ZVOLEN. Farma Jaroslava Roziaka vo Zvolene-Môťovej, ktorú poznajú aj ľudia zo vzdialenejších miest, prišla pred mesiacom s novinkou; s mäkkým zrejúcim ovčím syrom Lactique francúzskeho typu. Používajú doň originálne mliečne kultúry od dodávateľa z Francúzska, na syre sa zrením vytvára charakteristická plesňová kôra. Mlieko naň používajú kyslejšie ako na klasický ovčí syr. Je mierne slanší a výborne chutí k vínu.
Farma sa zameriava viac na chov oviec, z ktorých má úžitok predovšetkým v podobe mlieka. „Oddelili sme stádo oviec chovaných na mäso od oviec chovaných pre mlieko. Aby sme nedojili ovce, ktoré majú napríklad len dva deci mlieka," hovorí Jana Roziaková.
Preorientovali sa na plemeno lacaune, ktoré bolo vyšľachtené vo Francúzsku. Za svoje ovce aj za výbornú dojivosť získala farma už niekoľko prvenstiev od Plemenárenských služieb SR, od Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku aj na Agrokomplexe. Napríklad len poslednou cenou je prvé miesto v top rebríčku najlepších chovateľov plemena lacaune v mliekovej úžitkovosti, keď farma dosiahla dojivosť 288,23 litra mlieka od jednej ovce za minulý rok.
Práca s ovčím mliekom Janu Roziakovú nesmierne baví. Hovorí, jej toto mlieko vonia a spolu s manželom sa vo farmárčení doslova našli. Vzťah k prírode majú obidvaja veľmi silný. Produkty z ovčieho mlieka sú u nich na stole každý deň a Veľkou nocou sa pre nich začína aj sezóna jahňaciny. Tú majú v ponuke aj pre zákazníkov, ich záujem o takéto mäso neustále rastie.
„Som rada, že ľudia znova objavujú jahňacie mäso. Predtým ho kupovali len príležitostne na Veľkú noc, teraz prichádzajú celé leto. Najmä mladí, ktorí istý čas žili v zahraničí a tam mu, ako sa hovorí, prišli na chuť. Je totiž pravda, že nie každý ho dokáže pripraviť."
Ročne predajú vyše dvesto kusov jahniat, na jeseň je to už mäso mladej ovce. Farma záujemcom mäso aj upečie, má na to špeciálnu veľkú pec na dvore.