Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Slovenská bryndza sa môže stať okrajovým tovarom

Ekonomická situácia obyvateľstva a orientácia na akciové výrobky môže spôsobiť, že drahšiu Slovenskú bryndzu vytlačia lacnejšie náhrady.

ZVOLENSKÁ SLATINA. Slovenská bryndza, ktorá je zaregistrovaná ako chránené zemepisné označenie v zmysle nariadenie Európskej komisie, sa môže čoskoro dostať na okraj spotrebiteľského záujmu. TASR to povedal konateľ najväčšej slovenskej bryndziarne, Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman.

„Minister pôdohospodárstva chce totiž úplne vypustiť z Potravinového kódexu SR pojem bryndza a umožniť tak, aby pod týmto názvom mohli aj slovenskí výrobcovia predávať výrobky s minimálnym obsahom ovčieho mlieka," konštatoval. Percentuálny podiel ovčieho mlieka by mal byť vyznačený na obale. „A kto z domácich výrobcov bude chcieť robiť ozajstnú bryndzu s podielom ovčiny minimálne 50 %, môže ju nazývať Slovenská bryndza," dodal.

Ohrození sú farmári

Konateľ najväčšej slovenskej bryndziarne sa však obáva, že vzhľadom na ekonomickú situáciu obyvateľstva a orientáciu na akciové výrobky bude drahšia Slovenská bryndza vytlačená lacnejšími náhradami. „Následne bude väčšina výrobcov nútená zlacniť výrobky, teda bryndzu, a Slovenská bryndza sa dostane na okraj spotrebiteľského záujmu," upozornil.

V tom okamihu podľa neho nastane prebytok ovčej suroviny a v prvom kroku padne jej cena, čo postihne stovky farmárov a v ďalšom kroku veľkí spracovatelia prehodnotia množstvá potrebnej ovčej suroviny a následne budú nútení vypovedať kúpne zmluvy s farmármi.

Mylný výklad paragrafov

V Potravinovom kódexe SR, ktorý okrem iného upravuje mlieko a výrobky z mlieka, je bryndza zadefinovaná ako výrobok, kde podiel ovčieho hrudkového syra po prepočte na sušinu musí byť viac ako 50 % hmotnosti, sušina aspoň 44 % hmotnosti a tuk v sušine aspoň 38 % hmotnosti. Slovenská bryndza v zmysle nariadenia Európskej komisie a bryndza v zmysle Potravinového kódexu SR sú pritom svojím predpísaným zložením zhodné.

Kompetentné dozorujúce orgány však podľa Harmana uplatňujú svoj mylný výklad paragrafov Potravinového kódexu. „Podľa ich výkladu môžu pokutovať len slovenských výrobcov, ktorí nedodržia predpísaný minimálny podiel ovčej zložky v bryndze," uviedol. V praxi to znamená, že hocikto v zahraničí môže vyrobiť napríklad kravský tvaroh s jedným percentom podielu ovčieho syra a nazvať ho bryndza. Na trhu je potom tento výrobok bezkonkurenčný hlavne cenou a je veľmi zaujímavý pre veľké obchodné reťazce.

V súčasnosti sú preto slovenskí výrobcovia nútení prispôsobovať svoje ceny importovanej bryndze. Liter kravského mlieka totiž spracovatelia kupujú za asi 0,31 eura, ale liter ovčieho za približne 0,85 eura. Čím menej ovčieho podielu obsahuje výrobok, tým je zaujímavejší pre predajcu.

Aký je hlavný problém

Smernica Európskeho parlamentu a rady z 20. marca 2000 umožňuje členskému štátu zakázať použitie určitého predajného názvu pre marketing potraviny na svojom území, ak je táto potravina, pokiaľ ide o jej zloženie alebo výrobu tak odlišná od potraviny známej pod týmto názvom, že by spotrebiteľ mohol byť uvedený do omylu. Za uplatňovanie tohto ustanovenia sú zodpovedné národné orgány.

„Alarmujúce a veľmi smutné je to, že doslovné znenie uvedenej smernice bolo v plnom znení implementované do Potravinového kódexu SR," hovorí Harman. „Súčasný stav v praxi je taký, že dochádza k hrubej deformácii podnikateľského prostredia, keď s tichým súhlasom a priamym konaním štátnych inštitúcií sú postihovaní domáci výrobcovia a spracovatelia, kým zahraniční a prípadne domáci importéri nie," pripomína a zároveň kladie otázku, či v prípade, ak sa uplatnia všetky tieto kroky ministerstva, bude bryndza ešte bryndzou.

„Viacerí slovenskí výrobcovia v poslednom období deklarovali potrebu ochrany slova bryndza, no faktom ostáva, že bryndzu nepoznáme len na Slovensku, typická je aj pre ďalšie európske krajiny, napríklad Česko, Poľsko a Rumunsko. Požiadavka zaregistrovať produkt bryndza výhradne pre Slovenskú republiku je v rámci voľného trhu Európskej únie nerealizovateľná," reagoval na výhrady konateľa zvolenskoslatinskej bryndziarne hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Juraj Kadáš. Ako pokračoval, začiatkom apríla pozvali na pôdu ministerstva všetkých 42 producentov bryndze na Slovensku, ktorí sa mali možnosť vyjadriť k pripravovaným zmenám v Potravinovom kódexe. „Väčšina hlasovaním vyjadrila súhlas s pripravovanými zmenami," uviedol hovorca.

