HRIŇOVÁ. Furmanské preteky v Hriňovej spestrila v sobotu aj zabíjačka. A aj keď sa pozornosť divákov sústredila najmä na výkony furmanov a ich koní, tých hladnejších to potiahlo aj k zabíjačke. Zastavili sa, niečo zjedli a opäť sa išli pozrieť na kone. „Zatiaľ je najväčší záujem o tlačenku a chlieb s masťou a cibuľou," povedala Anna Tršová, ktorá pripravovala jedlá na ochutnanie. Papriková slaninka, tlačenka a už spomínaný chlieb s masťou bleskovo mizli zo stola. Problém bol najmä s masťou, ktorá sa pri nízkej teplote vôbec nedala rozotierať. Zabíjačka bola v plnom prúde, tlačenku a aj časť klobás vyrobili dopredu, aby sa návštevníci mohli najesť už od rána. „Okoštujte," ponúka nás Anna Mlatincová, snažiaca sa pripraviť ďalší tanier so zabíjačkovými špecialitami. V troch kotlíkoch medzitým varili pravú zabíjačkovú kapustnicu. Pri klobásach sa zasa trápili chlapi. „Žiadne špeciálne klobásy, robíme tradičné hriňovské," povedal nám Lukáš Lihocký, ktorý sa práve chystal pomiešať mäso s koreninami. Asistoval mu Marek Bystriansky. Pri zabíjačkách asistujú aj doma.
Furmanské preteky išli v sobotu na maximum. Priestor, v ktorom sa konali by viac návštevníkov ani nezvládol. „To je pravda, je to zrejme strop našich možností," skonštatoval primátor Hriňovej Stanislav Horník. Mestu pomohli sponzori nielen s cenami pre víťazov, ale aj so zabíjačkou.
Mäso na klobásy je pripravené. FOTO: MILAN SUJA