DOBRÁ NIVA. Desaťtisíce svadobných koláčov ročne vychádza spod šikovných rúk kuchárok v rodinnej pekárskej firme Nauru v Dobrej Nive. Pečenie zákuskov "od výmyslu sveta" má dlhú tradíciu nielen v rodine sestier Anny Jergovej a Dariny Horečnej, ktoré firmu vlastnia, ale prakticky v celej obci. Miestne pekárky boli totiž vychýrené už za bývalého režimu a tradíciu sa dodnes snažia uchovať aj ich viaceré dcéry či vnučky.
"Ako firma fungujeme už 20 rokov," hovorí staršia zo sestier Anna Jergová. Pečenie sladkých dobrôt majú obe v krvi. Ich mama Anna Kristofová pekávala voľakedy svadobné koláče a zákusky na spoločenské oslavy nielen pre miestnych, ale aj pre odberateľov z celého Banskobystrického kraja.
Anna Jergová drží v ruke diplom z krajskej súťaže Líderka roka. Stala sa jej laureátkou v kategórii podnikateľka. FOTO: TASR
Aj dnes volajú do firmy zákazníci zo širokého okolia. Veľká časť klientely, možno aj 50 percent, je dokonca zo samotného krajského mesta. Desiatky druhov zákuskov dodávajú aj do známej banskobystrickej cukrárne, ale často ich pečú aj pre rôzne firmy či školy. Pred prevádzkou, ktorá sídli v jednom z najkrajších tradičných dobronivských domov s pôvodnou murovanou bránou, stoja autá s ŠPZ blízkych i vzdialenejších okresov.
Sortiment pekárne bol zo začiatku tradičný a držal sa starých receptúr. "Postupom času sme sa však chtiac-nechtiac museli prispôsobiť požiadavkám zákazníkov," povedala Jergová. Klasickú dobronivskú štrúdľu na niekoľko spôsobov si však uchovali dodnes.
Osem žien, ktoré v prevádzke pracujú, sa musí podľa majiteľky neustále vedieť obracať. Záujem je trvalý, dokonca v ostatnom období sa ešte zvýšil.
Vernosť stálych a náklonnosť nových klientov núti nezastaviť sa aj samotné majiteľky. Ich práca nezostala bez povšimnutia výberovej komisie, ktorá ich nedávno navrhla na hlavnú cenu v krajskej súťaži Líderka roka 2010 v odbore podnikateľka.
Ženy sa musia vedieť obracať. FOTO: TASR