Ďalšie rokovanie so zástupcami Zväzu chovateľov oviec a kôz o budúcnosti výroby bryndze na Slovensku sa uskutočnilo 6. mája a obe strany prisľúbili, že budú postupovať konštruktívne a intenzívne hľadať riešenie.

Po minulotýždňovom stretnutí ministra Zsolta Simona s producentmi bryndze sa prevažná väčšina prítomných v ďalšom hlasovaní zhodla na spoločnom postupe, ktorý ministerstvo navrhuje. „Každý výrobca na Slovensku by mal produkovať Slovenskú bryndzu, teda bryndzu s minimálne 50-percentným podielom ovčej hrudky, ktorá je od roku 2008 chráneným zemepisným označením. Táto zmena sa zapracuje aj do Potravinového kódexu presne v duchu európskej legislatívy," doplnil Kadáš. Ministerstvo na rokovanie opäť pozvalo všetkých 42 bryndziarov, zúčastnilo sa 25 výrobcov.

Podľa Kadáša minister jednoznačne zastáva názor, aby každý domáci producent produkoval výhradne Slovenskú bryndzu, pretože je na ňu slovenský spotrebiteľ zvyknutý. „Najväčšou prekážkou pri zachovaní kvality bryndze na Slovensku nie je ministerstvo, ale tlak obchodných reťazcov na znižovanie cien," podotkol. Kvalitná bryndza s vysokým obsahom ovčej hrudky je totiž drahšia, preto obchody často uprednostňujú bryndzu, ktorá v niektorých prípadoch ovčiu hrudku ani neobsahuje.

Ministerstvo podľa hovorcu intenzívne pracuje na mechanizme, ktorý hlavne pre malých producentov bryndze zabezpečí, aby bol proces certifikácie Slovenskej bryndze jednoduchší a menej nákladný. Do budúcnosti plánuje v spolupráci s bryndziarmi program osvety a propagácie Slovenskej bryndze, aby sa postupne čoraz výraznejšie dostávala do povedomia domácich spotrebiteľov. Cieľom je dosiahnuť stav, že domáci spotrebiteľ bude v budúcnosti kupovať len Slovenskú bryndzu.

Najčítanejšie na My Zvolen

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  2. Spánok – základ pevných vzťahov
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  5. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  8. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  9. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  10. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  1. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  7. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 20 565
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 876
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 064
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 527
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 593
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 165
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 978
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 906
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 587
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 453

Blogy SME

  1. Rudolf Pado: Vekslákové národné parky
  2. Rudolfa Vallová: Nezmýlil sa pán Fico?
  3. Martin Pilnik: Nezaočkovaní Rumuni poslali v lete "zbytočné" vakcíny Dánom, dnes Dáni poslali Rumunom ventilátory. Rumuni majú 50x viac mŕtvych.
  4. Peter Jurkovský: Ako vznikla počítačová hra Juro Janosik
  5. Andrej Danko: Pýtam sa páni podnikatelia a živnostníci, s čím vám pomohli členovia SaS?
  6. Matúš Lazúr: Čo tak začať očkovať v dušičkovom čase pri vchode na cintoríny? Nech ľudia názorne vidia alternatívu ktorá im hrozí.
  7. Július Kovács: Dotujeme násilie v Slovenskom futbale a roznášanie covidu
  8. Štefan Vidlár: Slovensko dole!
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 405
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 248
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 211
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 5 860
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 579
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 132
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 699
  8. Věra Tepličková: Poslanec Fico sa rozhodol spievať, covid-necovid 2 612
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

V ŽOS Zvolen. Ilustračné foto.

Zákazky umožňujú firme prijímať zamestnancov.


TASR 1 h

Otília Kadašiová zo Strečna tká na krosnách, ktoré majú takmer sto rokov. Keď si za ne sadá, pohladká ich akoby sa modlila – také sú pre ňu vzácne.


3 h
Nemocnica vo Zvolene.

V nemocnici robia organizačné zmeny.


MOJ 5 h

Pozrieme sa, ako sa darilo Slovákovi v UFC a zameriame sa aj na domácu hokejovú súťaž.


6 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica začala očkovať medzi prvými.


MOJ a 1 ďalší 14. okt

Časť pacientov evakuovali.


a 1 ďalší 17. okt

Zhrnuli sme pre vás všetkých 37 kysuckých samospráv. Ako je na tom tá vaša?


17. okt

Má stredne ťažký priebeh ochorenia, pozitívny výsledok testu má aj jeho manželka.


SITA 4 h

Blogy SME

  1. Rudolf Pado: Vekslákové národné parky
  2. Rudolfa Vallová: Nezmýlil sa pán Fico?
  3. Martin Pilnik: Nezaočkovaní Rumuni poslali v lete "zbytočné" vakcíny Dánom, dnes Dáni poslali Rumunom ventilátory. Rumuni majú 50x viac mŕtvych.
  4. Peter Jurkovský: Ako vznikla počítačová hra Juro Janosik
  5. Andrej Danko: Pýtam sa páni podnikatelia a živnostníci, s čím vám pomohli členovia SaS?
  6. Matúš Lazúr: Čo tak začať očkovať v dušičkovom čase pri vchode na cintoríny? Nech ľudia názorne vidia alternatívu ktorá im hrozí.
  7. Július Kovács: Dotujeme násilie v Slovenskom futbale a roznášanie covidu
  8. Štefan Vidlár: Slovensko dole!
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 405
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 248
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 211
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 5 860
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 579
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 132
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 699
  8. Věra Tepličková: Poslanec Fico sa rozhodol spievať, covid-necovid 2 612
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu