Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Domácich zabíjačiek je menej, nahrádzajú ich spoločenské

Zabíjačky, udalosť, ktorá tradične patrila k zime na vidieku, sa zo zvyklostí dedinčanov vytrácajú. Postupne ich nahrádzajú spoločenské zabíjačky. Tie sú spravidla akciou obecných samospráv.

DOBRÁ NIVA. Vlani v dedinách na južnej trase od Zvolena odštartovali tradíciu obecných zabíjačiek v Podzámčoku, Sáse či Dobrej Nive. Dobronivčania si cez víkend túto dnes už masovú udalosť zopakovali, Sása chystá druhý ročník na koniec februára.

„Nechceme, aby táto tradícia u nás úplne zanikla," povedal Branislav Krajč, vedúci oddelenia kultúry Obecného úradu v Dobrej Nive. „Chceme ľuďom, najmä mladým a deťom, priblížiť atmosféru klasických zabíjačiek, ktorými dediny v zime žili, a ukázať im, aké originálne špeciality sa na nej robili."

Kedysi zabíjačku robila každá domácnosť, dnes je to podľa Krajča mizivé percento. „Z 550 rodinných domov v Dobrej Nive chovajú prasa najviac v päťdesiatich. Možno aj to je dôvod, prečo sme mali na vlaňajší ročník dobré ohlasy. Preto sme sa rozhodli tradíciu zachovať."

Z obecných zabíjačiek sa stáva spoločenská udalosť, susedia si na nich utužujú vzťahy. Medzi domácimi sa začínajú tešiť veľkej obľube. V Dobrej Nive na ňu prišlo možno tisíc ľudí. Zrejme aj preto, že domáce je chutnejšie ako sériovo vyrábané napodobeniny z obchodu a dobronivskí kuchári a kuchárky túto pravdu jednoznačne potvrdili.

WTDSC00661.jpg

Tu chlapi oberali varené mäso do jaterníc. FOTO: ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ

Návštevníci si mohli pochutnať na štyroch základných zabíjačkových špecialitách. Na zabíjačkovej kapustnici, tiež na pečenej klobáse a jaternici, na paprikovej slanine, porciu ktorej dopĺňali škvarkami a škvarkovými pagáčmi, a napokon na ľudovej tradícii v podobe chleba s bravčovou masťou a cibuľou. A bolo aj čím zapiť.

„Takmer celú zabíjačku nám hradia sponzori," konštatoval starosta Dobrej Nivy Martin Krúdy. Aj 120-kilové prasa dostali od tamojšej firmy. Všetko bolo, ako má byť. Dokonca znova primrzlo, kuchárom pri robote a návštevníkom pri jedení krehli prsty. Chýbal iba sneh, kedysi typický pre čas zabíjačiek.

Pozrite si dobronivskú zabíjačku vo fotografii

Chov prasiat už nie je, zdá sa, ekonomicky výhodný

ZVOLEN. Hoci sa tradičná zabíjačka stále teší záujmu ľudí v Honte rasa na Podpoľaní, počty prasiat chovaných v domácnostiach sú výrazne nižšie ako v 2. polovici 20. storočia. Naopak, na vzostupe sú porážky hovädzieho dobytka.

Chlievy sa vyprázdňujú

Zvýšené čísla porážok hovädzieho dobytka odzrkadľuje štatistika Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Zvolene. Majitelia zvierat sú totiž zabíjačky zo zákona povinní nahlasovať. U vlastníkov dobytku staršieho ako 30 mesiacov je navyše povinnosť odoberať vzorku na možnú prítomnosti prionového ochorenia BSE.

Napríklad v roku 2009 nahlásili majitelia v Honte a na Podpoľaní zabíjačky 244 kusov hovädzieho dobytka do 30 mesiacov života a 379 nad túto vekovú hranicu. Podobné, aj keď mierne nižšie čísla sú za uplynulý rok. Na druhej strane hlásení o zabíjačkách ošípaných eviduje veterinárny úrad za celý rok 2009 len 15 a za vlaňajšok dokonca len sedem.

Podľa riaditeľky úradu Oľgy Luptákovej je však toto číslo veľmi skreslené. Zabíjačiek prasiat je pravdepodobne oveľa viac, no chovatelia ich nenahlasujú. Pre prevenciu a predchádzanie chorobám sa však už pripravuje európska legislatíva, ktorá bude požadovať presnú identifikáciu všetkých domácich zvierat. „Európski veterinári sa chcú na to sústrediť už v tomto roku, ktorý je Rokom veterinárneho lekárstva," povedala.

Býkov je viac

Zabíjačky najmä býkov boli v uplynulom desaťročí v regióne pomerne časté. „Prasatá sme chovali ešte pred dvadsiatimi rokmi. Dnes sa to už veľmi neoplatí. Bravčové mäso v obchodoch nie je drahé a ľudia, ktorí chcú zažiť atmosféru zabíjačky, si radšej kúpia polovicu prasaťa a spracujú si ho na výrobky," povedal Ján Bahleda z Hriňovej.

Všimol si však, že pribúda zabíjačiek hovädzieho dobytku. Chovať býka na mäso má totiž viacero výhod. Mäso je oproti bravčovému drahšie, dobytok nie je finančne náročný na kŕmenie a množstvo vyprodukovaného mäsa je veľké. Rodina ním zvykne zásobiť nielen seba, ale aj širší okruh ľudí na dedine. A za ceny, ktoré sú oveľa nižšie ako v obchode.

Rozdielne skúsenosti

Pokles ľudí, ktorí doma chovajú prasa, potvrdil aj mäsiarsky majster Peter Franka, ktorého v Dobrej Nive poverili zakáľačkou. „Pred desiatimi rokmi som robil dvadsať – tridsať zabíjačiek v sezóne, teraz je ich zhruba päť či sedem."

Ako majster chodí zakáľať aj po okolitých dedinách. Kým v minulosti robil každú sobotu a niekedy aj v nedeľu, keď sa nestíhalo, teraz má prácu raz za mesiac. „Kedysi družstvá ľudí v chove prasiat podporovali. Dávali im lacno napríklad zrno na kŕmenie. Navyše, ošípané pracovníkom družstva predávali lacnejšie."

Dnes to nie je ani ekonomicky výhodné a ani mladí už nemajú k týmto zvykom vzťah, povedal Franka. Ošípané chová už len najstaršia generácia. Hoci pred rokmi tiež choval ošípané, od zvyku už upustil. „Je hektická doba, dnes na to ľudia nemajú ani čas. Cestujú za robotou, domov sa vracajú neskoro, kým v minulosti boli doma, na gazdovstve."

Franka si však nemyslí, že je chov hovädzieho dobytka na vzostupe. „Chovajú ho už len starší ľudia. Tých zabíjačiek je asi o polovicu menej ako pred rokmi."

Úrad sa v posledných rokoch vo zvýšenej miere zaoberá aj vyšetreniami vzoriek z poľovnej zveri. O vyšetrenia na trichinelózu žiadajú najmä poľovnícke združenia po poľovačkách na diviakov či na medveďa.

ĽUBICA MOJŽIŠOVÁ, TASR

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 755
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 857
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 567
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 650
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 488
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 508
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 352
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 252
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
  10. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 094
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Meteorológovia očakávajú extrémne mrazy. Ilustračné foto.

Kraj pokračuje na prípravách obnovy, budova bývalého gymnázia zmení tvar

Budova v tvare písmena H sa premení na číslicu 8.

Bývalé gymnázium na Lipovci.

Očkovať bude aj nemocnica vo Zvolene

Nemocnica už zaočkovala svojich zamestnancov.

Nemocnica už zaočkovala svojich prvých zamestnancov.

Vo Zvolene objavili nelegálnych migrantov

Prednedávnom objavili cudzincov aj v okrese Krupina.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?