndzu, pretože je na ňu slovenský spotrebiteľ zvyknutý. „Najväčšou prekážkou pri zachovaní kvality bryndze na Slovensku nie je ministerstvo, ale tlak obchodných reťazcov na znižovanie cien," podotkol. Kvalitná bryndza s vysokým obsahom ovčej hrudky je totiž drahšia, preto obchody často uprednostňujú bryndzu, ktorá v niektorých prípadoch ovčiu hrudku ani neobsahuje.

Ministerstvo podľa hovorcu intenzívne pracuje na mechanizme, ktorý hlavne pre malých producentov bryndze zabezpečí, aby bol proces certifikácie Slovenskej bryndze jednoduchší a menej nákladný. Do budúcnosti plánuje v spolupráci s bryndziarmi program osvety a propagácie Slovenskej bryndze, aby sa postupne čoraz výraznejšie dostávala do povedomia domácich spotrebiteľov. Cieľom je dosiahnuť stav, že domáci spotrebiteľ bude v budúcnosti kupovať len Slovenskú bryndzu.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  3. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  4. Nové bývanie a hypotéka za 1,49 %? Pomôže developer
  5. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  6. Čo môže ponúknuť laboratórna diagnostika po Covide?
  7. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  8. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve
  1. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  2. BILLA Žampa Cup – jedinečný záver zimnej sezóny
  3. Čo môže ponúknuť laboratórna diagnostika po Covide?
  4. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu?
  5. Čo robí takmer 100 % ľudí, ktorí si chcú kúpiť ojazdené auto?
  6. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  7. Toto sú víťazi súťaže Hermes Komunikátor roka
  8. Domáca verzia známych keksov vám zachutí na prvé zahryznutie
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 8 558
  2. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 025
  3. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 693
  4. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 2 577
  5. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 566
  6. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 2 046
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 1 612
  8. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 1 610

Blogy SME

  1. Radoslav Pavelka: Ako si dvakrát streliť do kolena, alebo ako vedenie Slovenského hokeja nahnevalo všetkých.
  2. Dušan Šrámek: Pracovné víza do Kanady
  3. Marek Mačuha: Pravo-ľavé delenie má stále význam
  4. Anton Kaiser: Veľkonočné tvorivé dielne
  5. Irena Šimuneková: Viničný vrch a Šándorky
  6. Julius Kravjar: Čím sa riadia vlády?
  7. Irena Šimuneková: Čajkov a Náučný chodník Čajkovské bralie
  8. Juraj Ondruška: NENECHAJME SI ZLIKVIDOVAŤ ĎALŠIE ŠKOLY V NAŠOM KRAJI
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 18 948
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 253
  3. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 887
  4. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 261
  5. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 706
  6. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 4 583
  7. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 3 778
  8. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 272
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Ochorenie zatváralo triedy.


TASR 10 h
Milan Koreň z Technickej univerzity využíva kolorizáciu historickej ortofotomapy Slovenska.

Využiť ju môže ktokoľvek.


TASR 12 h

Registrácia je grátis, v hre sú lukratívne ceny.


14 h
Rodina Valentovcov; vľavo Peťko, uprostred Gitka, v náručí otca sedí Helenka.

Tragický príbeh je obrazom totalitného režimu.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Radoslav Pavelka: Ako si dvakrát streliť do kolena, alebo ako vedenie Slovenského hokeja nahnevalo všetkých.
  2. Dušan Šrámek: Pracovné víza do Kanady
  3. Marek Mačuha: Pravo-ľavé delenie má stále význam
  4. Anton Kaiser: Veľkonočné tvorivé dielne
  5. Irena Šimuneková: Viničný vrch a Šándorky
  6. Julius Kravjar: Čím sa riadia vlády?
  7. Irena Šimuneková: Čajkov a Náučný chodník Čajkovské bralie
  8. Juraj Ondruška: NENECHAJME SI ZLIKVIDOVAŤ ĎALŠIE ŠKOLY V NAŠOM KRAJI
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 18 948
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 253
  3. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 887
  4. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 261
  5. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 706
  6. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 4 583
  7. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 3 778
  8. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 3 272
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu