ZVOLENSKÁ SLATINA. Slovenskí výrobcovia bryndze čakajú na rozhodnutie ministerstva pôdohospodárstva, ktoré by malo ochrániť ich výrobky pred konkurenciou z Poľska. Už keď Európska únia schválila ochrannú značku slovenskej bryndze, očakávali, že zabráni prenikaniu jej falšovateľov na trh. Nestalo sa tak.
„Poľskí výrobcovia dávajú do bryndze len 10 percent ovčieho mlieka, čo im umožňuje predávať lacnejšie a znevýhodniť tak výrobcov, ktorí dodržiavajú normu, teda 50-percentý podiel ovčieho mlieka. S takýmito výrobkami Poliaci zásobujú aj náš trh," hovorí riaditeľ Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Sven Harman. Ovčie mlieko je totiž štvornásobne drahšie ako kravské.
Potravinový kódex a právne normy zaväzujú len výrobcov na Slovensku, aby pri výrobe bryndze dodržiavali stanovený 50-percentý podiel ovčieho a kravského mlieka. Podľa Harmanových slov zahraniční producenti môžu bryndzou nazvať aj výrobok, ktorý je vyrobený čisto z mlieka kravského.
„V súčasnej dobe ministerstvo uvažuje o vypustení bryndze z potravinového kódexu," hovorí Harman, čo podľa neho znamená, že aj slovenskí výrobcovia by mohli znížiť podiel ovčieho mlieka vo svojich výrobkoch. Ak vraj ministerstvo schváli tieto zmeny, urobia tak.
„Trh nás k tomu núti. Len touto cestou dokážeme konkurovať cenami zahraničným výrobcom," konštatuje riaditeľ bryndziarne. Tieto zmeny by však prispeli k zníženiu spotreby ovčieho mlieka na Slovensku, čo by pocítili najmä drobnochovatelia oviec a družstvá. „Je ťažké odhadnúť dopady takéhoto rozhodnutia. Možno nezatrasie trhom, no to ukáže len čas," dodáva Harman.
Ročne sa na Slovensku vyrobí vyše 4000 ton bryndze. Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine jej vyprodukuje za rok 1000 ton.